Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Att undervisa om Abrahams Barn

Det finns möjlighet att söka stipendium för hela avgiften!

En kurs som främjar förståelsen mellan människor av olika tro eller livssyn
Många i vårt samhälle behöver mer kunskap om de fenomen i vår samtid som har med människors tro och livssyn att göra. Abrahams Barn använder en narrativ pedagogik med fokus på hur vi kan leva tillsammans med respekt och förståelse för varandras likheter och olikheter i ett demokratiskt samhälle. Kursen riktar sig till pedagoger inom skola, bibliotek och trossamfund, men är öppen för alla med intresse för hur vi kan skapa social hållbarhet i ett samhälle med ökad religiös och kulturell mångfald.

Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället. Vi presenterar Abrahams Barns pedagogik som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma rötter. Vi fokuserar på undervisning om de mänskliga rättigheterna, en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati och hur man kan använda Abrahams Barns artefaktotek med religiösa föremål i klassrummet. Klubb Abraham, en UR-serie om judendom, kristendom och islam, presenteras. Dessutom tar vi upp hur användandet av berättelser kan vara ett stöd för samtal om livsfrågor. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala innehåll och kunskapskrav.

Medverkande:

Ola Björlin, läromedelsförfattare och lärarutbildare som undervisat i religionskunskap och filosofi på gymnasiet i Västerås.

Tove Jonstoij, producent Sveriges Utbildningsradio.

Malin Löfstedt, gymnasielärare, lektor och forskare i religionsdidaktik vid Teologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Malin Mattsson Flennegård, pedagog inom Toleransprojektet, läromedelsförfattare och gymnasielärare i religionskunskap och svenska i Nyköping.

Ingela Visuri, lektor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Målgrupp: Pedagoger från grundskola och gymnasium, bibliotek och trossamfund, men är öppen för alla med intresse för dessa frågor.

Pris inkl helpension: 2 250 kr

För mer information om kursen, och om hur man ansöker om stipendium för hela kursavgiften, kontakta Elisabet Mattizon Armgard.

Program 20 – 21 oktober 2023

Anmälan senast 5 oktober till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

Information

Börjar:
20 oktober, 2023 09:30
Slutar:
21 oktober, 2023 13:00
Pris:
SEK2250
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen Evenemang
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
www.sigtunastiftelsen.se

Relaterade Evenemang