Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Existentiellt Litteratursamtal

Tema: Förundran

Biblioteket bjuder in till existentiell och kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under hösten rör vi oss dels i gränslandet mellan andlighet, natur, kultur och samhälle, dels uppmärksammar vi årets fyra författarstipendiater. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker svar hos oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Vi läser utdrag ur texter på aktuella teman. Skönlitteratur, poesi och facktexter vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Tisdag 19 september 18.00 i Sigtunastiftelsens bibliotek

Förundran

Barnets förundran väcks snabbt och lätt i det vardagliga; en myra bärandes på ett strå, såpbubblornas färd i luften. Hur ofta och när ger vi plats åt att känna förundran som vuxna? Vilken betydelse kan det ha för oss i vår hektiska vardag och i en samtid med stora utmaningar för individ, samhälle och allas vår livsmiljö? Genom att känna förundran blir vi mer närvarande i stunden och lite mindre fokuserade på oss själva, vi tar in vår omgivning och känner oss som en del av ett större sammanhang. Vi läser högt ur korta texter och samtalar.

 

Information

Datum:
19 september, 2023
Tid:
18:00 - 19:30
Adress:
Sigtunastiftelsens Bibliotek
Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang