Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Existentiellt litteratursamtal

Kvällens tema: Paus

Biblioteket bjuder in till existentiell och kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under hösten rör vi oss dels i gränslandet mellan andlighet, natur, kultur och samhälle, dels uppmärksammar vi årets fyra författarstipendiater. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker svar hos oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Vi läser utdrag ur texter på aktuella teman. Skönlitteratur, poesi och facktexter vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Kvällens tema – Paus
Vad händer när vi tar paus, eller när pausen uteblir? I en allt snabbare och stressande tid, då vi gärna talar om långsamhet och återhämtning, skulle kanske både människor, samhälle och natur behöva ge mer rum för pausen. Historiskt och religiöst har detta behov gett upphov till företeelser som vilodag, sabbat, helg, fasta, reträtt, jubelår, träda, kontemplation, meditation. Vi läser högt ur korta texter och samtalar.

 

Information

Datum:
24 oktober, 2023
Tid:
18:00 - 19:30
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen Evenemang
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
www.sigtunastiftelsen.se

Relaterade Evenemang