Laddar Evenemang

Existentiellt Litteratursamtal – Bindning och frihet

Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under hösten rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur och andlighet, mot bakgrund av samtidens växande kriser. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker djupare svar inom oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Under meditativa former läser vi utdrag ur texter på aktuella teman inom området. Poesi och skönlitteratur vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Tema: Frihet och bindningar

I vår moderna civilisation lever vi med högre materiell standard än någonsin tidigare. Prylarna blir fler, soffan och matbordet dyrare, diskmaskinen styrs från en ”smart watch”. Ger det oss frihet eller låser det in oss i en livsstil som vi kanske inte egentligen ville ha eller mår bra i? Samtidigt växer klyftorna i samhället, så också i Sverige; mellan de som har mest och de som inte klarar de grundläggande behoven. Hur mycket behövs för att vi ska vara nöjda och må så bra som möjligt? I uttryck som ”downshifta”, ”döstäda”, och att ”släppa taget” hörs en längtan efter att göra sig fri från bindningar. Vad händer med oss när vi släpper taget om bindningar till saker och kanske i vissa fall även till människor? Har vi glömt bort att vårda och vara tacksamma över det vi har? Existentiellt litteratursamtal tar avstamp i texter om inre och yttre hållbarhet och ansvar och frihet i vår tid.

 

Information

Datum:
15 oktober
Tid:
18:00 - 19:30
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang