Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Existentiellt litteratursamtal – Växt

Shared reading i Sigtunastiftelsens bibliotek

Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under våren rör vi oss i gränslandet mellan ekologi, konst och andlighet, mot bakgrund av samtidens växande kriser. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker djupare svar inom oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Under meditativa former läser vi utdrag ur texter på aktuella teman inom området. Poesi och skönlitteratur vävs samman med mystik och andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids ekologiska och existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Växt – 21 februari 18.00
Vi läser klassisk och samtida naturlyrik och ekopoesi samt textfragment i ämnet. Hur kan poesin och konsten hjälpa oss att avslöja naturens materiella, känslomässiga och andliga sidor? Hur gestaltas en vild ekopoesi på naturens villkor? Kan en miljöförstörd natur besjungas eller återstår bara sorgesånger? (OBS vissa av texterna på engelska.)

Hopp – 21 mars 18.00
Ordspråket ”Så länge det finns liv finns det hopp” har sitt ursprung i Predikaren 9:4. Samtidigt lever vi i en tid där många tycks ha förlorat hoppet. Var finner man hopp i det synbart hopplösa, kan naturen och litteraturen vara en hjälp och finns det kanske olika typer av hopp? Med utgångspunkt i ett urval texter samtalar vi om vad hopp egentligen innebär och vad det gör med oss.

Skönhet – 11 april 18.00
Kan skönhet och en förnyad blick hjälpa oss att fördjupa vår relation till naturen såväl som det gudomliga? Hur kan vi finna skönhet i det mest vardagliga? Vårt samtal kretsar kring fragment hämtade ur samtida ekoteologi, 1900-tals-teologen Hans Urs von Balthasar, fransk och japansk filosofi (OBS vissa av texterna är på engelska).

Information

Datum:
21 februari, 2023
Tid:
18:00 - 19:30
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang