Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författardag i dômen

Författtarsamtal i Uppsala domkyrka

Författardag i dômen sker inom ramen för samarbetet kring Existentiell litteraturfestival. Nästa litteraturfestival arrangeras i augusti 2023. Besökaren får denna eftermiddag lyssna till samtal med utgångspunkt i tre aktuella romaner.

13.30 Ola Larsmo 
Ola Larsmo möter Kristin Windolf i ett samtal om att följa sin inre kompass, om människokärlek och empati med de människor som inte själva kan göra sin röst hörd. Samtalet utgår från hans nyutgivna roman Jag vill inte tjäna. I romanen förenar Larsmo, som så ofta, dokumentärt material med fiktivt och skapar med det en påhittad värld byggd på verklig grund. Romanen utspelar sig i Uppsala på 1880-talet. Huvudpersonen är en läkare med uppgift att utföra den återkommande kontrollen av stadens prostituerade. Boken är en stark påminnelse om att vi ständigt behöver reflektera kring vilka som idag är de utnyttjade, vilka människor som nu mals ner och går under i system vi själva direkt eller indirekt tjänar.

14.30 Katarina Kieri 
Katarina Kieri möter Kerstin Dillmar i ett samtal kring ensamhet och längtan efter sammanhang och gemenskap, utifrån Kieris senaste bok Ensamvargar som utkom förra året. Kieri debuterade med diktsamlingen Slutet sällskap 1993 och fick Augustpriset 2004 för sin ungdomsroman Dansar Elias? Nej! Också Ensamvargar är en ungdomsroman som på ett drabbande sätt ger röst åt två unga människors försök att hantera en splittrad tillvaro. Ensamvargar kallas huvudpersonerna Sasha och Martin, var och en solitär i sitt sammanhang. Författaren väcker frågan om ensamhetens ansvar – hur många som än omger oss har vi ju till slut bara oss själva. Eller?

15.30 Elin Cullhed
Elin Cullhed möter Dan-Erik Sahlberg i ett samtal om kampen för att få livet att gå ihop. Samtalet tar sin utgångspunkt i Cullheds Eufori, hennes första bok skriven för vuxna och för vilken hon förra året fick Augustpriset. Författaren gestaltar i jagform den snudd på mytiska amerikanska poeten Sylvia Plaths sista år i livet innan hon dog för egen hand bara trettio år gammal. I Eufori beskrivs kampen med att i ett liv inkorporera moderskap och konstnärskap, lycka och depression – och kärlekens omöjlighet och nödvändighet, svartsjuka, självtvivel och hybris. Boken är smärtsam och skoningslös, helt renons på skönmålning, och tar upp de stora existentiella frågorna om liv, död och mening.

I samverkan med Uppsala domkyrkoförsamling och Sensus

Evenemanget är gratis och det är ingen föranmälan.

Information

Datum:
27 augusti, 2022
Tid:
13:30 - 16:30
Pris:
Gratis
Adress:
Uppsala domkyrka
Uppsala,

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang