Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Invigning av Manfred & Ruth Björkquists bibliotek och arkiv

Välkommen till invigningen av Manfred och Ruth Björkquists bibliotek och arkiv.

Fri entré och vi bjuder på kaffe och kaka i Rosengårdssalen. Biblioteket öppnar kl 13, då utställning över Ruth Björkquist och bildspel kan ses. Invigningsprogram med föredrag startar kl 14.

Det blir föredrag och samtal kring Manfred och Ruth Björkquist och Sigtunastiftelsens kristna humanistiska vision och bildningsmiljöer utifrån bibliotekets litteratur och en utställning med unikt material från Ruth Björkquists arkiv.

Medverkande: Birgitta Meurling, professor i etnologi, Uppsala universitet och docent i folkloristik, Åbo akademi, som bland annat skrivit om prästfrurollen och det kristna kvinnoidealet ; Henrik Bohlin, professor i idéhistoria, Södertörns högskola, som bland annat skrivit boken Medborgerlig bildning (2018) ; Torbjörn Aronsson, docent i kyrkohistoria, Uppsala universitet och fil.dr. i statsvetenskap, Lunds universitet, som bland annat skrev sin avhandling om Den unge Manfred Björkquist och har bidragit i antologin Manfred Björkquist : visionär och kyrkoledare (2008).

Manfred och Ruths bibliotek och delar av deras arkiv kom till Sigtunastiftelsen våren 2019. Biblioteket och arkivet togs om hand från Manfred och Ruths sista bostad på Sigtunastiftelsen av sonen Erland efter Manfreds död 1985 och har sedan dess stått i Erland och Birgitta Björkquists villa i Vallentuna. Biblioteket och arkivet erbjöds av Birgitta Björkquist och förmedlades av barnen Cari, Jonas och Niclas. Biblioteket speglar framförallt Manfred Björkquists (1884-1985) bildningsgång från sin fil.lic. i pedagogik, filosofi och semitiska språk 1909 på Uppsala universitet, via studier i Jena och ett långt både intellektuellt och praktiskt liv på Sigtunastiftelsen och som biskop i Stockholms stift mitt i 1900-talets dramatiska samhällsutveckling.
Den nya arkivdelen från Vallentuna kompletterar det befintliga arkivet och innehåller inte minst viktiga delar av Ruth Björkquists (1894- 1973) arkiv, som speglar hennes liv som lärare och värd på Sigtunastiftelsen och under Manfred Björkquists biskopstid samt som biografiförfattare.

 

Information

Datum:
21 maj, 2022
Tid:
14:00 - 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsens Bibliotek
Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang