Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Keltisk skapelseandakt – sänds digitalt

 

Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande lovsjungs. Idag kan vi kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen och kreativitetens roll. Naturkänslan baseras på en Gudsnärvaro i naturen – ”tunna platser” – och denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där en ny relation till naturen behöver upprättas. I år lyfts dansen, kreativiteten och ljuset i relation till naturen fram i kristkeltisk anda, genom dansaren Kajsa Franke i Sigtunastiftelsens vackra utomhusmiljö.

Under medeltiden var St Brigid från Kildare i Irland ett viktigt helgon i stora delar av Europa, även i Sverige. Olof Skötkonung sägs ha döpts I St Brigidkällan i Husaby och den Heliga Birgitta fick sitt namn efter St Brigid. Idag har St Brigid aktualiserats som en andlig resurs för bade miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor och konstnärlig kreativitet.

Programmet sänds digitalt i år via en förinspelad film (ca 10 min) och genomförs utomhus i Friluftskyrkan och Rosenträdgården och inomhus i Kapellet. Medverkande: Kajsa Franke, dans, Dan-Erik Sahlberg, musik, Helen Kavanagh Berglund, tal, Anders Claesson, poesi.

I samverkan med Nya Omställning Sigtuna

 

Information

Datum:
31 januari, 2021
Tid:
16:00 - 16:30
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/