Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Keltisk skapelseandakt

Firande av St Brigid & St Patrick

Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då våren och ljusets ankomst, naturen och allt det nya lovsjungs. Idag kan vi kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen, kvinnans framträdande plats och kreativitetens roll. Naturkänslan baseras på en Gudsnärvaro i naturen – ”tunna platser” – och denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där en ny relation till naturen behöver upprättas.

Under medeltiden var St Brigid ett viktigt helgon i stora delar av Europa, även i Sverige. Olof Skötkonung sägs ha döpts i St Brigidkällan i Husaby och den Heliga Birgitta fick sitt namn efter St Brigid. Idag har St Brigid aktualiserats som en andlig resurs för både miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor och konstnärlig kreativitet.

I år firar vi St Brigid tillsammans med St Patrick, vilka båda är Irlands skyddshelgon. På St Patrick dag 17 mars, som idag firas över stora delar av världen och inom de flesta kyrkoriktningar, firas kristendomens ankomst till Irland samt dess kultur. St Patrick förknippas bland annat med kampen mot slaveriet och med korset och den gröna treklövern, en symbol med kopplingar till naturens pånyttfödelse, utifrån vilken St Patrick förklarade
den kristna treenigheten.

Medverkande: Kajsa Franke och Eva Källkvist, dans, Titti Hvenare, sång och musik, Hanne Stichel, präst i Märsta pastorat, Anders Claesson, poesi

I samverkan med Nya Omställning Sigtuna

För allas trygghet kommer vi att begära vaccinationsbevis med QR-kod och giltig legitimation av alla besökare i samband med ankomst.

Information

Datum:
6 februari
Tid:
16:00 - 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang