Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konstutställning Victoria Cleverby

פתיל petil;

פתיל (petil; tråd på hebreiska) är en utställning som tar plats mellan textens ord och textilens tråd. Å ena sidan utgör den ett textilt utforskande av det hebreiska rotordet רפס (sfr), som kan betyda både att räkna och berätta, eller att klippa och göra ett märke. Samma ord har en central plats i den judiska mystiska skriften Sefer Yetzirah, där Gud sägs ha skapat världen genom att ta bort snarare än att lägga till. Istället för att addera material, arbetar Victoria Cleverby fram sina verk genom att klippa ut och avlägsna.
De blottlagda lintrådarna blir utgångspunkten för en essä som följer tråden ända tillbaka till händelserna vid Sinai berg, för att betrakta likheterna mellan den konstnärliga praktiken och bönen. Den judiska folkbönen ”Käre Gode Gud, jag vet inte hur man ber men jag kan alfabetet, så snälla ta mina bokstäver och forma dem till en bön” blir startpunkten för ett sökande efter ett personligt tilltal till Gud, både med och bortom orden.
Utifrån sin egen förmåga, med de bokstäver och material hon har, utforskar konstnären sitt eget sätt att be på.
Victoria Cleverby (f. 1990) tog sin kandidatexamen från Konstfacks textillinje 2014 och har sedan dess ställt ut både i Sverige och utomlands. I sin konstnärliga praktik arbetar hon med text och textilier för att undersöka världens beskaffenhet

Information

Börjar:
11 februari, 2023 13:00
Slutar:
5 mars, 2023 17:00
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang