Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kontemplativ eftermiddag – Att åskåda

Välkommen på en halvdagsretreat i gränslandet mellan konst och kontemplation. Vi befinner oss i veckan efter påsk, efter uppståndelsen, då ett nytt sätt att se har blivit avslöjat. Under en eftermiddag utforskar vi seendet som praktik, både det inre och det yttre. Med hjälp av bildkonst, litteratur och tystnad övar vi oss i att ”se” bortom det uppenbara. Som inspirationskällor finns både Emilia Fogelklous Form och strålning, varifrån titeln Att åskåda är hämtad, och den Ignatianska spiritualiteten där sinnena och föreställningsförmågan spelar viktiga roller i mötet med det gudomliga.

I programmet ingår gemensam meditation i Kryptan, högläsning i Margit Sahlins bibliotek, lectio divina med bildkonst som utgångspunkt, samt tid för enskild reflektion. Större delen av eftermiddagen sker i tystnad och vi avslutar med en gemensam måltid och samtal.

Sanne Frostensson är verksam som konstnär och retreatledare, aktuell med utställningen En kort tid på Sigtunastiftelsen 16 mars – 18 april 2024. Hon har en masterexamen i fri konst från universitetet i Bergen (2021) och en kandidatexamen med teologi som huvudområde från Newmaninstitutet i Uppsala (2019). Med projektet Stilla har hon de senaste åren haft en veckolig praktik av tystnad i en konstnärlig kontext. Att utforska närheten mellan andliga och konstnärliga praktiker på detta sätt är en röd tråd i hennes arbete.

Vilma Luostarinen arbetar som programsekreterare på Sigtunastiftelsen. Hon har tidigare varit verksam som curator för olika internationella konstprojekt, ofta med fokus på sinnen, materialitet och människans relation till skapelsen. Hon har en master i Theology, Ecology and Ethics från Roehampton University (2021), där hon skrev om de kroppsliga och andliga sinnenas roll i ekologisk omvändelse, samt en master i Narrative Environments från Central Saint Martins (2016).

750 kr inkl. fika och vegetarisk middag

 

Information

Datum:
7 april
Tid:
14:00 - 19:30
Pris:
SEK750
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen Evenemang
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
www.sigtunastiftelsen.se