Laddar Evenemang

Maja Hagerman

Författarsamtal Under Sigtunastiftelsens kulturhelg

Maja Hagerman, född 1960, är författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Under många år har hon i radio, tv och tidningar berättat om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. 2016 utkom hon med den Augustnominerade boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Dessförinnan kom den kritikerhyllade och banbrytande boken Försvunnen värld. Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996.

Hösten 2011 utsågs Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet. Hon har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och
vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat? Nu är Maja Hagerman aktuell med boken Minnesbrunnen – Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin, där hon i fem texter belyser teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras. ”Det pågår en kamp om minnen just nu. Vi lever med ett försåtligt men reellt hot, där kulturarv riskerar att kidnappas för politiska syften. Så det gäller att vara på sin vakt. Se till att berättelserna om de minnen vi delar förblir så komplexa och mångbottnade som de faktiskt är”, menar hon. Möt Maja Hagerman i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

Entré: 100 kr
Entré & lunch: 270 kr

Kulturhelgspaket lördag – söndag: Del i dubbelrum 2295 kr. Enkelrum 2495 kr

( I paketet ingår entré till lördagens konsert med Sofie Livebrant, entré till söndagens författarmöte med MajaHagerman, eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi.)

Information

Datum:
12 mars
Tid:
11:00 - 13:00
Pris:
SEK100
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang