Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Samtal Maria Friberg & Gunnar Ardelius

14.00 – 14.45 Konstnärsmöte Maria Friberg

Maria Friberg är en av våra mest hyllade konstnärer och arbetar främst med fotografi och video. Hon slog igenom med bilder på affärsmän, utforskade makt, maskulinitet och människans relation till naturen. Genom att sätta dem i ett möte med ett annat element fördes man in på okänd mark, över en gräns där förutfattade meningar om identitet, genus och sociala hierarkier utmanas. Maria Friberg är aktuell i en utställning på Thielska galleriet, Nästan där, där hon fritt fått välja verk ur Thiels konstsamling från förra sekelskiftet, som hon speglar i ett urval av sina egna verk. Den ambivalens som Maria Friberg visar på i den traditionella mansrollen var även utmärkande för bankiren och finansmannen Ernest Thiel, en av Sveriges rikaste män i början av 1900-talet. Maria studerade vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1989–95. Hon har ställt ut separat på bl.a. Moderna Museet och Fotografiska i Sverige liksom på en mängd platser internationellt. Hennes verk är representerade i många samlingar, bl.a. på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, Museum of Fine Arts Boston och Denver Art Museum.

Maria Friberg visar bilder på duk och kommenterar i detta program sina bilder på män med utgångspunkt från den aktuella utställningen på Thielska galleriet.

 

15.00 Vad är det med mannen? Maria Friberg & Gunnar Ardelius 

Gunnar Ardelius har gett ut fem prisade ungdomsromaner och en roman för vuxna. Han är aktuell med boken Ingenmansland : Om män, relationer och den stora tomheten. En sektion av boken har publicerats i The Guardian, som också tycker att den svenska manligheten är ett spännande ämne. Under hösten 2023 har Gunnar Ardelius debatterat om manlighetens utmaningar och konstaterat att nu är tiden inne för mannens intima bekännelser att komma ut i den svenska litteraturen. Han har varit nominerad till Augustpriset, Tidningen Vi:s litteraturpris och tilldelats debutantpriset Slangbellan. Han är också översättare, var ordförande i Författarförbundet 2012-2018 och var verksamhetschef för Ideell kulturallians innan han 2022 tillträdde som generalsekreterare för Sveriges museer. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

 

Fri entré till eftermiddagens samtal. Förboka plats!

Den som önskar kan förboka lunch eller afternoon tea i samband med biljettköp. 
Lunch 225 kr serveras 12.30. Afternoon tea 175 kr serveras 16.00.

Boka weekendpaket med helpension fredag – lördag

 

Information

Datum:
2 mars
Tid:
14:00 - 16:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang