Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sigtunastiftelsen på Bokmässan i Göteborg

Program på scenen Se Människan

Bok & Bibliotek äger rum 28 september – 1 oktober i Svenska Mässans lokaler i Göteborg. På Se människan-scenen blir det som vanligt litterära samtal med existentiellt perspektiv som också filmas och kan ses av alla på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play. Några av samtalen kommer också i efterhand att läggas ut på Sigtunastiftelsens hemsida. Med reservation för ändringar.

Detaljerat program för Se människan: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/bokmassan

Torsdag 28 september kl.15:00 – 15:45

Juden Jesus

Jesus var jude, de första kristna var judar och den tidiga kristna kyrkan var judisk. En historisk självklarhet som borde vara helt okontroversiell. Så vad innebär det egentligen att Jesus var jude och hur har det påverkat den judiskkristna gemenskapen genom historien? Vilka likheter och olikheter finns i hur kristna och judar ser på världen i dag. Ett samtal mellan Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan, Ute Steyer, rabbin i Stora synagogan i Stockholm, Anders Arborelius, kardinal och svensk biskop i Katolska kyrkan, och Morton Narrowe, överrabbi emeritus, under ledning av Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen.

Arrangör: Svenska kyrkan Se människan, Judisk kultur i Sverige, Katolska kyrkan och Sigtunastiftelsen.

Torsdag 28 september 16.00-16.20

Marionetterna – en berättelse om världen som politisk teater

Journalisten och författaren Ingrid Carlberg har stött på obskyra propagandametoder, skrapat på ytan och hittat en fjärrstyrd teater. Marionetterna kretsar kring den tyska socialisten Willi Münzenberg, som av många betraktas som uppfinnaren av den politiska marionetteatern. En berättelse som fångar dramatiken och samtidigt ger ny förståelse för vad som händer i världen i dag. Ingrid Carlberg i samtal med Alf Linderman, docent i religionssociologi och tidigare direktor för Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Norstedts förlag

 

Lördag 30 september 10.30-10.50

Stockens färd mot havet

Sågverket på Svartvik har lagts ner, andra världskriget rasar och sågverksarbetaren Bricken har fått veta att hon inte har långt kvar. Men ännu kan hon hjälpa sina vuxna barn när de är i nöd. Men hur ska hon göra när det är politik som skapar den djupa klyftan mellan hennes söner? I den åttonde och avslutande boken om sågverksarbetaren Bricken kommer både det förflutna och slutet närmare och Bricken samtalar inom sig med de människor som format hennes liv. Vibeke Olsson i samtal med Helle Klein, direktor för Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Libris Bokförlag

 

Lördag 30 september 11.00-11.20

Böckerna – och meningen med världen

En bok om hur böcker blir till och om litteraturens förmåga att göra livet lite större. I en sorts memoar från sidan återvänder Svante Weyler till de böcker och författarskap som format honom från ungdomen och framåt. Det är och arbetat med böckerna som står i fokus och förutom närläsningar av viktiga böcker blir boken också ett manifest för läsning och bildning. Svante Weyler i samtal med Åke Bonnier, biskop i Skara stift och ordförande i Sigtunastiftelsens styrelse.

I samverkan med Volante förlag

 

Lördag 30 september 12.20-12.50

Satansviskningar

Långt borta i en namnlös öken finns en internatskola för besvärliga flickor. Dit skickas Nadine för att hon gömt sig i garderoben. På skolan härskar Föreståndaren, som tror att hon måste isolera eleverna för att kunna bygga dem på nytt. Men om man inte kan det? Nadine ser allt ont hon gör och inget annat. Det finns det som hjälper, men hur hittar man det? Ett frö till uppror är redan sått. Sami Said i samtal med Dan-Erik Sahlberg, tidigare programchef på Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Natur & Kultur

 

Lördag 30 september 15.00–15.35

Hur stabilt står demokratin?

100 år efter den nazistiska Ölkällarkuppen ser vi flera försök till statskupper i stora demokratier som USA, Tyskland och Brasilien, där kuppmakarna återigen bär på antisemitiskt tankegods. Har vi tagit demokratin för given, och var ifrån kommer hotet? Med Christer Mattsson, föreståndare Segerstedtinstitutet, Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan och Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola och aktuell med Utan samvete? – hur förlorade vi vår inre röst. Samtalet modereras av Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Svenska kyrkan Se människan, Segerstedtinstitutet och Norstedts förlag

 

Lördag 30 september 16.30-16.50

Skymning i Amerika – berättelser om ett annat USA

Attackerna på demokratin dominerar nyhetsflödet från USA. Men bortom Donald Trump och stormningen av kongressen i januari 2021 finns en parallell berättelse – som förklarar varför den konservativa rörelsen trots allt blivit så framgångsrik. Det handlar om brottsstatistik, social misär och en liberal politik som misslyckats på väsentliga områden. Det handlar om krossade amerikanska drömmar. Malin Ekman i samtal med Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Volante förlag

 

Söndag 1 oktober 10.00-10.20

Sten i siden

En bok om den lilla människans kamp mot överheten, i en berättelse som spänner över flera generationer. Från den fattiga torparfamiljen i Pajala till dagens storstad. Bland annat får vi möta torparen som uppsöker patron med en affärsidé, att utvinna tjära, en idé som slutar med att han i princip blir livegen. En berättelse om de som gått före och krävt sin rätt här på jorden. Mikael Niemi i samtal med Dan-Erik Sahlberg, tidigare programchef på Sigtunastiftelsen.

I samverkan med Piratförlaget

 

Information

Börjar:
28 september, 2023
Slutar:
1 oktober, 2023
Adress:
Bokmässan i Göteborg
Göteborg, Sverige
Webbplats:
http://www.bokmassan.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen Evenemang
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
www.sigtunastiftelsen.se

Relaterade Evenemang