Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sigtunastiftelsens på Bok och biblioteksmässan i Göteborg

Sigtunastiftelsen kommer liksom tidigare år att medverka med flera författarsamtal under Bok och biblioteksmässan i Göteborg. På scenen ”Se människan” blir det litterära samtal med existentiellt perspektiv som också filmas och kan ses på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play.

Se Sigtunastiftelsens samtal

 

Fredag 23 september

12.00 Charlotte Rørth – Allt jag inte vill tiga om
– en berättelse om sorg, övergrepp och tro mitt i livet
Ärligt och uppriktigt berättar Charlotte Rørth om sitt liv: om övergrepp, om att föda barn, vara mor, mista sin son och om att våga läsa Bibeln med egna ögon. Där upptäcker hon – för henne själv helt oväntat – att själva kärnan i kristendomen ger henne ny styrka. Styrka till att leva ett liv med en rakare och starkare rygg. En stark och tankeväckande bok om att vara kvinna och troende i dag. Charlotte Rørth i samtal med Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Libris bokförlag

 

Lördag 24 september

14.30 Peter Englund – Onda nätters drömmar
– november 1942 och andra världskrigets vändpunkt
Brev, dagböcker och memoarer ger 39 personliga och samtida vittnesmål som tillsammans skapar en lika laddad som intim bild av krigets vändpunkt. De personliga berättelserna visar händelserna inifrån och med en ofta svåråtkomlig närhet, vilket får historien att framträda på ett alldeles nytt vis. Så vad kan vi i dag lära av dessa 39 personers historier och finns det ett samband till hur vi berättar om krig i dag? Peter Englund i samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Natur & Kultur

16.30 Jonas Jonasson – Profeten och idioten
Domedagsprofeten Petra, den måttligt begåvade mästerkocken Johan och 75-åriga Instagramdrottningen Agnes ger sig ut på resa i Europa, i ett sista ärende innan jorden går under. Givetvis går inget som planerat. I en tid av stora samhällsförändringar, polarisering, pandemi, väpnade konflikter och rädsla inför framtiden, hur kan vi bäst använda humorn för att nå fram? Och kan människor verkligen bli tröstade av en god bok? Jonas Jonasson i samtal med Åke Bonnier, biskop i Skara stift och ordförande i Sigtunastiftelsens styrelse.
I samverkan med Bokförlaget Polaris

 

Söndag 25 september

10.30 Steve Sem-Sandberg – Oceanen 
Jean-Jacques Rousseau är en av Europas mest omtalade personer. Hösten 1765 tillbringar han 45 dagar på ön Ile Saint-Pierre på flykt undan offentligheten efter att hans upplysta resonemang om religion väckt anstöt och han anklagats för att vara en avfälling. Livet på ön är en tillflykt, men snart kan filosofen inte fly längre. Oceanen är en roman om en kompromisslös solitär. Steve Sem-Sandberg i samtal med Alf Linderman, direktor för Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Albert Bonniers förlag

11.30 Lotta Lundberg – Båten
Hur ser friheten ut när man är fri? Sex kvinnor samlas i Kapstaden för att segla över Atlanten. De är fullständiga främlingar för varandra. De flesta är över femtio, på andra sidan karriär och familjeliv. I kontakt med elementen – stormen, havets djup, himlens väldighet – faller fernissan snabbt av och det som besättningen bär inom sig spelas upp. Vilka blir vi då? Ett existentiellt äventyr ombord på en segelbåt. Lotta Lundberg i samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Natur & Kultur

Med reservation för ändringar. Detaljerat program för Se människan: www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/bokmassan

Information

Börjar:
22 september
Slutar:
25 september
Adress:
Svenska Mässan i Göteborg
Göteborg, Sverige
Webbplats:
https://bokmassan.se

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang