Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tunna platser – Musikandakt

Keltisk skapelseandakt i Sigtunastiftelsens kapell

Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland – Imbolc, ett firande av vårens ankomst. Kvällens St Brigid-firande lyfter fram miljöfrågan med föredrag, dans, poesi och musik. På Imbolc firar och lovsjunger man våren, naturen och allt nytt och levande. De som är engagerade i planetens framtid kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen hade för naturen, den lokala förankringen och kreativitetens roll. Naturkänslan baserades på en Gudsnärvaro i naturen – tunna platser – och en helhetssyn att allt hör samman och samverkar. Denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där yttre hållbarhet kopplas till inre hållbarhet och omställning, liksom till lokal social och kulturell hållbarhet, och där en ny relation till naturen måste upprättas.

Under medeltiden var St Brigid ett viktigt helgon i stora delar av Europa, även i Sverige. Olof Skötkonung sägs ha döpts i St Brigidkällan i Husaby och den heliga Birgitta fick sitt namn efter St Brigid. Idag har St Bridgid aktualiserats som en andlig resurs för både miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor, konst och kreativitet.

Medverkar gör bland andra Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör i Sigtuna kommun med ett föredrag om lokalt miljöarbete och sina irländska kopplingar till St Brigid, Kajsa Franke från Firebird Event, dans och Dan-Erik Sahlberg, flöjt och gitarr.

I samverkan med Nya Omställning Sigtuna

 

Information

Datum:
1 februari, 2019
Tid:
19:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang