Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tuve Nyström och kyrkospelsrörelsen – inställt

Arkivens dag - Tema: Svart på vitt

Andra lördagen i november firas Arkivens dag runt om i Norden. Under ett gemensamt tema bjuds allmänheten in till öppet hus där man kan ta del av vad som finns bevarat i olika arkiv och samlingar.
Med utgångspunkt i årets tema – Svart på vitt – berättar vi i en utställning om läraren och regissören Tuve Nyström. Tillsammans med bland andra Olov Hartman (Sigtunastiftelsens direktor 1947-70) utvecklade han kyrkospelsformen, med rötter i medeltidens mysteriespel. Kyrkospelen hade bibelmotiv och framfördes i Friluftskyrkan på Sigtunastiftelsen. Med andra världskriget och atombomben som fond speglades efterkrigstidens undergångsstämning i kampen mellan tillvarons krafter. Så småningom växte en kyrkospelsrörelse fram i hela landet, men också internationellt. Med Tuve Nyström som lärare och regissör bildades på Sigtunastiftelsen Förbundet för Liturgi och Dramatik (FLOD), utifrån vilket Svenska Kyrkans Kulturinstitut upprättades 1966.

Föreläsning av Caroline Krook 14.30

Biskop em. Caroline Krook medverkar med en föreläsning om kyrkospelsrörelsen, där Olov Hartman, Sigtunastiftelsens direktor på Sigtunastiftelsen 1948 – 1970 hade stor betydelse.

Då antalet platser till evenemanget är begränsat ber vi dig att reservera plats genom att förboka dig till evenemanget.

Information

Datum:
14 november, 2020
Tid:
13:00 - 16:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen, program
Manfred Björkquists Allé 4
Sigtuna, 19331 Sverige
Telefon:
08-592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang