Laddar Evenemang

Bilden av Hammarskjöld

I utställningen Bilden av Hammarskjöld visas Dag Hammarskjölds egna fotografier från hans många resor. På Kungliga biblioteket i Stockholm finns 3000 fotografier tagna av Hammarskjöld. I urvalet på Sigtunastiftelsen återfinns både naturskildringar, porträtt och ögonblicksbilder. Snarare än att ringa in en specifik aspekt av Hammarskjölds liv, söker utställningen svar på frågan: vem var människan Dag Hammarskjöld?

Enligt brorsdotterdottern Caroline Hammarskjöld var Dag en kreativ och känslig själ. Inte minst syns detta i hans poesi- och tankebok Vägmärken. Där avslöjas en sårbarhet men även en förmåga till intuitivt lyssnande och inkännande. Han brottades med frågor som vi alla kan känna igen oss i, så som tvivel och hopplöshet. Samtidigt var han, från insatsen som FN:s generalsekreterare från 1953 till det dramatiska dödsfallet i flygkraschen i Kongo 1961, en stark och öppen ledare med höga ideal. Dag Hammarskjöld var och förblir en vägvisare, som kan fortsätta att inspirera och ge hopp åt generationer framöver.

Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för människor, konst och kultur. Men han kände även till värdet av stillhet. Vid sidan av alla insatser i det som kallats ”världens mest omöjliga jobb” utformade han ett meditationsrum mitt i FN-huset i New York. Kontrasterna mellan storstadens buller och djup tystnad, aktiv handling och stilla kontemplation, präglade Dag Hammarskjölds liv och syns även i hans bilder. Mitt i världens kaos och konflikter valde Dag alltid att se det vackra. Fotograferandet blev för honom ett sätt att öva sig i att se. I bilderna får vi betrakta världen ur Dag Hammarskjölds ögon, vägledda av hans ord: ”det är bättre att lära sig se själv än att få sin syn bestämd av andras.”

Vernissage den 15 juni kl. 14.00 -16.00, Samtal med Caroline Hammarskjöld kl. 15. Fri entré!

Utställningen kan ses de dagar hotellet har öppet.
Hotellet har stängt eller är abonnerat följande datum/perioder under sommaren 2024
17-23 juni, 28-30 juni, 6-7 juli, 12 juli – 8 augusti,

 

Läs gärna intervjun med Caroline Hammarskjöld i Sigtunastiftelsen Magasin

Information

Börjar:
15 juni 14:00
Slutar:
15 september 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/