Make democracy great again – Film och samtal

Tv-mannen, journalisten och författaren Jan Scherman har ägnat sitt liv åt att försvara demokratin. Under sin livstid har han sett hur människor har fått ökat inflytande och hur murar rivits. Men utvecklingen stannade av och när Scherman nu ser hur världens demokratier försvagas är hans oro monumental.
I filmen Make democracy great again visar han ett samhälle där missnöjet breder ut sig och där polariseringen mellan människor växer. Ett samhälle där hat och direkta hot mot journalister och politiker blir allt vanligare. Det är en mörk verklighet som skildras, men också en strimma av hopp när människor går samman för att påverka och kämpa för förändring. Make democracy great again, är en dokumentär med fokus på en av vår tids stora frågor. Kommer demokratin att överleva?

Filmen har premiär under hösten och visas på biograf Gröna ladan i Sigtuna den 17 oktober. Då medverkar också filmens ciceron och producent Jan Scherman och Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein i ett samtal om hotet mot demokratin.

Programmet bokas via Gröna ladans hemsida

https://boka.gronaladan.se/sigtuna

Godland – Film och samtal

Godland är en internationellt prisad isländsk film av regissören Hlynur Palmason, som hyllats för sin ”glimrande filmkonst”. Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande. För att nå sitt mål tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Lukas är utrustad med en för tiden modern kamera, men i övrigt blir det snart uppenbart hur illa rustad han är för sitt uppdrag. Ju djupare han når in i det karga och oförlåtande landskapet, desto mer avviker han från sitt syfte. Moralen sviktar, paranoian växer och allt går mot en katastrof. Filmen har fått en mångfald internationella nomineringar och priser, bland annat Nordiska Rådets filmpris och en nominering till juryns specialpris i Cannes.

Inledning av Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen, präst och publicist, samt efterföljande samtal.

I samverkan med biograf Gröna ladan

Bokas via Gröna Ladans hemsida

https://boka.gronaladan.se/sigtuna

Låt älven leva – Film och samtal

Låt älven leva (2023) är en hyllad spelfilm – ”en karaktärsstudie i världsklass” – av regissören Ole Giæver om Alta-konflikten i Norge på 1970-talet. 1978 beslutade Norska Stortinget om vattenkraftsutbyggnad i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet. Med den här hyllade filmen kommer regissören Ole Giæver till kärnan i vad som stod på spel under Alta-konflikten. Det här är berättelsen om hur samerna har blivit behandlade i Norge, och hur de har kämpat för sina rättigheter. Skådespelaren och artisten Sofia Jannok, som har en roll i filmen, säger att det här är en av de viktigaste filmerna som har gjorts. Händelsen har hänt i närtid och knutit samman samerna över landsgränserna och lyft samiska rättighetsfrågor på en ny nivå. Filmen hade premiär på Tromsö internationella filmfestival 2023 och på Göteborg Film Festival 2023 vann filmen ett Dragon Award för bästa nordiska film och ett FIPRESCI Award.

Samverkan med Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden och biograf Gröna ladan

Bokas via Gröna Ladans hemsida https://boka.gronaladan.se/sigtuna

Sigtunastiftelsen på bioduken

Idag släppte SF Studios trailern till sin kommande film Bränn alla mina brev i regi av Björn Runge. Filmen har världspremiär på svenska biografer den 23 september och i huvudrollerna ser vi de internationella stjärnorna Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. Delar av filmen spelades in på Sigtunastiftelsen, där också delar av berättelsen utspelar sig.

– För mig är varje film en lång resa. Det är viktigt att hålla elden vid liv. Tillsammans med de fantastiska skådespelarna och skaparna har filmen nu äntligen gjorts. Nu börjar ännu en spännande resa, mötet med publiken, säger Björn Runge, regissör.

De internationellt hyllade skådespelarna Asta Kamma August (The Pact, Sex, Follow The Money) Bill Skarsgård (It: Chapters 1 & 2, Deadpool) och Gustav Lindh (Rider of Justice, Love Me, Queen of Hearts) gestaltar huvudpersonerna Karin, Sven och Olof under 1930-talet. Marika Lindström och Sten Ljunggren spelar Karin och Sven på 1980-talet. Sverrir Gudnason (Borg vs. McEnroe, Gentlemen, A Serious Game) spelar Alex Schulman och Sonja Richter (Loving Adults, Open Hearts, The Bridge, Unit One) spelar Amanda Schulman.

Bränn alla mina brev kastar strålkastarljuset på Karin och Sven Stolpe, Schulmans morföräldrar, och på den korta kärleksaffär mormor hade med Olof Lagercrantz en sommar i början av 1930-talet. En romans som Sven Stolpe straffade sin hustru för i decennier och för resten av deras äktenskap. Det är en berättelse om hård passion, stor kärlek och en långlivad, mörk ilska.

Filmmusiken är skapad av den internationellt hyllade kompositören Jacob Mühlrad. Han har uppmärksammats för sitt senaste konstmusikalbum Time och Swedish House Mafia-samarbetet The One SymphonyBurn All My Letters är Jacob Mühlrads första originalmusik till en långfilm.

”Jacob Mühlrads musik berör verkligen alla känslor filmen väcker i ett. Det är stundtals stillsamt vackert, men också hjärtskärande och dramatiskt. Precis som berättelsen. Nu när trailern har släppts kan biobesökarna äntligen se vad som väntar i höst, säger Jonathan Ridings, producent på SF Studios.

Burn All My Letters produceras av SF Studios med producenterna Annika Sucksdorff och Jonathan Ridings med stöd av Svenska Filminstitutet och i samarbete med SVT, Film i Väst och Film Stockholm. Filmen är utvecklad med stöd av Europeiska unionens program Kreativa Europa Media. Veronica Zacco är manusförfattare.

Filmen spelades in på Sigtunastiftelsen och i Västra Götaland under augusti – oktober 2021.

 

Existentiell Filmfestival tillbaka efter två års uppehåll

Pandemin satte käppar i hjulen för många kulturevenemang, så även för Existentiell Filmfestival Dalarna. Efter två års uppehåll är festivalen nu tillbaka i Falun med ett tema som går rätt in i vår tid – ”Alltid ensam, aldrig ensam”.

– Under de senaste åren har vi tvingats genomleva omfattande och plötsliga förändringar med uppmaningar från samhället om att både hålla ihop och stanna på avstånd. Detta har väckt många existentiella frågor hos människor som jag tror att det finns ett stort behov av att få reflektera kring tillsammans, säger projektledare Stefan Björnlund.

Den 7 – 8 april är det återigen dags för Existentiell Filmfestival Dalarna, en festival som sedan starten 2003 bjudit in till två dagar av film och samtal med utgångspunkt i ett samhällsaktuellt tema. En stark tradition för festivalen är att också bjuda in gäster som medverkar i samtalen kring varje film.

Utifrån temat Alltid ensam, aldrig ensam har festivalen valt ut ett antal aktuella filmer. I Quo Vadis, Aida? skildras tolken Aidas kamp att rädda familjen från krigets fasor i Srebrenica. Flyktingars utsatthet och ensamhet är också en tematik som går igen i filmen The man who sold his skin, där Sam flyr från Syrien till det han tror är frihetens Europa. Övriga filmer som visas under festivalen är Mother! The father, Corpus Christi, De osynliga och den mångfaldigt Oscarsbelönade Nomadland. Festivalen visar även den Guldbaggebelönade filmen Spring Uje spring med ett inledande samtal med filmens regissör Henrik Schyffert.

Årets festivalreflektörer är Christina Jeurling Birro, producent och kulturjournalist och Mikael Kurkiala, kulturantropolog och författare. Övriga gäster som medverkar i samtalen kring filmerna är Zanyar Adami, regissör och författare; Haris Agic, antropolog, Olle Carlsson, präst och författare; Petra Carlsson, professor i systemastisk teologi, Jonas Mosskin, psykolog, Lena Dahlberg, docent i socialt arbete; Lena Runge, filmklippare; Tom Grejs, filmproducent; Mia Nilson, generalsekreterare, Hela Människan; Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Festivalens hemsida: www.existentiellfilmfestival.se

Film

Välkommen till Sigtunastiftelsens filmkvällar, kvällar då du har möjlighet att se riktigt bra film som berör och då du dessutom ges möjligheten att ha ett gemensamt samtal efteråt med en särskilt inbjuden gäst. Några av våra filmkvällar sker i samverkan med biografen Gröna Ladan, en riktig härlig biomiljö med sköna biofåtöljer och högsta kvalitet på ljud och bild.