Författarsamtal Anna-Karin Palm

Möt Anna-Karin Palm i ett samtal om sitt prisade författarskap. Anna-Karin Palm romandebuterede 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik, och följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992. Med romanen Målarens döttrar (1997) fick hon sitt genombrott. Boken hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. År 1999 gav hon ut två böcker, kortprosaboken Lekplats och barnboken Vildvinter och 2001 novellsamlingen In i öknen. Romanen Herrgården utkom 2005, och 2007 kom Om vänskap, essädialoger skrivna tillsammans med Kate Larson. Romanen Snöängel (2011) är en flerskiktad berättelse om staden Stockholm, som utgår från händelser under vintern 1985-86 men förgrenar sig i tid och rum till en roman om minne och längtan, språk och exil. 2014 kom novellsamlingen Jaktlycka, tio variationer över den kvinnliga kroppens liv och erfarenheter. Jag vill sätta världen i rörelse (2019) är en biografi över Selma Lagerlöf, som tecknar ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner; en författare som än idag sätter läsarens värld i rörelse. Boken nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019. 2021 utkom Jag skriver över ditt ansikte, en berättelse om författarens egen mors Alzheimer. Hennes novell Agnes & Betty nomineras till Sveriges Radios Novellpris 2023. 2023 valdes Anna-Karin Palm in som ledamot i Svenska Akademien på stol nummer 16.

Lunch kan förbokas i samband med biljettköp för den som så önskar!

Sigtunaförfattare – Kunde jag följa dig

Med kornigt och stundtals drömskt arkivmaterial, diktar Charlotte Landelius bländande vacker filmpoesi om en av Sveriges mest älskade författare. Efter filmen kommenterar Johan Svedjedal filmen och berättar om Karin Boye och hennes relation till Sigtunastiftelsen och Sigtuna. Johan Svedjedal är författare och professor em. i litteraturvetenskap, som 2017 kom med sin stora Karin Boye-biografi – Den nya dagen gryr – den första stora biografin över Karin Boye sedan Margit Abenius klassiska biografi Drabbad av renhet från 1950.

Filmlängd 63 min.

 

Författarsamtal – Per Wirtén

Den välkända författaren och politiska debattören Per Wirtén ser i sin nya bok Hopp : frihetens fiender tillbaka på den politiska utvecklingen under de senaste 30 åren och resonerar om framtiden. Den liberala epoken har nu ersatts av en hårt konservativ och nationalistisk. Frihetens fiender har medvind. Vart tog idéerna om frihet, jämlikhet och solidaritet vägen? Finns det hopp om demokratin? Kan vi tro på framtiden? När övergick hoppets princip till rädslans politik? Med avstamp i centrala 1900-talstänkare som Hanna Arendt, Jürgen Habermas, Elin Wägner och Albert Camus iakttar han samtiden och tar med sig läsaren till Palestina, USA och Stockholms södra förorter. Vad är egentligen en människa och ett samhälle? Han funderar över sitt radikala arv och påminner sig sin demokratiska skolning i Missionsförbundet, 1970-talets Palestinagrupper och inger oss hopp om möjlighet och framtid.

Den som önskar kan förboka lunch i restaurangen i samband med biljettköp. Lunchen serveras efterförfattarsamtalet.

Författarmöte – Dag Sebastian Ahlander

Dag Sebastian Ahlander är pensionerad generalkonsul, ambassadör och författare. 2016 gav han ut en biografi om den mytomspunne nationalhjälten Gustav Mannerheim, en biografi som nominerades till Stora fackbokspriset. Nu berättar han återigen om Mannerheims livsöde i boken Marskalk Mannerheim, svensk finne ryss, denna gång i barn och ungdomsgenren. Mannerheims liv utspelade sig mellan det gamla svenska samhället, det kejserliga ryska enväldet och den nya finska demokratin. Det är ett spännande levnadsöde som skildras, men också en berättelse om Finlands dramatiska historia.

Närda av samma längtan – När modernismen mötte den nya fysiken

I början av 1900-talet revolutionerades konsten och vetenskapen på samma gång. Modernismen som svepte genom litteraturen, musiken och bildkonsten sammanföll med den vetenskapliga omvälvning som kvantmekaniken och relativitetsteorin innebar. Gav tidsandan upphov till en längtan som närde både Einsteins, Woolfs, Picassos och Schönbergs arbeten? I Bengt Gustafssons, professor emeritus i astronomi, nya bok om en radikal brytningstid möter vi författare, fysiker, konstnärer, kompositörer och astronomer i färd med att frigöra sin skaparkraft från traditionens bindningar. Det nya pekade mot det okända. I försöken att fånga det i formler, ord, toner och bilder slogs en tillfällig bro över klyftan mellan kulturerna, den humanistiska och naturvetenskapliga, där pionjärernas vägar korsade varandra.

Efter samtalet erbjuds vinbar i biblioteket 

Niklas Rådström – Ett 50-årigt författarskap

Niklas Rådström har sedan debuten 1975 utvecklat ett rikt och mångskiftande författarskap med diktsamlingar, romaner, essäer, dramatik och manus för film; bl.a. Suzanne Ostens Bröderna Mozart och Jan Troells flerfaldigt Guldbagge-belönade och Golden Globe-nominerade Maria Larssons eviga ögonblick. Han har tilldelats en rad priser – däribland Augustpriset för romanen Medan tiden tänker på annat (1992). Niklas Rådströms dramatik har spelats i stora delar av världen och han har i olika sammanhang samarbetat med några av Sveriges främsta tonsättare och musiker: Daniel Börtz, Thomas Jennefelt, Berger / Knutsson / Spering, Bobo Stensson och Eric Ericsons Kammarkör. 2010 återkom han till romanberättandet med Månens anförvant, och 2011 utkom minnesboken Stig, om vänskapen med Stig Claesson, följt av romanerna Boken (2013) och En Marialegend (2016). Då, när jag var poet (2020) var en återkomst till poesin och en mycket personlig diktsamling. 2021 utkom Som har inget redan hänt. Hans senaste roman är Drömmarna vi tillsammans drömmer – en framtidsskildring där vi får möte den unga klimataktivisten Bodil. Niklas Rådström är ledamot av Samfundet De Nio och professor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet.

Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Den som önskar kan förboka lunch i restaurangen efter samtalet. Detta görs i samband med din bokning.

Sigtunaförfattare – Alva Dahl om Gunnel Vallquist

Författaren, översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist (1918-2016) gjorde sig ett namn i offentligheten dels som översättare av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt – ett arbete som tog henne mer än trettio år, bland annat på Sigtunastiftelsen – och dels som essäist och debattör i kyrkliga frågor. Hon satte tidigt upp stränga principer för bildning och livsföring, sökte sina andliga rötter i Frankrike, Italien och Ryssland när de svenska tankefållorna blev för trånga och förstod att det mest avgörande var att lära sig bejaka tillvarons paradoxer. Gunnel Vallquist bodde länge i en ekumenisk fredskommunitet utanför Rimbo och arbetade gärna och deltog i de ekumeniska programmen på Sigtunastiftelsen, bland annat i kristen djupmeditation. Alva Dahl har ägnat mycket tid år Gunnel Vallquist – framförallt genom den uppmärksammade biografin Slå rot i förvandlingen från 2021, där hon följer de litterära, teologiska och livspraktiska trådarna i en komplex människas liv och breddar därmed bilden av det svenska 1900-talets kulturliv.

18.00 Föredrag om boken

19.00 Vinbar, smörgås och mingel

19.30 Publikt samtal

Introduktionskurs Abrahams Barns julkrubba

Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen.

Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar.

Pris: 500 kr inkl kaffe, lunch och material.

Anmälan senast 12 september till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

 

Författarmöte med Marie Ernestam

Möt författaren och journalisten Maria Ernestam, aktuell med romanen Tjuvlyssnaren. Marias böcker har kallats dramatiska psykologiska spänningsromaner kryddade med oväntade vändningar och drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Maria Ernestam debuterade 2005 med Caipirinha med Döden, som fick ett mycket fint mottagande av både kritiker och läsare. Tjuvlyssnaren är hennes fjortonde roman. Det är en berättelse om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheterna och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det. Maria Ernestam är ursprungligen journalist och har arbetat som korrespondent för Veckans affärer och Dagens medicin.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Bilden av Hammarskjöld – Finissage

Välkommen till en fördjupande eftermiddag med Dag Hammarskjöld i fokus. I programmet ingår ett författarsamtal med Staffan Carlsson, finissage för fotoutställningen Bilden av Hammarskjöld med bubbel och kanapéer samt en föreläsning av brorsdotterdottern Caroline Hammarskjöld.

Program:

14.00 Författare Staffan Carlsson i samtal med Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen
I Helgon och maktspelare. Dag Hammarskjöld som politiker tecknar Staffan Carlsson Dag Hammarskjölds politiska profil. Han reser frågan hur Hammarskjölds personlighet påverkade hans sätt att utföra sitt uppdrag, både i Sverige och som FN-chef. Han ger i boken också sin syn på Hammarskjölds andlighet och hur den hängde samman med hans politiska gärning. Staffan Carlsson har 40 år bakom sig i svensk utrikesförvaltning. Han har tjänstgjort vid UD i Stockholm och varit ambassadör i Budapest, London och Berlin.

15.00 Finissage för Bilden av Hammarskjöld med fika

16.00 Föreläsning av Caroline Hammarskjöld
Hör brorsdotterdottern Caroline Hammarksjöld berätta om människan Dag Hammarskjöld, från uppväxtåren, kortfattat om karriären och om vad som är aktuellt kring Dag just nu. Vad var det som formade människan Dag Hammarskjöld och hans värdegrund? Vi får höra om hur Dag Hammarskjöld uppfattade livet genom sin palett av intressen så som natur, fotografi, konst, litteratur och musik, men även om hur han ägnade mycket tid till att läsa om mystik och fördjupa sig i frågor om andlighet och olika livsåskådningar. Föreläsningen illustreras med bilder ur Hammarskjölds privata arkiv.