Kulturhelg 6 – 7 december

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med middag och konsert fredag kväll, fortsätter med författarmöte lördag förmiddag och avslutar med vernissage och Afternoon tea.

Fredag kväll gästas vi av jazzsångerska Sofia Fellin som sjunger fram den amerikanske sångbokens tidlösa klassiker tillsammans med pianisten Fredrik Hermansson och basisten Martin Höper. På lördagen möter du författaren Anna-Karin Palm i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein. Under eftermiddagen är det vernissage och konstnärssamtal med Sanna Lidholm. Kulturhelgen avslutas med Afternoon tea.

I paketet ingår övernattning fredag – lördag, kulturprogram, julbord, frukost lunch och Afternoon Tea.

Boka tidigt rabatt 2 390 kr till och med 31 augusti.

Nytt nummer av Sigtunastiftelsen Magasin

Nu är höstens nummer av Sigtunastiftelsen Magasin ute hos våra prenumeranter, en tidning där vi berättar om det händer här på Sigtunastiftelsen. Du möter bland annat Mahsa Malekmarzban, en av årets fristadsstipendiater. Hon arbetade under många år som journalist i Iran tills censuren tvingade henne att lämna sitt hemland. Vår gästkrönikor denna gång är författaren Kjell Westö, författarstipendiat i år och för 25 år sedan. Under 25 år hinner det hända en hel del, både i livet, i samhället och här på Sigtunastiftelsen!

Om du ännu inte är prenumerant kan du läsa tidningen på nätet eller som e-tidning. Skickar du ditt namn och adress till program@sigtunastiftelsen.se så får du nästa nummer av tidningen i din brevlåda. Planerad utgivning av nästa nummer är januari 2025.

Läs Sigtunastiftelsen Magasin på nätet

Utsträckta händer – Sanna Lindholm

”I ateljén pågår många samtal. Laserskuren MDF möter täljda detaljer. Yxade strukturer och detaljerat snidade ytor bekantar sig med mjuka, tunga, kroppsliga former från svarven. Konstruktioner av spillmaterial, olyckor och misstag, blyertsens flyktighet. Jag befinner mig i dialogen mellan material, metod och form, där ögats och handens närvaro är förutsättningarna. Ibland lämnar jag medvetet spår av processen för att skildra rörelse och föränderlighet, likt en del av skulpturens eget då, nu och möjliga framtid.”

Sanna Lindholm arbetar med skulptur i trä. Svarven spelar en central roll i hennes konstnärskap, men hon använder sig även av traditionella handverktyg så som kniv och bildhuggarjärn. Skulpturernas organiska, lekfulla former uppstår ur mötet mellan det cylindriska formarbetet och utforskandet av materialets natur. I hennes arbete har naturens rotation, svarvens produktion och träets cykliska energi starka band till varandra. I kontrast till svarvens direkthet söker hon sig genom handverktygen mot långsamhet och strävsamhet, efter känslan av att röra sig i allt större cirklar och längre cykler.

Trä som material har fascinerat Sanna Lindholm ända sedan barndomen. Dels utifrån sina fysiska egenskaper och möjligheter, dels utifrån att det bär på berättelsen om tid lagrat i sig. Trädets årsringar vittnar om hur tidsrymder både förgörs och synliggörs. En berättelse som kan avslöja trädets förutsättningar och förändringar genom tiden, dess förhållande till sina anlag och samtidigt, i varje nytt skott, en ny chans.

Sanna Lindholm (f. 1987 i Gävle) är konstnär som bor och verkar i Göteborg. År 2018 tog hon en masterexamen i Konsthantverk från HDK-Valand och har sedan dess visat sitt arbete i solo- och grupputställningar på exempelvis Trollhättan Konsthall, Galleri Not Quite, Galleri Cora Hillebrand, 3e Våningen, Konstepidemin och Detriti Gallery, Göteborg. Lindholm arbetar även med offentliga verk, exempelvis har hon skapat altarbordet Växtkraft till Nya vuxenpsykiatrin i Växjö samt Valurna till Mölndals Stadshus. Hennes arbete finns representerat i samlingarna hos Göteborg Konst, Falun kommun, Västra Götalandsregionen med flera.

Vernissage den 7 december kl. 14.00 – 16.00, konstnärssamtal kl. 14.30 i Kapellet.

Den som önskar kan förboka Afternoon tea i samband med anmälan.

 

Kvinnorna runt Sigtunastiftelsen på 1920-talet

Under första halvan av 1900-talet bidrog många kvinnor till att forma framväxten av det moderna svenska samhället. Kristen tro och andlighet var en drivkraft för individuell och politisk förändring för flera av dem och Sigtunastiftelsen utgjorde ett viktigt sammanhang där de hämtade inspiration, uttryckte sina idéer och skapade nätverk. I detta symposium vill vi synliggöra kvinnors bidrag till gränsöverskridande möten mellan religion och samhälle. Det gör vi genom att fokusera på några röster och erfarenheter såsom Ester Lutteman, Emilia Fogelklou, Lydia Wahlström, Gertrud Aulén och Anna Sörensen. Medverkande: Ulrika Knutson, Ylva Eggehorn, Susanne Wigorts Yngvesson, Mia Lövheim med flera.

Litterär Salong om Etty Hillesum

Vi inbjuder till en kväll kring Etty Hillesum med läsningar, personliga ingångar till och samtal om hennes texter. Etty Hillesum ( 1914 – 1943) är den holländsk-judiska författaren som fortsätter att fascinera och inspirera, sedan hennes dagböcker och brev gavs ut första gången 1979. Hillesum skildrar där som en tänkande, intellektuell ung kvinna det inre livets styrka mitt i andra världskrigets yttre sönderfall. Som miljontals judar under förintelsen fick hon sin frihet inskränkt och deporterades sedan till Auschwitz där hon mördades. Hennes bevarade texter belyser kvinnolivet, passionen, gudstron och tvivlet i de mörkaste av tider.

I Sigtunastiftelsens bibliotek med vinbar i pausen

Existentiellt Litteratursamtal – Ensamhet och gemenskap

Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under hösten rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur och andlighet, mot bakgrund av samtidens växande kriser. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker djupare svar inom oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Under meditativa former läser vi utdrag ur texter på aktuella teman inom området. Poesi och skönlitteratur vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Tema: Ensamhet och gemenskap.

I alla religiösa traditioner finns en dynamik mellan att dra sig tillbaka i ensamhet för att hitta sig själv och sin livsuppgift, ofta med en bas i olika gemenskaper – en kommunitarisk idé, och sedan gå ut och verka i världen och samhället. Vi alla behöver hitta en balans mellan ensamhet och fördjupning samt att leva tillsammans i familj, arbetsliv, civila och religiösa gemenskaper. Hur kan en sådan balans hittas i vårt personliga liv och hur ser den balansen ut idag i vårt samhälle? Vad är det som värderas – ensamhet eller familj, arbete eller fritid, individualism, kreativitet eller gemenskap?

 

När psalmens mystik vävs ur poesi och musik

Susanne Wigortz Yngvesson berättar om psalmförfattare som vistats och skrivit psalmer på Sigtunastiftelsen. Susanne är professor i etik på Enskilda Högskolan i Stockholm och skriver om psalmernas teologi och historia, bland annat i boken All din nåd är öppen famn : Psalmernas sjungna teologier (2019) samt är ledamot i Anders Frostensons stiftelse Psalm & sång.

Efter föredraget kl 15 sjunger vi psalm-sing-a-long i kapellet med Sebastian Johansson, organist i Mariakyrkan i Sigtuna. Programmet avslutas med Afternoon Tea i Sällskapsvåningen.

Kultursamtal – Isak Sundström

Isak Sundström är en av Sveriges mest egenartade artister och konstnärer, med en kreativ bredd som sträcker sig över musik, konst och litteratur. Känd under heteronymen I.B. Sundström och som medlem i banden Weils, Pascal och Skriet, utmärker han sig med en säregen musikaliska stil och stilistiskt säkra och emotionellt laddade texter.  Nu senast är han aktuell med utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade, tillsammans med konstnärerna Magnus Bärtås, Cecilia Germain och Ida Idaida. Med en ständigt utforskande och provocerande anda fortsätter han att vara en central och fascinerande figur i svensk konst och kultur.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Kultursamtal Sonia Hedstrand

Möt Sonia Hedstrand i ett samtal om konstnärlig frihet. Varifrån kommer den? Varför är den hotad idag? Sonia Hedstrand är konstnär och arbetar forskningsorienterat i skärningspunkten mellan dokumentarism, essä och sociologisk undersökning i medier som installation, rörlig bild, fotografi, performance och artist books. Hon är även konstkritiker för bland andra Dagens Nyheter.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola 

Sigtuna 950 – 1200

I oktober 2024 firas 10-års jubileet avv Ingegerdsleden. I samband med detta arrangeras en serie föredrag som önskar fördjupa bilden av Sigtuna som historisk och nutida pilgrimsstad. Först ut är Ted Hesselbom, museichef på Sigtuna Museum & Art, författare och konstnär, som håller ett föredrag om Sigtuna år 950 – 1200. Sedan 2017 har Ted tillsammans med Anna Lihammer skrivit flera böcker – deckare och historisk facklitteratur, nu senast den Augustprisnominerade Vikingatider: när världen öppnades (2023). Programmet inleds med en pilgrimsmässa i Ingegerdskapellet på Sigtuna Folkhögskola 18.00. Därefter pilgrimsvandrar vi till Sigtunastiftelsens bibliotek med föredrag klockan 19.00.

I samverkan med Sigtuna församling, Destination Sigtuna, Sigtuna Museum & Art, Sigtuna folkhögskola