Börja nya året med konferens på Sigtunastiftelsen

Redan 1917, när Sigtunastiftelsen grundades, fanns viljan att vara en plats för dialog och öppenhet. Tiderna förändras men ambitionen är densamma – vi vill erbjuda dig en plats för gränsöverskridande möten.
Med det strategiska läget i centrala Sigtuna och endast 17 minuter till Arlanda Flygplats, har du både småstadens idyll och hela världen inom räckhåll.

• 500kr rabatt under januari & februari på våra helpensionspaket för konferens

I helpensionen ingår;
• Ankomstfika med hembakt bröd
• Lunchbuffé, dagens soppa, salladsbuffé, dagensrätt samt vegetariskrätt
• Eftermiddagskaffe med hembakta bakverk och ostbricka
• Trerätters serverad middag
• Logi & frukostbuffé i enkelrum eller dubbelrum
• Guidad visning av Sigtunastiftelsen
• En liten gåva på rumme

Kontakta oss på bokning@sigtunastiftelsen.se

 

Kulturhelg, Niklas Strömstedt , Sven Olov Karlsson, Mikaela Steby Stenfalk

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Niklas Strömstedt på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författaren Sven Olov Karlsson i ett samtal med Helle Klein. Uner eftermiddagen är det vernissage för Mikaela Steby Stenfalks utställning Utsnitt.  Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea.

I kulturhelgpaketet 2635 kr ingår kulturprogram och logi med helpension. ( Trerätters middag, frukost, lunch och Afternoon tea.)
Specialerbjudande: för dig som bokar kulturhelgen. Bo kvar en natt extra för 350 kr per person, kan endast bokas i samband med!

Konsert fredag 11 april 20.00
NIKLAS STRÖMSTEDT TRIO
Niklas Strömstedt, en av våra främsta popsångare och låtskrivare framträder denna kväll med Marika Willstedt, sång, piano och cello och Sara Niklasson, sång och multimusikant.

 

Författarmöte lördag 12 april 11.00
SVEN OLOV KARLSSON
Möt Sven Olov Karlsson, en av våra mest mångsidiga författare i ett samtal med Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein. I hans senaste roman Bygdedjuret (2024) återvänder han till sin hembygd i Västmanland.

 

Vernissage 14.00 – 16.00 Konstnärssamtal 14.30
MIKAELA STEBY STENFALK – UTSNITT

Möt konstnären Mikaela Steby Stenfalk i ett samtal om hennes utställning Utsnitt. Genom att kombinera traditionella och digitala verktyg får hon syn på tidigare svåråtkomliga berättelser. Konstnärssamtalet leds av Vilma Luostarinen.

Kulturhelg Helen Sjöholm och Sara Stridsberg

Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med trerätters middag, följt av en konsert med Helen Sjöholm och Martin Östergren på fredag kväll. På lördag förmiddag möter du författarna Sara Stridsberg och Elin Cullhed i ett samtal utifrån Stridsbergs senaste bok ”Farväl till Panic Beach”. Under eftermiddagen framförs Spirit land – ett textilt och musikaliskt allkonstverk. Kulturhelgen avslutas med Afternoon Tea.

I kulturhelgspaketet 2635 kr ingår logi med helpension. (Trerätters middag, frukost, lunch och afternoon tea.) 

Fredag 7 mars 20.00
HELEN SJÖHOLM OCH MARTIN ÖSTERGREN
Helen Sjöholm, en av våra stora sångartister, framför pärlor ur den svenska sångskatten tillsammans med pianisten Martin Östergren.

Lördag 8 mars 11.00
SARA STRIDSBERG I SAMTAL MED ELIN CULLHED
Möt författaren Sara Stridsberg i ett samtal med författaren Elin Cullhed utifrån Stridsbergs senaste roman Farväl till Panic Beach.

 

Lördag 8 mars 14.00
SPIRIT LAND · LÖRDAG 14.00
Möt sydsamiska textilkonstnären Emma Göransson Almroth och finlandssvenska musikern, tonsättaren och teologen Frank Berger i ett samtal med samiska teologen Åsa Virdi Kroik. Innan samtalet framförs det musikaliska allkonstverket Spirit land

 

Öppet i Ekelöfrummet

På Sigtunastiftelsen finns Gunnar Ekelöf-rummet. Avsikten med rummet är att för framtiden bevara delar av författaren Gunnar Ekelöfs (1907 – 1968) arbetsmiljö med de böcker och övriga inventarier som fanns i hans hem i Sigtuna. I rummet finns dessutom det intressanta hemarkiv som hans hustru Ingrid iordningställde, i vilket man kan följa tillkomsten av hans verk.
Gunnar Ekelöfs privata arbetsbibliotek är författarens privata bibliotek (cirka 400 band donerat 1997). Specialsamlingen är också placerad i Ekelöf-rummet på Sigtunastiftelsen. Hemarkivet är tillgängligt för forskare efter överenskommelse.
Rummet är öppet för alla intresserade av Ekelöfs liv och diktning, och visas en lördag varje månad 13.00 – 15.00, övrig tid efter beställning hos Bo Alström, 08 – 592 542 41. För mer information kontakta program@sigtunastiftelsen.se 08 – 592 589 85

Samverkan med Gunnar Ekelöf-sällskapet

 

Arts & Crafts – Idéer som formade världen

Välkommen till en kväll om Arts & Crafts-rörelsen utifrån den nya boken Arts & Crafts: ideer som formade världen. De grundläggande idéerna hos rörelsen anhängare, bland andra konstkritikern John Ruskin och konstnären William Morris, utvecklades i Storbritannien från 1800-talets mitt till att bli en global motrörelse till industrialismen och rådande stilideal. Rörelsen spreds genom hantverkskolonier och influerade yrkesutövare på flera områden, från formgivning och arkitektur till ornamentik och odling.

Arts & Crafts nådde Sverige några årtionden senare. Den tog sig uttryck som ett romantiserande av det enkla livet, knutet till hemmet. En av rörelsens frontfigurer i Sverige var Carl Larsson, vars färgrika målningar är kända för att skildra vardagslivets enkelhet. Hur spred sig rörelsen i Sverige och till Sigtunastiftelsen? Vilken är rörelsens relevans idag, inte bara som en älskad mönsterskatt som inspirerar och ligger till grund för nya stilar, utan även för vårt förhållande till skapande, hållbarhetstänk och livsstil?

Medverkar gör två av bidragsgivarna i boken Arts & Crafts: idéer som formade världen, utgiven på Bokförlaget Stolpe våren 2025: Elisabeth Svalin Gunnarsson, redaktör till boken, författare, fotograf som skrivit flera böcker om trädgård och kulturhistoria, och Svante Tirén Helmbaek, skribent, redaktör och intendent på Konstakademin med inriktning på arkitektur- och dekorationshistoria.

Efter föredragen serveras Sigtunastiftelsens kulturmacka i Sällskapsvåningen (ingår i biljettpriset).

För mer information vänligen maila program@sigtunastiftelsen.se

Symposium – Samförstånd i en polariserad tid?

Under 1920-talet bjöd Manfred Björkqvist in till arbetsfredskonferenser där företrädare för arbetarna, arbetsgivarna och akademikerna samtalade om hur de skulle skapa ett människovärdigt arbetsliv och få arbetsfred. Under dessa konferenser utvecklades samförståndsandan och lade grunden till Saltsjöbadsavtalet 1938 och den svenska modellen.
Nu bjuder vi in till en heldagskonferens om samförståndsandan historiskt och i dag. Är den alls möjlig i vår polariserade tid? Och behöver vi uppdatera den svenska modellen? Vilka utmaningar står arbetslivet inför i dag? Idéhistoriker, arbetsmarknadsforskare, teologer och samhällsdebattörer medverkar, bland annat tidigare statsministern Stefan Löfven, arbetsmarknadsjournalisten Elinor Torp, Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna; German Bender, arbetsmarknadsforskare; teol.dr. Cecilia Nahnfeldt, idéhistorikern David Östlund, . Symposiet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Hem för vem? Om vår tids hemlängtan och hemlöshet

Vi bjuder in till ett symposium om vår tids hemlängtan och hemlöshet. Medverkar gör bland annat författaren och filosofen Bengt Kristensson Uggla, teologen Elisabeth Gerle och Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Mystik salong – Karmelitisk mystik med Biskop Karin Johannesson

I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag och uppläsningar, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande.
Denna kväll gästas vi av biskop Karin Johannesson som talar om mötet med mystikern Teresa av Ávila och den karmelitiska traditionens andlighet i praktiken.
Vi möts klockan 18.00 i meditativ stillhet, recitation av texter och ett fördjupande föredrag. Därefter blir det paus med Bibblan bar som erbjuder dryck och snacks. Efter paus följer ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.
Samverkan med Mäster Eckhartsällskapet

Erbjudande från restaurangen

Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens ”Kulturmacka”. Pris 195kr vid förskottsbetalning i samband med anmälan. Serveras kl 17.00, innan evenemanget.

Skrivarkurs – Att skriva sin själ

Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.

Kultursamtal, Marie Nikazm Bakken och Siri Nyke, Turteatern

Välkommen till ett kultursamtal om Turteatern i Kärrtorp – en av Stockholms scener för nyskapande kultur som gjort sig känd för sin experimentella och konstnärligt banbrytande repertoar, alltid med ett starkt politiskt engagemang. Vi träffar teaterns konstnärliga ledare, den norska regissören och scenkonstnären Marie Nikazm Bakken samt verksamhetschefen Siri Nyke, en erfaren scenkonstproducent. Tillsammans har de med små medel och stort engagemang skapat en teater som blivit ett nav för nyskapande och samtida föreställningar – en plats där normer utmanas och kontroversiella ämnen utforskas.
Bland deras uppsättningar märks verk som Och helvetet är bara en bastu av Katja Brunner, I ett hus vid skogens slut av Annika Nyman, liksom den respektlösa Wagner-tolkningen Nibelungens ring 2.0 av Marie Nikazm Bakken. Många av dessa föreställningar har väckt debatt, vilket speglar teaterns vilja att skapa dialog och engagemang kring viktiga samhällsfrågor. Vi diskuterar dagens teater och får en inblick i den dynamiska och banbrytande scenkonsten som Turteatern representerar, där konstnärlig frihet och stöd för unga regissörer och dramatiker står i centrum.
Samverkan med Sigtuna folkhögskola.