Berättelsens kraft – Nationell konferens i narrativ medicin

Narrativ medicin en relativt ny disciplin i skärningspunkten mellan klinisk medicin, hälsovetenskaper, humaniora, konst, litteratur och bildning. Utgångspunkten är att konsten öppnar våra sinnen, gör oss nyfikna, närvarande och levande också ur ett existentiellt vårdperspektiv. Ett närmande mellan humaniora och medicin. En narrativ förmåga är viktigt för det goda mötet mellan vårdande och vårdad men också för den diagnostiska precisionen. Narrativ medicin vill med berättelsen göra vården mer mänsklig.

Konferensen vänder sig till läkare, sjuksköterskor och alla andra som arbetar inom vård och omsorg men också till den som intresserar sig för existentiell hälsa och betydelsen av patientens berättelse.

Arrangeras i samarbete med Svensk Förening för Narrativ Medicin och Studieförbundet Bilda

 

Dag 1
09.00 – Ankomstfika med smörgås, Rosengårdssalen

10.00 – Välkommen, Stora salen
Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen, Magnus Sundell, programproducent studieförbundet Bilda,
Valle Erling, specialistläkare i hematologi, ordförande Svensk förening för Narrativ medicin

10.05 – Narrativ medicin och medicinsk humaniora
Katarina Bernhardsson, docent i litteraturvetenskap, lektor i medicinsk humaniora, Lunds universitet

11:00 – En oväntad glänta: tankar om hälsa och existens
Anders Rosengren, professor i molekylär medicin, Göteborgs universitet

12.00 – Lunch

13.00 – Den skamlösa nyfikenheten
Författaren och specialistläkaren i njurmedicin Astrid Seeberger i samtal med Helle Klein

14.00-14.30 – Rundabordssamtal 10 min + frågor till Astrid 20 min (ca förstås)

14.30-15.00 – Eftermiddagsfika

15.00 – Som har inget redan hänt
Författaren och dramatiken Niklas Rådström i samtal med Valle Erling

16.00-16.30 – Rundabordssamtal samt frågor

16.30 – Incheckning i rummen

17.30 – Rundvandring för dem som vill med Helle Klein, samling i Kapellet

18.30 – Middag

20.00 – ”Hederos c/o Satie”

Konsert med Martin Hederos & Anton Sundell, Stora salen

21.15 – Vickning i Sällskapsvåningen

 

Dag 2
09.00 – Välkommen tillbaka, Stora salen

9.10 – Workshop i konst och litteratur 

Konstens bidrag till läkning
Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier, Lunds Universitet.

Litteraturens inneboende kraft – Shared Reading
Katarina Bernhardsson, docent i litteraturvetenskap, Lunds universitet
Daniel Helsing, universitetslektor i litteraturvetenskap Lunds universitet.
Immi Lundin, doktorand litteraturvetenskap, Lunds universitet
Anders Palm, professor em i litteraturvetenskap, Lunds universitet

10.20 Fika

10:50 – Vi växlar så att Shared reading-grupperna går till Stora salen och har workshop med Max Liljefors och vice versa

12.00 – Lunch

13.00 – Den jag blev i Addis Abeba, om relationen mellan person, språk och historia
Åsa Nilsonne, specialistläkare i psykiatri och psykoterapeut i samtal med Valle Erling.

14.45 – Tack och avslutning

15.00 – Kaffe och avresa

Berättelser och berättande – Identifikation skapar empati

Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras.

Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger från olika yrkesområden och lärare från förskola, grundskola och särskola.

Medverkande:
Ola Henricsson, lärare, berättare och universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet.
Jakob Håkansson, docent i psykologi vid Stockholms universitet som forskar om empati.
Ulla Nestor, lärare som arbetat enligt Abrahams Barns pedagogik.
Pris inkl helpension: 1 950 kr

Pedagoger kan söka stipendium på 1 000 kr per person, vilket ger ett reducerat pris på kursen: 950 kr.

För information om stipendium, detaljerat kursprogram och anmälan senast torsdag 24 april kontakta:
elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

Det finns möjlighet att delta endast en dag. Fredag; en heldag med muntligt berättande eller lördag med fokus på Abrahams Barns metod och program.

Program 16 – 17 maj 2025

Ingegerd, freden och resan österut; föredrag av Rune Edberg – Inställt

Programmet inställt!

Rune Edberg, arkeolog, författare och journalist, har ägnat sig åt Ingegerd och hennes resa österut till Kievrusriket i början av 1000-talet. I boken Olof Skötkonungs dotter: ett kvinnoöde från vikingatiden (1997-) sammanställde han aktuell forskning och boken har kommit i flera upplagor. Utifrån nya fynd av s.k. uppståndelseägg visar han på tidiga kristna förbindelser mellan Sigtuna och Kievrusriket. Hur kan vi idag se på Ingegerds verksamhet i tidsperioden mellan vikingatid och kristendom, på vilka platser verkade hon och på vilka sätt kan hon ses som en fredssymbol?

Rune Edberg är fil. dr i arkeologi och har varit verksam bland annat vid Sigtuna museum, Södertörns högskola och Stockholms läns museum. Han har publicerat forskningsarbeten och populärvetenskapliga böcker om vikingatidens sjöfärder, de förhistoriska förbindelserna mellan Norden och områdena öster om Östersjön samt om det äldsta Sigtuna. Sedan 2005 är han medlem i redaktionen för Situne Dei – årsskrift för Sigtunaforskning.

För den som vill inleds programmet  med en Pilgrimsandakt i Ingegerdskapellet på Sigtuna folkhögskola kl. 18. Därefter pilgrimsvandrar vi till Sigtunastiftelsens bibliotek.

Samverkan med Sigtuna församling, Sigtuna Museum & Art, Sigtuna folkhögskola, Destination Sigtuna.

Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens ”Kulturmacka”. Pris 195kr vid förskottsbetalning i samband med anmälan.  Serveras kl 17:30 i restaurangen.

Skrivarkurs – Att skriva sin själ

Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.

Forskare aktivister och konstnärer samlas under internationell klimatkonferens på Sigtunastiftelsen

Den 12 – 14 augusti samlas forskare, aktivister och konstnärer i Sigtuna för samtal kring en av vår tids stora utmaningar – klimatförändringen. Konferensen Climate Existence arrangeras av Sigtunastiftelsen och Centre for Environment and Development Studies i samverkan, och det är nu femte gången i ordningen som konferensen genomförs.

– Mycket har hänt sedan den första konferensen 2008, läget har förvärrats på många plan. Men samtidigt finns det ett stort intresse för klimatfrågan och de existentiella aspekter som den belyser. Att kunna mötas just nu för att prata om dessa frågor på Sigtunastiftelsen känns fantastiskt, säger Malin Östman kurssamordnare på CEMUS.

– Klimatfrågornas alarmerande aktualitet har under senare tid blivit tydlig för många. Likaså att det handlar om utmaningar på existentiell nivå. Vi behöver en bred och öppen dialog för att utforska möjligheter till positiv förändring. Därför behövs också Climate Existence 2021, säger Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen.

Konferensen har i första hand fokus på klimatfrågans existentiella dimension, där tanken är att både deltagare och medverkande ska kunna mötas i samtal över gränserna. Media är varmt välkomna att vara med under konferensens första del torsdag 12 augusti 10.00 – 12.00 som inleds med musik av artisten Kieli. Därefter följer av en föreläsning med den holländske forskaren och filmskaparen Jan van Boeckel och ett samtal mellan konstnären Åsa Elmstam och filmskaparen Mattias Olsson.

Program för Climate Existence

Medverkande

För pressackreditering vänligen kontakta:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen

sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 073 593 55 68

 

 

Seminarier & Kurser

Sigtunastiftelsen har ett rikt utbud av seminarier föredrag och kurser. I samband med forskarkonferenser erbjuds ofta lyssnarplatser till föreläsningar helt utan kostnad.

Sigtunastiftelsen har en omfattande seminarie- och kursverksamhet där målet är att ha en dialog kring frågor som är viktiga för vår samtid och framtid. Vi erbjuder föreläsningar, kurser och seminarier under varje vår och hösttermin. Den största delen av vår seminarie- och kursverksamhet sker på Sigtunastiftelsen, men då vi ofta samverkar med andra händer det att vi ibland lägger vår verksamhet på annan plats. De frågor som vi i första hand fokuserar på ryms inom Sigtunastiftelsens fyra profilområden, Det mångkulturella och mångreligiösa samhället;  Medier, tro och samhälle; Hållbarhet för hela människan;  Dialog kultur, vetenskap och tro. 

Mer om våra profilområden