Abrahams Barns skrivarkurs ”Kvinnorna runt Abraham” med Charlotte Frycklund

Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet och samhället.

Medverkande: Charlotte Frycklund är författare bland annat till böckerna Bibelns kvinnor – 101 möten med kända och okända systrar och Bibelns förlorare. Hon arbetar till vardags som präst på Svenska kyrkans sociala medier.

Målgrupp: Lärare och pedagoger från olika yrkesområden som önskar fördjupa det kreativa skrivandet i sin pedagogiska verksamhet.

Pris inkl helpension: 2 190 kr

För detaljerat kursprogram och anmälan senast onsdag 10 januari kontakta:

elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

Program 26 – 27 januari 2024

Kursbeskrivning 26 – 27 januari 2024

Mystik Salong – Gud bortom Gud

I Mystik salong möts vi, lyssnar på föredrag och samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I tider av kris, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande.

Vi möts klockan 18.00 i meditativ stillhet, recitation av texter och ett fördjupande föredrag. Denna kväll med Ärkebiskop Emeritus KG Hammar, som talar om Dag Hammarskjöld i dialog med Mäster Eckhart och Martin Buber. Efter paus följer ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafssonjournalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.

15 november 18.00 – 20.30 Gud bortom Gud – befrielsens punkt.
Ärkebiskop emeritus K G Hammar berättar om Dag Hammarskjöld i dialog med Mäster Eckhart och Martin Buber.

I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet

 

Forskare aktivister och konstnärer samlas under internationell klimatkonferens på Sigtunastiftelsen

Den 12 – 14 augusti samlas forskare, aktivister och konstnärer i Sigtuna för samtal kring en av vår tids stora utmaningar – klimatförändringen. Konferensen Climate Existence arrangeras av Sigtunastiftelsen och Centre for Environment and Development Studies i samverkan, och det är nu femte gången i ordningen som konferensen genomförs.

– Mycket har hänt sedan den första konferensen 2008, läget har förvärrats på många plan. Men samtidigt finns det ett stort intresse för klimatfrågan och de existentiella aspekter som den belyser. Att kunna mötas just nu för att prata om dessa frågor på Sigtunastiftelsen känns fantastiskt, säger Malin Östman kurssamordnare på CEMUS.

– Klimatfrågornas alarmerande aktualitet har under senare tid blivit tydlig för många. Likaså att det handlar om utmaningar på existentiell nivå. Vi behöver en bred och öppen dialog för att utforska möjligheter till positiv förändring. Därför behövs också Climate Existence 2021, säger Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen.

Konferensen har i första hand fokus på klimatfrågans existentiella dimension, där tanken är att både deltagare och medverkande ska kunna mötas i samtal över gränserna. Media är varmt välkomna att vara med under konferensens första del torsdag 12 augusti 10.00 – 12.00 som inleds med musik av artisten Kieli. Därefter följer av en föreläsning med den holländske forskaren och filmskaparen Jan van Boeckel och ett samtal mellan konstnären Åsa Elmstam och filmskaparen Mattias Olsson.

Program för Climate Existence

Medverkande

För pressackreditering vänligen kontakta:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen

sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 073 593 55 68

 

 

Seminarier & Kurser

Sigtunastiftelsen har ett rikt utbud av seminarier föredrag och kurser. I samband med forskarkonferenser erbjuds ofta lyssnarplatser till föreläsningar helt utan kostnad.

Sigtunastiftelsen har en omfattande seminarie- och kursverksamhet där målet är att ha en dialog kring frågor som är viktiga för vår samtid och framtid. Vi erbjuder föreläsningar, kurser och seminarier under varje vår och hösttermin. Den största delen av vår seminarie- och kursverksamhet sker på Sigtunastiftelsen, men då vi ofta samverkar med andra händer det att vi ibland lägger vår verksamhet på annan plats. De frågor som vi i första hand fokuserar på ryms inom Sigtunastiftelsens fyra profilområden, Det mångkulturella och mångreligiösa samhället;  Medier, tro och samhälle; Hållbarhet för hela människan;  Dialog kultur, vetenskap och tro. 

Mer om våra profilområden