Mystik Salong: Julia Hinshaw-Ryberg

I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag och uppläsningar, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande.

Vi möts klockan 18 för meditativ stillhet, recitation av texter och ett fördjupande föredrag. Omkring kl. 19 blir det paus med Bibblan bar som erbjuder dryck och snacks. Därefter följer ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet.

Denna kväll berättar kväkaren Julia Hinshaw-Ryberg om kväkartraditionens djupt rotade mötesformer som främjar delaktighet, eftertanke och gemenskap. Hennes nyutkomna bok Ur tystnaden är en källa till inspiration för ledare, pedagoger och fredsarbetare.

Samverkan med Mäster Eckhartsällskapet.

Vägval i orostider: Mod och motstånd – om hotet mot demokratin och vad vi gör åt det

En dag då vi samlar civilsamhällesorganisationer och företrädare för näringslivet och samtalar om hur vi kan bilda motstånd mot de antidemokratiska krafterna i vår tid och hur vi bäst värnar demokratin och ger den nytt liv. Symposiet görs i samverkan med Civil Rights Defenders.
Medverkande:
Jan Scherman,
Gabriel Liljenström
Robert Weil
Mariam Mannheimer, styrelseledamot Stiftelsen Otto och Charlotte Mannheimers fond
Anders Årbrandt, VD Postkodlotteriet
Åsa Wikforss, professor i filosofi och ledamot av Svenska Akademien
Helle Klein

Och symposiet görs i samverkan med Civil Rights Defenders och Jan Scherman

Boka gärna övernattning på Sigtunastiftelsen i samband med symposiet. Boka hotellrum här

När såg du sist stjärnhimlen i all dess prakt?

 

Nu minskar möjligheterna snabbt att se en klar och ostörd natthimmel. Hur påverkar det vår syn på naturen och världen?

Under de senaste decennierna har natthimlen påverkats kraftigt av ljusföroreningar från stadsbebyggelse och trafikleder. Till detta kommer att stora mängder av kommunikationssatelliter sänds upp, vilket randar himlen och även leder till stora svårigheter att genomföra astronomiska observationer.

Det är inte bara stjärnskådare och astronomer som blir lidande av denna aktivitet. Också djur får problem, med orientering och säkerhet.

Dessa olika aspekter belyses i en halvdagskonferens, Stjärnhimlen och kulturen, i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien. Stjärnhimlen i litteratur, konst och musik illustreras med tal och musikinslag, och blandas med information om hur natthimlen nu förändras och hur detta påverkar oss, vår kultur, natur och medlevande djur.

Medverkar gör bland andra Mats Bergström, gitarr, David Risberg, baryton, SR P2:s Artist-in-Residence 2025/26.

175 kr inkl. fika

Samverkan med Kungliga Vetenskapsakademien.  

Boka gärna övernattning på Sigtunastiftelsens hotell i samband med programmet. Boka hotellrum här

Vägval i orostid – Om det auktoritära ledarskapet och dess andliga rötter

Varför allierar sig maktspelare som presidenterna Trump och Putin med religiösa grupper? På vilket sätt legitimerar kyrkor och andliga visdomstraditioner dessa ledares uppgörelser med demokrati, jämställdhet och mångfald? Hur påverkar religionens och mystikens återkomst svensk politik? Ett symposium om de kristnas vägval förr och nu i mötet med auktoritära politiska ledarskap.

Medverkande:
Pekka Mellergård
Maria Engström
Olav Hammer
Benjamin Raphael Teitelbaum
Ewa Lindqvist Hotz
Anders Jonåker
Ola Larsmo
Lisbeth Gustafsson
Helle Klein

Boka gärna övernattning i samband med programmet.  Boka hotellrum här

 

Att undervisa om Abrahams Barn

Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället. Vi presenterar Abrahams Barns pedagogik som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma rötter. Vi fokuserar på undervisning om de mänskliga rättigheterna, en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati och hur man kan använda Abrahams Barns artefaktotek med religiösa föremål i klassrummet. Dessutom tar vi upp hur användandet av berättelser kan vara ett stöd för samtal om livsfrågor. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala innehåll och kunskapskrav.

Medverkande:
Ola Björlin, läromedelsförfattare och lärarutbildare som undervisat i religionskunskap och filosofi på gymnasiet i Västerås.
Malin Löfstedt, gymnasielärare, lektor i religionsvetenskap med didaktisk inriktning vid Teologiska institutionen vid Uppsala universitet.
Malin Mattsson Flennegård, pedagog inom Toleransprojektet, läromedelsförfattare och gymnasielärare i religionskunskap och svenska i Nyköping.
Ingela Visuri, lektor i religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Målgrupp: Pedagoger från grundskola och gymnasium, bibliotek och trossamfund, men är öppen för alla med intresse för hur vi kan skapa social hållbarhet i ett samhälle med ökad religiös och kulturell mångfald.

Det finns möjlighet för kvinnliga lärare att söka stipendium för hela avgiften!

För mer information och detaljerat program kontakta Elisabet Mattizon Armgard.
Anmälan senast 25 september till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

 

Konsert: Britta Virves Trio

Hyllade jazzpianisten Britta Virves kommer med sin trio till Sigtunastiftelsen! Hösten 2022 släppte Britta Virves Trio sitt debutalbum Juniper på jazzlegenden Kurt Rosenwinkels skivbolag, som sedan blev nominerad till Grammis 2023 för Årets Jazz. Hösten 2024 gjorde trion flera fullsatta konserter utifrån Jan Johansson & Georg Riedels ikoniska Jazz på svenska.

Britta Virves kompositioner kan beskrivas som drömska och grooviga. Trion kännetecknas av ett dynamiskt samspel mellan dess medlemmar: Britta Virves själv bakom pianot och kompositionerna, Jon Henriksson på bas och Jonas Bäckman på trummor.

Britta Virves (f. 1991), piano, växte upp i Estland och bor numera i Stockholm. Hon har samarbetat med en mångfald av musiker som Norrbotten Big Band, Genevieve Artadi, Karin Hammar, Hannes Bennich och Håkan Broström. Hon har också mottagit flera prestigefyllda utmärkelser, såsom Monica Zetterlund-stipendiet 2023 och Jazzklubben Faschings pris 2020.

Jon Henriksson (f. 1996), kontrabasist och kompositör, har de senaste åren fått ett starkt fäste på den svenska jazzscenen. Hans musikantskap präglas av ett starkt uttryck på kontrabasen såväl som i sina kompositioner.

Jonas Bäckman (f. 1997), trummor, är flitigt aktiv på den svenska jazzscenen och medverkar i konstellationer som Håkan Broström Quartet, Stockholm Hot 7 med flera.

Introduktionskurs med tonvikt på Abrahams Barns Julkrubba

Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen.

Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar.

Fredag 3 oktober 9.30-16.00. 500 kr inkl. kaffe, lunch och material

Anmälan senast 11 september till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

 

Berättelser och berättande – Identifikation skapar empati

Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras.

Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger från olika yrkesområden och lärare från förskola, grundskola och särskola.

Medverkande:
Ola Henricsson, lärare, berättare och universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet.
Jakob Håkansson, docent i psykologi vid Stockholms universitet som forskar om empati.
Ulla Nestor, lärare som arbetat enligt Abrahams Barns pedagogik.
Pris inkl helpension: 1 950 kr

Pedagoger kan söka stipendium på 1 000 kr per person, vilket ger ett reducerat pris på kursen: 950 kr.

För information om stipendium, detaljerat kursprogram och anmälan senast torsdag 24 april kontakta:
elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se; 08-592 589 98

Det finns möjlighet att delta endast en dag. Fredag; en heldag med muntligt berättande eller lördag med fokus på Abrahams Barns metod och program.

Program 16 – 17 maj 2025

Skrivarkurs – Att skriva sin själ

Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.

Forskare aktivister och konstnärer samlas under internationell klimatkonferens på Sigtunastiftelsen

Den 12 – 14 augusti samlas forskare, aktivister och konstnärer i Sigtuna för samtal kring en av vår tids stora utmaningar – klimatförändringen. Konferensen Climate Existence arrangeras av Sigtunastiftelsen och Centre for Environment and Development Studies i samverkan, och det är nu femte gången i ordningen som konferensen genomförs.

– Mycket har hänt sedan den första konferensen 2008, läget har förvärrats på många plan. Men samtidigt finns det ett stort intresse för klimatfrågan och de existentiella aspekter som den belyser. Att kunna mötas just nu för att prata om dessa frågor på Sigtunastiftelsen känns fantastiskt, säger Malin Östman kurssamordnare på CEMUS.

– Klimatfrågornas alarmerande aktualitet har under senare tid blivit tydlig för många. Likaså att det handlar om utmaningar på existentiell nivå. Vi behöver en bred och öppen dialog för att utforska möjligheter till positiv förändring. Därför behövs också Climate Existence 2021, säger Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen.

Konferensen har i första hand fokus på klimatfrågans existentiella dimension, där tanken är att både deltagare och medverkande ska kunna mötas i samtal över gränserna. Media är varmt välkomna att vara med under konferensens första del torsdag 12 augusti 10.00 – 12.00 som inleds med musik av artisten Kieli. Därefter följer av en föreläsning med den holländske forskaren och filmskaparen Jan van Boeckel och ett samtal mellan konstnären Åsa Elmstam och filmskaparen Mattias Olsson.

Program för Climate Existence

Medverkande

För pressackreditering vänligen kontakta:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen

sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 073 593 55 68