Kultursamtal Bianca Cruzeiro

Välkommen till ett kultursamtal med svensk-brasilianska Bianca Cruzeiro: arkitekt, regissör, performancekonstnär och guldbaggevinnande skådespelerska. Bianca Cruzeiro är känd för sina roller
i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den hyllade, filmiska nytolkningen av Harry Martinsons Aniara. Som regissör har Cruzeiro varit verksam vid Uppsala Stadsteater där hon bland annat skapade föreställningen Real Talk, om outcasts i Buenos Aires slum som återerövrar nationaldansen tangon från tävlingsdansare och turister, skalar av glitter och slitsar tills bara den äkta tangon är kvar. I föreställningen Jag är en karneval på Tribunalen gjorde hon en lika vanvördig hyllning till salsadansen och de brasilianska karnevalerna med den mytiska divan i centrum; en föreställning som bjöd på ritualer, religion, frukt och gudinnor.
Bianca Cruzeiro är född 1980 och utbildad vid Stockholms dramatiska högskola och KTH.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Mystik salong – Hågkomst och hemlängtan

I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera i den mystika litteraturen och låta kontemplativ musik fylla rummet och själen. Föredraget startar kl 18.30 och sedan blir det paus och ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet kring kvällens föredrag och tema.

Under våren bjuder vi in till Mystik salong tre onsdagar i Sigtunastiftelsens bibliotek med följande medverkande och teman.

Resonans – 15 februari 18.00
Resonanserfarenhet hos mystikern Hjalmar Ekström – en fördjupad förståelse av begreppet kallelse.
Elisabeth Fabricius, läkare och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat 2021, berättar om Hjalmar Ekströms liv och kristna inspirationskällor samt Hartmut Rosas resonansbegrepp.

Hågkomst och hemlängtan – 15 mars 18.00
Erik Johan Stagnelius som mystiker. Simon Sorgenfrei, religionsvetare och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat
2022, ställer frågan: ”Vad gör det med vår läsning av Stagnelius om vi förstår honom som mystiker?” En afton om poesi som mystik diktning 200 år efter författarens död.

Förvandling – 19 april 18.00
Alkemi som mystik tradition – andlig och materiell transformation. Ingrid Malm Lindberg, religionsfilosof och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat 2022 undersöker alkemins historia som gränsfenomen mellan
esoterisk mystik, förädling av naturliga ämnen, samt försök att skapa artificiellt liv med hjälp av magiska medel (homunculus).

I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet

Kvinnorna runt Abraham

Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet.
Medverkande: Charlotte Frycklund är författare till bland annat Bibelns kvinnor – 101 möten med kända och okända systrar och Marias många systrar. Hon arbetar som Svenska kyrkans nätpräst på kyrkokansliet i Uppsala och bor på en gård med sin stora familj utanför Öresundsbro.

Målgrupp:
Kursen riktar sig till lärare och pedagoger från olika yrkesområden som önskar fördjupa sitt kreativa skrivande i sin pedagogiska verksamhet. 

Anmälan senast den 16 februari

Program 10 – 11 mars 2023

Kursbeskrivning 10 – 11 mars 2023

OBS! Går det inte att boka för att det står att det är fullt vänligen kontakta
elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se

Kultursamtal Carl- Oscar Sjögren

Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. Ställbergs gruva drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun, där det idag bedrivs konstnärlig, kulturell och social verksamhet bestående av vandringar, föredrag, konserter, berättarkvällar, utställningar, gemensamma måltider, dokumentärteater och festivaler. En uppmärksammad föreställning för platsen är Till det som alltid funnits, beställd av Sveriges Radio P2 2021. Med agitatorn Kata Dahlströms arbete som klangbotten, skapade Sara Parkman och Eric Sjögren tillsammans med fyra kompositörer – Ebo Krdum, Isabell Gustafsson-Ny, Brenda El Rayes och Hampus Norén – detta musikdramatiska verk. En omfattande, internationell residens-verksamhet bedrivs också. Kulturpolitiskt arbetar Ställbergs gruva med strukturella frågor om konstnärers och kulturens villkor och betydelse lokalt och i en global värld. Representant för föreningen som driver gruvan är Carl-Oscar Sjögren, verksamhetsledare och konstnärlig ledare, tillika konstnär och regissör från Bergslagen.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Abrahams Barns Dag

Abrahams Barns Dag på Sigtunastiftelsen tar vid efter The Global Village Lecture som under många år hölls på Riddarhuset. Frågor som berör väsentliga ämnen i dagens samhälle får en personlig belysning av engagerade föredragshållare.

– Att välja livsåskådning
Föreläsning av Mikael Stenmark, professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet.

Abrahams Barns Pris delas ut till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Pristagare meddelas senare.

Fri entré! Vi bjuder på eftermiddagskaffe.

Anmälan senast den 13 april

För mer information:
elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se
08-592 589 98

Kurs Abrahams Barn: Berättelser och berättande

Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras.

Medverkande:
Jakob Håkansson, docent i psykologi vid Stockholms universitet som forskar om empati.
Mats Rehnman, professionell berättare, författare och konstnär, verksam i berättarkompaniet Fabula Storytelling.
Ulla Nestor, lärare som arbetat enligt Abrahams Barns pedagogik.

Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger från olika yrkesområden och lärare från förskola, grundskola och särskola.

Det finns möjlighet att delta endast en dag:
Fredag, en heldag med muntligt berättande, eller lördag med fokus på Abrahams Barns metod och program

Anmälan senast den 20 april

Program 12 – 13 maj 2023

Kursbeskrivning 12 – 13 maj 2023

Modern självhushållning

Alva Herdevall och Anders Rydell bor i Krusenberg mellan Sigtuna och Uppsala. Tillsammans bytte paret och de två sönerna livet i Stockholm mot ett rött torp från 1700-talet. På denna mark förenar de numera traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla. Förra våren kom deras bok Modern självhushållning, som bygger på deras erfarenheter i Krusenberg: kommersiell slow gardening, blomsterodling, köksträdgård, höns, ankor och biskötselns hemligheter, hur du kärnar och syrar smör och rör ihop skovax och förvandlar mördarsniglar till foie gras. Dessutom ges recept på läskande sommarvin av rabarber, hur du gör din egen hudkräm och tvål samt tillverkar filbunke och mycket mer. Ett föredrag fyllt med inspiration, oväntade idéer och handfasta tips.

Entré 80 kr, medlemmar i trädgårdsföreningen ges rabatterat pris 50 kr.

I samverkan med Sigtuna Trädgårdsförening

Att skriva sin själ

Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.

I den digitala gränssituationen

Ett samtal om existentiella medier och vår tids frågor mellan Amanda Lagerkvist och Susanne Wigorts Yngvesson modererat av Kerstin Dillmar. Existentiella mediestudier ställer frågor kring vad det innebär att vara människa i den digitala åldern. Som grundare av detta unga ’fält,’ har Amanda Lagerkvist satt fokus på hur vår mänskliga och digitala sårbarhet samspelar i livets gränssituationer. I sin nya bok Existential Media: A Media Theory of the Limit Situation (OUP, 2022) introducerar hon sin läsning av Karl Jaspers filosofi för att teoretisera medierna i vår tid. Detta boksamtal mellan Amanda Lagerkvist och Susanne Wigorts Yngvesson tar avstamp i en rad frågor som boken diskuterar: Vilka uttryck tar sig människors existentiella sökande i sorgearbete online? Vilka existentiella frågor ställer själva medieteknologierna oss inför? Hur omförhandlas de existentiella grundvillkoren när AI nu införlivas i människors livsvärldar? Och vilken etik måste vi forma och praktisera för att möta utvecklingen i den digitala gränssituationen?
Medverkande: Amanda Lagerkvist är professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen för informatik och media, Uppsala universitet och forskar om biometrisk AI som existentiella medier och samspelet mellan datafiering och normer kring det mänskliga i ett funktionsvariationsperspektiv. Susanne Wigorts Yngvesson är professor i etik vid Enskilda högskolan i Stockholm och forskar om etiska, filosofiska och teologiska aspekter av medieetik och övervakning och om rättighetsorienterade frågor om religions- och samvetsfrihet. Kerstin Dillmar är kaplan på Sigtunastiftelsen, präst i Uppsala domkyrka och författare

Eftersits och mingel vid restaurangens bar i Rosengårdssalen

Mystik salong – Förvandling

I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera i den mystika litteraturen och låta kontemplativ musik fylla rummet och själen. Föredraget startar kl 18.30 och sedan blir det paus och ett öppet samtal under ledning av Lisbeth Gustafsson, journalist, författare och ordförande i Mäster Eckhartsällskapet kring kvällens föredrag och tema.

Under våren bjuder vi in till Mystik salong tre onsdagar i Sigtunastiftelsens bibliotek med följande medverkande och teman.

Resonans – 15 februari 18.00
Resonanserfarenhet hos mystikern Hjalmar Ekström – en fördjupad förståelse av begreppet kallelse.
Elisabeth Fabricius, läkare och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat 2021, berättar om Hjalmar Ekströms liv och kristna inspirationskällor samt Hartmut Rosas resonansbegrepp.

Hågkomst och hemlängtan – 15 mars 18.00
Erik Johan Stagnelius som mystiker. Simon Sorgenfrei, religionsvetare och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat
2022, ställer frågan: ”Vad gör det med vår läsning av Stagnelius om vi förstår honom som mystiker?” En afton om poesi som mystik diktning 200 år efter författarens död.

Förvandling – 19 april 18.00
Alkemi som mystik tradition – andlig och materiell transformation. Ingrid Malm Lindberg, religionsfilosof och Eckhartstiftelsens vistelsestipendiat 2022 undersöker alkemins historia som gränsfenomen mellan
esoterisk mystik, förädling av naturliga ämnen, samt försök att skapa artificiellt liv med hjälp av magiska medel (homunculus).

I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet