Sigtunastiftelsen och Handelsbanken inleder nytt samarbete för att stärka barn och ungas läsande

Sigtunastiftelsen och Handelsbanken inleder nytt samarbete för att stärka barn och ungas läsande
Läskrisen bland barn och unga är något som både forskare och skolpersonal vittnar om. Sigtunastiftelsen och Handelsbanken har därför inlett en samverkan för att främja barn och ungas läsande.

– Handelsbanken och våra stiftelser vill bidra till att sprida kunskap i samhället, då känns läsning som en bra satsning för att rusta barn och unga för framtiden, säger Johanna Estman Larsson som är kontorschef för Handelsbanken Sigtuna.

Med ett bidrag från Handelsbanken på 25 000 kronor per år under 2025 och 2026 kommer Sigtunastiftelsens bibliotek få ett välkommet tillskott för inköp av barn och ungdomslitteratur. I samarbetet ingår även projekt Högläsning där Sigtunastiftelsens bibliotekspedagoger anordnar sagostunder med fika för familjer under ett antal tillfällen i juni och juli.

– Vi på Handelsbanken Sigtuna ser detta som ett sätt att bidra till vårt lokala samhälle och ge barn möjlighet att upptäcka böckernas magiska värld fortsätter Johanna Estman Larsson.

Sigtunastiftelsen har en lång tradition av att arbeta med litteratur genom diktarkonferenserna som tog sin början under 1930-talet. Tidigt fanns Gurli Linder, den första barnboksrecensenten i Dagens Nyheter, med i stiftelsens arbete med barn- och ungdomslitteraturen. Mellan 1947 och 2008, då biblioteket också fungerade som Sigtunas folkbibliotek, fanns en levande barnpedagogisk verksamhet kring litteraturen. I år, när Sigtunastiftelsens bibliotek fyller 90 år, återupptas traditionen av barnpedagogisk verksamhet i biblioteket, allt för att nå bredare grupper och öppna upp litteraturens spännande världar för barn och ungdomar.

– Alltsedan diktarkonferenserna på 1930-talet står litteraturen i centrum på Sigtunastiftelsen. Vi ser med oro på den växande läskrisen bland dagens unga och vi vill nu satsa extra på barns och ungdomars läsning. Vi är därför glada över att Handelsbanken är med och stöttar vårt projekt med att få till fler möten mellan de unga och böckerna. Läsandet är i grunden viktigt för empati, fantasi och tillit – allt det som gör oss till människor och Medmänniskor, säger Helle Klein, direktor på Sigtunastiftelsen.

Presskontakt:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 0735 93 55 68

Kom och upplev Sigtunastiftelsen!

Den 11 maj bjuder vi in till öppet hus på Sigtunastiftelsen!

En fest för alla mat-och kulturälskare! Dessutom firar vi att vårt vackra bibliotek fyller 90 år!

Vi bjuder alla besökare på kaffe, jubileumstårta och 3 smakbiljetter.

Vi tänder grillarna och bjuder på smakprov från våra populära grillkvällar och i Rosengården är våra mat- och dryckesleverantörer på plats.
Missa inte att prova vår egna Rosen-gin! Bagare Krister ställer ut sina bröd och bakverk, både som smakprov och till försäljning.

I biblioteket visar vi en utställning och bjuder på kaffe och jubileumstårta.

Få en guidad historisk visning genom Sigtunastiftelsens fantastiska byggnader och kika sedan in i de unikt inredda hotellrummen eller njut av utsikten från Tornrummet. Våra fest-och konferenslokaler är öppna och visas upp av våra kunniga medarbetare.

Historiska visningar 12.30, 13.30 (samling i kapellet)

Ingrid Burström tilldelas Abrahams Barns Pris 2025

Abrahams Barns Pris 2025 tilldelas Ingrid Burström för hennes nyfikna och tålmodiga förhållningssätt att stödja etniska, kulturella och religiösa föreningar. Hennes engagemang för demokrati, folkbildning och det livslånga lärandet har skapat mötesplatser för människor med olika intressen och behov, som ger individer möjlighet att ta plats i samhället, vilket ger hopp om en fredligare värld.

– De grundläggande värdena i Barnkonventionen och konventionerna om människans fri- och rättigheter är en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på hur vi kan leva tillsammans med respekt och förståelse för varandras likheter och olikheter i ett demokratiskt samhälle. Genom Ingrids öppna förhållningssätt bidrar hon till att fler kan mötas med ödmjukhet och respekt, och via gedigen kunskap bygger hon broar för förståelse över kultur- och religionsgränser. Ingrid är dessutom en möjliggörare som går utöver det förväntade. Abrahams Barn vill därför lyfta förebilder som Ingrid Burström, eftersom hon, liksom Abrahams Barn önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande samhälle”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.

Abrahams Barns Pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 22 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen. Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, föreläser under rubriken ”Världens mest protestantiska land: Sverige – det extrema landet lagom.”
Ingrid Burström har arbetat som verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund Stockholm-Gotland i 24 år. Där är hon samordnare för Sveriges Multireligiösa Guider, men framför allt stödjer hon föreningar präglade av etnisk, kulturell och religiös mångfald i deras folkbildande aktiviteter. Ingrid brinner för folkbildning och det livslånga lärandet där vi tillsammans med andra får reflektera och fördjupa oss i frågor som väcker engagemang och nyfikenhet. Ingrid har förmågan att entusiasmera genom pedagogiska insatser där hon med stort allvar tar sig an komplicerade ämnen inom såväl kultur som religion. Folkbildning kan ge kunskap och verktyg som främjar demokratiska värden vilket bidrar till att skapa en gemensam grund och tillhörighet för alla som bor i Sverige idag.

Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn
Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionskunskap och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet. www.abrahamsbarn.se

För ytterligare pressinformation:
Sofia af Geijerstam, kommunikationschef vid Sigtunastiftelsen. 073 593 55 68; sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se

Valborg 30 april

Kom och fira Valborg hos oss. Vi har förmånliga paket där det ingår en 2 rätters middag med logi och en fantastisk frukostbuffé. Detta bokas på våra hemsida. Klicka in på hemsidan och skriv in den 30 april under ”hotellrum” Sigtunastiftelsen hotellpaket

Ta en promenad på 10 minuter ner till Sigtuna där Sigtuna Hembygdsförening bjuder på ett traditionellt valborgsfirande. Det startar kl. 20,30 med att vår direktor Helle Klein håller vårtal. Sigtunas Sångensemble bjuder på vårsånger och därefter tänder Sigtuna kanotklubb brasan ute på vattnet. Avslutas med fyrverkeri.

Du kan även boka bord i restaurangen om ni inte vill stanna över natten. Klicka in på hemsidan och gå vidare under Boka bord

 

Dags att planera sommaravslutningen!

Konferens med grillkväll i Rosengården

Mellan maj och september erbjuder vi konferensgrupper (min. 25 personer) att kostnadsfritt uppgradera sin 3-rätters middag till en ljuvlig grillbuffé. Kockarna står ute i vår blommande rosengård och serverar direkt från grillen.

Här finns ett stort urval av sallader, såser, kött, fisk, kyckling och vegetariskt. Efter grillbuffén bjuds det på ett urval av söta desserter.

Hör av dig så planerar vi tillsammans: bokningen@sigtunastiftelsen.se eller 08-592 589 00

Bokningen

  08 592 589 00
  info@sigtunastiftelsen.se

Symposium om konstens frihet då och nu

På 1930-talet utropades konstens frihet under Sigtunastiftelsens diktarkonferenser. Nu är samma fråga aktuell igen och prövas i en ny tid under ett dygns symposium på Sigtunastiftelsen den 21 – 22 februari.
– Då precis som nu präglades Europa av krig och social oro. Demokratin var skör och även konstens uttryck började begränsas på sina håll. Att den tidens frågor på så många sätt har blivit aktuella igen är en viktig utgångspunkt för symposiet, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.
Idag ser vi kraftiga nedskärningar inom såväl kulturen som folkbildningens och konstens roll ifrågasätts på nytt. Var och hur ska konst visas? Hur ser situationen ut för konstnärer idag? Hur kan och bör konsten finansieras, om den samtidigt ska behålla sin frihet? Och vad innebär det egentligen att konsten är fri? Dessa frågor prövas i en ny tid under ett dygns symposium på Sigtunastiftelsen.

Medverkande
Handelshögskolans rektor Lars Strannegård, teologen Petra Carlsson Redell, konstnärerna Sonia Hedstrand och Anders Widoff, författaren Anders Rydell och chefen för Stockholms konst, Eleonora Fors Szuba. Symposiet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein och kaplan Kerstin Dillmar.

Program
Fredag 21 februari
15.00 Välkomstfika
16.00 Inledning Helle Klein.
Om konstens frihet, Föredrag av Lars Strannegård och Eleonora Fors Szuba. Panelsamtal med Lars Strannegård Eleonora Fors Szuba, och Anders Widoff.
18.00 Middag
20.00 Konstandakt i kapellet
21:00 Vickning i Sällskapsvåningen
Lördag 22 februari
09.00 Konsten och 30-talet – Anders Rydell
Konstnärlig frihet som en del av yttrandefriheten – Sonia Hedstrand
Konsten och kyrkan – Petra Carlsson Redell
10:00 Kaffe
11:00 Anders Rydell, Sonia Hedstrand & Petra Carlsson Redell i samtal med Kerstin Dillmar.
12:30 Lunch
14:00 Vernissage för Anders Widoffs utställning Allt är frö
14:30 Konstnärssamtal med Anders Widoff i kapellet
15:30 Afternoon tea

Medier är välkomna att ta del av symposiet
För pressackreditering kontakta Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 0735 93 55 68

Karin Boye, med litterära kollegor på Diktarkonferensen 1935 *** Local Caption *** Arkivbilder till bok. Ylva Eggehorn: Hamn för rebeller och änkenåder.

Symposium – Samförstånd i en polariserad tid?

Under 1920-talet bjöd Manfred Björkquist in till arbetsfredskonferenser där företrädare för arbetarna, arbetsgivarna och akademikerna samtalade om hur de skulle skapa ett människovärdigt arbetsliv och få arbetsfred. Under dessa konferenser utvecklades samförståndsandan och lade grunden till Saltsjöbadsavtalet 1938 och den svenska modellen.

Nu bjuder vi in till en heldagskonferens om samförståndsandan historiskt och i dag. Är den alls möjlig i vår polariserade tid? Och behöver vi uppdatera den svenska modellen? Vilka utmaningar står arbetslivet inför i dag? Idéhistoriker, arbetsmarknadsforskare, teologer och samhällsdebattörer medverkar, bland annat tidigare statsministern Stefan Löfven, arbetsmarknadsjournalisten Elinor Torp, Per Hidesten, VD Industriarbetsgivarna; German Bender, arbetsmarknadsforskare; Carl Bennet, huvudägare och styrelseordförande i Getinge Lifco med mera,  teol.dr. Cecilia Nahnfeldt, idéhistorikern David Östlund, . Symposiet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

PROGRAM

09.00 – Välkommen och inledning – Helle Klein om Arbetsfredskonferenserna på 1920-talet
09.15 – Samförståndsidén via Sigtunastiftelsen – David Östlund, idéhistoriker
10.00 – Stefan Löfven i samtal med Helle Klein om samförståndsandans betydelse och utmaningar idag – utifrån Löfvens självbiografi ”Svetsare och statsminister”.
10.30 – Kaffe
11.00 – Teol. doktor Cecilia Nahnfeldt: Luther och arbetet
11.30 – Publiksamtal
11.45 – Ombudsman på Handels David Eklind Kloo: Om arbetets mening
12.15 – Publiksamtal
12.30 – Lunch
13.30 – Vad säger parterna idag om samförståndet och utmaningarna i dagens arbetsliv? – Per Hidesten, Industriarbetsgivarna, Carl Bennet, huvudägare och styrelseordf. i Getinge, Lifco med mera, Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer, Pontus Georgsson, ordf. Pappers
14.30 – Journalisten Elinor Torp: Döden på jobbet, om vår tids arbetsmiljökaos
15.15 – Fika
15.45 – Arbetsmarknadsforskaren German Bender: Behovet av den svenska modellen 2.0
16.15 – Publiksamtal
16.30 – Är samförstånd alls möjligt i vår polariserade tid? – Ärkebiskop em Antje Jackelén
17.00 – Slut

 

Hem för vem? Om vår tids hemlängtan och hemlöshet

Välkommen till ett symposium om vår tids hemlängtan och hemlöshet. Medverkar gör bland annat författaren och filosofen Bengt Kristensson Uggla, teologen Elisabeth Gerle och Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

PROGRAM

09.00 – Ankomstfika
09.30 – Välkommen Helle Klein
09.40 – Bengt Kristensson Uggla, filosof och författare: Hemma, var ligger det någonstans?
10.15 – Elisabeth Gerle, forskare, präst och författare: Längtan efter ett hem – utopi eller runt hörnet?
10.45 – Publiksamtal under ledning av Helle Klein
11.00 – Urban Claesson, professor i kyrkohistoria: Det lutherska hushållet och samhället som ett hem – en historisk utblick
11.30 – Publiksamtal
12.00 – Lunch
13.00 – Gaia arkitekter: Rum där man kan andas fritt – arkitekterna Marta Bohlmark och Ania Öst, samt Ulf Bergsviker, doktorand i systematisk teologi samt pastor i Equmeniakyrkan på Lidingö.
14.00 – Dan Hallemar, podden Staden: Utanför hemmets väggar – om en större gemenskap i staden.
14.30 – Fika
15.00 – Maryam Fanni,doktorand i konst och design: Nostalgi – segregerande ”hemlängtan” i förorten
15.30 – Biskop Ulrica Fritzon: Hemmet och Den Andre – Om gästfrihetens idé
16.00 – Jonas Erkenborn, VD HSB. ”Det Goda Boendet – då och nu”
16.30 – Publiksamtal och samtal med medverkanden
17.00 – Tack och hej

 

 

Stipendiater i Seglora smedjas anda

Stipendiet ”I Stiftelsen Seglora smedjas anda” är ett vistelsestipendium som syftar till att främja opinions- och folkbildning i skärningspunkten mellan det existentiella, kulturella och samhälleliga. Stipendiet, som kan sökas av både enskilda individer och arbetsgrupper, går i år till följande projekt. Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar, Nina Burge, De brustna löftenas arkiv, Anja Bergdal, Erik Sjögren, Simon Ferner; Mässa med After Church, Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld; Jämförande studier av konfessionella samfund, Erik Nylander och Daniel Lövheim.

Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar
Nina Burge
Nina Burge är doktorand i statsvetenskap på Stockholms universitet. I sin forskning undersöker hon begreppet biologisk mångfald i urban grönpolicy. Därutöver är hon kyrkvakt i Hedvig Eleonora kyrka och samordnare för gröna volontärer för odling på kyrkogården. Projektet med gröna volontärer omfattar även ett bokprojekt med arbetsnamnet ”Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar”. På Sigtunastiftelsen vill hon översätta sitt teoretiska material till en serie volontärträffar som kan fungera som en fördjupande kontext inför det kommande bokprojektet.

De brustna löftenas arkiv
Anja Bergdahl, Eric Sjögren, Simon Ferner
I det konstnärliga projektet De brustna löftenas arkiv utforskar Anja Bergdahl, Eric Sjögren och Simon Ferner begrepp som samhälle, lämnande, våld och omsorg. Utgångspunkten är Bergslagen, ett område som är starkt präglat av gruv- och vapenindustrins uppgång och fall. Projektet syftar till att tillsammans med besökare och publik skapa ett konstnärligt arkiv som hjälper oss att se de mörka sidorna i vår gemensamma historia. På Sigtunastiftelsen avser gruppen att ägna sig åt research, samtal och skissarbete.
Eric Sjögren är regissör, dramaturg, kompositör och ljuddesigner. Han är också en av initiativtagarna till Ställbergs gruva där han idag är verksamhetsledare i den konstnärliga ledningen.
Anja Bergdahl är journalist, redaktör och poet och del av den konstnärliga ledningen vid Ställbergsgruva. Hon är med och driver Non förlag och är tidigare kulturredaktör på tidningen Flamman.
Simon Ferner är konstnär med rötter från Bergslagen. Hans konstnärliga praktik kretsar kring bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia. Ferner är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 2020 driver han arkiv S, en samling av berättelser om rasistiskt våld i Sverige, med fokus på 1990-talet.

Mässa med After Church
Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld
En arbetsgrupp i Tyresö församling har beviljats stipendium för att utveckla gudstjänstgemenskap, andlig fördjupning och samhällsengagemang. Inom ramen för projektet Mässa med After Church vill gruppen vidga kulturbegreppet genom att erbjuda panelsamtal, föreläsningar, författarsamtal med mera som knyter an till temat för söndagens gudstjänst eller en samhällsaktuell fråga. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen önskar arbetsgruppen planera och utveckla projektet i en lugn och kreativ miljö.

Jämförande studier av konfessionella samfund
Erik Nylander och Daniel Lövheim
Erik Nylander, forskare på Institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet och Daniel Lövheim, docent i Idéhistoria vid Stockholms universitet har beviljats stipendium för jämförande studier av olika konfessionella samfund. Det material som studeras är årsberättelser, kurskataloger och kamratförbundens tidskrifter. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen avser forskarna att använda material från Klipparkivet som komplement till studien.

Kommande roman och diktsamling
Linnea Swedenmark
Linnea Swedenmark är poet och bosatt i Jämtland. Hon har gett ut två diktsamlingar. En om hemtjänsten vid namn ”En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss”, 2020 Lil Lit förlag. Den handlar om att dansa i vardagsrum med en 90-årig man du ska kalla kund, storslagna livsöden och klass. Hennes senaste bok heter ”Den hemliga diktektiven” och släpptes hösten 2024 på bokförlaget Atlas. Den består av ett urval av de 450 dikter hon skrivit och satt upp på offentliga platser i åtta år.
Poesi är något läsare ofta tar del av hemma i stillhet. Linnea har i stället velat att dikterna ska överraska läsaren i mataffären, vid övergångsställen eller på tunnelbanan. Hennes hemliga diktprojekt har gjort människor enormt engagerade, de har letat dikter, hört av sig – och börjar skriva själva. Boken och projektet har fått ett brett genomslag.
På Sigtunastiftelsen vill hon arbeta ostört några dagar med dels en diktsamling som utforskar det juridiska språkets kontrast med det mänskliga, dels avsluta en roman som tar sitt avstamp i konflikten som finns mellan de folkvaldas vilja och en allt större tilltro till juridik.

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2025

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. Under 2025 har vi glädjen att välkomna Dimen Hama Abdulla, Sorin Masifi, Petter Lindgren och Lisa Röstlund. Stipendiet ger författarna tre veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.

Dimen Hama Abdulla

Dimen Hamen Abdulla (1984-) är dramatiker och konstnär. Hon är född i Irak och bor i Stockholm. Sedan debuten med På alla fyra 2014 på Stockholms stadsteater har hon varit en av landets mest anlitade dramatiker, med en rad hyllade uppsättningar: Kärleken är fri, Revolution, Och någon blev inte knivhuggen, X, NomNomNom, K, Döden, döden, Festen. 2022 återkom hon till Stockholms stadsteater med pjäsen Mommy issues och 2024 sattes Shiatsu upp på Accelerator. I Shiatsus sju scener skildrar hon en känslomässig kris som följer i spåren av ett övergrepp. Dimen Abdulla studerade vid Högskolan för film, radio, tv och teater samt Kungliga Konsthögskolan, och sedan examen har hon skrivit för flera av de viktiga institutionerna i Sverige: Dramaten, Stockholms stadsteater, Unga Klara, Ung Scen/Öst, Folkteatern i Göteborg. 2015 utsågs hon till Radioteaterns husdramatiker och 2018-2022 som dramaturg på Regionteater väst. 2022 tilldelades hon Bennypriset till minne av Benny Fredriksson och det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris. 2024 hade hon sin första soloutställning, Lie Fallow, på Saskia Neuman Gallery. Dimen Abdulla önskar skriva sin första roman på Sigtunastiftelsen.

Petter Lindgren

Petter Lindgren (1965-) är poet, författare och kulturskribent från Örebro och bor i Stockholm. Han debuterade med Långtbortistan (1994) på Bonniers och har sedan dess publicerat flera kritikerrosade poesisamlingar: Porträtt av en död småbåtsägare (1997), Slussen (1998), Ett slags trögare bläck (2000), Landskapet (2005), Jag tänker på Storm Petersen och andra dikter (2012). Hans poesi kännetecknas av en djup känsla för språk och en förmåga att fånga komplexa känslor, där lekfullhet och konkrektion paras med det hisnande existentiella. 2020 kom hans första rosade roman Singer: ”Det är blid, njutbar läsning /…/ en ambitiös, stiligt skriven bagatell.” Victor Malm, Expressen. Petter Lindgren är jämte författandet frilansande kritiker och kulturskribent, framförallt på Aftonbladet, med inriktning på bland annat barnkultur. 1998-2000 var han redaktör för Lyrikvännen. Han har blivit belönad med flera priser, däribland De Nios Vinterpris 2000 och Karl Vennbergs pris 2021. Petter Lindgren ska på Sigtunastiftelsen slutföra sin stora biografi om Bodil Malmsten, som också vistats på Sigtunastiftelsen.

Sorin Masifi

Sorin Masifi (1982-) är poet, författare och bibliotekarie. Hon föddes i Erbil i Kurdistan, kom till Sverige 1986 och bor i Stockholm. Hon har en master i engelsk litteraturvetenskap och har tidigare arbetat som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hennes debut Staten Systrarna Dikten utkom 2022 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sverige Radios lyrikpris: ”Årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”  Viola Bao, Dagens Nyheter. 2024 fick hon SmåLits Migrantpris. I mars 2025 kommer hennes nya poesisamling Skadad Skapad Åter. Hennes poesi på en melodisk blankvers kretsar kring teman som förlust och sorgearbete, exil och förtryck, kolonialism och motstånd, med en önskan att undersöka relationen mellan stat, människa och språk och med en stark tro på poesins kraft. På Sigtunastiftelsen önskar Sorin Masifi skriva sin tredje poesisamling.

Lisa Röstlund

Lisa Röstlund (1979-) är journalist och författare från Gävle och bor i Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist. För sin första reportagebok, tillsammans med Anna Gustafsson, Konsulterna – kampen om Karolinska tilldelades hon Natur & Kulturs debattbokspris 2020. Boken nominerades även till Guldspaden och Stora journalistpriset. 2022 kom hon ut med boken Skogslandet – en granskning, och har ägnat flera år åt att gräva i ödesfrågan: hur skogen ska användas för att lösa klimatkrisen och det akuta hotet mot den biologiska mångfalden. För boken tilldelades hon Lubbe Nordström-priset och Guldspaden. Som grävande journalist har hon bland annat granskat Karolinska sjukhuset, högerextrema grupper, Lundin Petroleum och svensk skogsnäring och har bland annat arbetat för Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. På Sigtunastiftelsen önskar Lisa Röstlund dels skriva en handbok om det internationella klimatläget, dels slutföra sin kommande reportagebok om Norge.