Börja nya året med konferens på Sigtunastiftelsen

Redan 1917, när Sigtunastiftelsen grundades, fanns viljan att vara en plats för dialog och öppenhet. Tiderna förändras men ambitionen är densamma – vi vill erbjuda dig en plats för gränsöverskridande möten.
Med det strategiska läget i centrala Sigtuna och endast 17 minuter till Arlanda Flygplats, har du både småstadens idyll och hela världen inom räckhåll.

• 500kr rabatt under januari & februari på våra helpensionspaket för konferens

I helpensionen ingår;
• Ankomstfika med hembakt bröd
• Lunchbuffé, dagens soppa, salladsbuffé, dagensrätt samt vegetariskrätt
• Eftermiddagskaffe med hembakta bakverk och ostbricka
• Trerätters serverad middag
• Logi & frukostbuffé i enkelrum eller dubbelrum
• Guidad visning av Sigtunastiftelsen
• En liten gåva på rumme

Kontakta oss på bokning@sigtunastiftelsen.se

 

Meditationskväll – Öppet hus i Kryptan

Vi håller kvällsöppet i Kryptan och bjuder in till att uppleva detta unika meditationsrum från 1977, inbyggt i Tallhöjdens urberg. Vi ger en inledande introduktion och därefter sitter vi i 20 minuters tyst meditation. Denna enkla form av djupmeditation som praktiserats här sedan 1970-talet, passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna. I meditationen går vi djupare in i oss själva och ger plats för en form av bön utan tankar och ord. Meditation främjar också vår hälsa på flera sätt. Alla är välkomna med den inriktning man själv vill ge i meditationen, den tro man har eller om man bara vill sitta sig till stillhet.

18.30 Introduktion. Thé och frukt. Klassisk och ny meditationslitteratur presenteras.
19.10 Inta plats för meditation (pall, kudde, stol och matta finns).
19.15 Meditation i Kryptan.
19.45 Avslutande reflektion i Kryptan
Max: 18 personer
Varje torsdag från och med 23 januari anordnas en öppen meditation i Kryptan kl 18.00 – 18.20 (öppet med introduktion från kl 17.45).

Stipendiater i Seglora smedjas anda

Stipendiet ”I Stiftelsen Seglora smedjas anda” är ett vistelsestipendium som syftar till att främja opinions- och folkbildning i skärningspunkten mellan det existentiella, kulturella och samhälleliga. Stipendiet, som kan sökas av både enskilda individer och arbetsgrupper, går i år till följande projekt. Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar, Nina Burge, De brustna löftenas arkiv, Anja Bergdal, Erik Sjögren, Simon Ferner; Mässa med After Church, Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld; Jämförande studier av konfessionella samfund, Erik Nylander och Daniel Lövheim.

Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar
Nina Burge
Nina Burge är doktorand i statsvetenskap på Stockholms universitet. I sin forskning undersöker hon begreppet biologisk mångfald i urban grönpolicy. Därutöver är hon kyrkvakt i Hedvig Eleonora kyrka och samordnare för gröna volontärer för odling på kyrkogården. Projektet med gröna volontärer omfattar även ett bokprojekt med arbetsnamnet ”Manifest för rikare liv genom andlig odling på stadskyrkogårdar”. På Sigtunastiftelsen vill hon översätta sitt teoretiska material till en serie volontärträffar som kan fungera som en fördjupande kontext inför det kommande bokprojektet.

De brustna löftenas arkiv
Anja Bergdahl, Eric Sjögren, Simon Ferner
I det konstnärliga projektet De brustna löftenas arkiv utforskar Anja Bergdahl, Eric Sjögren och Simon Ferner begrepp som samhälle, lämnande, våld och omsorg. Utgångspunkten är Bergslagen, ett område som är starkt präglat av gruv- och vapenindustrins uppgång och fall. Projektet syftar till att tillsammans med besökare och publik skapa ett konstnärligt arkiv som hjälper oss att se de mörka sidorna i vår gemensamma historia. På Sigtunastiftelsen avser gruppen att ägna sig åt research, samtal och skissarbete.
Eric Sjögren är regissör, dramaturg, kompositör och ljuddesigner. Han är också en av initiativtagarna till Ställbergs gruva där han idag är verksamhetsledare i den konstnärliga ledningen.
Anja Bergdahl är journalist, redaktör och poet och del av den konstnärliga ledningen vid Ställbergsgruva. Hon är med och driver Non förlag och är tidigare kulturredaktör på tidningen Flamman.
Simon Ferner är konstnär med rötter från Bergslagen. Hans konstnärliga praktik kretsar kring bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia. Ferner är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Sedan 2020 driver han arkiv S, en samling av berättelser om rasistiskt våld i Sverige, med fokus på 1990-talet.

Mässa med After Church
Lotta Fång, Annafia Trollbäck, Charlotta Lindholm och Magnus Sköld
En arbetsgrupp i Tyresö församling har beviljats stipendium för att utveckla gudstjänstgemenskap, andlig fördjupning och samhällsengagemang. Inom ramen för projektet Mässa med After Church vill gruppen vidga kulturbegreppet genom att erbjuda panelsamtal, föreläsningar, författarsamtal med mera som knyter an till temat för söndagens gudstjänst eller en samhällsaktuell fråga. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen önskar arbetsgruppen planera och utveckla projektet i en lugn och kreativ miljö.

Jämförande studier av konfessionella samfund
Erik Nylander och Daniel Lövheim
Erik Nylander, forskare på Institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet och Daniel Lövheim, docent i Idéhistoria vid Stockholms universitet har beviljats stipendium för jämförande studier av olika konfessionella samfund. Det material som studeras är årsberättelser, kurskataloger och kamratförbundens tidskrifter. Under vistelsen på Sigtunastiftelsen avser forskarna att använda material från Klipparkivet som komplement till studien.

Kommande roman och diktsamling
Linnea Swedenmark
Linnea Swedenmark är poet och bosatt i Jämtland. Hon har gett ut två diktsamlingar. En om hemtjänsten vid namn ”En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss”, 2020 Lil Lit förlag. Den handlar om att dansa i vardagsrum med en 90-årig man du ska kalla kund, storslagna livsöden och klass. Hennes senaste bok heter ”Den hemliga diktektiven” och släpptes hösten 2024 på bokförlaget Atlas. Den består av ett urval av de 450 dikter hon skrivit och satt upp på offentliga platser i åtta år.
Poesi är något läsare ofta tar del av hemma i stillhet. Linnea har i stället velat att dikterna ska överraska läsaren i mataffären, vid övergångsställen eller på tunnelbanan. Hennes hemliga diktprojekt har gjort människor enormt engagerade, de har letat dikter, hört av sig – och börjar skriva själva. Boken och projektet har fått ett brett genomslag.
På Sigtunastiftelsen vill hon arbeta ostört några dagar med dels en diktsamling som utforskar det juridiska språkets kontrast med det mänskliga, dels avsluta en roman som tar sitt avstamp i konflikten som finns mellan de folkvaldas vilja och en allt större tilltro till juridik.

Ditt ansiktes svett – En eftermiddag om arbetet

Arbetet är inte en historisk konstant. Det är något föränderligt, både till sin karaktär och hur vi förhåller oss till det. Under denna eftermiddag medverkar sociologen Roland Paulsen, teologen Patrik Hagman och direktor Helle Klein.

14.00 Roland Paulsen: In i overkligheten.

Arbetet förändras både till sin karaktär och sett till sin nödvändighet. I denna föreläsning talar Paulsen om varför förvärvsarbetet blir allt mer overkligt och hur det påverkar oss. Roland Paulsen är sociolog, debattör och författare.

14.30 Helle Klein: Arbetsfreden och idén om samförståndet

Om 1920-talets arbetsfredskonferenser på Sigtunastiftelsen och skapandet av samförståndsandan. Helle Klein är direktor på Sigtunastiftelsen.

15.00 Patrik Hagman: På jakt efter den Lutherska arbetsetiken

Att Luther på axeln är en myt börjar vara allmänt känt, men hur är det egentligen med den Lutherska arbetsetiken? Vad säger den och vad ska vi göra med den idag? Patrik Hagman är teolog och författare, och leder Svenska kyrkans skribentskola.

15.30 Avslutande diskussion.

16.00 Slut.

 

ERBJUDANDE FRÅN RESTAURANGEN

Passa på att avnjuta Sigtunastiftelsens ”Kulturmacka”. Pris 195kr vid förskottsbetalning i samband med anmälan.  Serveras efter evenemanget.

 

Sigtunastiftelsens författarstipendiater 2025

Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. Under 2025 har vi glädjen att välkomna Dimen Hama Abdulla, Sorin Masifi, Petter Lindgren och Lisa Röstlund. Stipendiet ger författarna tre veckors vistelse på Sigtunastiftelsen.

Dimen Hama Abdulla

Dimen Hamen Abdulla (1984-) är dramatiker och konstnär. Hon är född i Irak och bor i Stockholm. Sedan debuten med På alla fyra 2014 på Stockholms stadsteater har hon varit en av landets mest anlitade dramatiker, med en rad hyllade uppsättningar: Kärleken är fri, Revolution, Och någon blev inte knivhuggen, X, NomNomNom, K, Döden, döden, Festen. 2022 återkom hon till Stockholms stadsteater med pjäsen Mommy issues och 2024 sattes Shiatsu upp på Accelerator. I Shiatsus sju scener skildrar hon en känslomässig kris som följer i spåren av ett övergrepp. Dimen Abdulla studerade vid Högskolan för film, radio, tv och teater samt Kungliga Konsthögskolan, och sedan examen har hon skrivit för flera av de viktiga institutionerna i Sverige: Dramaten, Stockholms stadsteater, Unga Klara, Ung Scen/Öst, Folkteatern i Göteborg. 2015 utsågs hon till Radioteaterns husdramatiker och 2018-2022 som dramaturg på Regionteater väst. 2022 tilldelades hon Bennypriset till minne av Benny Fredriksson och det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris. 2024 hade hon sin första soloutställning, Lie Fallow, på Saskia Neuman Gallery. Dimen Abdulla önskar skriva sin första roman på Sigtunastiftelsen.

Petter Lindgren

Petter Lindgren (1965-) är poet, författare och kulturskribent från Örebro och bor i Stockholm. Han debuterade med Långtbortistan (1994) på Bonniers och har sedan dess publicerat flera kritikerrosade poesisamlingar: Porträtt av en död småbåtsägare (1997), Slussen (1998), Ett slags trögare bläck (2000), Landskapet (2005), Jag tänker på Storm Petersen och andra dikter (2012). Hans poesi kännetecknas av en djup känsla för språk och en förmåga att fånga komplexa känslor, där lekfullhet och konkrektion paras med det hisnande existentiella. 2020 kom hans första rosade roman Singer: ”Det är blid, njutbar läsning /…/ en ambitiös, stiligt skriven bagatell.” Victor Malm, Expressen. Petter Lindgren är jämte författandet frilansande kritiker och kulturskribent, framförallt på Aftonbladet, med inriktning på bland annat barnkultur. 1998-2000 var han redaktör för Lyrikvännen. Han har blivit belönad med flera priser, däribland De Nios Vinterpris 2000 och Karl Vennbergs pris 2021. Petter Lindgren ska på Sigtunastiftelsen slutföra sin stora biografi om Bodil Malmsten, som också vistats på Sigtunastiftelsen.

Sorin Masifi

Sorin Masifi (1982-) är poet, författare och bibliotekarie. Hon föddes i Erbil i Kurdistan, kom till Sverige 1986 och bor i Stockholm. Hon har en master i engelsk litteraturvetenskap och har tidigare arbetat som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hennes debut Staten Systrarna Dikten utkom 2022 och nominerades till Borås Tidnings debutantpris, Katapultpriset och Sverige Radios lyrikpris: ”Årets kanske starkaste och mest välskrivna debut”  Viola Bao, Dagens Nyheter. 2024 fick hon SmåLits Migrantpris. I mars 2025 kommer hennes nya poesisamling Skadad Skapad Åter. Hennes poesi på en melodisk blankvers kretsar kring teman som förlust och sorgearbete, exil och förtryck, kolonialism och motstånd, med en önskan att undersöka relationen mellan stat, människa och språk och med en stark tro på poesins kraft. På Sigtunastiftelsen önskar Sorin Masifi skriva sin tredje poesisamling.

Lisa Röstlund

Lisa Röstlund (1979-) är journalist och författare från Gävle och bor i Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist. För sin första reportagebok, tillsammans med Anna Gustafsson, Konsulterna – kampen om Karolinska tilldelades hon Natur & Kulturs debattbokspris 2020. Boken nominerades även till Guldspaden och Stora journalistpriset. 2022 kom hon ut med boken Skogslandet – en granskning, och har ägnat flera år åt att gräva i ödesfrågan: hur skogen ska användas för att lösa klimatkrisen och det akuta hotet mot den biologiska mångfalden. För boken tilldelades hon Lubbe Nordström-priset och Guldspaden. Som grävande journalist har hon bland annat granskat Karolinska sjukhuset, högerextrema grupper, Lundin Petroleum och svensk skogsnäring och har bland annat arbetat för Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. På Sigtunastiftelsen önskar Lisa Röstlund dels skriva en handbok om det internationella klimatläget, dels slutföra sin kommande reportagebok om Norge.

Författarmöte med Kent Wisti och Susanne Dahl

Välkommen att lyssna till Kent Wisti och Susanne Dahl, vars böcker berört många med sitt personliga tilltal. I ord och bild tar de upp vardagliga ämnen som sorg, saknad, kamp men också längtan, närvaro och tröst. De har tillsammans skrivit böckerna Och plötsligt ska vi minnas (2022) och Vem såg mig då (2020) samt gjort podden Kinamockaskogen, som verkar i skärningspunkten mellan kultur, samhälle och tro.

Kent Wisti är präst, författare, konstnär och satirtecknare och har vunnit flera priser för sitt samhällsengagemang.

Susanne Dahl är präst, poet och skribent. Hon medverkar återkommande i Sveriges Radios morgonandakter och var Sommarpratare 2022.

I programmet medverkar också sångerskan Helena Andersson Bromander med Leif Nahnfeldts tonsättningar av Susanne Dahls dikter.

Samverkan med Sveriges Kyrkosångsförbund

Anders Ekenberg får årets bibelpris

”Bibelvetaren, liturgiforskaren och tonsättaren, professor Anders Ekenberg tilldelas 2024 års bibelpris för sin banbrytande gärning att introducera Psaltarens psalmer som församlingssång i svenskt gudstjänstliv och för att ha bidragit till att Psaltaren har blivit en levande bibeltext för många i vårt land.” Så lyder prismotiveringen för Bibelpriset som delas ut av Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen.

NÄR BIBELSÄLLSKAPETS generalsekreterare Anders Göranzon ringer upp Anders Ekenberg för att meddela att han har tilldelats Bibelpriset för sin 60 år långa gärning som inspiratör för psaltarsång blir han väldigt glad och överraskad:

– Jag hade aldrig tänkt tanken att det här arbetet skulle prisbelönas. Jag är glad som ett litet barn. Min dag är räddad!

Anders Ekenberg är katolsk präst, pensionerad professor i teologi samt kyrkomusiker. Han växte upp inom Svenska kyrkan och började där tidigt att engagera sig som körledare och organist.

Som ung student och kyrkomusiker i S:t Ansgars kyrka i Uppsala tog han redan 1964 initiativet till att församlingen under högmässan började sjunga psaltarpsalmer med försångare och omkväde. Han ville att Psaltaren skulle bli en levande sångbok och komponerade enkla omkväden som lät församlingen vara aktiv och på så sätt ta till sig bibelordet.

– Idén om att skriva melodier till psalmerna med omkväden för församlingen fick jag någon månad efter studentexamen genom vänner som varit i Frankrike och upplevt just den formen. Jag fastnade direkt för idén: ”Vilket bra och enkelt sätt att göra psalmerna närvarande i alldeles vanliga gudstjänster!”

I föredrag och artiklar fortsatte Anders Ekenberg att dela sina idéer. År 1971 gav han ut psaltarsångsamlingen Ge mig svar, med egna, liturgiskt fungerande enkla melodier. Den gav det folkliga psaltarsjungandet en vidare spridning över landet. Ekenbergs sångsamling togs också mycket positivt emot bland kyrkomusikerna. Han knöts till 1975 års psalmkommitté, där han tillsammans med Harald Göransson medverkade till att 21 psaltartexter i denna sångtradition togs med i Den svenska psalmboken 1986. Inte bara i kyrkolivets olika traditioner, utan också i ett bredare perspektiv har Psaltaren förts vidare ut i kulturlivet.

Sedan 1979, när Anders Ekenberg och familjen konverterade till katolicism, är han aktiv i arbetet med att gestalta den katolska kyrkans gudstjänst på svenska – inklusive musiken.

– I Katolska kyrkan är psaltarsång av den här typen – och andra typer – en central del av vårt regelbundna gudstjänstliv. Jag märker i min egen församling att flera verkligen tillägnar sig psalmerna och omkvädena, och jag ser också att den här sedvänjan har spritts i Sverige.

Om någon som aldrig läst Psaltaren tidigare skulle försöka ta sig an den, har du något råd att ge på vägen?

– Det finns psalmer av så många olika slag i Psaltaren, psalmer som motsvarar snart sagt alla tänkbara situationer i livet. De måste läsas som poesi, inte som faktatexter. Mycket ska inte alls tolkas bokstavligt, till exempel alla de utsagor om fiender vilka det finns gott om i psalmerna. En god idé kan vara att inte förvänta sig att psalmerna alltid ska motsvara min egen sinnesstämning för stunden; jag kan i stället läsa en psalm i solidaritet med de människor som just nu har det så som psalmen beskriver, säger Anders Ekenberg.

– Det lönar sig att läsa en psalm i taget och verkligen stanna upp inför den, upprepa den, låta den börja rotera och leva inom en. Stanna upp inför de ord som talar till dig – eller kanske irriterar och utmanar! Psalmerna är Guds ord till människor i poetisk form. De riktar sig inte bara till intellektet utan kan på andra sätt hjälpa en att formas och fungera så som Gud vill. Och tänk på att Jesus bad med hjälp av de här texterna, kanske varje dag!

– En annan möjlighet är att ta fasta på de psalmer som anges för respektive söndag i kyrkoåret i till exempel både Svenska kyrkan och i Katolska kyrkan: Läsa dem, återvända till dem under veckans lopp, och låta dem bli ”veckans psalm”, tipsar Anders Ekenberg

Att tilldelas Bibelpriset, och att som en del av priset få tillbringa en skaparvecka på Sigtunastiftelsen, motiverar Anders Ekenberg att fortsätta hjälpa människor att använda Psaltaren.

– Men just nu ser jag fram emot att få sitta i lugn och ro en vecka på Sigtunastiftelsen och skriva på en liten bok om kyrkans sång. Där ingår just psaltarsången som en viktig del, säger Anders Ekenberg.

 

Prisutdelning

Prisutdelningen äger rum i Uppsala måndagen den 11 november kl 14 i samband med att Bibelsällskapets huvudmannaråd sammanträder. Anders Ekenberg kommer att hålla ett anförande om Psaltaren i den vanliga gudstjänsten. Lokal är Missionskyrkan, S:t Olofsgatan 40, 753 32 Uppsala.

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”. Priset delas ut i samverkan mellan Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen. Stipendiet är avsett för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln.

Möt Sigtunastiftelsen på bokmässan i Göteborg

Den 26 – 29 september är Sigtunastiftelsen och hela ”bok-Sverige” på mässan i Göteborg. Du hittar oss i första hand på scenen Se Människan, där vi tillsammans med Svenska kyrkan, Verbum och Sensus arrangerar fyra dagar av spännande möten och författarsamtal. Vi kommer även att medverka vid ett antal seminarier. Hoppas att vi ses i vimlet!

 

Sigtunastiftelsens program under bokmässan

Torsdag 26 september

12.00 – 12.45 Månen tur och retur
De realistiska skildringarna av en rymdfärd i Hergés bok väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Om än i Tintins tappning, där en journalist och en lätt berusad sjökapten ses som ett logiskt val av astronauter. Men berättelsen är så mycket mer än så. Den berör existentiella frågor som synen på människan genom evighetens perspektiv.

Medverkande: Björn Wahlberg, Tintinöversättare, Johan Marcopoulus, Tintinkännare och kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, och Maria Küchen, författare med fokus på rymden. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein, tillika Tintinfantast.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

16.00 – 16.45 Vägmärken

Under den sista flygresan som skulle ta hans liv, arbetade Dag Hammarskjöld med en översättning av Martin Bubers verk Jag och du, från tyska till svenska. Översättningen, som filosofen själv uppmanat Hammarskjöld att göra, är central i KG Hammars roman Den sista resan. Romanen ger inblick i de filosofiska och teologiska grundsatser som influerade Hammarskjölds eget verk Vägmärken. Under ledning av journalisten Per Svensson samtalar ärkebiskop emeritus KG Hammar och Helle Klein, journalist och präst, kring människans existentiella villkor, med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds tankevärld.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

Fredag 26 september

12.00 – 12.45 Lokala insatser, globala effekter – att främja yttrandefrihet genom fristadsprogrammet
Forskning visar att demokratin är på tillbakagång i världen, och yttrandefriheten är en av de mest utsatta demokratiska principerna. I Sverige är 25 kommuner och regioner medlemmar i International Cities Of Refuge Network (ICORN), så kallade fristäder. Under två år ger de temporärt skydd åt författare, journalister och kulturskapare. Hur kan städer och regioner genom fristadsarbete motverka globala krafter av ökad auktoritarism, desinformation och begränsad yttrandefrihet? Medverkande: Helge Lunde, Executive Director ICORN, Jasmina Dizdarevic Cordero, enhetschef Malmö Stadsarkiv, Maria Wilenius, Generalsekreterare Svenska UNESCO-rådet, Åsa Steinsvik, fristadskoordinator Stockholm, Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen. Samtalet modereras av Karin Hansson, nationell samordnare ICORN.

Lokal: Yttrandefrihetsscenen

14.00 – 14.20 Veras resa
Vera Oredsson har varit nationalsocialist i hela sitt liv. Hon kallas den svenska nazidrottningen och dagens nynazister betraktar henne som en inspirationskälla. Hennes bror, Folke Schimanski, har istället vigt sitt liv åt arbetet för demokrati. Nu har han skrivit boken om sin syster. Samtalet leds av Åke Bonnier, biskop emeritus och ordförande för Sigtunastiftelsen.

Lördag 28 september

15.00 – 15.45 En oväntad glänta – Till minne av Tomas Tranströmer
Nobelpristagaren Tomas Tranströmer var gäst på Se Människan 2012. Som en del i Bokmässan 40 år lyfter vi på nytt fram hans poesi och tolkar den i ljuset av teologin. Medverkande: Antje Jackelén, ärkebiskop emerita; Anders Rosengren, läkare, professor och ansvarig för Livsstilsverktyget. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

17.30 – 17.50 Jag måste gå rätt in i elden
På Fogelstad var Honorine hermelin en central gestalt i en kvinnorörelse som förändrade det svenska 1900-talet. Nu är kampen över och hon sitter på äldreboendet och tänker tillbaka på sitt liv. Möt författaren Kerstin Norborg i ett samtal med Sigtunastiftelsens kultur- och bibliotekschef Anders Claesson.

Söndag 29 september

13.00 – 13.20 Utge sig
Med filosofiska texter och populärkulturella exempel ges perspektiv på samtidens äkthetsfixering. En skildring av en värld där kommersialiseringen av våra känsloliv har gjort att det vi mest begär alltid ligger bortom räckhåll. Möt Saga Cavallin i ett samtal med Sigtunastiftelsens kaplan Kerstin Dillmar. 

 

Mer om programmet på Se Människan

 

Sigtunastiftelsens bibliotek utökar sina öppettider

Sigtunastiftelsen har Sveriges största privata bibliotek och arkiv, en unik K-märkt plats för litteratur, kultur och forskning. Från och med september utökar vi våra öppettider och håller kvällsöppet på måndagar fram till klockan 19.00. Vi har också valt att hålla öppet under lunchtid för att öka tillgängligheten för våra besökare.

Biblioteket erbjuder skönlitteratur, facklitteratur, specialsamlingar och tidskrifter. Du kan också söka, reservera och låna litteratur via den gemensamma kommunkatalogen eller fjärrlåna kurslitteratur.

Välkommen!

Öppettider biblioteket
Måndag  10 – 19
Onsdag   10 – 17
Torsdag  10 – 17

bibliotek@sigtunastiftelsen.se

Öppettider arkivet efter överenskommelse
Måndag 10 – 16
Onsdag 10 – 16
Fredag 10 – 16

klipparkiv@sigtunastiftelsen.se

Bilden är ett en målning av Petter Gabrielsson som ingick i Vårsalongen på Liljevalchs 2021.

Sigtunastiftelsen ger kurs i ledarskap enligt Schibboletkonceptet

Sigtunastiftelsen kommer under 2025 att erbjuda kurser i ledarskapsutveckling enligt Schibboletkonceptet. Programmet arrangeras i samarbete Julia Romanowska, Teologiska institutionen vid Uppsala universitet och Svenska kyrkan i Uppsala stift.

Schibboletkonceptet är ett ledarskapsprogram som i alla avseenden skiljer sig från traditionella utbildningar. Genom starka konstnärliga upplevelser ställs deltagarna inför livets svåra, fundamentala frågor. Hur påverkas din verklighetsbild och självbild, ditt förhållningssätt till makt och eget ansvar?

Konceptet har tagits fram av medicine doktor Julia Romanowska som också har en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan.  Hennes bok Schibboleteffekten – ledarskap, konsten och människans ansvar har fått stor uppmärksamhet och bygger på Romanowskas avhandling Improving leadership through the Power of Words and Music. 

Programmet genomförs på Sigtunastiftelsen vid sex tillfällen under 2025: 28/1, 10/2, 10/3, 1/4, 28/4 och 13/10.

Kursavgift inklusive förtäring: 16.000 kr ex moms. Deltagande krävs vid samtliga tillfällen.

Är du intresserad? Maila till julia@romanowska.com

www.romanowska.com