Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Keltisk skapelseandakt

Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då uppmärksammar man och lovsjunger vårens ankomst, naturen och allt nytt och levande. De som är engagerade i planetens framtid kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen och kreativitetens och det femininas roll. Naturkänslan baseras på en Gudsnärvaro i naturen – ”tunna platser” – och denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där yttre ekologisk, social och kulturell lokal hållbarhet kopplas till inre hållbarhet och där en ny relation till naturen måste upprättas.

Under medeltiden var St Brigid ett viktigt helgon i stora delar av Europa, även i Sverige. Olof Skötkonung sägs ha döpts i St Brigidkällan i Husaby och den Heliga Birgitta fick sitt namn efter St Brigid. Idag har St Brigid aktualiserats som en andlig resurs för både miljöfrågor och social rättvisa, kvinnofrågor och konstnärlig kreativitet.

Medverkande: Eva Cronsioe, präst, journalist och författare, som lyfter fram den europeiska kvinnolinje – från St Brigid via Heliga Birgitta till idag – som Emilia Fogelklou lyfter fram i boken Bortom Birgitta 1941; Kajsa Franke och Eva Källkvist, dansare; Leif Nahnfeldt, tonsättare, musiker, körledare och präst; Viksjö Motettkör under Eva-Karin Rembacks ledning.

I samverkan med Nya Omställning Sigtuna

 

Information

Datum:
1 februari
Tid:
16:00 - 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Olaus Petris Kapell
Sigtunastiftelsen
Sigtuna, Sverige
Telefon:
08 592 589 00

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
http://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang