Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mänskligt landskap orättvist fördelat

Olof Hellström och Elisabet Hermodsson

Olof Hellström (1923 – 2017) är kanske mest känd för sina offentliga arbeten i Uppsala varav broräcket vid Islandsfallet, utformningen av Missionskyrkan samt skulpturen Befrielsen på MartinLuther Kings plats är några. Olof studerade liksom sin far, farfar och farfars far vid Konstfack i Stockholm och fortsatte därefter vid Otte Skölds målarskola. Han arbetade en period i skulptören Zadkines ateljé i Paris och lockades på 1950-talet till Uppsala av Bror Hjorth som erbjöd honom en ateljé. Skulptur med bronsen i fokus blev hans primära uttryck och den kristna humanismen präglade hans konstsyn och livsgärning. Inför Kyrkornas världsråds generalförsamling i Uppsala 1968 skapade Olof den ljusbärare – Folkförsoningens träd – som kommit att bli en självklar plats för bön och eftertanke i Uppsala Domkyrka. Under sitt långa konstnärsliv har Olof Hellström haft många separatutställningar med både måleri och skulptur. 2013 visades en retrospektiv utställning på Uppsala konstmuseum.

Elisabet Hermodsson (1927 – 2017) var en mångsidig och gränsöverskridande konstnär, utbildad vid Konstfack. Hon komponerade visor, skrev poesi, målade och var en skarp debattör och kulturskribent. Hon influerades av kinesisk kalligrafi, ristningar och linjer i naturen och kom att skapa sin alldeles egna komposition av måleri och poesi. Bilddikterna visades för första gången 1959 i Uppsala Universitets konststudio och fick stort erkännande. Elisabet var ekoteolog, kristen feminist och en av de första kvinnliga kompositörerna som framförde sina egna visor. Idag kan vi även beundra hennes förmåga att tidigt kritisera den moderna vetenskapen som hon tyckte ledde till exploatering och förstörelse av naturen.

Elisabet och Olof träffades och gifte sig 1956 och paret kom att bli en dynamisk konstnärsduo i Uppsalas kulturliv. Ett av Olofs verk var att formge Berthågas klockstapel där även Elisabets poesi finns ingraverad. Lis Hellström har varit med och gjort urvalet till denna utställning som endast visar en bråkdel av parets livsgärning. Ett par av Elisabets bilddikter samsas med en liten samling av Olles små skulpturer. Lis Hellström är Olle och Elisabets dotter. Även Lis är konstnär och blev den femte generationen i familjen att gå Konstfack.

Vernissage 19 oktober 13.00 – 17.00

 

 

Information

Börjar:
16 oktober, 2019 09:00
Slutar:
11 november, 2019 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 00
Webbplats:
http://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
http://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang