Den inre skogen

I dokumentärfilmen Den inre skogen för K Special av den uppmärksammade filmaren och regissören
Thomas Jackson, undersöks skogen som spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att
vi är en del av en levande omvärld bryter samman? Med konstnären Lars Lerin, konstnären Britta Marakatt-Labba, författaren Helena Granström, kompositören Eirik Havnes, konstnären Helene Schmitz och ekologen och
klimataktivisten Pella Thiel.
Inledare är filmens regissör Thomas Jackson, uppmärksammad för SVT-dokumentärer som Sök och du skall finna med Eric Schüldt och Per Johansson, Foodies och Kartellen.

I samverkan med Gröna Ladan, Nya Omställning Sigtuna, Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden

Corpus Christi

Den polska filmen Corpus Christi (2019) i regi av Jan Komasa bygger på en sann historia och handlar om Daniel som genomgår ett andligt uppvaknande under tiden som han avtjänar ett straff på en ungdomsanstalt, men hans kriminella bakgrund hindrar honom från att bli präst.

Efter frigivningen flyttar han till en liten by där han strax efter ankomsten drar en vit lögn om att han är präst, vilket leder till att han snabbt blir bygdens andliga auktoritet. Byn bär på ett kollektivt sår och Daniel tar på sig uppgiften att läka det. Plötsligt får hans liv mening! Men hans förflutna, och det överhängande hotet om att sanningen snart ska uppdagas, gör att han samtidigt utkämpar en gastkramande inre kamp mellan det sakrala och profana. Filmen har rosats av kritiker och nominerats till en Oscar för bästa utländska film. ”Corpus Christi är rolig, våldsam, läskig och sorglig. Men dess största förtjänst är nog det moraliska krånglet. Livet händer och drabbar människorna på tusen olika sätt. Ibland agerar vi storsint, ibland är vi lata och rädda och ibland rätt och slätt onda”, Sofia Olsson i SVT Kulturnyheterna.

I samverkan med Biograf Gröna Ladan

Film

Välkommen till Sigtunastiftelsens filmkvällar, kvällar då du har möjlighet att se riktigt bra film som berör och då du dessutom ges möjligheten att ha ett gemensamt samtal efteråt med en särskilt inbjuden gäst. Några av våra filmkvällar sker i samverkan med biografen Gröna Ladan, en riktig härlig biomiljö med sköna biofåtöljer och högsta kvalitet på ljud och bild.