- Detta evenemang har redan ägt rum.
Weekendpaket kulturhelg 15 – 16 mars
Börja helgen på Sigtunastiftelsen! Vi inleder med middag och konsert på fredag kväll, fortsätter med författarmöte lördag förmiddag och avslutar dagen med vernissage, konstnärssamtal och Afternoon Tea.
Amanda Ginsburg och & Andy Fite inleder helgen med en jazzkonsert. Under lördagens författarsamtal möter du Ingrid Carlberg. Helgen avslutas med att konstnärssamtal med Sanne Frostensson.
I kulturhelgspaketet ingår biljetter till helgens kulturprogram, trerätters middag, frukost, lunch och Afternoon Tea.
Del i dubbel 2495kr. Boka tidigt-rabatt 2390 kr ( Gäller till och med 31/1)
Enkel 2745 kr. Boka tidigt-rabatt 2640 kr. ( Gäller till och med 31/1)
BOKA HÄR
Konsert Andy & Mandy
Fredag 15 mars 20.00
En ung svensk stjärna och en jazzveteran från New York möts i en samling nya låtar. Tillsammans uttrycker de hopp, längtan, sympati, sensualitet, otålighet, kamp, bitter ånger och ljuv romans. Amanda Ginsburg började som Andy Fites elev för 13 år sedan. En dag hade elev blivit jämlike men de båda ville fortsätta musicera med varandra. Med åren har duon utvecklat ett sällsynt samspel som innehåller vild improvisation och en stor del humor. Andy Fite kom 1994 till Sverige från New York City. Han är en virtuos på såväl gitarr som sång och har skrivit både text och musik på över 850 låtar. Han har nu 57 egna album på Spotify, varav två med Amanda, ”The Nicest Thing in the World” som släpptes 2018. Deras andra album, ”Everybody Loves You” släpptes i maj 2023. De spelar denna kväll i kvartett med Magnus Peterson på bas och Sebastian Voegler på trummor, som gör musiken ännu fylligare och svängigare. ”Duons intuitiva samspel bör betecknas som fenomenalt, kryddat av vilda improvisationer och muntra infall.” -Mats Hallberg för OJ-JAZZ
Författarmöte Ingrid Carlberg
Lördag 16 mars 11.00
Ingrid Carlberg är författare och journalist och sedan 2020 ledamot av Svenska Akademien. I hennes senast fackbok Marionetterna : En berättelse om världen som politisk teater (2023), följer hon spåren tillbaka till mellankrigstidens Berlin och Paris och den fascinerande berättelsen om pr-geniet Willi Münzenberg. På hemligt uppdrag av Lenin och Stalin styrde han en internationell propagandakoncern och etablerade den politiska marionetteater som nu har fått en renässans. Berättelsen ställer det som händer i världen idag i blixtbelysning. Vi lever i en tid då trollfabriker, falska nyheter och virala folkstormar har blivit vardag. Gränsen mellan lögn och sanning blir alltmer diffus och en obskyr propagandametod har växt till ett av de stora hoten mot vår demokrati. Ingrid Carlberg belönades 2012 med Augustpriset för sin biografi Det står ett rum här och väntar på dig om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Hennes bok Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, berättelsen om Alfred Nobels väg till priserna, publicerades 2019. Även den nominerades till Augustpriset och belönades med Axel Hirschs pris av Svenska Akademien. För boken Pillret 2008 tilldelades hon undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerades till Augustpriset. Hon blev medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2010.
Konstnärssamtal Sanne Frostensson
Lördag 16 mars vernissage 14.00 – 16.00 med konstnärssamtal 14.30
I utställningen En kort tid visar Sanne Frostensson oljemålningar som rör sig mellan det nonfigurativa och figurativa. Målningarna kan betraktas både som rester av genomlevda processer och potentiella kontaktytor med det heliga. Hjärtat i utställningen är det skeende som den kristna påsken handlar om – döende och liv. Utställningsperioden sträcker sig från stora fastan, genom påskhelgen och in i påsktiden vilket bidrar till att belysa olika aspekter av målningarna.
I och med uppståndelsen framträder Gud på ett nytt sätt i världen – fördold och uppenbar om vartannat. Att delta i påskens mysterium har därför att göra med ens seende och blick. Inom ramen för utställningen ges betraktaren möjlighet att öva sitt seende – såväl det inre som det yttre. Söndag 7 april bjuder Sanne Frostensson tillsammans med Vilma Luostarinen (Sigtunastiftelsen) dessutom in till en kontemplativ eftermiddag under titeln Att åskåda i Sigtunastiftelsens Refugium som en förlängning av utställningen: ty det är… inlevelsen och smaken av tingen inifrån, som mättar och tillfredsställer själen (Ignatius av Loyola).
Sanne Frostensson (f. 1988) är verksam som konstnär och retreatledare i Bergen, Norge. Hon har en masterexamen i fri konst från universitetet i Bergen (2021) och en kandidatexamen med teologi som huvudområde från Newmaninstitutet i Uppsala (2019). Med projektet Stilla har hon de senaste åren haft en veckolig praktik av tystnad i en konstnärlig kontext. Att utforska närheten mellan andliga och konstnärliga praktiker på detta sätt är en röd tråd i hennes arbete.