Mikaela Steby Stenfalk
Vernissage med konstnärssamtal 12 april 14.30
Att göra ett utsnitt innebär att samtidigt inkludera och exkludera. När vi tar ett fotografi riktar vi blicken, fångar och delar ett utsnitt ur verkligheten. På ett liknande sätt kan arkitekten placera ett fönster så att det ramar in en särskild vy, eller ett arkiv berätta utvalda delar av historien. Som människor väljer vi ut, sållar och fokuserar, medan periferin suddas ut, förvrängs och försvinner bort.
Med inspiration från de utsnitt som återfinns i Sigtunastiftelsens miljöer visar Mikaela Steby Stenfalk ett urval av tidigare och nya arbeten. Hennes bakgrund inom arkitektur, visuell kommunikation och kuratering har satt tydliga spår i hennes bildkonstnärliga praktik, där den mänskliga blicken är central. Genom att kombinera traditionella och digitala verktyg får hon syn på tidigare svåråtkomliga berättelser och belyser dem med sina verk. Teknologin blir här ett konstnärligt verktyg, snarare än något som riskerar att ersätta människans unika skaparförmåga.
Mikaela Steby Stenfalks skulpturala verk uttrycker både det personliga och det kollektiva, ofta i ett skede av förlust eller förändring. Som till exempel i ett pågående projekt för Göteborgs botaniska trädgård där konstnären skapar en tio gånger större avbildning av den rödlistade ”Martornen”. Den kraftigt uppförstorade växten liknar närmast ett skelett, något som är på väg att smälta, förvrängas och försvinna, som ett kusligt eko av vårt tids artutdöd och miljöförstörelse.
Upplevelsen av tillhörighet till platser är också återkommande, som i Flyktiga fragment av Notre Dame, en serie fragmenterade skulpturer som utgår från de tusentals bilder som delades på Instagram medan Notre Dame i Paris stod i brand den 15 april 2019. Verken visar inte bara var vi väljer att fokusera blicken, vilka utsnitt av verkligheten vi skapar och delar med varandra, utan synliggör framför allt vad vi inte ser och som därmed riskerar att falla i glömska.
Mikaela Steby Stenfalk är utbildad vid Arkitekturskolan, KTH och Design Academy Eindhoven, Nederländerna, där hon studerat en kandidat i Visuell kommunikation. Hennes verk har tidigare visats både internationellt och nationellt på bland annat Franska Institutet, Konstakademin i Stockholm samt under Venedigs konstbiennal. 2025 är hon aktuell med utställningar både på Hälsinglands museum (från 29 mars) och i Göteborgs botaniska trädgård (från 18 maj). Hennes konstnärskap har även uppmärksammats med exempelvis IASPIS residensstipendium i Stockholm, Arvets arkitekturpris och Världsarvsstipendiet från UNESCO/Hälsingegårdarna/Region Gävleborg.
Vernissage den 12 april kl. 14-16 med konstnärssamtal kl. 14.30