Arts & Crafts – Idéer som formade världen
Välkommen till en kväll om Arts & Crafts-rörelsen utifrån den nya boken Arts & Crafts: ideer som formade världen. De grundläggande idéerna hos rörelsen anhängare, bland andra konstkritikern John Ruskin och konstnären William Morris, utvecklades i Storbritannien från 1800-talets mitt till att bli en global motrörelse till industrialismen och rådande stilideal. Rörelsen spreds genom hantverkskolonier och influerade yrkesutövare på flera områden, från formgivning och arkitektur till ornamentik och odling.
Arts & Crafts nådde Sverige några årtionden senare. Den tog sig uttryck som ett romantiserande av det enkla livet, knutet till hemmet. En av rörelsens frontfigurer i Sverige var Carl Larsson, vars färgrika målningar är kända för att skildra vardagslivets enkelhet. Hur spred sig rörelsen i Sverige och till Sigtunastiftelsen? Vilken är rörelsens relevans idag, inte bara som en älskad mönsterskatt som inspirerar och ligger till grund för nya stilar, utan även för vårt förhållande till skapande, hållbarhetstänk och livsstil?
Medverkar gör två av bidragsgivarna i boken Arts & Crafts: idéer som formade världen, utgiven på Bokförlaget Stolpe våren 2025: Elisabeth Svalin Gunnarsson, redaktör till boken, författare, fotograf som skrivit flera böcker om trädgård och kulturhistoria, och Svante Tirén Helmbaek, skribent, redaktör och intendent på Konstakademin med inriktning på arkitektur- och dekorationshistoria.
Efter föredragen serveras Sigtunastiftelsens kulturmacka i Sällskapsvåningen (ingår i biljettpriset).
För mer information vänligen maila program@sigtunastiftelsen.se