Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

De okända bröderna Nobel – inställt

Föredrag av Bengt Jangfeldt

Om världshistorien tagit en annan vändning hade Ludvig och Robert Nobels framgångar i Ryssland förmodligen gjort dem lika berömda idag som sin bror. De hade redan stora manufakturer i St Petersburg när de fick sitt verkliga genombrott i den ryska oljeruschen på 1870-talet. Genom hårt arbete, gott affärssinne och teknisk briljans blev de inte bara fäder till den ryska oljeindustrin utan även oljepionjärer av globalt snitt. Deras bolag Bratya Nobel var större än dagens Gazprom och utgjorde under 30 år Rockerfellers Standard Oils huvudrival på jordklotet. I den ryska historieskrivningen retuscherades de utländska borgarna Nobel bort av kommunisterna så att ryggraden i den ryska ekonomin byggts av landets proletariat. I väst hamnade allt rampljus på Alfred och hans pris.
Nu får de ryska Nobel sin upprättelse. Sveriges ledande skildrare av allt ryskt, Bengt Jangfeldt har i sin bok Immanuel Nobel & Söner lyft fram de okända bröderna Nobel i strålkastarljuset. Deras framgångar bidrog säkert till att locka svenskar till en storstad som på den tiden kändes närmare Sverige än idag. Det är bara 70 mil från Stockholm till St Petersburg, där engagemanget i den svenska kolonin bland annat tog sig utttryck i uppförandet av en ny svensk kyrka.
Bengt Jangfelt har tidigare har tidigare belönats med Augustpriset för fackböckerna Svenska vägar till S:t Petersburg (1998) och Med livet som insats. Berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans krets (2007). Medverkar i programmet gör även Carola Nordbäck, professor i kyrkohistoria och Gunilla Gunner, docent i kyrkohistoria.

I samband med föredraget erbjuds lunch från 13.00 som kan förbokas i samband med anmälan. Vi har endast möjlighet att välkomna förbokade platser då antalet deltagare är begränsat till 50 personer med hänsyn till gällande restriktioner för publika evenemang.

Information

Datum:
22 november, 2020
Tid:
14:00 - 16:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists Allé 4
Sigtuna, 19331 Sverige
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang