Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Den yttersta domen – livsdramat Andrej Rubljov

Film och samtal i biograf Gröna ladan

1400-tal. Ikonmålaren Andrej Rubljov färdas genom ett Ryssland sönderslitet av inbördeskrig. Furstarna kämpar om makten och byarna lever i skräck under hotet om tatarinvasioner. Mitt i allt kaos söker Rubljov svar på de stora frågorna och sin egen betydelse i sammanhanget.
Tarkovskijs episka mästerverk liknar ingenting annat. Det är en film som gjord att låta sig omsvepas av och uppleva med alla sinnen. En tidlös roadmovie genom ett trasigt, våldsamt medeltidsryssland som inte lämnar någon oberörd. Ett mästerverk som fortfarande står i en klass för sig.

Andrej Tarkovskij (1932 – 1986) kom in på den Sovjetiska filmhögskolan 1954. Mitt under Chrusjtjov-eran då det Sovjetiska samhället, för en kort stund, öppnades upp en smula mot resten av världen. Det gav Tarkovskij möjligheten att se och influeras avse italienska neorealisterna, den franska nya vågen och regissörer som Kurosawa, Bunuel, Bergman och Bresson. Men redan i regidebuten Ivans Barndom (1962) hade han utvecklat en helt egen stil som han utvecklade ytterligare i de efterföljande filmerna. Med ett långsamt tempo, hisnande vackra bilder och en nästan fysisk närvaro i sina verk har han gått till historien som en av de allra största filmskaparna.

I samverkan med biograf Gröna ladan

 

Information

Datum:
6 oktober, 2021
Tid:
18:30 - 21:00
Pris:
SEK80
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang