Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Det vilda och farliga hoppet

Vad skapar civilt engagemang, mobilisering och förändring, och vad kan vi lära av historien? Vi möts, akademiker, aktivister, artister, och samtalar kring möjliga sätt att vara och tänka – kring en levande planetgemenskap – då CEMUS firar 30 år och inför nästa års KlimatExistens på Sigtunastiftelsen. Det blir föredrag, samtal och mingel med enklare bar och tilltugg.

För drygt 100 år sedan skapades Sigtunastiftelsen av Uppsalastudenter, en visionär dialogplats för möten mellan olika människor, tankar och rörelser runt tidens frågor utifrån en kristen humanism. Nathan Söderblom var stiftare och skapade 1915 sin vision att samla världens kristenhet för fred – samtidigt som kvinnornas fredsmarsch i Haag. Söderbloms fredsarbete resulterade i det ekumeniska världsmötet i Stockholm 1925, där hans mobilisering av de amerikanska lutheranerna i Augustana College 1923 var viktig, liksom i Nobels fredspris 1930. Det ekumeniska världsmötet 1925, som engagerade en ung Dag Hammarskjöld, blev en viktig utgångspunkt för Kyrkornas världsråd 1948, en etisk pendang till FN. Klimatfrågan togs tidigt upp av Fogelstadskvinnorna och deras fredsvision Fred med jorden 1940, Rachel Carson väckte 1962 den internationella klimatdebatten och på 1970-talet togs miljöfrågorna upp på både FNs första miljökonferens i Stockholm 1972, då Olof Palme första gången tog upp ekocide, och i Kyrkornas världsråd. Idag är Naturens rättigheter och End Ekocide en idé och rörelse som mötts på Sigtunastiftelsen och som nått både EU, FN och Kyrkornas världsråd.

Vi möts och samtalar kring civilt engagemang, mobilisering och förändring, personlig och institutionell, nationell och internationell, inre och yttre. Vilka hållbara analyser, metoder och framtidsberättelser ser vi? Hur ser berättelser i samklang med naturen ut – ett mer vilt tänkande, natur, ande, kultur och teknik? Vad och vem väcker det vilda hoppet igår och idag? Hur hör den snabba internationella mobilisering som pandemin och pågående krig skapat samman med den snabba klimatmobilisering Greta Thunberg, Vanessa Nakate och Xiye Bastida skapat bland världens unga och den långsammare internationella mobiliseringen på det långsamma våld på natur och samhälle som klimat- och miljökrisen utgör?

Bland de medverkande: Jonas Jonsson, biskop emeritus i Strängnäs stift och tidigare professor i missionsvetenskap vid Uppsala universitet; Margit Richert, författare och journalist baserad i Kyiv, Ukraina; Isak Stoddard, PhD candidate in Natural Resources and Sustainable Development at the Department of Earth Science, Uppsala University ; Kevin Anderson, professor of Energy and Climate Change, Tyndall Centre for Climate Change Research, at the University of Manchester.

Seminariet hålls på engelska.

Se vidare CEMUS hemsida.

I samverkan med CEMUS, Centre for Environment and Development, Uppsala universitet, SLU.

Information

Datum:
14 november, 2022
Tid:
15:00 - 20:00
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85 / program@sigtunastiftelsen.se

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang