Laddar Evenemang

Existentiellt litteratursamtal – Nu och senare

Shared reading i Sigtunastiftelsens bibliotek

Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående.

Under hösten rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur och andlighet, mot bakgrund av samtidens växande kriser. Vad innebär det att vara människa idag och vilken är vår roll? I en värld där allt tycks gå fortare och fortare saktar vi ned och söker djupare svar inom oss själva, med utgångspunkt i litteraturen. Under meditativa former läser vi utdrag ur texter på aktuella teman inom området. Poesi och skönlitteratur vävs samman med andlig litteratur, i ett försök att närma sig vår tids existentiella utmaningar från ett helhetsperspektiv.

Tema: Nu och senare

Vi lever i en ganska framåtblickande kultur, ”sen, ska jag göra si, eller leva så här”. Vi blickar mot helgen, semestern eller kanske pensionen. Var är vi just nu tillsammans här på jorden? Vem är jag i detta nu? Hur blir det om jag i stället för att blicka framåt omfamnar mitt nu fullt ut?

Framåtblickande kan göra att vi skjuter saker på framtiden som vi skulle kunna göra idag, senare kan hindra oss från att leva fullt ut redan nu. Men ett senare kan också skänka tröst; ”just nu har jag det så här, men det kommer ett sen där jag kan få det bättre”.

Nuet och framtiden är också oundvikligen sammanlänkade; vilka handlingar väljer jag idag, vad ger de mig nu och vad kan de leda till på kort sikt och på längre sikt?

Vi lever i en globaliserad värld där vi står i förbindelse med varandra, både direkt och mer indirekt efter ett antal mellanled. Moder jord är vår gemensamma planet där vi andas samma luft och dricker samma vatten. Under kvällen läser vi olika texter och samtalar om vår roll, vårt ansvar och synen på solidaritet med varandra och vår livsmiljö.

 

 

Information

Datum:
17 september
Tid:
18:00 - 19:30
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsens Bibliotek
Sigtunastiftelsen Bibliotek, Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang