Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Författarmöte – Maciej Zaremba

Kulturhelg på Sigtunastiftelsen 17 - 18 november

Maciej Zaremba är författare och journalist på DN, belönad med de främsta journalistpriserna. Hans reportageböcker om de tvångssteriliserade kvinnorna, skolan, den svenska skogen och senast sjukvårdens kris har inte bara väckt debatt utan ofta lett till politiska förändringar. Nu är han aktuell med Huset med de två tornen där han granskar sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare granskat samhället.
Maciej Zaremba växer upp i ett kommunistiskt Polen utan att träffa några kommunister. Hans värld är människorna i huset med de två tornen. Fadern, krigsveteran och sjukhuschef, trettio år äldre än modern, båda två psykiater. Ingen talar om det förflutna. Ingen talar heller om framtiden, för inget kan där bli annorlunda. ”Man måste ha levt med det för att förstå hur mycket frid det finns i hopplösheten.” Allting förändras våren 1968. Studenterna i Warszawa gör uppror, regimen svarar med batonger och hets mot judar. Den unge Maciej hittar på ett eget sätt att trotsa kommunismen. Och på hösten samma år kommer hans mor in i hans rum: ”Vi måste härifrån. Jag är judinna.” De tvära kast i Maciejs liv som flykten till Sverige innebar är prismat för hans barndomsminnen. Idag, femtio år senare, är det dags att följa spåren bakåt. Moderns tystnad? Faderns närmast aristokratiska frihetsbehov? Polsk nationalism? Förälskelser, falska myter och sanna legender? Möt Maciej Zaremba i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg.

 

Författarmöte 50 kr

Författarmöte och lunch 225 kr
Vi erbjuder en lunch som förbokas i samband med din anmälan.

 

Kulturhelgspaket

Kulturhelgspaket 1700 kr, del i dubbelrum 1550 kr.
I helgpaketet ingår lördagens konsert med Martin Hederos, söndagens författarmöte med Maciej Zaremba, eftermiddagskaffe, fyrarätters middag, övernattning, frukost, förmiddagskaffe och lunch.

Kulturhelgspaketet bokas på:
[email protected]
08-592 589 00

Information

Datum:
18 november, 2018
Tid:
11:00 - 12:00
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
http://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
http://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang