Laddar Evenemang

Kulturhelg 11 – 12 mars

Välkommen till vårens första kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du får njuta av musik, författarsamtal, härliga måltider och en rofylld atmosfär. I samband med kulturhelgen finns också möjlighet att ta del av Annika Eriksdotters konstutställning ”Förgät mig ej, ett sekel senare”. Vernissage av lördag 13.00 – 16.00.
Under lördagskvällen gästas vi av Sofie Livebrant som tillsammans med sina medmusikanter Hal Parrfitt Murray och Lisa Långbacka bjuder på en konsert med utgångspunkt i det kritikerrosade albumet Weep the time away. Söndagen bjuder på ett spännande författarsamtal med Maja Hagerman, författare, journalist och outtröttlig folkbildare.

I paketet ingår övernattning kulturprogram, eftermiddagskaffe, trerättersmiddag, fukost, förmiddagskaffe och lunch.

Del i dubbelrum: 2495 kr
Enkelrum: 2295 kr

 

Mer om Sofie Livebrant

Välkommen till en kväll där Sofie Livebrant tillsammans med Hal Parfitt-Murray och Lisa Långbacka framför sånger från det kritikerrosade albumet Weep The Time Away (2021), med tonsättningar av Emily Brontës poesi. Emily, världskänd för sin bok Wuthering Heights, bröt mot alla tidens regler för hur en kvinna skulle föra sig och är en av den kreativa kvinnorörelsens förgrundsgestalter. En 1800-talsvärld full av passion, sorg, död och hedlandskap. Men även en och annan sång från Lighthouse Stories kan nog nästla sig in då vi har en erfaren, saltstänkt trio, som spelat på fyrar runt Nordsjön. Välkommen till en afton full av genialisk musikalitet, egensinniga dikter med de vackraste melodier. Sofie Livebrant, sång, gitarr och piano, Hal Parfitt-Murray, fiol, sång och mandolin, Lisa Långbacka, accordeon och sång.

 

Mer om Maja Hagerman

Maja Hagerman, född 1960, är författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Under många år har hon i radio, tv och tidningar berättat om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. 2016 utkom hon med den Augustnominerade boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Dessförinnan kom den kritikerhyllade och banbrytande boken Försvunnen värld. Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996. Hösten 2011 utsågs Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet. Hon har en unik förmåga att se den udda detaljen och stanna kvar vid den när andra rusar vidare. Hon vrider och vänder på händelser och fenomen i historien och frågar sig om vi verkligen sett allt. Är det inte något vi glömt eller missat?
Nu är Maja Hagerman aktuell med boken Minnesbrunnen – Om helgon, skallmätare och hotet mot demokratin, där hon i fem texter belyser teman som glömska, spårtydning och minnets återkomst. Det kan handla om det medeltida helgonet S:t Botvid, om antropologen Gustaf Retzius märkliga resa på den finska landsbygden, om trädgårdsväxternas och fotografins historia och arvet efter arbetarrörelsen. De historiska nedslagen blir också en språngbräda ut i samtiden och framtiden. De visar hur vårt sätt att minnas, av flera olika skäl, nu håller på att förändras. ”Det pågår en kamp om minnen just nu. Vi lever med ett försåtligt men reellt hot, där kulturarv riskerar att kidnappas för politiska syften. Så det gäller att vara på sin vakt. Se till att berättelserna om de minnen vi delar förblir så komplexa och mångbottnade som de faktiskt är”, menar hon. Möt Maja Hagerman i ett samtal med Sigtunastiftelsens programchef Dan-Erik Sahlberg

Information

Börjar:
11 mars 14:00
Slutar:
12 mars 13:30
Adress:
Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, 193 31 Sverige
Telefon:
08 592 589 85
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Arrangör

Sigtunastiftelsen
Telefon:
08 592 589 85
E-post:
program@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang