- Detta evenemang har redan ägt rum.
Kulturhelg 19 – 20 mars
Kulturhelg 19 - 20 mars
Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av sångerskan Iris Bergcrantz och journalisten och författaren Henrik Ekman. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, trerätters middag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi.
Del i dubbelrum: 1995 kr
Enkelrum: 2195 kr
Mer om Iris Bergcrantz
Kritikerrosade Iris Bergcrantz besökte under 2020 Sigtunastiftelsen som en i gruppen Åkervinda. Nu återkommer hon som solosångerska med sitt eget band. Samma år släpptes hennes andra soloalbum Young dreams där hon skrivit och arrangerat för jazzkvartett och stråkkvartett. Musiken inspireras av 60-tals jazz, klassisk impressionism, folkmusik, experimentell pop och musiken landar någonstans där emellan. Iris har spelat på scener som Rochester International Jazz Festival, A-Trane, Berlin, samt turnerat runt om i Europa och blivit omnämnd i pressen som ”Ny svensk
jazzsensation”, ”en av Sveriges, ja världens främsta jazzvokalister” och ”A force of nature”.
Till Sigtunastiftelsen kommer Iris Bergcrantz tillsammans med en stråkkvartett och Calle Brickman, piano, Andreas Møllehøj, bas och Andreas Frykland på trummor.
Mer om Henrik Ekman
Henrik Ekman (f 1951) är journalist med inriktning på natur och vetenskap och presentatör av naturprogram på SVT. Med en stark kärlek till naturen som utgångspunkt har han bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel, först som entusiastisk fältbiolog, senare som reporter för Svenska Dagbladet, Aktuellt och SVT:s vetenskaps- och naturredaktioner. Han har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och tidigare givit ut en rad böcker med naturanknytning: Ekarnas hagar (med Börje Pettersson), Ishav (med Bo Landin), Ekoparken (med Gunnar Brusewitz, Augustnominerad 1995), De sista ängarna, Vargen (Augustnominerad 2010), Utsikt från ett torp och Vår sanna natur.
Nu är Henrik Ekman aktuell med boken Naturen vi ärvde – en miljöresa från tyst vår till het sommar. Många miljöproblem har lyckligtvis fått sin lösning, men samtidigt har nya hela tiden dykt upp. Mer komplexa och globala, svårare att lösa. Idag går sjöarna åter att bada i. Luften är frisk att andas. Miljögifternas offer har kommit tillbaka – havsörnen, gråsälen, uttern. Försurningen som hotade livet i många sjöar är under kontroll. Men världen över fortsätter jordbruk och skogsbruk att utarma den biologiska mångfalden. Och i slutet av den miljöresa som boken skildrar har klimatet blivit vår tids ödesfråga.