Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Naturens rättigheter

Sigtunastiftelsen 10 - 11 maj

Naturens rättigheter – Earth rights conference

Mänsklighetens påverkan på naturen blir allt mer uppenbar, och därmed behovet av nya förhållningssätt. Kanske måste vi omvärdera modernitetens syn på människans existens? Att naturen har rätt att existera oberoende av eventuell funktion för människor är en förståelse som finns hos så gott som alla urfolk och som fått ny kraft i en tid av stora socioekologiska utmaningar. Ramverk för att skydda naturen genom att erkänna dess rättigheter växer nu fram på alla nivåer, från lokalsamhällen till FN.

Denna konferens är ett utrymme för dialog om idén att alla levande varelser, inte bara människor, har rättigheter. Kan denna idé utgöra grunden för en ny kultur av harmoni och samspel mellan det mänskliga samhället och planeten? För andra gången arrangerar Sigtunastiftelsen en internationell konferens om naturens rättigheter tillsammans med Lodyn och Cemus. Frågans juridiska och existentiella dimensioner lyfts och undersöks tillsammans med ledande röster för naturens rättigheter från olika delar av världen.

OBS! Hela konferensen hålls på engelska.

 

Medverkande

Hugo Echeverría är advokat och har doktorerat inom rättsfilosofi vid Pontificia Universidad Católica de Quito. Han undervisar i juridik i Ecuador och internationellt och är medlem av IUCN:s World Commission on Environmental Law. Hugos arbete fokuserar på skydd av biologisk mångfald och hur Ecuadors konstitution (den första i världen att erkänna naturens rättigheter) implementeras i miljölagstiftning. Hugo har drivit några av de första domstolsfallen om naturens rättigheter i Ecuador.

 

Gabriela Eslava Bejarano är jurist från Universidad de los Andes i Bogotà. Hon har varit politiskt sakkunnig åt kongressen i Colombia i frågor om bl a miljörättvisa, styrmedel för bevarande av biologisk mångfald och djurrätt. Tillsammans med 25 barn och unga ledde Gabriela och organisationen Dejusticia det första fallet i Latinamerika om framtida generationers rätt till ett stabilt klimat. Colombias Högsta domstol avgjorde fallet till deras fördel och erkände Amazonas som ett juridiskt subjekt med rättigheter.

 

Priser

Hela konferensen inkl. boende 1 490 kr
Hela konferensen exkl. boende 1 295 kr

Konferens enskild dag (exkl. middag) 450 kr
Middag fredag kväll (obs! ingår i avgift för hel konferens) 395 kr

 

Registrering

Anmälan till hela konferensen. FULLBOKAT

Anmälan till enskilda dagar av konferensen.

Information

Börjar:
10 maj, 2019 08:00
Slutar:
11 maj, 2019 17:00
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang