Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sigtunastiftelsens program på Bokmässan i Göteborg

Varje år medverkar Sigtunastiftelsen tillsammans med Svenska kyrkan och Sensus på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Årets bokmässa, som äger rum 23 – 26 september 2021, blir en hybrid med seminarier med begränsad publik som även sänds digitalt. På Se människan scenen blir det som vanligt litterära samtal med existentiellt perspektiv som filmas och kan ses på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play.

 

Sigtunastiftelsen program under Bokmässan i Göteborg

Torsdag 23 september

10.30 – 10.50 Jord och gudar
Vid en arkeologisk utgrävning öppnas en tusenårig grav utanför Maria Küchens ytterdörr. Kvarlevor blottas. Frågor ställs på sin spets. Vilka har levt här före oss? Vad har vi för ansvar för dem som ska komma? Om det, och om jord – biologiskt, ekologiskt och existentiellt – handlar boken. Möt Maria Küchen i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Natur och kultur

11.00 – 11.20 Bibelns okända kvinnor
Charlotte Frycklund skrev brev till Bibelns kvinnor, de som annars bara nämns i en bisats eller presenteras som en del av sina mäns berättelser – och märkte hur kvinnorna blev huvudpersoner och började tala tillbaka. Deras berättelser ger oss insikter också om våra egna liv. Samtalet leds av Caroline Krook, biskop em.
I samverkan med Argument Förlag

16.00 – 16.20 Fri vilja och mänskligt ansvar – illusion eller verklighet?
Nästan alla människor upplever frihet att inom vissa gränser tänka, tro och handla som man vill. Därav följer också ett personligt ansvar. Men har vi människor verkligen denna frihet? Vad säger vetenskap och forskning? Och hur påverkar svaret på dessa frågor hur vi kan hantera samtidens globala utmaningar? Direktor för Sigtunastiftelsen Alf Linderman samtalar med ärkebiskop Antje Jackelén och professor och biofysiker Hans Liljenström.
I samverkan med Fri tanke

16.00 – 16.50 Myten om vikingen
Bilden av vikingen skapades under en dramatisk tid på 1800-talet. Krisen var nära, tidens värderingar påverkades i grunden. Under denna period tog bilden av vikingen form. Historien iscensattes genom mode och konst, på museer och teater. Arkeolog Anna Lihammer och museichef Ted Hesselbom samtalar med Caroline Krook, biskop em.
I samverkan med Historiska Media

17.00 – 17.20 Landet utanför
I del ett av Landet utanför skildrades Sverige under det första dramatiska krigsåret. I denna andra del sträcker sig handlingen från hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942. I centrum av berättelsen står striderna om den svenska eftergiftspolitiken mot Tyskland. Vi möter en rad kända och mindre kända svenskars skiftande livsöden i krigets skugga. Henrik Berggren i samtal med Alf Linderman, direktor Sigtunastiftelsen

 

Lördag 25 september

14.30 – 14.50 Kunskap som känns
Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, skriver om utbildning, bildning, kultur och livsval,
men också om orättvisor, kunskapssyn och riskerna med en nedmonterad demokrati. Men mest är det en lovsång
till att lära sig något nytt. Hör honom i ett samtal med Alf Linderman, direktor Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Mondial

 

Söndag 26 september

10.00 – 10.20 En ensam plats
Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av tiden efter Augustpriset då hon drabbas av cancer, och av att pappan plötsligt dör. Den blickar också tillbaka på uppväxten i Sundsvall, på trådarna bakåt i släkten. Men framför allt handlar det om hur sjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Hör henne i ett samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef Sigtunastiftelsen.
I samverkan med Norstedts

Information

Börjar:
23 september, 2021 10:30
Slutar:
26 september, 2021 10:30
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang