Evenemang List Navigering
januari 2025
David Eklind Kloos bokdebut Den väg är bred – att tro på Gud men tvivla på sig själv är en personlig essä, där han med hjälp av religionspsykologisk forskning försöker förstå hur människans relation till Gud kan växa fram. En uppriktig och drabbande text om vad en människa egentligen kan tro om Gud, sig själv och världen utan att bli rädd för livet. Och om hur en andlig väg kan se ut för den som hellre söker än finner. David…
Mer information »februari 2025
Idag är det nog mest kring jul som Viktor Rydbergs namn nämns, när Tomten reciteras i radio eller Gläns över sjö och strand hörs i skolor och kyrkor. Men i sin tid var Rydberg en av de mest framstående och lärda svenska författarna. Han blev ledamot i Svenska Akademien, hedersdoktor vid Uppsala universitet och professor i kulturhistoria och konsthistoria vid Stockholms högskola. Viktor Rydberg var ett fosterbarn från Jönköping och hans bildningstörst var enorm. Förutom romaner, noveller och dikter skrev…
Mer information »Ingrid Malmén räknas som en av främsta vokaltalangerna inom svensk jazz och fick utmärkelsen Årets vokaljazz 2023 av tidskriften LIRA. Till Sigtunastiftelsen kommer hon med musik från sitt prisade tredje fullängdsalbum Tidvatten samt nyskrivet material. På albumet gestaltas kontrasterna mellan ett oroligt sinne och en stabil natur. Malmén berättar angeläget om en strävan efter närvaro och konstanter – i en tillvaro som känns förgänglig och distanserad. Med sig har hon en handplockad grupp med några av Sveriges främsta unga jazzmusiker,…
Mer information »Välkommen till ett kultursamtal med Ulla Kassius, scenograf, kostymtecknare och regissör. Ulla Kassius har arbetat i över 50 år med teater, opera, utställningar och filmer samt medverkat i en lång rad produktioner på små och stora institutioner över hela Sverige samt utomlands. Hon var lärare på Dramatiska Institutet 1996-2000 samt arbetade i tio års tid på Backa teater i Göteborg i ett samarbete med regissören Mattias Andersson. Kommande produktioner är Skammen på Dramaten med Mattias Andersson som regissör samt som…
Mer information »mars 2025
Möt Sara Broos, mångfaldigt prisbelönad dokumentärfilmare, skribent och utbildningsledare. Som filmskapare är hon känd för sin introspektiva, poetiska stil som ofta bygger på personliga erfarenheter. Broos arbete utforskar teman som identitet, familj, minne och komplexiteten i mänskliga relationer. I hennes filmer återkommer ett distinkt visuellt uttryck och ett berättande som förenar dokumentär med fiktion och skapar drömlika, kontemplativa atmosfärer. Sara Broos debuterade 2003 med kortfilmen Time To Be. År 2015 kom kortfilmen Hemland, som handlar om en ung kvinna som…
Mer information »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs och varje tillfälle är fristående. Under våren rör vi oss i gränslandet mellan existens, litteratur…
Mer information »Möt författaren Amat Levin, som har bakgrund som journalist och är uppvuxen i Farsta i Stockholm. För fyra år sedan startade han Instagram-kontot @svarthistoria vilket snabbt skapade ett stort intresse och idag har nästan 70 000 följare. Amat Levin debuterade vid samma tid med Slumpens barn (2020), där han i reportageform undersöker relationerna mellan Sverige och Gambia. Han träffar både dem som kom hit redan på 1960-talet och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott,…
Mer information »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag och uppläsningar, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Denna kväll gästas vi av p. Dominik Terstriep, jesuit och kyrkoherde i S:ta Eugenia katolska församling, som talar om de ignatianska andliga övningarnas inre dynamik och målsättning. Vi möts klockan 18.00 i meditativ stillhet, recitation av texter och…
Mer information »Abrahams Barns Dag på Sigtunastiftelsen tar vid efter The Global Village Lecture som under många år hölls på Riddarhuset. Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet föreläser under rubriken Världens mest protestantiska land: Sverige - det extrema landet lagom. Abrahams Barns Pris delas ut till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Pristagare meddelas senare. Fri entré! Erbjudande från restaurangen För dig som önskar äta lunch kl 12.30…
Mer information »Med avstamp i verkliga händelser har Ida Therén skapat en fri romanfantasi om några dagar i Hilma af Klints liv. Det är högsommarvärme när Hilma af Klint anländer till London i juli 1928. Hon ska för första gången visa sina verk men är uppgiven. I över femton år har hon arbetat med en serie enorma målningar, vägledd av andevärlden, men ingen utanför hennes egen krets har visat något intresse. Konstnären Hilma af Klint har beskrivits på många vis: en feministisk…
Mer information »april 2025
Det är den västerländska kulturens natursyn som har lett till det planetära nödläget, skriver författaren och journalisten Anita Goldman i Det vilda hoppets geografi, en personlig essä om den västerländska människans förhållande till naturen. Vi kan inte få rätsida på problemen, om vi inte har kunskap om hur vi har tänkt, talat och skrivit om vårt förhållande till den väv av liv som vi är beroende av och sprungna ur, men som vi valt att avskilja oss från. Anita Goldman…
Mer information »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag och uppläsningar, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Denna kväll gästas vi av biskop Karin Johannesson som talar om mötet med mystikern Teresa av Ávila och den karmelitiska traditionens andlighet i praktiken. Vi möts klockan 18.00 i meditativ stillhet, recitation av texter och ett fördjupande föredrag.…
Mer information »maj 2025
Rune Edberg, arkeolog, författare och journalist, har ägnat sig åt Ingegerd och hennes resa österut till Kievrusriket i början av 1000-talet. I boken Olof Skötkonungs dotter: ett kvinnoöde från vikingatiden (1997-) sammanställde han aktuell forskning och boken har kommit i flera upplagor. Utifrån nya fynd av s.k. uppståndelseägg visar han på tidiga kristna förbindelser mellan Sigtuna och Kievrusriket. Hur kan vi idag se på Ingegerds verksamhet i tidsperioden mellan vikingatid och kristendom, på vilka platser verkade hon och på vilka…
Mer information »För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga, djärva visioner. Med den internationellt uppmärksammade Shtoltse lider (Stolt poesi) får denna poesiskatt nytt liv genom musikerduon Ida Gillner & Livet Nord, där ord och musik omsorgsfullt flätats samman i nya tonsättningar som lekfullt och dynamiskt rör sig från jiddisch folksång, klezmer och 20-talscabaret till filmisk konstmusik och ett stråk av nordiska folktoner. Shtoltse lider påbörjades 2016 och blev en scenisk…
Mer information »