Så anpassar Sigtunastiftelsen verksamheten efter gällande regler

Din trygghet är vår första prioritet och vi följer Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer med största noggrannhet. För att undvika smittspridning av covid-19 uppmanar vi även dig som gäst att endast besöka oss om du känner dig fullt frisk. Om du har några frågor eller funderingar inför ditt besök är du alltid välkommen att höra av dig. 08 592 589 00 eller info@sigtunastiftelsen.se

Hotell
Under rådande omständigheter har vi skärpt våra städrutiner i samtliga lokaler. Vi uppmanar våra gäster att hålla avstånd och vi har handsprit tillgänglig i alla gemensamma utrymmen.

Mer information om vårt hotell

Kontakt: 08 592 589 00 eller info@sigtunastiftelsen.se

Restaurang

Matsalen är möblerad med väl tilltagna avstånd mellan borden och vi välkomnar upp till 8 personer i varje sällskap.  Under rådande omständigheter ber vi dig att alltid boka bord före ankomst så att vi kan välkomna er på bästa sätt.

Mer information om vår restaurang

Bordsbokning: 08 592 589 00 eller info@sigtunastiftelsen.se

Konferenser
Konferenser och kurser räknas som ”slutet sällskap” vilket gör att vi kan välkomna grupper på fler än 8 personer. Sigtunastiftelsen har många rymliga lokaler där vi anpassar möbleringen så gruppen ges möjlighet att hålla trygga avstånd till varandra. Vår största lokal Stora salen rymmer 80 personer med corona-anpassad möblering. Under måltider gäller alltid regeln för restaurang med max 8 personer vid varje bord.

Mer information om vår konferensverksamhet

Konferensbokning: bokningen@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 19

Kulturevenemang
Platser till höstens kulturprogram släpps den 16 augusti. För programändringar hänvisar vi till respektive evenemang i vårt kalendarium.

Till kalendariet

För frågor och ytterligare information kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller ring
08 592 589 85 måndag – torsdag 9.00 – 14.00 eller fredag 9.00 – 12.00

Retreater
Platser till höstens retreater släpps den 16 augusti.

Mer information om våra retreater

För frågor och ytterligare information mejla program@sigtunastiftelsen.se eller ring
08 592 589 85 måndag – torsdag 9.00 – 14.00 eller fredag 9.00 – 12.00

Andakt och meditationer
Sigtunastiftelsen välkomnar upp till 8 personer till den middagsbön som ges i kapellet vardagar 12.00 – 12.10. (Under sommaren har vi ett uppehåll för våra middagsböner.)
Vår morgonmeditation i Kryptan är stängd tillsvidare.

Bibliotek & arkiv
Biblioteket har begränsat sina öppettider till onsdagar 10.00 – 17.00
Arkivet har öppet enligt överenskommelse.

Mer information om bibliotek och arkiv

Kontakt till biblioteket: bibliotek@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 06
Kontakt till arkivet: klipparkiv@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 09

Programmet klart för Existentiell litteraturfestival 28 augusti

Idag 14 juni presenteras programmet för Existentiell litteraturfestival, en festival som arrangeras av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan med Stadsbiblioteket i Uppsala. Årets festival präglas av vår tids stora livsfrågor och medverkar gör bland andra Lydia Sandgren, John Ajvide Lindqvist, Tomas Bannerhed och ärkebiskop Antje Jackelén.

– Pandemin gjorde att festivalen fick ställas in 2020, men allt pekar nu på att vi ska kunna genomföra den på ett ansvarsfullt sätt med publik i slutet av augusti. Det känns oerhört roligt och nästan lite högtidligt att återigen få mötas till viktiga samtal om litteratur och samtidens stora frågor – inte bara bakom en skärm utan tillsamman i samma rum, säger Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen och en av festivalens projektledare.

– Vi hoppas att detta ska bli en litteraturfestival med kvalitet, djup och relevans – både för publiken och de medverkande. Tillsammans med aktuella författare i tio olika samtal vill vi lyfta de eviga frågorna – de om döden, livet och meningen med alltihopa. Vi tror att intresset för detta är lika stort som förra gången vi arrangerade Existentiell litteraturfestival, säger Kristin Windolf, domkyrkokomminister och projektledare för festivalen.

Existentiell litteraturfestival arrangeras av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan med Stadsbiblioteket i Uppsala. Den första festivalen hölls i augusti 2019.
Biljetter släpps den 7 juli givet att restriktionerna för publika evenemang så tillåter.

Se festivalens hemsida för mer information

Programmet i korthet lördag 28 augusti
Vad är en värld utan vänlighet Samtal med John Ajvide Lindqvist och Kristin Windolf.
Uppsala domkyrka 10.15 -11.00

Slå rot i förvandlingen Alva Dahl i samtal med Caroline Krook
Guldrummet/Katedralkaféet 10.15 – 11.00
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

Demokratins skymning 
Elisabeth Åsbrink och Ola Larsmo i samtal med Alf Linderman
Uppsala domkyrka 11.30 – 12.15

Ararat – om att stranda och hämnas för den man är Jonas Brun och Camilla von Below i samtal med Kerstin Dillmar. Guldrummet/Katedralkaféet 11.30 – 12.15
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

”Att se på skapelsen är som att se Gud på ryggen” – naturen som existentiell resurs David Thurfjell och Tomas Bannerhed i samtal med Dan-Erik Sahlberg
Mallasalen/Stadsbiblioteket 11.30 – 12.15
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

Gud, makt, språk och motstånd Ärkebiskop Antje Jackelén möter Anita Goldman
Uppsala domkyrka 13.30 – 14.15

Jord och gudar Maria Küchen i samtal med Dan-Erik Sahlberg
Guldrummet/Katedralkaféet 13.30 – 14.15
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

Skrivandet som försonande kraft Elisabeth Åsbrink i samtal med Kristin Windolf
Mallasalen/Stadsbiblioteket 13.30 – 14.15
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

Författarmöte Lydia Sandgren och Agneta Pleijel Samtalsledare Lotta Lundberg
Uppsala domkyrka 15.00 – 16.00

Dikt och ande – andlighetens återkomst i den unga litteraturen? Josefin de Gregorio, Wera von Essen och Alva Dahl i samtal med Patrik Hagman
Mallasalen/Stadsbiblioteket 15.00 – 16.00
( Lokalen kan komma att ändras om vi utifrån gällande restriktioner behöver en större lokal.)

På spaning efter själen Livepodd med Kerstin Dillmar, Mikael KurkialaKarin Hedwall, Harry Moilanen och Camilla von Below.
Uppsala domkyrka 16.30

Per Svensson, Lotta Lundberg och Ola Larsmo. Vad ska vi ha fiktionen till. Existentiell litteraturfestival, Uppsala

 

Yoga och hotellfrukost

Välkommen till Sigtunastiftelsens morgonyoga lördagar 8.30 – 9.15 Efter passet avnjuter du av hotellfrukost i lugn och ro i vår vackra Rosengård.

Passet är anpassat så att alla kan delta oavsett förkunskaper. Mattor finns att låna men du får gärna ta med din egen! När vädret tillåter är vi utomhus, annars i Stora salen.

Frukost serveras fram till klockan 10.30. Varmt välkommen till en härlig start på helgen!

Boka sommarens datum

Lördag 31 juli

Lördag 7 augusti

Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman får medalj av kungen

Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman har tilldelats Hans Majestät Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för betydande insatser inom svenskt kyrkoliv. Utmärkelsen tillkännagavs idag på Sveriges nationaldag den 6 juni. Hans Majestät Konungen kommer att personligen, i närvaro av Hennes Majestät Drottningen, överlämna medaljen den 20 oktober på Stockholms slott.

– Det känns mycket hedrande att få det erkännande som medaljen innebär. Dels naturligtvis för mig personligen, men medaljen är också ett uttryck för att Sigtunastiftelsen uppfattas som en intressant och relevant arena där tro, vetenskap, kultur och politik möts i respektfull dialog kring samtidens utmaningar. Det gör det ännu roligare att ta emot denna medalj.

Alf Linderman tillträdde tjänsten som direktor på Sigtunastiftelsen hösten 2001. Han har en bakgrund som docent i religionssociologi vid Uppsala universitet, och har också arbetat kortare perioder vid två universitet i USA. Alf Lindermans särskilda fokus som forskare är samspelet mellan medier, religion och kultur. Efter Manfred Björkquist (direktor 1917 – 1942) och Olov Hartman (direktor 1948 – 1970) är han den som haft uppdraget att vara direktor för Sigtunastiftelsen under längst tid.

Mer om medaljförläningarna 2021

Foto: Magnus Aronsson

 

Vi söker ny medarbetare till vår reception

Vill du jobba i en unik miljö? Nu söker vi  ny medarbetare till reception & konferensservice. På Sigtunastiftelsen ryms hotell och konferens, kulturverksamhet och forskning under ett och samma tak, vi är en unik plats som bedrivit verksamhet sedan 1917. Med 62 hotellrum, 20 konferensrum, vår restaurang med drygt 140 sittplatser och en festvåning med plats för upp till 160 middagsgäster är inte en dag lik en annan. Hit kommer konferensgäster, privatgäster, bröllopsgäster, retreatgäster, affärsgäster, författare och forskare.

Vi söker dig som…

Självklart sätter gästen i fokus. Du är van att ta egna initiativ och är lösningsfokuserad. Du är social, flexibel, gillar försäljning och är bra på att hantera omväxlande tempo. Du har god kommunikations- och samarbetsförmåga.

Du jobbar i vår reception med att ta hand om våra privata, affärs- och konferensgäster; in och utcheckning, information och service. Du deltar aktivt i planering, konferensvärdskap och kommunicerar gästernas behov internt till dina kollegor så att alla olika verksamheter kan bidra till en bra vistelse hos oss.

Du har…

Tidigare erfarenhet av likvärdigt arbete eller relevant utbildning och goda kunskaper i svenska och engelska både i tal och skrift. Du har vana av olika IT-system och har goda kunskaper i Officepaketet. Erfarenhet av HotSoft eller likvärdigt hotellbokningssystem är meriterande. Du är van att hantera olika typer av konferensteknik och känner dig bekväm med att presentera information inför en grupp.

Vi erbjuder…

Ett omväxlande jobb med en intressant mix av gäster. En spännande arbetsplats med unika lokaler och många olika pågående aktiviteter. Trevliga kollegor som har kul ihop. Vi erbjuder även relevanta internutbildningar samt friskvårdsbidrag.

Tjänsten är en 100% tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Vi kommer att hålla intervjuer löpande. Arbetstiderna varierar, dag som kväll samt även helger, lön enligt HRFs kollektivavtal. Tillträde enligt överenskommelse. För mer information kontakta Agnes Arnborg, Hotell- och konferenschef via mejl agnes.arnborg@sigtunastiftelsen.se.

Märk din ansökan med Reception & konferens och skicka till ansokan@sigtunastiftelsen.se
senast 15 juli.

Existentiell Litteraturfestival

Välkommen till Existentiell litteraturfestival – en festival där vi genom litteraturen ges möjlighet att reflektera kring våra livsfrågor. Tillsammans med aktuella författare lyfter vi frågor om döden, livet och meningen med alltihopa, möts i tro och otro, människa till människa, i mellanrummet mellan plats och tid.

Existentiell litteraturfestival arrangeras för andra gången av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan. Festivalen äger rum i Uppsala domkyrka och Stadsbiblioteket i Uppsala lördagen den 28 augusti. Utöver detta arrangeras även ett symposium för de inbjudna författarna på Sigtunastiftelsen och en litterär gudstjänst i Uppsala domkyrka söndagen den 29 augusti.

Bland årets medverkande möter du bland andra Agneta Pleijel, Ola Larsmo, Tomas Bannerhed, John Ajvide Lindqvist, Lotta Lundberg, Anita Goldman, Antje Jackelén, Alva Dahl, Maria Küchen och David Thurfjell.

 

Öppet i Ekelöfrummet

Första lördagen varje månad är Gunnar Ekelöf-rummet öppet för allmänheten mellan 13.00 – 15.00. En värd från Gunnar Ekelöfsällskapet finns på plats och det krävs ingen föranmälan.

Rummet är en rekonstruktion av det arbetsrum som fanns i hans hem på Stora Malmgatan 63 i Sigtuna. Rummet tillkom som en donation från hans hustru Ingrid 1997 och rymmer hela hans arbetsbibliotek och ett urval av möbler och inventarier från det Ekelöfska hemmet. Här förvaras också ett hemarkiv med anteckningar, avskrifter och brevväxlingar.

Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner. Vid gruppbokningar eller övriga frågor vänligen kontakta anders.claesson@sigtunastiftelsen.se

 

 

Grillkväll på Sigtunastiftelsen – fullbokat!

Varmt välkommen på grillkväll i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Kött, fisk och grönsaker serveras direkt från grillen med hemlagade såser och fräscha sallader. Ät så mycket du orkar!

Ordinarie pris 495 kr
Boka och betala online för bästa pris 445 kr

Barn 0 – 3 år gratis, 4 – 12 år 250 kr ( Betalas på plats.)

 

Forskning & Utveckling

Retreater & Samtal