Möt Sigtunastiftelsen på bokmässan i Göteborg

Den 26 – 29 september är Sigtunastiftelsen och hela ”bok-Sverige” på mässan i Göteborg. Du hittar oss i första hand på scenen Se Människan, där vi tillsammans med Svenska kyrkan, Verbum och Sensus arrangerar fyra dagar av spännande möten och författarsamtal. Vi kommer även att medverka vid ett antal seminarier. Hoppas att vi ses i vimlet!

 

Sigtunastiftelsens program under bokmässan

Torsdag 26 september

12.00 – 12.45 Månen tur och retur
De realistiska skildringarna av en rymdfärd i Hergés bok väckte rymdintresset hos många Tintinläsare. Om än i Tintins tappning, där en journalist och en lätt berusad sjökapten ses som ett logiskt val av astronauter. Men berättelsen är så mycket mer än så. Den berör existentiella frågor som synen på människan genom evighetens perspektiv.

Medverkande: Björn Wahlberg, Tintinöversättare, Johan Marcopoulus, Tintinkännare och kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, och Maria Küchen, författare med fokus på rymden. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein, tillika Tintinfantast.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

15.00 – 15.45 Vägmärken

Under den sista flygresan som skulle ta hans liv, arbetade Dag Hammarskjöld med en översättning av Martin Bubers verk Jag och du, från tyska till svenska. Översättningen, som filosofen själv uppmanat Hammarskjöld att göra, är central i KG Hammars roman Den sista resan. Romanen ger inblick i de filosofiska och teologiska grundsatser som influerade Hammarskjölds eget verk Vägmärken. Under ledning av journalisten Per Svensson samtalar ärkebiskop emeritus KG Hammar och Helle Klein, journalist och präst, kring människans existentiella villkor, med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds tankevärld.

Lokal: (F2) Samtalet ingår i bokmässans seminarieprogram.

Fredag 26 september

12.00 – 12.45 Lokala insatser, globala effekter – att främja yttrandefrihet genom fristadsprogrammet
Forskning visar att demokratin är på tillbakagång i världen, och yttrandefriheten är en av de mest utsatta demokratiska principerna. I Sverige är 25 kommuner och regioner medlemmar i International Cities Of Refuge Network (ICORN), så kallade fristäder. Under två år ger de temporärt skydd åt författare, journalister och kulturskapare. Hur kan städer och regioner genom fristadsarbete motverka globala krafter av ökad auktoritarism, desinformation och begränsad yttrandefrihet? Medverkande: Helge Lunde, Executive Director ICORN, Jasmina Dizdarevic Cordero, enhetschef Malmö Stadsarkiv, Maria Wilenius, Generalsekreterare Svenska UNESCO-rådet, Åsa Steinsvik, fristadskoordinator Stockholm, Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen. Samtalet modereras av Karin Hansson, nationell samordnare ICORN.

Lokal: Yttrandefrihetsscenen

14.00 – 14.20 Veras resa
Vera Oredsson har varit nationalsocialist i hela sitt liv. Hon kallas den svenska nazidrottningen och dagens nynazister betraktar henne som en inspirationskälla. Hennes bror, Folke Schimanski, har istället vigt sitt liv åt arbetet för demokrati. Nu har han skrivit boken om sin syster. Samtalet leds av Åke Bonnier, biskop emeritus och ordförande för Sigtunastiftelsen.

Lördag 28 september

15.00 – 15.45 En oväntad glänta – Till minne av Tomas Tranströmer
Nobelpristagaren Tomas Tranströmer var gäst på Se Människan 2012. Som en del i Bokmässan 40 år lyfter vi på nytt fram hans poesi och tolkar den i ljuset av teologin. Medverkande: Antje Jackelén, ärkebiskop emerita; Anders Rosengren, läkare, professor och ansvarig för Livsstilsverktyget. Samtalet leds av Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

17.30 – 17.50 Jag måste gå rätt in i elden
På Fogelstad var Honorine hermelin en central gestalt i en kvinnorörelse som förändrade det svenska 1900-talet. Nu är kampen över och hon sitter på äldreboendet och tänker tillbaka på sitt liv. Möt författaren Kerstin Norborg i ett samtal med Sigtunastiftelsens kultur- och bibliotekschef Anders Claesson.

Söndag 29 september

13.00 – 13.20 Utge sig
Med filosofiska texter och populärkulturella exempel ges perspektiv på samtidens äkthetsfixering. En skildring av en värld där kommersialiseringen av våra känsloliv har gjort att det vi mest begär alltid ligger bortom räckhåll. Möt Saga Cavallin i ett samtal med Sigtunastiftelsens kaplan Kerstin Dillmar. 

 

Mer om programmet på Se Människan

 

Sigtunastiftelsens bibliotek utökar sina öppettider

Sigtunastiftelsen har Sveriges största privata bibliotek och arkiv, en unik K-märkt plats för litteratur, kultur och forskning. Från och med september utökar vi våra öppettider och håller kvällsöppet på måndagar fram till klockan 19.00. Vi har också valt att hålla öppet under lunchtid för att öka tillgängligheten för våra besökare.

Biblioteket erbjuder skönlitteratur, facklitteratur, specialsamlingar och tidskrifter. Du kan också söka, reservera och låna litteratur via den gemensamma kommunkatalogen eller fjärrlåna kurslitteratur.

Välkommen!

Öppettider biblioteket
Måndag  10 – 19
Onsdag   10 – 17
Torsdag  10 – 17

bibliotek@sigtunastiftelsen.se

Öppettider arkivet efter överenskommelse
Måndag 10 – 16
Onsdag 10 – 16
Fredag 10 – 16

klipparkiv@sigtunastiftelsen.se

Bilden är ett en målning av Petter Gabrielsson som ingick i Vårsalongen på Liljevalchs 2021.

Sigtunastiftelsen ger kurs i ledarskap enligt Schibboletkonceptet

Sigtunastiftelsen kommer under 2025 att erbjuda kurser i ledarskapsutveckling enligt Schibboletkonceptet. Programmet arrangeras i samarbete Julia Romanowska, Teologiska institutionen vid Uppsala universitet och Svenska kyrkan i Uppsala stift.

Schibboletkonceptet är ett ledarskapsprogram som i alla avseenden skiljer sig från traditionella utbildningar. Genom starka konstnärliga upplevelser ställs deltagarna inför livets svåra, fundamentala frågor. Hur påverkas din verklighetsbild och självbild, ditt förhållningssätt till makt och eget ansvar?

Konceptet har tagits fram av medicine doktor Julia Romanowska som också har en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan.  Hennes bok Schibboleteffekten – ledarskap, konsten och människans ansvar har fått stor uppmärksamhet och bygger på Romanowskas avhandling Improving leadership through the Power of Words and Music. 

Programmet genomförs på Sigtunastiftelsen vid sex tillfällen under 2025: 28/1, 10/2, 10/3, 1/4, 28/4 och 13/10.

Kursavgift inklusive förtäring: 16.000 kr ex moms. Deltagande krävs vid samtliga tillfällen.

Är du intresserad? Maila till julia@romanowska.com

 

 

Maria Fribergs fotografiska verk ”Ärvda drömmar/JB” doneras till Sigtunastiftelsen

Joachim Berner donerar Maria Fribergs fotografiska verk Ärvda Drömmar/JB till Sigtunastiftelsen. Verket som överlämnas den 28 augusti är en del av en pågående fotosvit där konstnären utforskar manlighet och maskulinitet, men också individens identitet i förhållande till omgivningens förväntningar.

Ärvda drömmar (2024–) är titeln på en pågående fotosvit av konstnären Maria Friberg. Som så ofta i hennes verk kretsar serien kring manlighet och maskulinitet, men också kring individens identitet i förhållande till omgivningens förväntningar, något som brukar blir tydligt vid generationsskiften inom familjeföretag. Med öppet sinne fördjupar hon bilden av mannen, hon gör den mer komplex och mångfacetterad. Vankelmodiga, sårbara och spörjande män släpps på ett självklart sätt in i hennes värld.

Ärvda drömmar har män och pojkar hejdats mitt i steget. Plötsligt överraskas de med oceaner av tid för reflektion och introspektion, en typ av aktiviteter som när det gäller män ibland förväxlas med passivitet. Det gäller också fotot med den medelålders JB där den stora och lilla världen – inne och ute – möts i en och samma bild.

 

Skådeplatsen är ett kalhygge med glest planterade björkar med påfallande gängliga trädstammar. Dit har JB flyttat sitt vardagsrum, som representeras av Mats Theselius ikoniska stålrörsfåtölj Bruno klädd med konjaksfärgat skinn, och den minimalistiska golvlampan Gala, signerad Jonas Bohlin. Möblerna, idag moderna designklassiker, skapade en hype under designboomen åren kring millennieskiftet – vid samma tid som JB inledde sin kometkarriär i yrkeslivet. Möblerna blev ett uttryck för hans generations smak, för utvaldhet och social status.

JB, vardagsklädd och en smula örnlik, avbildas i profil inte olikt den italienska renässansens magnifika fursteporträtt. Med skärpt blick registrerar han vad som händer i landskapet. Kroppen framstår som märkligt vriden i den skinnklädda stålrörsfåtöljen. Det är något som skaver och han ser inte helt avslappnad ut. Vem har gett grönt ljus till denna massiva skogsavverkning? Är det han själv, eller har han att förlika sig med tidigare generationers rovdrift på naturen? Kanske gör han sig redo för en gir, för att dra i spaken? Kalhygget, som mest påminner om ett slagfält, blir också en påminnelse om egna tillkortakommanden.

Snett bakom honom har Maria Friberg placerat en havsörn, på en gång en maktsymbol och en själslig följeslagare. Rovfågeln representerar något okontrollerbart och blir en förstärkning av JB:s frihetslängtan. I landskapet finns villebråd och örnens närvaro för tankarna till falkenering, en sysselsättning som samhällets absoluta toppskikt ägnade sig åt i äldre tid.

Maria Friberg arbetar med antydningar och associationer som drar åt olika håll. I bilden finns en underliggande kritik mot det kortsiktiga tänkandet i vår samtid.

Sophie Allgårdh
Konstkritiker och intendent vid Thielska Galleriet

 

Maria Friberg (f. 1966 i Malmö), utbildad på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, bor och verkar i Stockholm och Örbyhus. Hon arbetar med fotografi och video och är en av våra mest hyllade konstnärer med soloutställningar både i Sverige och internationellt, på Thielska Galleriet, Moderna Museet, Fotografiska, Santa Barbara Contemporary Arts Forum, Kalifornien, Conner Contemporary Art, Washington DC och Pi Artworks, London. Maria Fribergs verk ingår i samlingarna på Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, Museum of Fine Arts Boston och Denver Art Museum. Hon representeras av Galleri Flach i Stockholm. Maria Friberg visar delar ur serien på LMNO Gallery, Brussel 12/9 – 16/11 2024.

 

Läs Joachim Berners krönika i Sigtunastiftelsen Magasin

Konsten är en katalysator för känslor och nya tankar, en slags forskning. Kraften är stark. Fler borde nyttja den – inte minst näringslivet….

 

Nytt nummer av Sigtunastiftelsen Magasin

Nu är höstens nummer av Sigtunastiftelsen Magasin ute hos våra prenumeranter, en tidning där vi berättar om det händer här på Sigtunastiftelsen. Du möter bland annat Mahsa Malekmarzban, en av årets fristadsstipendiater. Hon arbetade under många år som journalist i Iran tills censuren tvingade henne att lämna sitt hemland. Vår gästkrönikor denna gång är författaren Kjell Westö, författarstipendiat i år och för 25 år sedan. Under 25 år hinner det hända en hel del, både i livet, i samhället och här på Sigtunastiftelsen!

Om du ännu inte är prenumerant kan du läsa tidningen på nätet eller som e-tidning. Skickar du ditt namn och adress till program@sigtunastiftelsen.se så får du nästa nummer av tidningen i din brevlåda. Planerad utgivning av nästa nummer är januari 2025.

Läs Sigtunastiftelsen Magasin på nätet

Hommage till Georg Riedel

Denna kväll är en hommage till en av våra mest mångsidiga och folkkära musiker – Georg Riedel (1934-2024). Vi får möta en kvintett begåvade jazzmusiker, vilka alla spelat med Georg Riedel de senaste åren. De spelar under kvällen i olika konstellationer och ger oss en bukett av musik från Georg Riedels senare jazzproduktion, men även hans klassiska låtar och sånger. Georg Riedel var aktiv och kreativ ända fram till hösten 2023, då hans Jiddischland framfördes på Fasching. Både Georg Riedel och hans döttrar Sarah och Channa har spelat på Sigtunastiftelsen vid ett flertal tillfällen och Georg har komponerat här. Vi vill på Sigtunastiftelsen denna kväll ge en hyllning till Georg Riedel och Musiken!

Kvintetten består av:

Channa Riedel, sångerska, kompositör och poet, spelar och skriver proggig jazz för sjumannaorkestern Beloveds och sjunger kabaretmusik i kvartetten Solidarity Songs. Hon medverkade med sång och text på skivan Georg Riedels Jiddischland som nominerades till årets barnmusik på Manifestgalan 2024 och under 2023 utkom diktboken Karlsbad. Hösten 2024 släpps Beloveds nya album Amen, amen, amen.

Mattias Ståhl, vibrafon, är en av Europas främsta på sitt instrument och har släppt flera skivor med sin egna trio Ståhls trio. Han har också spelat duo med Georg Riedel, med Loney Dear, Koop, Per Texas Johansson och barnkonserter – Jazz på Pippis vis – med Sarah Riedel, Viktor Skokic, Thomas Backman och Jon Fält liksom i många andra konstellationer. Han spelar regelbundet i Norge, främst jazzkvintetten I.P.A., liksom internationellt, inklusive i den Portugisiska stjärntrion Red Trio.

Johan Graden, pianist, improvisatör och kompositör, kan höras i många olika musikaliska sammanhang och förutom ensemblen Olägenheter, vars debutplatta utsågs till ”debut of the year” av The New York City Jazz Record 2018, kan han höras i trion Bakgrundsmusik med Per Texas Johansson och Konrad Agnas, Ale Möllers Xenomania och Lisa Långbackas Transformationer. Han har även samarbetat med Anne Sofie von Otter, Georg Riedel, Anna Järvinen, Sofia Karlsson och Ane Brun med flera.

Fredrik Ljungkvist, saxofon och klarinett, är en centralgestalt inom den svenska jazzmusiken och hans subtila och expressiva saxofonspel har imponerat på såväl publik som kritiker världen runt. Förutom det egna bandet Yun Kan 10 har han de senaste åren har samarbetat med artister som Atomic, Per ”Texas” Johansson, Lina Nyberg, Bobo Stenson, Lindha Kallerdal, Anders Jormin, Georg Riedel, Sten Sandell m.fl. och har också turnérat en hel del internationellt.

Pär-Ola Landin, bas, är en av de mest uppskattade jazzbasisterna i Sverige. Genom åren har han spelat med musiker som Karin Hammar, Per Texas Johansson, Josefine Lindstrand, Jonas Östholm, Rigmor Gustavsson, Fredrik Ljungkvist, Georg Riedel, Lena Willemark, Fabian Kallerdahl, Elin Forkelid, Mattias Ståhl, Jon Fält med flera och de senaste åren turnerat i Afrika, Asien och Amerika.

 

Den som önskar kan förboka middag i restaurangen innan konserten. Middagen serveras 17.30

Sigtunaförfattare – Alva Dahl om Gunnel Vallquist

Författaren, översättaren och akademiledamoten Gunnel Vallquist (1918-2016) gjorde sig ett namn i offentligheten dels som översättare av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt – ett arbete som tog henne mer än trettio år, bland annat på Sigtunastiftelsen – och dels som essäist och debattör i kyrkliga frågor. Hon satte tidigt upp stränga principer för bildning och livsföring, sökte sina andliga rötter i Frankrike, Italien och Ryssland när de svenska tankefållorna blev för trånga och förstod att det mest avgörande var att lära sig bejaka tillvarons paradoxer. Gunnel Vallquist bodde länge i en ekumenisk fredskommunitet utanför Rimbo och arbetade gärna och deltog i de ekumeniska programmen på Sigtunastiftelsen, bland annat i kristen djupmeditation. Alva Dahl har ägnat mycket tid år Gunnel Vallquist – framförallt genom den uppmärksammade biografin Slå rot i förvandlingen från 2021, där hon följer de litterära, teologiska och livspraktiska trådarna i en komplex människas liv och breddar därmed bilden av det svenska 1900-talets kulturliv.

18.00 Föredrag om boken

19.00 Bar och mingel

19.30 Publikt samtal

Författarmöte med Marie Ernestam

Möt författaren och journalisten Maria Ernestam, aktuell med romanen Tjuvlyssnaren. Marias böcker har kallats dramatiska psykologiska spänningsromaner kryddade med oväntade vändningar och drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Maria Ernestam debuterade 2005 med Caipirinha med Döden, som fick ett mycket fint mottagande av både kritiker och läsare. Tjuvlyssnaren är hennes fjortonde roman. Det är en berättelse om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheterna och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det. Maria Ernestam är ursprungligen journalist och har arbetat som korrespondent för Veckans affärer och Dagens medicin.

I samverkan med Sigtuna folkhögskola

Film och samtal – Skärvor med regissören Sara Broos

Den uppmärksammade dokumentären Skärvor av regissören Sara Broos. En personlig resa i tid och rum, genom ljus och mörker, på tåg och i drömmar. Om längtan efter mening i en splittrad värld. Enskilda livsöden vävs samman med myter och historiska händelser i ett associativt flöde mellan parallella verkligheter, mardröm och idyll. Dolda trauman och öppna sår. Bland flyktingar och turister. Från Värmland till Bali, Syrien, Arizona och Balkan. En hoppfull sorgesång om livets skönhet och grymhet, tidens gång och varje individs unika historia. Om mörkret inom oss och i vår omvärld. Sara Broos har genom sina dokumentärer För dig naken och Speglingar, prisats för sitt poetiska filmspråk och förmåga att genom ett personligt tilltal gestalta universella teman.

Sara Broos inleder och samtalar efter filmen med Helle Klein och publiken.

I samverkan biograf Gröna ladan

Sigtunastiftelsen årets Sigtunaattraktion

Sigtunastiftelsen har utnämnts till ”Årets Sigtunaattraktion 2024”. Priset delades ut under Näringslivsgalan i Sigtuna kommun den 19 april.

– Vi är så glada för det här priset. Det kommer precis i rätt tid då vi håller på med en nystart och utvecklar vår 100-åriga stiftelse. Sigtunastiftelsen vill vara både en nationell och lokal aktör. Vi samverkar gärna med andra lokala företag och kommunen. Sigtunaborna ska alltid känna sig välkomna till oss på Manfred Björkquist allé 4, om det så är för att äta gott i vår restaurang, ta del av spännande kulturprogram eller ha konferens. Det här priset ger oss energi att fortsätta att förvalta ett fantastiskt idéarv och samtidigt skapa nytt. Vi hoppas många runtom i landet hittar till Sigtuna framöver, säger Sigtunastiftelsens direktor Helle Klein.

Priset delades ut av Företagarna i Sigtuna med följande motivering:

”Med ett stabilt fundament och en tydlig riktning är vår vinnare fast förankrad på en attraktiv plats, med ett varierat utbud av olika attraktioner som attraherar många gäster.

Här välkomnas du lika varmt till sagostunder för de minsta som till svåra samtal om liv och död. Här diskuteras politik, religion och kultur. Härliga konsertkvällar blandas med spännande författarmöten, grillkvällar och bröllop. Men -man har också starkt bidragit till att kommunens Vandringsled, Ingegerdsleden, nu erbjuder oss alla möjligheten till rekreation i vårt närområde.

Med en ny stjärna vid rodret har man siktet inställt på en fortsatt spännande utvecklingsresa, men glömmer inte bort varför man finns till, vad man uppnått i mer än 100 år och ska fortsätta utveckla i minst 100 år till. I oroliga tider står vår vinnare för kontinuitet, öppenhet och inkludering. Dörren står öppen för oss alla och du kan alltid känna dig varmt välkommen till:

-Årets vinnare i kategorin ”Årets Sigtunaattraktion” – Grattis Sigtunastiftelsen!

 

Näringslivsgalan arrangeras av Företagarna i Sigtuna i samverkan med Sigtuna kommun. Årets gala ägde rum på Scandinavian XPO den 19 april.

Bildtext: Från vänster Mona Wågberg, styrelseledamot Företagarna; Annika Bröms, näringslivschef Sigtuna kommun och vd Destination Sigtuna, Rima Lastauskas, vd Villoeco, Agnes Arnborg, hotellchef Sigtunastiftelsen, Åsa Fredriksson, F&B Sigtunastiftelsen, Helle Klein, direktor Sigtunastiftelsen. Foto: Näringslivsgalan 2024