Laddar Evenemang

Erik Jeor – En moder vaken

Mötet med det heliga är återkommande i Erik Jeors konstnärskap. År 2021 utgavs albumet Aquae Profundum med tonsättningar av texter och böner som skrivits av kyrkofäder. Kan motiv ur den sakrala bildkonsten användas på liknande vis som kyrkofädernas texter, och bli till förlagor för samtida måleri? Det vill Erik Jeor utforska inför sin kommande utställning på Sigtunastiftelsen, med bilder av Jungfru Maria, Guds moder, som utgångspunkt.

Inspirationen till utställningen går tillbaka till då Erik Jeor bodde tillsammans med sin familj i Paris, bredvid kyrkan Eglise Saint-Gervais-Saint-Protais. Där samlas munkar och nunnor fem gånger om dagen för att be och sjunga tillsammans med stadens invånare. Med en nyfödd dotter i famnen gick Erik Jeor ofta dit och lyssnade, vandrade runt i katedralens ”kropp”: bålen, huvudet, armarna och benen. Det verkade som att dessa promenader ökade mottagligheten för att måla mer figurativt än vad han hade gjort tidigare. Denna rörelse mot det figurativa är något han undersöker vidare i sina bilder av Maria.

Erik Jeor (f. 1974) är konstnär och musiker verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Ecole Nationale Supérieur des Beaux-Arts i Paris. Erik Jeor har tidigare varit aktuell med utställningar på bland andra Saskia Neuman Gallery och Konstnärshuset i Stockholm, Galleri Benoni i Köpenhamn samt Galerie Ora Ora, Hong Kong. Hans verk finns representerade i en rad samlingar, däribland Moderna Museet, Malmö Konstmuseum samt Sveriges Allmänna Konstförening.

Vernissage lördag 27 april kl 14 – 16
Konstnärssamtal kl 14.30

Information

Börjar:
27 april 14:00
Slutar:
31 maj 17:00
Pris:
Gratis
Adress:
Sigtunastiftelsen
Manfred Björkquists allé 4
Sigtuna, Sigtuna 193 22 Sverige
Telefon:
08 592 589 85

Arrangör

Sigtunastiftelsen hotell
Telefon:
08 592 589 00
E-post:
info@sigtunastiftelsen.se
Webbplats:
https://sigtunastiftelsen.se/

Relaterade Evenemang