Evenemang Search and Views Navigation
april 2019
Välkommen att möta Ellen Nyman, skådespelare, regissör, konstnär, som i sitt konstnärskap undersöker och ifrågasätter värderingar och fördomar. Ellen Nyman kommer från Asmara i Eritrea, är uppvuxen i Stockholm och utbildad skådespelare i Århus, Danmark. Efter 20 år i Danmark, med teater, film & tv och det politiska konstprojektet Spacecampaign, vars syfte var att nyansera den mediala debatten kring etniska minoriteter, återvände hon 2011 till Stockholm. I sina konstprojekt har hon ställt ut i och utanför Europa och jobbar både…
Mer information »Varmt välkommen till en öppen samtalskväll med Sigtunastiftelsens kaplan Lars Björklund. Denna kväll är temat tro och tillit. Lars Björklund inleder samtalet och vi bjuder på enklare förtäring efteråt. Lokal: Sällskapsvåningen.
Mer information »Välkommen till en eftermiddag av fredsbyggande konflikttransformation. Tillsammans med 16 initiativtagare, som driver fredsbyggande verksamheter i konfliktdrabbade samhällen världen över, har vi möjlighet att lära oss mer om konflikttransformationen från dem som praktiserar det i realiteten. Eftermiddagen inleds med ett seminarium om teknologins roll i framtidens konflikthantering där Uppsala Universitet berättar mer om sitt allmäntillgängliga dataprogram UCDP samt samt deras nya projekt ViEWS, som genom realtidsdata kan förutspå nästa våldshandling i pågående konflikter. Efter föreläsningen kommer initiativtagarna själva att dela…
Mer information »Att genom skrivande få gestalta sin förlust kan vara ett sätt att bearbeta och leva med sin sorg. Under denna retreathelg på Sigtunastiftelsen ges tankar om hur ett sådant skrivande kan se ut men också möjlighet till vila, tystnad och enskilda samtal. Retreatledare: Lars Björklund, kaplan och Göran Gyllenswärd, leg psykolog och psykoterapeut. Under retreathelgen serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Max antal deltagare 16 personer. Ordinarie pris 2850 kr, ett begränsat antal platser erbjuds studenter till reducerat pris 1 750…
Mer information »Årets föreläsare vid The Global Village Lecture är Svante Weyler, förläggare och journalist. Han har tidigare arbetat på Sveriges radio, varit redaktör för Ord & Bild samt kulturskribent för Expressen och Sydsvenskan. Sedan 2016 är Svante Weyler ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Utdelning av Abrahams Barns Pris 2019 I samband med Global Village Lecture utdelas Abrahams Barns pris till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Pristagare meddelas senare.…
Mer information »mars 2019
Du som är mellan 18 och 30 år och är medlem i en religiöst förankrad organisation i Sverige är varmt välkommen till Interkulturell mötesplats för unga. Två helger på Sigtunastiftelsen där du lär känna
Mer information »Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män med en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet var att studera våld och konflikter men expeditionen blev snabbt omskriven i världspressen som ”sexflotten”. Kapten ombord var svenska Maria Björnstam. Fyrtio år senare återförenas hon med delar av besättningen på en kopia av den ursprungliga flotten för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände under den tre månader långa och livsfarliga resan. De personliga berättelserna och ett…
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds retreater med tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Boendet sker i enkelrum med helpension. Maxantal deltagare 16 personer. Retreatledare: Lars Björklund, kaplan och Brita Bolin, leg fysioterapeut. Ordinarie pris 2850 kr, ett begränsat antal platser erbjuds studenter till det reducerade priset 1750 kr.
Mer information »Välkommen till en skrivarkurs med barnboksförfattaren Ulf Nilsson. Kursen vänder sig i första hand till dig som är pedagog och vill utveckla ditt kreativa skrivande.
Mer information »Välkommen till ett författarmöte med författaren och journalisten Patrik Lundberg, som berättar om sin senaste bok Berättelsen om Sverige (2018). Berättelsen om Sverige tar sig an demokratifrågan utifrån temat utanförskap. Utanförskap finns överallt, samtidigt har det aldrig funnits så många möjligheter att påverka. I boken får vi möta personer som på ett eller annat sätt försöker förändra. Patrik Lundberg tar med läsaren på en resa genom Sverige i dag. Från fotbollsklubbar till flyktingar, från Flashback till skolbibliotek, från feminister till…
Mer information »Välkommen till ett författarmöte med Alex Schulman som i detta samtal berättar om sin senaste roman "Bränn alla mina brev", en djupt personlig skildring av svartsjuka, passion och hur ett möte i det förflutna kan skapa svallvågor över årtionden.
Mer information »Varmt välkommen till en konsert med kritikerrosade Agnas Bros under Sigtunastiftelsens kulturhelg. Vi erbjuder fina helgpaket med konsert och middag eller weekend med helpension.
Mer information »Författarmötet med Alex Schulman fullbokat! Välkommen till vårens första kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du verkligen kan koppla av och uppleva musik, författarsamtal och härliga måltider i en varm och rofylld atmosfär. Denna helg gästas vi av kvartetten Agnas Bros och författaren Alex Schulman, aktuell med romanen Bränn alla mina brev. I kulturhelgspaketet ingår entré till konsert och författarmöte, ankomstkaffe, fyrarätters middag, övernattning, frukostbuffé, förmiddagskaffe och lunch. Priser: Enkelrum 1800, del i dubbelrum 1650 kr / person Mer om…
Mer information »Magnus Aronson är frilansfotograf med lång erfarenhet. Fokus ligger främst kring symbolbilder, reportage och porträtt och han har en enastående förmåga att hitta det vackra i det enkla. Det flyktiga ögonblicket, den stillsamma närvaron. För Svenska kyrkans internationella arbete och Svenska kyrkan i utlandet har Magnus Aronson under tio års tid genomfört fotograferingar i ett 20-tal länder, bland annat för insamlingskampanjer, webbreportage och informationsmaterial. Sedan början av 1990-talet harhan arbetat inom Svenska kyrkans olika nivåer. Han har även uppdragsgivare som…
Mer information »Välkommen till ett författarmöte med Göran Greider. Denna kväll talar han om sitt stora intresse för trädgård. För Göran Greider är inte berömda sentensen " Odla din trädgård" på något sätt eskapistisk - den är snarare ett radikalt budskap i klimatkrisens era.
Mer information »Hanna Dorsin är skådespelare och gick ut Teaterhögskolan redan 2003. Hon har sedan dess medverkat i flertalet teateruppsättningar, filmer och revyer. På senare tid har Hanna framförallt uppmärksammats som en av medlemmarna i humorkollektivet Grotesco vilka vann pris för Årets Humorprogram 2018. Grotesco tilldelades även det internationella TV-priset Guldrosen för avsnittet ”Flyktingkrisen – en musikal”. På Sigtunastiftelsen berättar hon om vägen till skådespeleriet och varför just teatern blev hennes form. Att vara kvinnlig komiker i en mansdominerad bransch. Om att…
Mer information »Under en segelinstruktörskurs 1973 hittade Björn Christensson och Annika Koch både kärleken till varandra och till havet. I dag mer än 40 år senare är de välkända långseglare som med sina båtar Lindisfarne och Moon seglat runt jorden till platser som Brasilien, Antarktis, Söderhavet, Nya Zeeland, Alaska och Malaysia. Möt Björn och Annika i ett samtal med bildvisning där de berättar om livet som seglare, om tvåsamhet och ensamhet, utsatthet och frihet - och vad det faktiskt innebär att kasta loss och…
Mer information »februari 2019
Varmt välkommen till en öppen samtalskväll med Sigtunastiftelsens kaplan Lars Björklund. Temat denna gång är livets oro. Lars Björklund inleder samtalet och vi bjuder på enklare förtäring. Lokal: Sällskapsvåningen.
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds retreater med tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Boendet sker i enkelrum med helpension. Maxantal deltagare 16 personer. Retreatledare: Lars Björklund, kaplan och Margareta Yrlid, leg fysioterapeut. Ordinarie pris 2850 kr, ett begränsat antal platser erbjuds studenter till det reducerade priset 1750 kr.
Mer information »Du som är mellan 18 och 30 år och är medlem i en religiöst förankrad organisation i Sverige är varmt välkommen till Interkulturell mötesplats för unga. Två helger på Sigtunastiftelsen där du lär känna
Mer information »Jacques är en välrenommerad journalist med rykte att vara objektiv. Anna är en ung flicka i en liten stad i Frankrike som hävdar att Jungfru Maria uppenbarat sig för henne. Deras öden korsas när Vatikanen ger Jacques uppdraget att undersöka sanningshalten i Annas påstådda uppenbarelse. Medan kyrkan kämpar för att skydda Anna från omvärldens tvivel, gräver Jacques fram en mångfacetterad historia full av hemligheter, hänsynslöshet och lögner, men också sanningar, trohet och kärlek. När han så småningom närmar sig sanningen…
Mer information »Välkommen att möta Stina Oscarson, teaterchef, regissör, dramatiker/författare och samhällsdebattör. Vägen in i teatern skedde bland annat som regiassistent till Suzanne Osten, Lars Rudolfsson och Staffan Olzon. 1998 bildade hon den fria gruppen teater ML02 som under flera år hade stöd från Kulturrådet och samarbetade med bl a Unga Riks och Unga Klara. Stina utsågs 2003 till konstnärlig ledare för Orionteatern tillsammans med Lars Rudolfsson och verkade där som både dramatiker och regissör under åtta år. 2011 blev Stina Oscarson…
Mer information »Välkommen till en konsert med Jonas Knutsson och Christian Spering i Olaus Petri-kapellet på Sigtunastiftelsen. Vår restaurang är öppen hela kvällen.
Mer information »Välkomna våren på keltiskt vis under en andakt med musik, dans och föredrag. Fri entré!
Mer information »januari 2019
Välkommen till ett symposium om verkligheten som mysterium i Hans Hofs och andra mystikers liv. Medverkande: Håkan Svenbro och Anna Pia Åhslund från Zenvägen, Bo Pehrsson, Monika Bohman och Lisbeth Gustafsson från Mäster Eckhartsällskapet samt musikerna Karl Engqvist och Tora Engqvist. Erbjudande Den som önskar kan förboka lunch i samband med anmälan till detta evenemang. Entré, lunch och eftermiddagskaffe: 250 kr I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet
Mer information »Maja Långbacka och Matilda Bådagård har framträtt på både Nobelfesten och Polar Prize. Denna kväll kommer de till Sigtunastiftelsen! Varmt välkommen till en härlig fredagskväll vårt bibliotek. Konserten är gratis och bar och restaurang är öppen hela kvällen.
Mer information »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor. Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivande av Maria Küchen, författare och skribant och Lars Björklund, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.
Mer information »Bill målar stort och grafiskt. Han tecknar inledningsvis stora skisser, leker med perspektiv och ger sig själv stor frihet inom de visuella ramar han upprättat. En linje leder till en annan i en oändlig labyrint. Spår som möts eller inte möts. Det handlar om att pussla ihop motiv och därefter hitta dess plats. Bill Hansen går andra året på Kandidatprogrammet på Konstfack med måleri som inriktning och har tilldelats årets Gustav Dalstipendium med följande motivering. "Bill har med envishet och fokus…
Mer information »”Mina livsföljare är konsten, musiken och poesin. Det finns en längtan att uttrycka något starkt personligt, något som kan nå fram till andra. Vidröra och beröra genom att det kommer just inifrån.” Erika Bengtsdotters konstnärskap präglas av det drömska. Det handlar om längtan, ljus och mörker, det genomskinliga och sköra i livet, vad som präglat och präglar oss. Allt med en aning av blå toner. Erika arbetar framför allt med akrylmåleri men också med plexiglasskulptur. Hon har ett 50-tal utställningar…
Mer information »december 2018
Fira en avkopplande jul där allt är förberett och framdukat. Vi erbjuder hemlagad julmat enligt konstens alla regler och en varm och äkta julstämning. Under vårt julfirande kan man själv välja om man vill stanna hela julhelgen eller om det passar bättre att bara stanna ett dygn eller två. Vi välkomnar både enskilda gäster och sällskap och erbjuder program med, julotta, musik med mera för den som så önskar. Julens program Varmt välkommen att fira julen tillsammans med oss! PRISER…
Mer information »Välkommen till ett heldagsseminarium om Gud och vetenskapen. Medverkar gör bl.a. Ulf Jonsson, jesuitpater, chefredaktör för kulturtidskriften Signum, samt professor i religionsfilosofi på Newmaninstitutet, Antje Jackelén, ärkebiskop, Bengt Gustafsson professor i astrofysik vid Uppsala universitet, Lisbeth Gustafsson, livsåskådningsjournalist, TD h.c. och författare, Lars Rydén, biokemist och professor em vid Uppsala universitet.
Mer information »Under en retreathelg på Sigtunastiftelsen erbjuds du tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar tro och längtan och för att bara vara. Du bor i enkelrum med helpension i Sigtunastiftelsens retreatanläggning Refugiet och serveras vegetarisk kost eller fisk/skaldjur under de gemensamma måltiderna. Retreatledare: Lars Björklund kaplan och Margareta Yrlid, leg.fysioterapeut.
Mer information »Välkommen till ett samtal på Stadsbiblioteket i Uppsala med författaren Maria Küchen, mottagare av Bibelpriset 2018. Priset som delas ut av Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen får hon med följande motivering: ”Som poet, författare och kulturskribent har Maria Küchen under flera decennier profilerat sig som en tydlig och intressant röst i den svenska kulturdebatten, under de senaste tio åren också med en kristen tro som utgångspunkt. I en mängd krönikor, artiklar och böcker har hon tagit avstamp i nuet och bearbetat…
Mer information »Välkomna till en traditionsenlig adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Kören har sedan starten 2001 lagt stor vikt vid samarbeten med framstående musiker och artister inom olika genrer och har utvecklat en stor bredd från traditionell klassisk och samtida kammarmusik till symfoniska verk och jazz. Adventsfirandet inleds redan klockan 12 med Sigtunastiftelsens lilla julbord, visningar adventskaffe och julpyssel för de minsta. Konserten avslutar dagen klockan 16.00 i Stora salen. Vi ber dig vänligen att boka både lunch…
Mer information »Sigtunastiftelsen är kända för sitt klassiska julbord som dignar av julens alla läckerheter. Vår unika miljö med vår vackra vinterträdgård bidrar till den där varma julkänslan som vi alla längtar efter. Vi inleder med välkomstglögg i vinterträdgården och avslutar med ett generöst gottebord. Vuxna 595 kr Barn 6 – 12 år 200 kr, barn 0 – 5 år gratis Om du förbokar via vår hemsida erbjuds du boka tidigt-rabatt. ( 545 kr / person) Sittningar Vardagar från 18.o0 Lördag 13.00…
Mer information »november 2018
Sigtunastiftelsens kaplan Lars Björklund inleder kvällens tema Verklighetens rum, om samtal om vårt behov av språk för livet. Vi bjuder på enklare förtäring.
Mer information »Många far illa i vårt samhälle även om det är en stor grupp människor som har det bra. Vi trodde kanske att ”fattigdomen” var utrotad och att det bara var enstaka individer som fortfarande är hemlösa. Detta är tyvärr inte fallet. Och utöver detta har vi hela missbruks- och ensamhetsproblematiken. Föreningen Ny Gemenskap har arbetat i 50 år sedan det första julfirandet 1968 och varit en viktig aktör i dessa frågor sedan starten. Som led i 50-års firandet ordnas ett…
Mer information »Under en retreat på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation i rörelse, retreat med vila, cirkeldans och avspänning. Du bor i enkelrum med helpension i Sigtunastiftelsens retreatanläggning Refugiet. Under måltidernas serveras vegetarisk kost eller fisk/skaldjur. Retreatledare: Elisabet Jansson, dansledare, Lars Björklund, kaplan Pris: 2750 kr, ett begränsat antal platser erbjuds studenter till reducerat pris.
Mer information »För många har filmmediet blivit en plats där verklighetens stora frågor bearbetas. Film utgör idag en väsentlig del av vårt samhälles kulturella landskap och formulerar mer eller mindre medvetet förändringar i vår gemensamma symbolvärld. Olika sätt att gestalta och diskutera existentiella frågor hos filmen kan för en del vara till stor hjälp i reflektion och bearbetning av svåra frågor, t ex upplevelser av sorg. Under denna temadag vill vi med hjälp av aktuell forskning, filmvisningar och samtal diskutera filmkonsten som…
Mer information »Martha, Marcy, May Marlene är Sean Durkins långfilmsdebut och en av de senaste årens mest intressanta filmer. Kusligt och obehagligt, men samtidigt lockande och förföriskt, skildras livet i en sekt, vilket gör det ännu mer ruskigt och realistiskt. Martha, (Elizabeth Olsen) försöker att fly från en sekt och söker upp sin syster som är hennes enda släkting i livet. Hon får bo tillsammans med systern och hennes man i ett bekvämt sommarhus med sjötomt i Connecticut och försöker acklimatisera sig…
Mer information »Maciej Zaremba är författare och journalist på DN, belönad med de främsta journalistpriserna. Hans reportageböcker om de tvångssteriliserade kvinnorna, skolan, den svenska skogen och senast sjukvårdens kris har inte bara väckt debatt utan ofta lett till politiska förändringar. Nu är han aktuell med Huset med de två tornen där han granskar sitt liv med samma noggrannhet som han tidigare granskat samhället. Maciej Zaremba växer upp i ett kommunistiskt Polen utan att träffa några kommunister. Hans värld är människorna i huset…
Mer information »Martin Hederos, pianisten i grupperna The Soundtrack of Our Lives och Tonbruket, gjorde 2017 en hyllad debutskiva som solopianist. Med albumet Pianosolos, visar Martin Hederos vilken lyhörd och begåvad pianist och kompositör/improvisatör han är. Kritikerna har kallat musiken ”filmisk” och liknat Martins spelsätt med Keith Jarrets. För releasen av Pianosolos engagerades konstnären Jesper Waldersten att illustrera till musiken live. Förutom att vara en uppskattad illustratör och satiriker på bland annat Dagens Nyheter har Jesper Waldersten gett ut flera hyllade böcker…
Mer information »Välkommen till ett samtal tro, sexualitet, politik och kyrka i kölvattnet av metoo mellan författaren Maria Küchen och prästen, konstnären och satirikern Kent Wisti. Maria Küchen är poet och författare, bosatt i Lund. Kent Wisti, är präst, missionsstrateg och bildkonstnär inte minst känd för sina satirteckningar i Dagens Nyheter. Han är även sommarpratare i P1 2018. Tillsammans har de producerat ”Kyss”, en utställning med sensuella bilder och texter inspirerade av kärlekslyrik i Höga visan.
Mer information »Vad kan konst tillföra ett samhälle? Är konst viktigt? Välkommen till ett öppet samtal om konstens roll i samhället. Medverkar gör bland annat konstnärerna Anton Alvarez och Astrid Sylwan. Fri entré
Mer information »Välkommen på releasekonsert med orkestern Beloveds. Beloveds är en kabaré, en begravningsplats, en cirkus, en godnatt visa. Beloveds bjuder på orkestermusik av bästa slag – brölig och ljuv, skojig och dödsallvarlig. Med tonsatta dikter av svenska, amerikanska, palestinska och ryska poeter skapas musik som är innerlig, rakryggad och vacker. Musikaliskt hämtar gruppen inspiration från musik som Liberation Music Orchestra, Victor Jara, Kurt Weil, svensk och judisk visa. Beloveds bildades 2016 i Göteborg, bandets medlemmar går på Musikhögskolan i Göteborg…
Mer information »Många barn och unga vuxna i Sverige mår dåligt. Psykisk ohälsa nämns nu av både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten som ett av våra största folkhälsoproblem. Barn är en av de grupper där den psykiska ohälsan är som störst. Barnets ensamhet och utsatthet kan vara stor. Många barn och unga vittnar om en verklighet ingen ska behöva leva i. Inte sällan brister eller sviker vuxna och samhället. Barn och unga har rätt att känna framtidstro. Förändring och förbättrad psykisk hälsa är möjlig…
Mer information »Lördag den 10 november erbjuder vi en klassisk gåsmiddag tillagad efter konstens alla regler. Klassisk trerättersmeny med både svartsoppa och äppelkaka.
Mer information »I samband med Arkivens dag finns möjlighet ta del av det som finns i vårt pressarkiv, Sveriges största, med tidningsklipp från hela 1900-talet. Värdar: Leif Jonsson och Anna-Karin Sandell, arkivarier på Sigtunastiftelsen.
Mer information »Sara Giese fick sin regiutbildning på Dramatiska Institutet 2000–2004. Redan innan det hade hon skaffat sig en bred branscherfarenhet genom att arbeta som scentekniker, producent- och regiassistent, rekvisitör och sufflör. Hon har bl a arbetat på Stockholms Stadsteater, Unga Klara, Riksteatern och Dramaten. Hon har framför allt uppmärksammats för sina uppsättningar av nyskriven dramatik och har samarbetat återkommande med författare som Jonas Hassen Khemiri, Maria Sveland, Liv Strömquist, Åsa Lindholm och Anders Duus. På Dramaten har hon bl a regisserat…
Mer information »oktober 2018
”Vi fick Pär Rådströms Ärans portar, Ulf Lundells, Jack och Per Hagmans Cigarett. Lägg till Isabelle Ståhls Just nu är jag här.” /Svenska Dagbladet. Välkommen till ett författarmöte med författaren, litteraturkritikern och idéhistorikern Isabelle Ståhl, som 2017 debuterade med romanen Just nu är jag här. Detta var en debut som kritikerrosades och belönades med Borås Tidnings debutantpris 2018 och romanen nominerades till både Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. Den har kallats generationsroman och handlar om hur man ska kunna säga…
Mer information »Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och bor sedan mitten av 1990-talet i Stockholm. Han är fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör. Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris och filmatiserades 2017 i regi av Jens Assur. Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling. Den har också legat till grund för den…
Mer information »Briljant kammarmusik med de unga klassiska stjärnskotten Sebastian Stevensson, fagott, och Asuka Nakamura, piano. Musik av Bach och Beethoven, Devienne och Saint-Saëns. Sebastian Stevensson, uppväxt i Sigtuna, har efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm studerat i Mannheim, Tyskland. Idag är han solofagottist i Danmarks Radio Symfoni-Orkestret och lärare på Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Asuka Nakamura från Nagoya, Japan, gjorde redan vid nio års ålder sin solistdebut med Mozarts Pianokonsert nr 23. Asuka hade redan vunnit både första och andra…
Mer information »Välkommen till en öppen föreläsning om barns och ungas läsande. Vad innebär det att vara en ovan och ovillig läsare? Vilken betydelse får berättelsen i vår digitala tid? Och hur kan vi på bästa sätt stödja barn i läsningens alla aspekter? Både när det gäller att själv vara en läsande förebild och att skapa positiva vanor kring läsande. Medverkar gör Katarina Lycken Rüter, gymnasielärare på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm och Catarina Schmidt, universitetslärare i pedagogik med inriktning mot…
Mer information »Under denna helg erbjuds tystnad, meditation och avspänning i Sigtunastiftelsens retreatanläggning Refugiet. Du bor i enkelrum med helpension. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Retreatledare: Lars Björklund, kaplan och Brita Bolin, leg fysioterapeut.
Mer information »Bertil Åhréus har ett tydligt eget uttryck där han med grova penseldrag och riklig färg skapar ett laddat måleri. Inte sällan med inspiration från fjällen, den norrländska höstpaletten och hembygden i Jämtland. Han jobbar ofta med flera målningar samtidigt och gärna utomhus i trädgården där färgen kan torka i solskenet. Olika intressen har under åren speglats i måleriet. Dans, rörelse och idrott spelade en period stor roll och efter husköp i Skåne började han måla kor. Naturen, fjällen och…
Mer information »Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället och innehåller föreläsningar, skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod ”Identifikation skapar Empati” och Abrahams Barns artefaktotek. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala innehåll och kunskapskrav. Målgrupp: Pedagoger, lärare, bibliotekarier i grundskola och gymnasium. Medverkande: Ola Björlin, läromedelsförfattare och lärarutbildare som undervisat i religionskunskap och filosofi på gymnasiet i Västerås och Malin Mattsson Flennegård, läromedelsförfattare och gymnasielärare i religionskunskap och svenska. Program: Att undervisa om Abrahams Barn 12…
Mer information »Denna föreställning bygger på dikter som sammanfogats med sång, ackompanjerad av toner från piano och dragspel. En resa genom en stor diktarpersonlighet och hennes värld av mod, längtan, förtvivlan och hopp i skuggan av ett krig. När Nelly Sachs var 15 år fick hon Gösta Berlings saga i present. Hon skrev då till Selma Lagerlöf och skickade sina egna sagor till henne. Med Selmas hjälp räddades också Nelly i sista stund ur Tyskland och kom till Sverige 1940. I…
Mer information »Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade berättarstil och fått flera prestigefyllda priser. Hon är romanförfattare, novellist och debuterade som dramatiker 2005. I hennes pjäser möter vi unga människor i samhällets och psykets utkanter. Med både humor och djupt allvar ställer hon de svåra frågorna och visar upp världen och vårt samhälle från ett annat håll än vi är vana vid. Mirja Unge ser de där som sällan hamnar i fiktionen. De som blir kvar i byarna, som inte…
Mer information »Sigtunabon och tidigare läraren Barbro Elisabeth Persson berättar om sina tre nyutkomna böcker. Hemligheten, Ett måleriskt äventyr och Min väg genom filosofin – ord, bild och filosofi: tre kreativa vägar genom livet. Mötet avslutas med en visning av filmen Porträtten – en poetisk berättelse om tjugo målade porträtt. Entré med eftermiddagsfika: 80 kr
Mer information »Klimatkrisen förmedlas ofta med hjälp av siffror och figurer, snarare än berättelser om mänskliga erfarenheter. Föreslagna förändringar är ofta fokuserade på ekonomiska och teknologiska lösningar, snarare än kulturella, psykologiska och etiska aspekter. Vilka berättelser berättas för att förstå människans relation till naturen och den nya värld som uppstått i klimatförändringarnas spår? Vilka erfarenheter uppstår i klimatkrisens spår och var finns de mänskliga och kulturella resurserna för förståelse och förändring? Tidskriften 10TAL, Sigtunastiftelsen och CEMUS, bjuder tillsammans in författare, musiker…
Mer information »Ebba Jordelius skapar genom att driva ljuset, färgen och formen mot en stor kroppslighet och närvaro i målningarna. Återkommande teman är landskap och människans del i landskapet. I målarprocessen utgår hon ofta från platsen hon lever och verkar på och arbetet avslutas inte förrän platsen och jaget blir ett. Kunskapen om konst och konsthistorien är en viktig del av arbetet. I synnerhet den svenska historien där konstnärer som Vera Nilsson, Hans Wigert och Carl Kylberg blir till en kör vid…
Mer information »september 2018
Sigtunastiftelsen är sedan många år tillbaka varit medarrangör till Se Människan Scenen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, en scen där flera av våra mest aktuella och intressanta författare samtalar om sina böcker utifrån ett existentiellt perspektiv. Vanlig entrébiljett gäller om inget annat anges. Vi ser fram emot att träffa dig på bokmässan i Göteborg. 1968 – ett mytomspunnet år – Henrik Berggren Fredag 28 september 10.00 – 10.20 Författaren Henrik Berggren samtalar om 1968 med Alf Linderman, Sigtunastiftelsen.…
Mer information »Religion har blivit återkommande faktor i svensk nyhetsrapportering. Detta är särskilt påtagligt när det handlar om krig, våld och terror. Men hur ska man tolka referensen till religion? Vad handlar det om egentligen? Politisk extremism eller religiös fanatism? Och hur ska man som journalist kunna se skillnaden mellan det ena och det andra? Välkommen till Sigtunastiftelsens seminarium under Mediedagarna i Göteborg. Medverkar gör bland andra Evin Ismail, skribent, debattör och forskare i sociologi samt Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen…
Mer information »Denna kväll har livet, åldrandet och döden som tema och samtalet tar sin utgångspunkt i Pär Lagerkvist diktbok Aftonland. Sigtunastiftelsens kaplan Lars Björklund inleder kvällens tema, därefter samtal runt borden i Sällskapsvåningen. Vi bjuder på enklare förtäring.
Mer information »Välkommen till ett unikt gästspel med stråkmusik i världsklass! Cuore String Quartet har sin bas i Helsingfors där kvartettens medlemmar till vardags spelar i Finnish Radio Symphony Orchestra och Finnish National Opera. Petteri Iivonen och Leena Jaakola, violin, Re’mi Moigeon, viola och Samuli Peltonen, cello är alla internationellt prisbelönta musiker med egna solo- och kammarmusikkarriärer som nyligen bildat sin egen stråkkvartett. På repertoaren denna kväll står musik av bland annat Joseph Haydn, Jean Sibelius och Claude Debussy. Entre 100 kr,…
Mer information »Välkommen till en kväll i trädgårdens och odlingens tecken med en av våra mest erfarna och välkända skribenter inom trädgård och odling – journalisten, författaren och fotografen Karin Berglund. Efter att för 26 år sedan börjat ha börjat skriva om ekonomi och sociala frågor i DN, kom hon av en slump att börja skriva reportage om trädgård och odling. Under tiden växte trädgårdsintresset i samhället med expressfart och till slut kunde hon ägna all sin tid åt trädgårdsreportage. I botten…
Mer information »Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar. För mer information vänligen kontakta elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 592 589 98
Mer information »De Nordiska folkkyrkorna grundlades i en svunnen tid, men de ser fortfarande sig själva som folkkyrkor. De samlar också många fler medlemmar än de flesta andra organisationer som innefattar någon form av medlemskap. Men vad innebär det att vara medlem i en folkkyrka? Hur kan en folkkyrka vara viktig och relevant i en helt ny tid? Och hur kan och bör en folkkyrka kommunicera med sina medlemmar inom ramen för det digitala kommunikationssamhället? Den Norske Kirkens Kirkeråd har i september…
Mer information »Denna kurs har som syfte att inspirera nya retreatledare, men också erbjuda redan erfarna ledare möjlighet till fördjupning genom föredrag, samtal och tystnad. Kursen erbjuder också meditations- och avspänningsövningar. I priset ingår boende i enkelrum med helpension. Kursledare: Lars Björklund, kaplan och Kaisa Braaf Eriksson, leg fysioterapeut
Mer information »Himmel över Berlin av den tyske regissören Wim Wenders från 1987 handlar om ängeln Damiel som tillsammans med andra änglar överser människornas aktiviteter på Jorden. Osynlig för vuxna människor vandrar han runt på gatorna i Berlin och ger tröst till behövande. Efter att länge ha observerat en kvinna bestämmer han sig för att falla och bli människa. Bruno Ganz, känd bland annat för sin roll som Adolf Hitler i Undergången, bär filmen väl tillsammans med fransyskan Solveig Dommartin. Med svartvitt…
Mer information »Lena Josefsson är född i f d Zaire och utbildad vid Danshögskolan i Stockholm, RDIC i Paris och The National ballet of Zaire. 1988 vann hon den svenska kvaltävlingen till Nordic Choreography Competition med sitt första större verk Raande-Vo. Verket Skärvor vann 1992 tävlingen Modern Swedish Choreography och även den nordiska kvaltävlingen till Bagnolet. Ett paradis, trängt (1994), hennes dittills främsta verk, placerade Lena i det allra främsta koreografledet. Lena Josefsson har även mottagit det allra första Cullbergpriset och medaljen…
Mer information »augusti 2018
SE-Quartet släppte i april 2017 albumet Going North och har nu över 2 miljoner uppspelningar på Spotify. Dessutom har radiostationer och tidningar i hela Norden uppmärksammat albumet som är kvartettens tredje release på bara fem år. Senare i höst är de inbjudna att spela på Stockholm Jazz festival. Kvartetten hämtar inspiration från många genrer som gospel, avant-garde, klassisk, populärmusik och soul. Musiken fängslar med dess vackra melodier och energiska beats, samt ett lyhört samspel med episka improvisationer. Musiken är egenkomponerad…
Mer information »maj 2018
Vernissage söndag 20 maj 13 – 16 Dan Hummel är konstnär, fotograf och grafisk designer. Han bor och arbetar i Köln, Tyskland. I sitt projekt ”Doserad Gud” visar Dan Hummel bilder av små vägkapell längs landsvägarna i Grekland. Vad som vid första anblicken ser ut som gamla brevlådor eller hastighetskameror visar sig efter närmare granskning vara små bönehus. Dekorerade med små bilder av helgon och ljus, tjänade de en gång som platser för bön för jordbrukare i avlägsna regioner. Idag…
Mer information »