Humanobservatorium för digital existens
Humanobservatorium är en plattform för kollaborativ forskning inom ramen för The Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence med syfte att bevaka det mänskliga i en tid av dramatisk teknologisk utveckling. Hubbens forskare träffar olika samhällsaktörer, organisationer, institutioner, individer och myndigheter med huvudpartnern Sigtunastiftelsen som bas. Dessa gränsöverskridande möten har som målsättning att identifiera och utforska brännande frågor för vår tid av komplexa kriser, där medieteknologier spelar många olika roller med utopiska och dystopiska undertoner. Vart tar människan vägen när teknologiska rationaliteter får styra? Hur ska vi tänka kring vår sårbarhet och dödlighet i en tid där kroppslig närvaro blir allt mindre relevant? Vilka är de omistliga värden som vi vill bevara, försvara och kanske förstärka? Och hur kan vi på ett ansvarsfullt sätt skapa en existentiellt hållbar framtid med maskiner?
Läs mer om Humanobservatorium i ”The Human Observatory for Digital Existence” i Beyond Academic Publics (Kaun och Velkova red. 2024):
Kontakt:
Amanda Lagerkvist, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet.
amanda.lagerkvist@im.uu.se
Matilda Tudor, fil.Dr, forskare och administrativa frågor matilda.tudor@im.uu.se
Medlemmar i Humanobservatorium
Mer om Amanda Lagerkvists forskargrupp vid The Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence
Kommande program
Barnen, skärmarna och existensen
Webbinarium den 26 september 13.00 – 15.30 2024
Organisatör: Sveriges Kommuner och Regioner
Pris: Kostnadsfritt
Plats: Digitalt via Teams
Målgrupp: Beslutsfattare, chefer och medarbetare inom skola, vård och omsorg för barn och unga, samt övriga intresserade av ungas medievanor, meningsskapande och hälsa.
Under 2024 har Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten tagit fram en rapport om sambanden mellan digital medieanvändning och hälsa bland barn och unga. Men hur är det egentligen med de existentiella perspektiven på området? Under detta webbinarium diskuteras rapportens resultat kort i relation till fältet för existentiell hälsa, samt hur en existentiell lins rent generellt kan anläggas på förståelsen för barns och ungas medieanvändning. Medverkar gör utredare, experter inom området för psykisk hälsa, medieforskare och representanter från Sveriges elevkår.
Seminariet organiseras av SKR och delarenan Meningsskapande i vår tid som lyfter de existentiella frågorna och meningsskapandets betydelse för hälsan, samt Humanobservatorium för Digital Existens, vilket är en samverkansplattform för forskare från Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence (Uppsala universitet) och omgivande samhälle.
Medverkande:
Yvonne Andersson (PhD, analytiker Mediemyndigheten),
Jonatan Lamy (Vice ordf. Sveriges Elevkårer)
Linus Linbro (projektledare för Equmenia Gaming, Equmenia)
Fredrik Livheim (M.D., psykolog, stiftelsen www.29k.org),
Cecilia Melder (T.D., utredare Myndigheten för stöd till trossamfund)
Johanna Nordin (Chef för kunskap och utveckling MIND)
Moderator:
Matilda Tudor (PhD, lektor Medie- och kommunikationsvetenskap, Uppsala universitet).
Webbinariet sänds kl. 13-15.30 och länk kommer att publiceras inom kort.