Humanobservatorium för digital existens

Humanobservatorium är en plattform för kollaborativ forskning inom ramen för The Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence med syfte att bevaka det mänskliga i en tid av dramatisk teknologisk utveckling. Hubbens forskare träffar olika samhällsaktörer, organisationer, institutioner, individer och myndigheter med huvudpartnern Sigtunastiftelsen som bas. Dessa gränsöverskridande möten har som målsättning att identifiera och utforska brännande frågor för vår tid av komplexa kriser, där medieteknologier spelar många olika roller med utopiska och dystopiska undertoner. Vart tar människan vägen när teknologiska rationaliteter får styra? Hur ska vi tänka kring vår sårbarhet och dödlighet i en tid där kroppslig närvaro blir allt mindre relevant? Vilka är de omistliga värden som vi vill bevara, försvara och kanske förstärka? Och hur kan vi på ett ansvarsfullt sätt skapa en existentiellt hållbar framtid med maskiner?

Kontakt:
Amanda Lagerkvist, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet.
amanda.lagerkvist@im.uu.se

Matilda Tudor, fil.Dr, forskare och administrativa frågor matilda.tudor@im.uu.se

Medlemmar i Humanobservatorium

Mer om Amanda Lagerkvists forskargrupp vid The Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence

 

Kommande evenemang

Digital Resonans – Existentiella samtal i digitala rum

Sigtunastiftelsen 17 januari 18.00 – 20.00

Under 2023-2024 anordnar Humanobservatorium offentliga aktiviteter på temat ”Det digitala bruset: samtalet och tystnaden som existentiell metod.” Den 17 januari kommer vi att fördjupa oss i frågan om ’digital resonans,’ och inbjuder till ett samtal om huruvida vi kan svara an på varandra och mötas i det digitala bruset.

Digitala mötesplatser erbjuder nya möjligheter för det existentiella samtalet. I en uppsjö av poddar utforskas numera de stora frågorna om liv, tro och mening, och via digitala plattformar kan vi få både terapi och delta i retreatverksamheter. Men når vi verkligen fram till varandra genom skärmar och öronsnäckor? Vad finns att vinna och vad går förlorat när det intima samtalet alltmer sker på distans? Och vad innebär det egentligen att mötas i den digitala tidsåldern? Evenemanget arrangeras av Humanobservatorium i samverkan med Sigtunastiftelsen. Värd för kvällen är Matilda Tudor.

18.00 Kvällens inleds av Amanda Lagerkvist och Matilda Tudor med en presentation av kvällens tema.
18 – 19 Kerstin Dillmar spelar in ett specialavsnitt av podden På spaning efter själen med gästerna Ullakarin Nyberg (psykiater och överläkare som har Mind-podden På liv och död), Annafia Trollbäck (präst och poddare för Präster med gäster) och Fredrik Livheim (psykolog och forsknings- och innehållsstrateg för www.29k.org, som är en ideell stiftelse som arbetar med digital självhjälp).
19.00 – 19:30 Vinbar och mingel i biblioteket.
19:30 – 20.00 Sammanfattande kommentarer. Samtalet leds av Amanda Lagerkvist och Matilda Tudor.

Boka plats till kvällens program