Evenemang Search and Views Navigation
december 2021
Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 släpptes det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrivs som ett lapptäcke av poesi, grusvägar, 80-talssyntar, skogsdrömmar och flödande fioler. Sara har samarbetat med artister som Fever Ray, Bob hund och Silvana Imam och skrivit och turnerat med Riksteaterns hyllade föreställningar Nationalparken och Fäboland. Under hösten 2018 framförde Sara och Samantha Ohlanders sin föreställning Matriarkerna och sommarpratade i P1 samma år. Nu är Sara Parkman aktuell med sitt…
Mer information »Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av Sara Parkman samt författaren Tomas Sjödin. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, julbord, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi. Enkelrum: 1995 kr Del i dubbelrum: 1795 kr Mer om Sara Parkman Sara Parkman är folkmusiker, kompositör, tredje generationens prästbarn och violinist. 2016 släpptes det kritikerrosade debutalbumet Sara Parkmans skog där musiken beskrivs som…
Mer information »Charlotte Hedberg har de senaste åren skapat fotografiska tavlor som hon kallar fototriptyker. Idéen kom när hon hittade sin farmors konstböcker och tidskrifter fyllda av klassiska kvinnoporträtt från 1600- talet fram till första världskriget. Med en svaghet för ryska ikoner och det sakrala skapar Charlotte nya verk genom att använda sig av tre separata fotografier. På ett sinnrikt sätt sammanfogas kvinnoporträtt med bilder av fönster, dörrar och växter på både estetiska och narrativa grunder. Med sin känsla för komposition och…
Mer information »november 2021
Abrahams Barns Julkrubba är unik; den berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Julkrubban visas för grupper från skola och förskola, i syfte att erbjuda barn, ungdomar – och vuxna – ett tankeväckande och gränsöverskridande möte. Visningen är gratis och tar cirka 30 minuter. För vuxengrupper skräddarsys visningen utifrån intresse och behov. Bokning av visning görs direkt till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 98
Mer information »Välkomna till en traditionsenlig adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Kören har sedan starten 2001 lagt stor vikt vid samarbeten med framstående musiker och artister inom olika genrer och har utvecklat en stor bredd från traditionell klassisk och samtida kammarmusik till symfoniska verk och jazz. Årets gästartist är sångerskan Margareta Bengtson. Hon studerade först till harpist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som sångerska ingick hon från 1984 till 2006 i The Real Group, som hon också var…
Mer information »Välkommen att äta Adventslunch, julbord, på Sigtunastiftelsen den 28 november med efterföljande adventskonsert. Sittningar 13.00 och 13.30 Årets gästartist är sångerskan Margareta Bengtson. Hon studerade först till harpist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som sångerska ingick hon från 1984 till 2006 i The Real Group, som hon också var med och bildade. Adventskonserten börjar kl 16.00 med insläpp ca 30 minuter innan start. Pris 645 kr som förskottsbetalas Barn mellan 0 – 3 år äter gratis Barn mellan 4 -…
Mer information »Sigtunastiftelsen erbjuder under denna helg en retreat med vila, återhämtning, meditation och rörelse i cirkeldans. Antalet deltagare är begränsat till 16 personer med boende i enkelrum. Under måltiderna serveras vegetarisk kost, fisk och skaldjur. Retreatledare: Lars Björklund och Elisabet Jansson
Mer information »1945 kom hundratals överlevande från nazisternas koncentrations- och förintelseläger till lilla Sigtuna, och Sigtunastiftelsen förvandlades från en plats för bildning och debatt av tidens samhällsfrågor till beredskapssjukhus. I en papperslåda som nyligen lämnats in till Forum för levande historia finns tidigare okända föremål och dokument som hjälper till att sätta nytt ljus på historien. Om det berättar Johan Perwe, researcher på Forum för levande historia. Skådespelaren Marika Lagercrantz läser ur dokument från tiden. Dessutom medverkar Daniel Leviathan, arkeolog och forskare i…
Mer information »Den 25 februari 2000 ställde Susan Sontag följande fråga i Times Literary Supplement: ”Är litterär storhet fortfarande möjlig? Hur ser ett storartat litterärt projekt ut idag, då de litterära ambitionerna ständigt minskar med en samtidig dominans av det flacka, det ytliga, det meningslöst grymma som normativa romanämnen?” Hennes svar var W.G. Sebalds verk. Den tysk-brittiske författaren W.G. Sebalds (1944 – 2001) böcker har beskrivits som säregna hybrider av självbiografi, reseskildring, essä och fiktion. Han började skriva skönlitteratur sent i livet,…
Mer information »Om världshistorien tagit en annan vändning hade Ludvig och Robert Nobels framgångar i Ryssland förmodligen gjort dem lika berömda idag som sin bror. De hade redan stora manufakturer i St Petersburg när de fick sitt verkliga genombrott i den ryska oljeruschen på 1870-talet. Genom hart arbete, gott affärssinne och teknisk briljans blev de inte bara fäder till den ryska oljeindustrin utan även oljepionjärer av globalt snitt. Deras bolag Bratya Nobel var större än dagens Gazprom och utgjorde under 30 år…
Mer information »Andra lördagen i november firas Arkivens dag runt om i Norden. Under ett gemensamt tema bjuds allmänheten in till öppet hus där man kan ta del av vad som finns bevarat i olika arkiv och samlingar. Med utgångspunkt i årets tema – Röster i arkiven – berättar vi i en utställning om läraren och regissören Tuve Nyström. Tillsammans med bland andra Olov Hartman (Sigtunastiftelsens direktor 1947-70) utvecklade han kyrkospelsformen, med rötter i medeltidens mysteriespel. Kyrkospelen hade bibelmotiv och framfördes i…
Mer information »Uje Brandelius självbiografiska berättelse vävs ihop med popmusik om livet och vardagen. Det är när livet tar vändningar du inte kunde fantisera om som frågan ställs på sin spets: vad är det som är värt nåt? Uje Brandelius och hans familj spelar sig själva i en film som utspelar sig under ett par sommarveckor i stockholmsförorten Bredäng. Henrik Schyffert regidebuterar med varm komedi om att hantera livets mer oväntade vändningar. Inledare: Uje Brandelius (f. 1971 i Sigtuna) är känd som…
Mer information »oktober 2021
Ola Larsmo, född 1957, växte upp i Västervik men är numera bosatt i Uppsala. Han debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren och har sedan dess – förutom romaner – givit ut ett urval av sina essäer i Odysséer och novellsamlingen Stumheten. Hans senare verk präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag, däribland hans hyllade bok Swede Hollow. Nu är Ola Larsmo aktuell med Översten, berättelsen om Knut Oscar Broady, en svensk emigrant vars livsöde placerade honom mitt i ett stort antal…
Mer information »Anders Paulsson har gjort världskarriär med sin sopransaxofon och är idag en flitigt anlitad solist över hela världen. Efter Adolf Fredriks musikklasser studerade han vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vid Conservatoire National de Bordeaux och som Fulbrighstipendiat vid Manhattan School of Music i New York City, USA. Sedan debuten 1992 i Carnegie hall, New York, har han som solist genomfört hundratals konserter i 25 länder och uruppfört solokonserter och kammarmusik av mer än 50 tonsättare. Sommaren 2014, i samband med…
Mer information »Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av musikerna Anders Paulsson & Svante Henryson samt författaren Ola Larsmo. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, fyrarättersmiddag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi. Enkelrum: 1995 kr Del i dubbelrum: 1795 kr Mer om Anders Paulsson och Svante Henryson Anders Paulsson har gjort världskarriär med sin sopransaxofon och är idag en flitigt anlitad solist…
Mer information »Thomas Qvarsebo, f 1947, är klassiskt skolad skulptör och arbetar framförallt i stål, koppar och brons. Hans former har nästan alltid sin utgångspunkt i den mänskliga kroppen och hans stil har med åren tagit ett arkitektoniskt perspektiv. Thomas har gjort manga uppskattade offentliga utsmyckningar och har ett stort antal separat- och samlingsutställningar på sin meritlista. ”Jag är mycket fascinerad av skulpturer från antiken, de är vackra hur skadade de än är. Ögat har en fantastisk förmåga att läsa också det…
Mer information »Hur står det till med den svenska skogen? De flesta är medvetna om att Amazonas och Borneos regnskogar är utsatta för skövling, men att nästan alla Sveriges naturskogar försvunnit känner få till. Idag återstår mindre än 10 procent av Sveriges ursprungliga skogslandskap, allt annat är planterade skogar, i allt högre grad monokulturer, som saknar biologisk mångfald och inte är starka nog att klara klimatförändringarnas utmaningar, ökande skogsbränder och stormar. ”Lågintensivt och välargumenterat filmiskt debattinlägg om rätten till gamla skogar” –…
Mer information »Liminalitet är ett socialt och psykologiskt undantagstillstånd, oftast förknippat med livskriser och initiationsriter, som präglas av osäkerhet, ångest, nyskapande och nytänkande. Liminalitet är ett mellanrum där livet står och väger mellan hotet om utplåning och löftet om något nytt. De kriser vi nu lever i och under – inte minst klimatkrisen och den pandemi som tvingat världen att bromsa in – ställer oss inför en rad nya frågor. Befinner vi oss på en tröskel som leder in i ett nytt…
Mer information »Välkommen till Olaus Petri-kapellet på Sigtunastiftelsen där vi denna kväll får lyssna till Aquae profundum – nio kompositioner av och med musikern och bildkonstnären Erik Jeor. Kompositionerna/sångerna består av tonsättningar av texter från kyrkolärare och mystiker från 200-300-talet som Augustinus, Origenes och Gregorius av Nazians, men även en text i samma anda av Gunnel Vallqvist. Materialet släpps under hösten/vintern 2020 på ett album där bland andra Jennie Abrahamsson, Goran Kajfes, Per Texas Johansson och Andreaz Hedén medverkar. Så här beskriver…
Mer information »Vår samtid präglas å ena sidan i hög grad av tvärsäkerhet och snabba klick, å den andra ofta av relativism som aldrig vill sätta ned foten. Personliga erfarenheter och uppfattningar om vad som är rätt och fel ställs mot statistiska utfall och möjliga tolkningar. Hur kan vi navigera kunskapsmässigt i ett sådant polariserat och polariserande landskap? Fyra experter från skilda fält möts för ett gemensamt samtal om olika kunskapsformer. Finns olika vägar till kunskap? Vilka är metoderna? Hur förhåller sig…
Mer information »Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället. Vi presenterar Abrahams Barns pedagogik som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma rötter. Vi fokuserar på undervisning om de mänskliga rättigheterna, en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati och hur man kan använda Abrahams Barns artefaktotek med religiösa föremål i klassrummet. Dessutom tar vi upp hur användandet av berättelser kan vara ett stöd för samtal om livsfrågor. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala…
Mer information »I böcker som Antropocen (Weyler 2017), Till bildningens försvar (Natur & Kultur 2019) och Kris! Från Estonia till Corona (Atlas 2020) har idéhistorikern Sverker Sörlin utmejslat ett program för en omformulering av kunskapens och bildningens plats – både för den enskilda människan och för samhället. Den senaste av dessa har tillkommit i skuggan av den pågående pandemin, där han också skildrar sin egen sjukdom i Covid-19. Boken kretsar kring vägen framåt efter en kris – vad kan historiens många kriser…
Mer information »Albertus Pictor, även Albert målare eller Albrekt målare, som föddes i Tyskland kring 1440–1445 och dog 1509 i Stockholm, var en tysk-svensk kyrkomålare. Han var främst verksam i Mälardalen. Idag finns det 39 kyrkointeriörer i olika bevarandegrad som anses vara målade av honom eller hans verkstad. Pictors verk har uppfattats olika genom århundradena. På sjuttonhundratalet kalkades de slitna och skadade målningarna över, för att under 1800-talet och framåt tas fram igen och konserveras. Idag röner de alltmer uppmärksamhet hos forskare…
Mer information »Under denna helg erbjuds tystnad, meditation i rörelse och cirkeldans. Vi utforskar våra inre bilder och tar del av skapandets och rörelsens helande kraft. Antalet deltagare är begränsat till 16 personer. Du bor i enkelrum med helpension och serveras vegetarisk kost eller fisk/skaldjur. Retreatledare: Elisabeth Jansson, dans- och retreatledare, och Britt Dahlbom Cullberg, bildterapeut och retreatledare.
Mer information »Välkommen till ett författarmöte med Augustprisnominerade författaren och läkaren Arash Sanari. Arash Sanari, som kom från Iran till Sverige som femåring, är aktuell med sin uppmärksammade debutbok Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn, en väldigt rolig och gripande skildring av hur det är att komma till ett helt nytt land och försöka anpassa sig. Boken nominerades till Augustpriset 2020 för Årets bästa fackbok: ”Med både finess och värme, humor och svärta, berättar Arash Sanari…
Mer information »1400-tal. Ikonmålaren Andrej Rubljov färdas genom ett Ryssland sönderslitet av inbördeskrig. Furstarna kämpar om makten och byarna lever i skräck under hotet om tatarinvasioner. Mitt i allt kaos söker Rubljov svar på de stora frågorna och sin egen betydelse i sammanhanget. Tarkovskijs episka mästerverk liknar ingenting annat. Det är en film som gjord att låta sig omsvepas av och uppleva med alla sinnen. En tidlös roadmovie genom ett trasigt, våldsamt medeltidsryssland som inte lämnar någon oberörd. Ett mästerverk som fortfarande…
Mer information »Med odlingsintresset på topp över hela Sverige har det börjat spira en önskan att kombinera grönsaker med blommor, så att man kan njuta lika mycket av färgprakten som av den egna skörden. Samodlingen har också en annan fördel: den jord som grönsakerna trivs i är också den bästa för sommarblommor och pollinatörer. Låt kålen få sällskap av rosenskära, sallaten av tagetes och störbönorna av luktärtor. Täck potatislandet med blommande krasse efter skörd och kanta gångarna med drivor av petunior. Konsten…
Mer information »september 2021
Varje år medverkar Sigtunastiftelsen tillsammans med Svenska kyrkan och Sensus på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Årets bokmässa, som äger rum 23 – 26 september 2021, blir en hybrid med seminarier med begränsad publik som även sänds digitalt. På Se människan scenen blir det som vanligt litterära samtal med existentiellt perspektiv som filmas och kan ses på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play. Sigtunastiftelsen program under Bokmässan i Göteborg Torsdag 23 september 10.30 - 10.50 Jord och…
Mer information »Länk till seminariet kommer att skickas till dig som föranmäler dig till detta evenemang! Kristna Fredsrörelsen och Sigtunastiftelsen bjuder in till en digital mötesplats kring om och hur tro och övertygelse kan förändra världen. Vi kommer att få lyssna på de som gått före, de som med risk för sitt liv jobbar med mänskliga rättigheter och fredsbyggande, de vars drivkraft är Gudstro och en övertygelse om att pacifism är den enda vägen mot fred och att våld aldrig får brukas.…
Mer information »I samband med konferensen "Våldsmotstånd och fredslängtan" välkomnar vi allmänheten till ett öppet kvällsprogram med musik, poesi och samtal i Stora salen på Sigtunastiftelsen. Medverkar gör bland annat Anna Ardin, författare och diakon i Equmeniakyrkan, Celina Falk, Svenska kyrkans representant i Kyrkornas världsråds centralkommitté, Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen och Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen. Musik och sång av och med Eva-Maria Munck. Texter av Etty Hillesum. Det är fri entré men då antalet platser är begränsat vill vi…
Mer information »Röster för en ekocidlagstiftning blir hela tiden fler; från parlament och regeringar i länder som Frankrike, Belgien, Finland, Vanuatu och Maldiverna, företag och fackföreningar, till påve Franciskus som har kallat ekocid en ekologisk synd. Konferensen bjuder in till en internationell, interreligiös koalition för ekocid som ett internationellt brott inom Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Faith for Ecocide Law är ett initiativ för att lyfta trossamfundens unika roll i kulturbyggande kring människans relation till naturen och samla deras stöd för en internationell…
Mer information »Årets mottagare av Gunnar Ekelöf-priset är poeten, konstnären och musikern Leif Holmstrand. Gunnar Ekelöf-priset 2021 delas ut I samband med Gunnar Ekelöf-sällskapets årsmöte - till en författare ”som verkar i Ekelöfs anda”. Det blir uppläsning av pristagarens poesi och korta tal om författarskapet. Ekelöfpriset har delats ut sedan 2001 och de nio pristagarna har varit Jesper Svenbro, Eva Runefelt, Bengt Emil Johnson, Katarina Frostensson, Gunnar D. Hansson, Magnus William-Olsson, Göran Sonnevi och Birgitta Lillpers. Från och med 2021 delas det…
Mer information »Maria Pohl f. 1988 är konstnär och psykolog, bosatt i Stockholm. De senaste åren har hon arbetat utifrån grekisk mytologi och antikens estetiska uttryck. Utställningen Solsångaren innehåller akvareller på skulpturer med klassiskt tema. Maria har bland annat ställt ut på Edsvik konsthall och Östergötlands museum. Hon har målat offentliga muralmålnignar i Stockholm och Göteborg. Idag delas tiden mellan konstnärlig verksamhet, skrivande och arbete som psykolog. Utställningens titel, och bild, kommer från en skulptur av Carl Milles. Vernissage lördag 4 september…
Mer information »augusti 2021
Välkommen till Existentiell litteraturfestival – en festival där vi genom litteraturen ges möjlighet att reflektera kring våra livsfrågor. Tillsammans med aktuella författare lyfter vi frågor om döden, livet och meningen med alltihopa, möts i tro och otro, människa till människa, i mellanrummet mellan plats och tid. Existentiell litteraturfestival arrangeras för andra gången av Uppsala domkyrka och Sigtunastiftelsen i samverkan. Festivalen äger rum i Uppsala domkyrka och Stadsbiblioteket i Uppsala lördagen den 28 augusti. Utöver detta arrangeras även ett symposium för…
Mer information »Välkommen till söndagens högmässa som vi denna dag firar i Sigtunastiftelsens Friluftskyrka i samverkan med Sigtuna Församling. Efter högmässan erbjuds kyrkkaffe i Rosengården. (Ingen föranmälan till högmässan.)
Mer information »Klimatförändringarna har blivit verklighet och innebär redan nu förödande konsekvenser för både människor och den mer-än-mänskliga världen. Det finns inte mycket tid eller utrymme kvar att hålla temperaturförändringarna på en relativt låg och säker nivå. Samtidigt engagerar sig de unga, utan att nödvändigtvis tala om hopp. Och medan vi funderar kämpar redan många runt omkring i världen med effekterna av klimatkrisen och har gjort så under en lång tid. Vad betyder det att vara i ”tunneln i slutet av ljuset”?…
Mer information »Välkommen till Sigtunastiftelsens morgonyoga lördagar 8.30 - 9.15 Efter passet avnjuter du av hotellfrukost i lugn och ro i vår vackra Rosengård. Passet är anpassat så att alla kan delta oavsett förkunskaper. Mattor finns att låna men du får gärna ta med din egen! När vädret tillåter är vi utomhus, annars i Stora salen. Frukost serveras fram till klockan 10.30. Varmt välkommen till en härlig start på helgen!
Mer information »Konferensen är inställd men planeras att genomföras vid ett senare tillfälle. Under 1900-talets senare del utvecklades en förståelse av samhällsutvecklingen som byggde på att modernitetens utveckling också medförde ett minskat intresse för och behov av religion. Det begrepp som användes för att fånga essensen i den utvecklingen var sekularisering. Idag vet vi att sanningen verkar vara mycket mer komplicerad. Religionens förnyade synlighet i vårt eget land, liksom utvecklingen på många andra håll i världen, utmanar oss när det gäller förståelsen…
Mer information »juni 2021
Varmt välkommen till Sigtunastiftelsens grillkvällar. Kött, fisk och grönsaker serveras direkt från grillen med hemlagade såser och fräscha sallader. Ät så mycket du orkar! Sittning från klockan 18.00 Ordinarie pris 495 kr Bästa pris 445 kr när du bokar och förbetalar online. Barn 0 – 3 år gratis, 4 - 12 år 250 kr ( Betalas på plats.)
Mer information »”Den femte internationella konferensen som skulle ha ägt rum i juni 2020 fick skjutas upp på grund av coronapandemin. Nu planerar vi för att den ska kunna genomföras 27 – 30 juni 2022. I väntan på detta kommer vi att tillsammans med Centre for Catholic Studies vid Durham University i Storbritannien bjuda in till en digital förkonferens den 17 juni 2021 kl 13:00 – 17:00 med temat ”Heeding the Spirit: New Horizons in Receptive Ecumenism”. Denna kommer att innehålla en…
Mer information »maj 2021
”För mig är måleriet ett prövande, ett ständigt utforskande som hela tiden förändras, kanske för att jag är rastlös eller nyfiken. I ateljén pågår ett fortlöpande arbete där jag försöker utvinna visuella idéer ur fragmenterade minnen och min ambition är att skapa berättelser som väcker eftertanke. Jag hämtar dessa berättelser och idéer från miljöer och platser jag besökt. Platser som gjort intryck på mig. Senast vid en vistelse hos ett Benediktinkloster i New Mexico kallat Christ in the Desert monestary.…
Mer information »Evenemanget är inställt. Vi planerar för att det ska kunna genomföras till hösten. Välkommen till Jakobs stege – Sigtuna församlings egen talkshow. Under ett flertal år har Jakob Tronêt, kyrkoherde i Sigtuna församling, bjudit in gäster till Olov Hartmans studiokyrka för samtal om tro, liv och samhälle. Denna gång samtalar han med Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman. Alf har varit direktor på Sigtunastiftelsen i 20 år, en plats som under sin hundraåriga historia har haft stor påverkan på Sigtuna stads utveckling.…
Mer information »Lördag den 15 maj samlas bröllopsbranchens proffs för en dag i kärlekens tecken. Ni som längtar efter att gifta er har här ett gyllene tillfälle att vigas på vackra Sigtunastiftelsen. Detta ingår i erbjudandet: En first look tillsammans med fotografen Borgerlig eller kyrklig vigsel med två vittnen Blombukett Brudskål Porträttfotografering inkl. 30 bilder Goodie bag vid avresa Exklusiva erbjudanden * *hotellövernattnigar *bröllopsmiddag *exklusiv fotobok Kontakta Wahlman Weddings via mejl för att boka in er vigsel contact@wahlmanweddings.com Foto: Maria Wideman
Mer information »Konferensen är inställd men planeras att genomföras vid ett senare tillfälle. Mänsklighetens påverkan på naturen blir allt mer uppenbar. Internationella avtal talar med allt fler och högre röster om behovet av en samhällstransformation för att hejda den systematiska nedbrytningen av ekosystem. Kanske finns nyckeln till en sådan transformation i vår egen blick? Att naturen har rätt att existera oberoende av eventuell funktion för människor är en förståelse som finns hos så gott som alla urfolk och som fått ny kraft.…
Mer information »Retreaten är inställd! I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds retreater med tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Du bor i enkelrum och antalet deltagare är begränsat till max 16 personer. Under denna retreat utforskar vi våra inre bilder och tar del av skapandets och rörelsens helande kraft genom bildskapande, meditation i rörelse och cirkeldans. Retreatledare: Elisabet Jansson, dans- och retreatledare och Britt Dahlbom Cullberg,…
Mer information »Evenemanget är inställt! Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare från förskola,…
Mer information »april 2021
Varmt välkommen till Sigtunastiftelsen fredag den 30 april. Vi serverar en härlig trerättersmeny med nässlor, sparris och rabarber. Kan det bli mer vår än så? Boka bord på info@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 00 Valborgsmeny 475 kr Förrätt Vit sparris med nässelhollandaise, forellrom och rostade hasselnötter Varmrätt Lättrökt regnbåge med mandelpotatispuré, hummersås och citronstekt blandsvamp samt vattenkrasse Dessert Rabarberpannacotta med inkokta rabarber och rostad vit choklad Dryckespaket 2 glas vin 250 kr 3 glas vin 325 kr
Mer information »Inställt! Vi vill gestalta en av vår tids ödesfrågor. Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för vår livsmiljö och kommande generationer ut? Människan har sedan urminnes tider rustat sig för verkligheten genom att skapa en rituell verklighet för att hålla samman och hela trauman. Berättelsen, musiken och dansen var en enhet, men delarna separerades under historiens gång. Deltagande byttes mot åskådande. I Jordalyft - en dansrit inbjudes hela människan att att delta och beröras, "förankrade i jorden -…
Mer information »Evenemanget är inställt! Under denna workshop vill vi tillsammans gestalta en av vår tids ödesfrågor: Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för kommande generationer ut? Människan har sedan urminnes tider rustat sig för verkligheten genom att skapa en rituell verklighet för att hålla samman och hela trauman. Berättelsen, musiken och dansen var en enhet, men delarna separerades under historiens gång. Deltagande byttes mot åskådande. I Jordalyft - en dansrit inbjudes hela människan att delta och beröras, "förankrade i…
Mer information »Evenemanget är inställt! Tillsammans med Ulf Nilsson utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod ”Identifikation skapar Empati”. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet. Ulf Nilsson har varit barnboksförfattare i hela sitt liv och skrivit närmare 120 böcker. Mest kända är kanske…
Mer information »Välkommen till en digital och förhoppningsvis även fysisk filmdag den 23 april. Evenemanget streamas från Sigtunastiftelsen och görs i samverkan med Existentiell Filmfestival Dalarna. Om restriktionerna för publika evenemang lättar kommer vi att erbjuda biljetter för fysiskt deltagande på plats. Du som har anmält dig till digitalt deltagande kommer då att få förtur till dessa biljetter. Med det existentiella samtalet i fokus vill vi under en dag diskutera filmens betydelse i människors liv idag tillsammans med intressanta gäster, aktuella filmer…
Mer information »https://www.youtube.com/watch?v=SrBJDprqtCw Ekologen och naturvårdaren Ola Jennersten från WWF – expert på biologisk mångfald och internationell naturvård, berättar om vad vi var och en kan göra för att vända den negativa trenden beträffande artdöd och biologisk mångfald för växter och djur – i trädgården, jordbrukslandskapet och skogen. Ola Jennersten, som bor i Sigtuna kommun, är i höst aktuell med boken Naturlycka: vår värdefulla biologiska mångfald, där han i ord och bild berättar om vilka blommor och växter som våra bin, humlor,…
Mer information »mars 2021
Konferensen är inställd och kommer att genomföras vid annat tillfälle. Kreativitet är en given del av den mänskliga tillvaron. Konst, litteratur, musik och andra kulturella uttryck, liksom kreativa grupper inom vilka man arbetar med sådana uttryck, spelar en stor roll för hur vi människor ser på liv och tillvaro. Artister och andra kulturella ledare har därmed stora möjligheter att initiera och inspirera till politiskt, socialt samt konkret engagemang för olika frågor. Därför är det kulturella ledarskapet också av stor betydelse…
Mer information »Programmet är inställt! Välkommen till en eftermiddag tillägnad läraren och regissören Tuve Nyström. Tillsammans med bland andra Olov Hartman (Sigtunastiftelsens direktor 1948 – 1970) utvecklade han kyrkospelsformen, med rötter i medeltidens mysteriespel. Kyrkospelen hade bibelmotiv och framfördes i Friluftskyrkan på Sigtunastiftelsen. Med andra världskriget och atombomben som fond speglades efterkrigstidens undergångsstämning i kampen mellan tillvarons krafter. Så småningom växte en kyrkospelsrörelse fram i hela landet, men också internationellt. Med Tuve Nyström som lärare och regissör bildades på Sigtunastiftelsen Förbundet för…
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat helt vegetariska rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. I programmet ingår en unik och spännande visning av Sigtunastiftelsens…
Mer information »Programmet är inställt och planeras att genomföras till hösten. Johannes Wätterbäck, välkänd under namnet Farbror Grön, bloggar, håller kurser, inspirerar på sociala medier och skriver trädgårdsböcker tillsammans med Theres Lundén. Tillsammans är de två engagerade odlare som odlar överallt och året runt, på friland, i pallkragar och växthus vid sin sommarstuga, i olika kärl på en takterrass, i lägenhetsfönstren och med grannarna mitt i staden. Med sin blogg och sina böcker vill de uppmuntra fler att odla sin egen mat…
Mer information »februari 2021
Programmet är inställt. Vi planerar att genomföra samtalet vid ett senare tillfälle. Hur mår vi och hur känns det att leva? Vad ger hopp och mening i orostider? Existentiell hälsa handlar om motståndskraft i livets prövningar och svårigheter. I boken Leva med ovisshet har Lisbeth Gustafsson och Kerstin Enlund bjudit in läkare, pastorer, psykologer och politiker till eftertanke om vägar till inre hälsa och andlig styrka. Läkaren Peter Strang har genom åren mött med många människor i dödens närhet. ”Att…
Mer information »I sitt konstnärskap intresserar sig Elliot Pettersson för frågor kring det kroppsliga och sensuella. Hur vi idag betraktar, interagerar och samtalar kring kroppen. Elliot läser just nu andra året på Textil-Kropp-Rum på HDK Valand där han för tillfället arbetar med de levande- och hudliknande kvaliteterna i ylletyg. Motiveringen lyder: ”Med sin egen kropp och sensualism som utforskande medel i kombination med hans känsla för material, färg och form har Elliots konstnärskap funnit ett poetiskt, angeläget och starkt uttryck. Att bli…
Mer information »januari 2021
https://www.youtube.com/watch?v=TPorw3S80Xs Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande lovsjungs. Idag kan vi kan få inspiration från den vördnad som den kristkeltiska traditionen har för naturen, den lokala förankringen och kreativitetens roll. Naturkänslan baseras på en Gudsnärvaro i naturen – ”tunna platser” – och denna helhetssyn knyter an till ett nutida ekologiskt synsätt, där en ny relation till naturen behöver upprättas. I år lyfts dansen, kreativiteten…
Mer information »Det planerade Hans Hof symposiet om medvetandeutveckling och verklighetsförståelse på Sigtunastiftelsen den 23 januari 2021 blir digitalt. Vi möter författaren Hans Gunnar Adén, som är diplomat och f d klosterbroder i ett samtal med Hans Liljenström, medvetandeforskare och professor i biofysik och Lisbeth Gustafsson, journalist och ordförande i Eckhartstiftelsen. Samtalet är tillgängligt här på hemsidan och via Sigtunastiftelsens Youtubekanal https://www.youtube.com/watch?v=b4elFJ23QoU I samverkan med Mäster Eckhartsällskapet
Mer information »december 2020
SLUTSÅLD Avsluta året med Sigtunastiftelsens lyxiga nyårsmeny som take away. Kockarna har gjort alla förberedelser och du lägger bara handen vid de sista detaljerna. Menyn erbjuds endast som take away med avhämtning eller utkörning på nyårsafton 14.00 - 16.00. Vi kör ut maten helt gratis inom Sigtuna stad. Kvällens meny Kräftcanapé *** Hummersoppa med oststicks *** Hjortytterfilémedaljonger med potatisbakelse serveras med portvinssås samt örtmarinerade tomater och grön sparris *** Kola- och ingefärstarte med en chokladmoussekupol, serveras med jordgubbar och karamellgrädde.…
Mer information »Evenemanget är inställt! ( Även digitalt.) Vi återkommer med mer information vid senare tillfälle och hoppas på at kunna genomföra detta så snart det är möjligt När Lars Björklund efter 19 år som kaplan på Sigtunastiftelsen går i pension vill vi ge honom ett tillfälle att berätta om sin tid under rubriken Tystnad, tomhet och tusen samtal. Om du har några frågor kring detta är du alltid välkommen att kontakta program@sigtunastiftelsen.se
Mer information »november 2020
I år har vi tagit fasta på matnestorn Tore Wretmans tradition om ”fem turer” – ett upplägg där alla julens alla smaker kommer till sin fulla rätt. Ni serveras sittande vid bordet och kan njuta och plocka av julbordets alla fröjder i lugn och ro utan trängsel. Du välkomnas med ett glas rykande glögg och avslutar måltiden med ett generöst gottebord. JULMENY Önskar du hellre avnjuta en komplett julmåltid hemma eller på kontoret kan du beställa Sigtunastiftelsens julbord TAKE AWAY…
Mer information »Om världshistorien tagit en annan vändning hade Ludvig och Robert Nobels framgångar i Ryssland förmodligen gjort dem lika berömda idag som sin bror. De hade redan stora manufakturer i St Petersburg när de fick sitt verkliga genombrott i den ryska oljeruschen på 1870-talet. Genom hårt arbete, gott affärssinne och teknisk briljans blev de inte bara fäder till den ryska oljeindustrin utan även oljepionjärer av globalt snitt. Deras bolag Bratya Nobel var större än dagens Gazprom och utgjorde under 30 år…
Mer information »Evenemanget är inställt! Denna helg gästas vi av den kritikerrosade sångerskan Iris Bergcrantz och författaren Matilda Voss Gustavsson som med sin aktuella reportagebok Klubben toppat bästsäljarlistorna under året. Välkommen till en kulturhelg med skön musik, spännande samtal och utsökta måltider i en unik atmosfär. Helgens erbjudanden Kulturhelgspaket I kulturhelgspaketet ingår entré till konsert och författarmöte, ankomstkaffe, fyrarättersmiddag, frukost, förmiddagskaffe och lunch samt boende. Del i dubbelrum: 1 725 kr Enkelrum: 1925 kr Konsert med Iris Bergcrantz & Vindla Stringquartet lördag…
Mer information »Simone Cederqvist är en mycket uppskattad konstnär med lång erfarenhet och stor hantverksskicklighet. Under åren har hon parallellt med arbetet som lärare, utvecklat sitt eget formspråk och sålt ett 50-tal vävar till både privatpersoner och institutioner. På Sigtunastiftelsen visar Simone vid sidan av sina vävar ett antal collage- och mandalamålningar som speglar hennes tankar kring det heliga i konsten. "Färgerna och trådarna är mitt livs käraste vänner. Med dem kan jag måla bilder i vävstolen. Det är som underfundig poesi,…
Mer information »Att genom skrivande få gestalta sin förlust kan vara ett sätt att bearbeta och leva med sin sorg. Under retreaten ges tankar om hur ett sådant skrivande kan se ut men också möjlighet till vila, tystnad och enskilda samtal. Retreatledare: Lars Björklund, kaplan och Göran Gyllenswärd, leg psykolog leg psykoterapeut.
Mer information »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation, andningsövningar och workshops. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat helt vegetariska rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. I programmet ingår en spännande visning av Sigtunastiftelsens labyrintiska…
Mer information »Bjud far på middag - men låt oss laga maten! Söndag den 8 november har vi tagit fram en meny som passar utmärkt för dig som vill skämma bort pappa lite extra. Boka i förväg direkt på vår hemsida och hämta maten på söndag förmiddag i vår reception. Varmrätt Långbräserad svensk oxkind med rotgrönsakspuré, rödvinssås och sockerärtor 200 kr per person Dessert Punschbrulée med färska blåbär 50 kr per person Avhämtning den 8 november 10:30 och 11:30
Mer information »I dokumentärfilmen Den inre skogen för K Special av den uppmärksammade filmaren och regissören Thomas Jackson, undersöks skogen som spelplats för konst, mytologi och fantasier, och som en spegel av människans eget inre. Vi får följa konstnärer och aktivister som berättar om hur deras liv och verk påverkats av skogen. Vad är det som går förlorat i oss själva när den vilda naturen trängs tillbaka, när upplevelsen av att vi är en del av en levande omvärld bryter samman? Med…
Mer information »oktober 2020
Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum, så även vi på Sigtunastiftelsen! Välkommen till ett unikt gästspel av den fransk-kanadensiska pianisten och musikhistorikern Paul-André Bempéchat. Han är idag knuten till centret för europastudier vid Harvard University och gör gästspel runt om i världen. Bempéchat har framträtt och gjort inspelningar på konsertestrader över hela Europa och i Nordamerika. Som exempel kan nämnas Stockholms och Göteborgs konserthus, Finlandiahuset i Helsingfors, Berlins konserthus, Barbican Centre i London, under Wiener Festwochen, på…
Mer information »Välkommen till höstens första kulturhelg på Sigtunastiftelsen. Denna helg gästas vi av jazzkvartetten Ellas Kapell och författaren och journalisten Ulrika Knutson, högaktuell med sin bok om Elin Wägner. Njut av en hel helg på Sigtunastiftelsen, med skön musik, spännande samtal, utsökta måltider och unik atmosfär. Helgens erbjudanden Kulturhelgspaket I detta erbjudande ingår entréer till konsert och författarmöte, ankomstkaffe, fyrarätters middag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och boende. Del i dubbelrum: 1725 kr Enkelrum: 1925 kr Boka kulturhelgspaket Konsert med Ellas Kapell feat.…
Mer information »Mörkt blågröna maneter och bläckfiskar som uppgivna leviterar i djupen eller vilar ensamma på havsbotten. I Lars Lengquists målningar är havsdjuren både identifikation och närmast en politisk reflektion över hyperindividualismens framfart med oss människor och våra känsliga psyken. Något som inte blivit mindre aktuellt i och med årets Coronapandemi. ”Jag har i stunder av sorg, vemod och viss förtvivlan identifierat mig med maneter. Jag simmar lite upp, lite ner. Hoppas att jag inte blir uppsköljd på en strand. Och rätt…
Mer information »Kvinnligt skapande och kvinnlig solidaritet står i fokus när vi uppmärksammar författaren Agneta Pleijel och skulptören Lena Lervik som båda fyller 80 år. Vi vill nu hedra dessa fantastiska konstnärskap, båda med anknytning till Sigtunastiftelsen, och bereda plats för den unika Kvinnliga Salong där de två ingått under många år. Ulrika Knutson, Marika Lagercrantz, Anita Goldman, Ylva Eggehorn med flera kommer att i samtal, föredrag, ord och musik hylla födelsedagsbarnen och för första gången bjuda in en större krets till…
Mer information »Vilken kunskap kan vi ha om det sanna, det goda och det sköna? Vad betyder det för vår förståelse och upplevelse av den mänskliga tillvaron och livets mening? Vad har den kristna tron att säga om det? Välkommen till ett föredrag där Andrew Pinsent, teolog, filosof, fysiker, präst och forskningsdirektör för Ian Ramsey Centre for Science and Religion vid fakulteten för teologi och religion, University of Oxford talar utifrån olika perspektiv om dessa eviga frågor. Andrew Pinsent kommer att medverka…
Mer information »september 2020
Den polska filmen Corpus Christi (2019) i regi av Jan Komasa bygger på en sann historia och handlar om Daniel som genomgår ett andligt uppvaknande under tiden som han avtjänar ett straff på en ungdomsanstalt, men hans kriminella bakgrund hindrar honom från att bli präst. Efter frigivningen flyttar han till en liten by där han strax efter ankomsten drar en vit lögn om att han är präst, vilket leder till att han snabbt blir bygdens andliga auktoritet. Byn bär på…
Mer information »Flyttas fram till 2021 - nytt datum meddelas senare! Ekelöfpriset 2020 delas ut i samband med Gunnar Ekelöf-sällskapets årsmöte – till en författare ”som verkar i Ekelöfs anda”. Det blir uppläsning av pristagaren och korta tal om författarskapet. Ekelöfpriset har delats ut sedan 2001 och de nio pristagarna har varit Jesper Svenbro, Eva Runefelt, Bengt Emil Johnson, Katarina Frostenson, Gunnar D. Hansson, Magnus William-Olsson, Göran Sonnevi och Birgitta Lillpers. Vi erbjuder fika i Rosengårdssalen klockan 15.00. I samverkan med Gunnar…
Mer information »Fredagen den 18 september bjuder Sigtunastiftelsen i samarbete med Arvid Nordquist in till en afton i Piemontes tecken. Kvällen startar med en exklusiv vinprovning där Arvid Nordquists sommelier Fredrik Aina tar oss på en resa genom några av vindistriktets mest renommerade vinproducenter, så som Giovanni Rosso och Produtti del Barberesco. Efter vinprovningen serveras en fördrink i vackra Rosengården följt av en fyra-rätters italiensk meny ackompanjerat med utvalda viner från kvällens tidigare provning. Pris: 1050 per person / 995 vid förköp…
Mer information »I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Denna retreathelg är en förberedelse till uruppförande av Dansriten Jordalyft. Retreatledare: Elisabet Jansson, dansledare, Lars Björklund, kaplan, Maria Hulthén, musiker.
Mer information »Geografen, författaren och Danteöversättaren Arnold Norlind (1883–1929) var gift med en av det förra seklets främsta svenska intellektuella, Emilia Fogelklou (1878 –1972), och är i dag mest känd som huvudpersonen i hennes roman Arnold. Från min veranda skrev han från sjuksängen och den utkom första gången 1928, året innan han dog i tuberkulos. Med ett ödmjukt och förundrat tilltal förmedlar Arnold Norlind här vad livet, sjukdomen och litteraturen lärt honom. Boken har länge varit svår att få tag på men…
Mer information »Varmt välkommen till Sigtunastiftelsen under Sigtuna Summer Squeeze. Under denna lördag i september erbjuder vi tre konserter med Viktoria Tolstoy, en av våra allra främsta jazzsångerskor. Varje spelning ackompanjeras av god mat och dryck. En elegant räkmacka vid lunchtid, ett klassiskt afternoon tea på eftermiddagen och en kulinarisk bordsbuffé med fyra serveringar under kvällskonserten. Välj själv det tillfälle som stämmer bäst med tycke och smak! Antalet platser vid varje spelning är begränsat till 50 personer så det är klokt att…
Mer information »augusti 2020
Konferensen är framflyttad till 2021 För mer information se Under 1900-talets senare del utvecklades en förståelse av samhällsutvecklingen som byggde på att modernitetens utveckling också medförde ett minskat intresse för och behov av religion. Det begrepp som användes för att fånga essensen i den utvecklingen var sekularisering. Idag vet vi att sanningen verkar vara mycket mer komplicerad. Religionens förnyade synlighet i vårt eget land, liksom utvecklingen på många andra håll i världen, utmanar oss när det gäller förståelsen av relationen…
Mer information »Söndag den 2 augusti firar Sigtuna församling högmässa i Friluftskyrkan på Sigtunastiftelsen. Efteråt erbjuds kyrkkaffe i Rosengården. Vid dåligt väder flyttas gudstjänsten till Olaus Petri-kapellet. Varmt välkomna!
Mer information »juni 2020
Konferensen är inställd! Vi upplever alla att vi har ett medvetande, och likaså att vi har en fri vilja. Även om vi inte fritt kan välja alla våra handlingar, så upplever vi nog ändå att det finns en möjlighet till frihet bortom begränsningarna. Det samma måste ju också gälla människorna omkring oss, och just därför kan vi också kommunicera med varandra. Men vad är medvetandet egentligen? Och är medvetandet en förutsättning för den fria viljan? Vi vet förvånansvärt lite om…
Mer information »Alla vardagar mellan 22 juni och 14 augusti erbjuder vi guidade visningar av Sigtunastiftelsen. Sigtunastiftelsen är med sin spännande arkitektur en sevärdhet i sig och har under sin hundraåriga historia inspirerat många författare. Visningen utgår från Olaus Petri-kapellet 11.00. Det är fri entré och du behöver inte föranmäla dig. Vi förbehåller oss dock rätten att begränsa antalet deltagare till 30 personer för att kunna genomföra våra visningar på ett tryggt och ansvarsfullt sätt.
Mer information »Cancellation of Receptive Ecumenism in Sigtuna, Sweden, June 22 – 25 Due to the present situation with the corona virus spreading all over the world we have taken the hard but inevitable decision to postpone the conference Receptive Ecumenism in Sigtuna, Sweden June 22 – 25 this year. In times like this, learning and listening to one another is more important than ever. To make sure that the important Receptive Ecumenism dialogue continues, we have already set new dates for the…
Mer information »Sigtunastiftelsen håller öppet hela midsommarhelgen och erbjuder en härlig sommarmeny på midsommarafton fredag 19 juni med sittning från 18.00 Självklart är du varmt välkommen att sova kvar! Stor hotellfrukost ingår alltid i priset. Boka online eller ring 08 592 589 00. Enkelrum 690:- Dubbelrum 990:- Kvällens meny Matjessill från Klädesholmen i papper med ägg, färskpotatis,rödlök och dill Helstekt Svensk kalvrygg med ramslökscreme, potatiskaka, vit sparris och portvinssås Hemlagad vaniljglass med tartar på färska jordgubbar på mandelbotten och varm vaniljkokt rabarber…
Mer information »Vi firar Sveriges nationaldag i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Sång och musik med Emelie Boström. Nationaldagserbjudande Kaffe & Sigtunastiftelsens jubileumstårta: 75 kr Räksmörgås, champagne, kaffe & Sigtunastiftelsens jubileumstårta: 325 kr Antalet platser är begränsade och vi har endast möjlighet att välkomna förbokade gäster.
Mer information »Lars Björklund arbetar idag som kaplan på Sigtunastiftelsen, poet, författare samt föreläsare. Som tidigare sjukhuspräst i Uppsala har han lång erfarenhet av själavård med insikt i livssmärta och tröst, något som gör sig påmint i Lars texter. I sina dikter närmar sig Lars livets essens med stor varsamhet och lyckas förmedla något av det mest outgrundliga genom de till synes enkla fraserna. Sedan två år använder sig Lars av plattformen Instagram för att sprida sina texter och fotografier, orden blir…
Mer information »maj 2020
Fira Mors dag i Sigtunastiftelsens vackra Rosengård. Vi serverar ett klassiskt afternoon tea med läckra sandwiches, varma scones och söta bakverk. Varför inte pröva Sigtunastiftelsens egna rosente? Ordinare pris i restaurangen: 295 kr Pris vid förbokning på hemsidan: 275 kr Afternoon tea som take away: 250 kr (Avhämtning 12.00 - 13.00. Beställning på info@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 00)
Mer information »Due to the present situation with the corona virus we have decided to cancel Climate Existence 2020 in Sigtuna, May 14 – 16. It was a hard, but given the circumstances, inevitable decision. With new directions from the Swedish authorities, strict travelling restrictions, and not the least a general concern in society at large, the obstacles eventually became too hard to overcome. We believe that you have looked forward to the conference just as much as we have, and to…
Mer information »Evenemanget är inställt! För sjunde året arrangeras den stora litteraturfesten i Sigtuna! Festivalprogrammet pågår på många platser i staden. Festivalbiljetter gäller som inträde på alla programpunkter. Sigtunastiftelsen är självklart med och erbjuder författarmöten, utställningar och visningar under dessa dagar.
Mer information »Evenemanget är inställt! Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare från förskola,…
Mer information »Evenemanget är inställt! Välkommen till ett författarsamtal med konstnären, radioprogramledaren, sångerskan och författaren Stina Wollter. I detta samtal är det författaren Stina Wollter som lyfts fram och hennes bok Kring denna kropp (2018). I boken berättar Stina personligt om människor, möten och händelser som påverkat henne och den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den? Det handlar om ideal, motstånd, frihetskänslor, förändring, om att själv bestämma villkoren på vägen fram till försoning och nya, mänskligare…
Mer information »Evenemanget är inställt! Vi vill gestalta en av vår tids ödesfrågor: Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för vår livsmiljö och kommande generationer ut? Människan har sen urminnes tider rustat sig för verkligheten genom att skapa en rituell verklighet för att hålla samman och hela trauman. Berättelsen, musiken och dansen var en enhet, men delarna separerades under historiens gång. Deltagande byttes mot åskådande. I ”Jordalyft – en dansrit” inbjudes hela människan att delta och beröras, ”förankrade i jorden…
Mer information »Evenemanget är inställt! I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och för att bara vara. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Denna retreathelg är en förberedelse till uruppförande av Dansriten Jordalyft. Retreatledare: Elisabet Jansson, dansledare, Lars Björklund, kaplan, Maria Hulthén, musiker.
Mer information »april 2020
Välkommen att fira Valborg på Sigtunastiftelsen. Vi serverar en Valborgsmeny med tre rätter samt en barnmeny till våra yngre gäster. Ett Valborgsfirande för hela familjen. Middagen serveras från klockan 17.00 Valborgsmeny Honungshalstrad torsk med citronstekt blandsvamp, rågflarn, dillcrème och pressad kål Grillad rökt flankstek med potatispuré smaksatt med tryffelolja serveras med svarvad zucchini, rostade småtomater och grön sparris Rabarberkaka med vaniljsås och färska bär Valborgsmeny: 450 kr / Bästa pris 395 kr om du väljer att förbetala i samband med bokning…
Mer information »Evenemanget är inställt! Frågor som berör väsentliga ämnen i dagens samhälle får under denna kväll en personlig belysning av engagerade opinionsbildare. Föreläsare meddelas senare. I samband med The Global Village Lecture 2020 utdelas Abrahams Barns Pris till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Pristagare meddelas senare. Registrering klockan 17.30. Bindande anmälan senast 16 april till elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 592 589 98
Mer information »Evenemanget är inställt! Torbjörn Flygt, debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, och utkom två år senare med Män vid kusten. Genombrottet fick han med Underdog, som belönades med Augustpriset 2001. 2004 utkom romanen Verkan och 2006 debuterade han som dramatiker på Malmö Dramatiska Teater med pjäsen Karriär. 2008 utkom Himmel, som precis som Underdog, är ett tvärsnitt av vår tid lika mycket som den är en gestaltning av tre kärlekar i tre olika hörn av samhället. 2011 kom uppföljaren Outsider. Romanen…
Mer information »Evenemanget är inställt! Ellas Kapell är ett projekt som började i en gemensam kärlek för Ella Fitzgerald. Repertoaren innehåller välkända kompositioner paketerade i egna, moderna arrangemang. Hur förändras innebörden av Body And Soul när den präglas av djup besatthet? Hur låter egentligen All Of Me när den kommer ur ett brustet hjärta? Hösten 2019 släppte gruppen Ellas Kapell sin hyllade debutskiva Longing. Ellas Kapell består av Lovisa Jennervall, sång, Manne Skafvenstedt, piano, Anders Langørgen, kontrabas och Edvin Fridolfsson, trummor. Den…
Mer information »