Forskning
När Sigtunastiftelsen för mer än 100 år sedan inledde sin verksamhet stod dialogen i centrum. De som grundade Stiftelsen, med dess förste ledare Manfred Björkquist och ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom i spetsen, hade inga små tankar om Sigtunastiftelsens uppdrag. Man ville att den här platsen skulle ha betydelse för samhällsutvecklingen. Och det var samtidens frågor och utmaningar som skulle stå i centrum. Idag har Sigtunastiftelsen en omfattande utbildnings- och forskningsverksamhet. Målet är att bearbeta frågor som utifrån ett kristet humanistiskt perspektiv är viktiga för vårt samtida och framtida samhälle. De frågor vi belyser är samlade under fyra profilområden.
Profilområden
En kortfattat beskrivning nedan av våra fyra profilområden, Det mångreligiösa och mångkulturella samhället, Medier tro och samhälle, Hållbarhet för hela människan och Dialog kultur, vetenskap och tro.
Det mångkulturella och mångreligiösa samhället
Det svenska samhället har under senare år genomgått stora förändringar. Från att ha varit ett kulturellt relativt homogent samhälle är Sverige idag ett samhälle som innefattar en mycket större etnisk, kulturell och religiös mångfald. Detta har berikat det svenska samhället, men har också medfört nya utmaningar. Sigtunastiftelsen vill med sin verksamhet inom detta område medverka till att skapa ett samhälle där människor med olika etnisk, kulturell och religiös bakgrund kan leva i samförstånd och ömsesidig respekt.
Medier, tro och samhälle
Det globala samhällets flöde av information genom olika medier har skapat helt nya förutsättningar för både samhällsliv och gemenskap. mediernas betydelse som utgångspunkt för människors uppfattningar om vad som är rätt och fel, gott och ont, bra och dåligt, etc. har ökat, och de sociala mediernas utveckling har förändrat många människors vardagsliv. Samtidigt är medierna också en arena där religion idag ofta förekommer både som ämne för diskussion och debatt, men också i den rena nyhetsrapporteringen. Att utforska mediesamhället är alltså att utforska och försöka förstå samtiden.
Hållbarhet för hela människan
Vi kan nästan dagligen via medierna ta del av diskussionerna kring miljö- och klimatförändringar som i sin tur påverkar förutsättningarna för hela naturen och allas våra liv. I debatten betonas ofta den tekniska utvecklingen, liksom hur vi som individer kan påverka utvecklingen genom förändrade beteenden. Sällan analyseras dock vilka bakomliggande värderingar, drivkrafter och tankesystem som lett fram till och ligger till grund för den ohållbara och historiskt sett helt unika resursförbrukning som vi ser idag. Miljörelaterade frågor utgör därmed en tydlig kärna inom detta område, men hit hör också frågor om hållbarhet för hela människan i en vidare mening.
Dialog kultur, vetenskap och tro
Att skapa dialog mellan människor traditioner, perspektiv, discipliner, språk och uttrycksformer utgör ett utmärkande drag i hela Sigtunastiftelsens verksamhet. Denna ansats grundades redan av Sigtunastiftelsens förste ledare Manfred Björkqvist – Stiftelsen ska vara en gränsöverskridande mötesplats där man skapar sådana betingelser för dialogen att människor ges möjligheter att utveckla och fördjupa sitt tänkande och sina föreställningar.
Kontakt
För frågor kring Sigtunastiftelsens forskning och utvecklingsverksamhet vänligen kontakta Alf Linderman, alf.linderman@sigtunastiftelsen.se
Kommande evenemang
-
Hans Hof-symposium 2025 – En gudsbild för vår tid
25 januari 14:00 - 17:00
Nyheter
26 februari, 2024
Abrahams Barns Pris 2024 tilldelas Lena Forsberg för utställningen Gränsland där hon genom ett omsorgsfullt konsthantverk med autentiska figurer och miljöer levandegör våra gemensamma betydelsebärande berättelser från judendom, kristendom och islam. Via muntligt berättande med gedigen kunskap bygger hon broar för förståelse över kultur- och religionsgränser. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 16 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen.
17 november, 2022
Sara Parkman och Hampus Norén, tonsättare och musiker, har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen för arbete med projektet ”Varför känns musik?”.
19 oktober, 2022
Creative Climate Leadership (CCL) is a growing network of climate justice leaders, artists, policy-makers, scientists and youth activists working in the arts and culture sector to strengthen creative climate mobilisation. On the last day of the CCL summit in Sigtuna Sweden November 2, organisers Julie’s Bicycle, Lucsus at Lund University, Sigtunastiftelsen and Postkodstiftelsen invite media, members of the public and the arts and cultural community to an inspiring afternoon of talks and performance focussed on arts, creativity, and climate justice. The event features speakers from Julie’s Bicycle, Stockholm Resilience Centre, Moderna Museet, Live Green Festivals, Fridays For Future and the Arts of Councils of Sweden, Denmark and Norway.
7 juni, 2022
27 – 30 juni samlas ett hundratal representanter för kyrkor från världens alla hörn i Sigtuna för att delta i konferensen ”Receptive Ecumenism”. Det är första gången som Sverige står värd för denna internationella konferens och arrangörerna Sveriges kristna råd, Enskilda Högskolan Stockholm och Sigtunastiftelsen ser fram emot att återigen kunna samlas för ekumeniska samtal.
29 november, 2021
Vi ställs dagligen inför olika mer eller mindre svåra val – men vad är det egentligen som sker när vi väljer? Är fria och medvetna val en möjlighet? Dessa frågeställningar berörs i den nya antologin Fri vilja och mänskligt ansvar – Illusion eller verklighet, redaktörer Alf Linderman och Hans Liljenström.
Bokrelease Sigtunastiftelsen söndag 5 december 14.00 – 16.00, fri entré.
8 september, 2021
16 – 17 september bjuder Kristna Fredsrörelsen och Sigtunastiftelsen in till en ekumenisk dialog om hur tro och övertygelse kan förändra världen. Dygnet inleds med ett öppet kvällsprogram på Sigtunastiftelsen, där författaren och diakonen Anna Ardin med flera medverkar under rubriken ”Att söka ett språk för kraft och mod”. Följande dag hålls seminarier och fördjupande samtal som allmänheten kan ta del av via webbsändningar.
7 september, 2021
Torsdagen den 16 september samlas röster från trossamfund runt om i världen för en dialog om möjligheten att se storskalig miljöförstöring som ett internationellt brott; det som i internationella termer benämns som ”Ecocide law”. Syftet är att stärka medvetenheten om ecocid som internationellt brott med sikte på nästa FN-konferens för hållbar utveckling, Stockholm 50+. (Juni 2022.)
2 augusti, 2021
Den 12 – 14 augusti samlas forskare, aktivister och konstnärer i Sigtuna för samtal kring en av vår tids stora utmaningar – klimatförändringen. Konferensen Climate Existence arrangeras av Sigtunastiftelsen och Centre for Environment and Development Studies i samverkan, och det är nu femte gången i ordningen som konferensen genomförs.
4 februari, 2021
Sigtunastiftelsen har delat ut författarstipendier sedan 1937. I år har vi glädjen att välkomna Jennie Dielemans, Henrika Ringbom, Donia Saleh och Wera von Essen. Stipendiet innebär fyra veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen.
24 november, 2020
Elisabeth Fabricius, läkare från Göteborg, har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av två veckors fri vistelse på Sigtunastiftelsen som kommer att ägnas åt studier av mystikern Hjalmar Ekströms liv och lära.
5 november, 2020
Sigtunastiftelsen och Bibelsällskapet delar årligen ut Bibelpriset till en person verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv; som genom sin gärning bidragit till att till att göra Bibeln känd och använd. I år går priset till författaren och docenten LarsOlov Eriksson, verksam vid Johannelunds Teologiska högskola.
7 mars, 2019
Sigtunastiftelsen och Agora for Biosystems har fått ett forskningsanslag på fyra miljoner kronor för ett fyraårigt projekt om den fria viljan. Projektet som börjar nu i mars har en tvärvetenskaplig ansats där de neurovetenskapliga och filosofiska perspektiven är i fokus.