Climate Existence 2023

How can we embrace the dismembered world, live meaningful lives and actively engage for better? Herds of ice calves leave the Arctic never to be seen again – testifying that the graphs and numbers from climate predictions are realized in the world beyond papers and projections. While humans flee war and famine, and the political as well as the natural landscape shake beneath our feet – we meet in Sigtuna for the sixth ClimateExistence conference 2023. Having listened to the scientists we realize listening to them alone might not be enough – do we need to hear the ice howling too? How can we embrace the dismembered world, live meaningful lives and actively engage for better? What are the emotional repercussions of this climate crisis and what lies behind the graphs and numbers signaling this catastrophe? What is yet to reveal itself and how do we differentiate between the stars and satellites? CEMUS and the Sigtuna Foundation invite you to join us for an exciting ClimateExistence conference! We aim to be a meeting place between artists, activists, academics, faith practitioners and anyone interested in the existential aspects of climate.
There will be an open program at the first day of the conference. More information will be presented at www.climateexistence.se

Fri vilja och mänskligt ansvar – illusion eller verklighet?

På Sigtunastiftelsen pågår sedan flera år tillbaka ett stort forskningsprojekt med fokus på frågan om människan har en fri vilja eller inte. De flesta av oss upplever att vi tänker och agerar med någon nivå av frihet, men det finns goda skäl att fråga sig om så faktiskt är fallet. Redan på 1980-talet fann en forskare vid namn Benjamin Libet att vår hjärna börjar att förbereda exempelvis en rörelse innan vi själva är medvetna om att vi tänker röra oss. Är det då verkligen vi själva som bestämmer det vi ska göra, eller är det i själva verket vårt nervsystem som på egen hand avgör vad som ska ske? Är vår upplevelse av fri vilja en illusion, och vad händer i så fall med människans ansvar?
Det aktuella forskningsprojektet avslutas vid halvårsskiftet med en konferens på Sigtunastiftelsen, och i samband med detta anordnas också ett offentligt program. Detta kommer att annonseras under våren.

För mer information vänligen kontakta hans.liljenstrom@slu.se eller alf.linderman@sigtunastiftelsen.se 

I samverkan med Agora for Biosystems och Brain Institute vid Chapman University i Kalifornien

 

Arab-Europe Citizens Dialogue on Religion and Society

Våren 2010 startade ett mångårigt projekt med fokus på samspelet mellan religion och samhälle i arabvärlden liksom i Europa. Ansvariga parter är Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS), Oikosnet Europe och Sigtunastiftelsen. Projektet syftar till att skapa möten och konferenser där alla deltagare genom dialog har möjlighet att lära av varandra. Inte minst är det viktigt att våra arabiska vänner ges möjlighet att förstå hur relationen mellan religion och samhälle hanterats i olika delar av Europa. Lika viktigt är att vi i Europa får en möjlighet att förstå hur man i arabvärldens olika delar ser på vad religion är och vilken roll som religion och religiösa institutioner, på gott och ont, har i samhället. Vid konferensen i Kairo kommer förhållandet mellan civilsamhälle och religion särskilt att fokuseras, liksom vad detta betyder för relationen mellan religion och samhälle i stort.
Konferensen är öppen för personer verksamma inom civilsamhälle liksom inom trosbaserade sammanhang, och som har ett intresse av att såväl bidra till som berikas av dialogen mellan de två aktuella regionerna. Ett mer detaljerat program kommer att distribueras under våren.

För mer information vänligen kontakta alf.linderman@sigtunastiftelsen.se 

Sara Parkman och Hampus Norén tilldelas Mäster Eckhartsällskapets stipendium

Sara Parkman och Hampus Norén, tonsättare och musiker,  har tilldelats Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium för teologisk och religionsdialogisk fördjupning och kontemplativ praxis. Stipendiet utgörs av en veckas vistelse på Sigtunastiftelsen för arbete med projektet ”Varför känns musik?”.

Mer om projektet:
Sara Parkman och Hampus Norén, tonsättare och musiker, arbetar med att fördjupa förståelsen av musikens roll i mystiken. Varför känns musik? Varför har den en sådan makt över oss? Kyrkofadern Augustinos frågor i De Musica för 700 år sedan står fortfarande obesvarade. Utifrån antikens affektlära, medeltida hymner av Hildegard av Bingen, Pauline Oliveros musik och övningar inspirerade av zenbuddismen och svenska fäbodsmusikens funktionalistiska arv vill de låta skönhet möta funktion och ställa frågan om musikens essens i fokus.

Foto: Fredrika Eriksson

Helle Klein blir ny direktor för Sigtunastiftelsen

Helle Klein blir ny direktor för Sigtunastiftelsen. Hon kommer närmast från tidningen Dagens Arbete, där hon har varit chefredaktör sedan 2013. Dessförinnan var hon under många år politisk chefredaktör på tidningen Aftonbladet. Helle Klein är även präst i Svenska kyrkan.

– Jag är så glad för att ha fått förtroendet att vara direktor. Det är ett drömjobb! Sigtunastiftelsens idé av dialog, bildning och kultur liksom mötet mellan religioner och mötet mellan det existentiella och det samhälleliga är en idé jag känner varmt för. Denna den kristna humanismens centrum behövs mer än någonsin i dag och jag ska göra allt för att förvalta idéarvet och utveckla stiftelsen till att fortsätta vara en betydande aktör i dagens samhälls- och kulturliv, säger Helle Klein.

Helle Klein tillträder under våren och efterträder då Alf Linderman, som efter över 20 år som direktor går i pension.

– Med stor glädje konstaterar jag att vi rekryterat en strålande efterträdare till den nuvarande direktorn Alf Linderman. Det är viktigt att få en person som kan fortsätta att utveckla det spännande arbetet som bedrivs och som ser nödvändigheten av både tradition och förnyelse. Helle Klein, med all sin erfarenhet av både den kommersiella och ideella sektorn, kommer att vara en viktig ledare för en mångdimensionell institution i tiden, säger biskop Åke Bonnier, Sigtunastiftelsens styrelseordförande.

Om Sigtunastiftelsen
Sigtunastiftelsen är en privat stiftelse som inledde sin verksamhet 1917. Sigtunastiftelsens förste ledare Manfred Björkquist ville skapa en plats för en öppen och respektfull dialog kring samtidens frågor utifrån en kristen humanistisk värdegrund och Sigtunastiftelsen har under 100 års tid varit en viktig arena för dialogen mellan kyrka, kultur och samhälle. Sigtunastiftelsen bedriver idag kultur, forskning samt hotell och konferensverksamhet. Inom dessa områden präglas verksamheten av Sigtunastiftelsens identitet och uppdrag.

Foto: Göran Segeholm

 

Presskontakt:

Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 073 593 55 68

Charlotte Frycklund tilldelas Bibelpriset 2022

Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen har i samverkan beslutat att Bibelpriset 2022 ska tilldelas Charlotte Frycklund, präst i sociala medier på Kyrkokansliet i Uppsala.  Bibelprisjuryns motivering lyder: ”Med underfundig humor och stor nyfikenhet har Charlotte Frycklund, i sina böcker och andra texter och genom sitt banbrytande engagemang i sociala medier, synliggjort människor och företeelser i Bibeln som funnits i skuggorna och därmed bidragit med nya perspektiv, inte minst på Bibelns kvinnor.

Det var en glad och överraskad Charlotte Frycklund som tog emot beskedet när Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Göranzon ringde och berättade att Charlotte skulle få Bibelpriset.

– Wow! Hittills har detta varit en strulig dag, men nu blev det plötsligt en riktigt bra dag! utbrast Charlotte.

Charlotte arbetar som präst i sociala medier på Kyrkokansliet i Uppsala, och sin vana trogen tog hon datorn till hjälp när hon skulle fira beskedet.

– Jag tänkte jag att jag i linje med prisets anda skulle glädja mig på bibliskt vis, och då gick jag till bibeln.se och tog via sökverktyget reda på hur många gånger ordet glad står i Bibeln. Det blev jämnt 100 när jag tog orden ”glad, glada, gladde, gladdes och gladeligen”. Ordet ”glädje” står också ett jämnt antal gånger (om man utesluter skadeglädje) nämligen 250, berättar en entusiastisk Charlotte.

Passion för bibelberättelser

Charlotte Frycklund har varit präst i 25 år, hon har fyra barn i tonåren, en man, en hund, tre katter och en oräknelig mängd höns. Hon har skrivit flera böcker, bland annat boken Bibelns kvinnor. Hon har länge velat lyfta fram kvinnorna i Bibeln och ge dem huvudroller i stället för skymda biroller.

– Att tänka sig in i hur deras liv kan ha tett sig har varit en utmaning för fantasin, teologin och inte minst humorn, säger Charlotte.

Dessutom skriver hon på sin nästa bok som går under arbetsnamnet Bibelns förlorare.

– Den ska handla om de som inte vann, som ses med oblida ögon, eller som vi aldrig riktigt fick lära känna för att de försvann ur handlingen. De är Judas, Goljat och Lots döttrar till exempel, berättar Charlotte.

Även om Bibelpriset var oväntat har Charlotte redan planer på vad hon ska göra under den skaparvecka på Sigtunastiftelsen som varje pristagare får.

– Att skriva, baserat på Bibeln, är ju min passion. Så det är klart att veckan som jag får vara på Sigtunastiftelsen och skriva, den hoppas jag ska innebära en ny bok om Bibeln. Jag har några olika funderingar på inriktningar – kvinnors böner i Bibeln, kvinnliga namn på Gud, eller kanske något helt annat. Men spännande ska det bli!

En skatt och en samtalspartner

För Charlotte innebär Bibeln en skatt att ständigt förundras över, en bok full av berättelser som lockar fantasin.

– Men den är också en samtalspartner för mig och mitt liv, ett raster att lägga över mina egna erfarenheter. Att läsa Bibeln är ett sätt för mig att prata med Gud, ett sätt att förstå, fundera, brottas och diskutera med Gud. Under pandemin inspirerades jag till exempel av Noas fru som fick härda ut i ett slags extrem social distansering på en ark, alltmedan världen dog omkring henne. Vi kan alltid hitta vänner i Bibeln, säger Charlotte.

– Just nu är min hjärna nästan helt inställd på arbetet med Bibelns förlorare och just i dag sitter jag och häpnar över Jobs hustru som råkade ut för samma olyckor som drabbade Job, men som inte fick trösten av några vänner. Job blev av med nästan allt, men fick behålla tre kompisar som kommer och tröstar honom. Det där är ju jätteviktigt, att vi är vänner för dem som hamnar i olyckliga omständigheter, att vi besöker varandra och hjälper varandra. Det känns väldigt viktigt för mig i dag.

I sitt arbete som nätpräst för Svenska kyrkan är hon med och förbereder en söndagsskola för vuxna.

– Den ska handla om allt det vi brukar prata med konfirmander om, men i ett format för sociala medier och i en ton som riktar sig till vuxna. Det är jättespännande.

Om någon som aldrig läst Bibeln tidigare skulle vilja göra ett försök att läsa den, har du något råd att ge på vägen in i bibelberättelserna?

–Ja, jag rekommenderar gärna Ruts bok som en väg in i Bibeln. En kort och lättläst roadtrip med oväntade vindlingar. Bibeln är fascinerande.

Prisutdelningen äger rum i Uppsala måndagen den 14 november kl 14 i samband med att Bibelsällskapets huvudmannaråd sammanträder. Charlotte Frycklund kommer att hålla ett föredrag om ”När Bibelns doldisar får huvudrollen”. Lokal är Newmaninstitutet, Slottsgränd 6 i Uppsala.

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”. Priset delas ut i samverkan mellan Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen. Stipendiet är avsett för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln.

Priset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får också ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen i den miljö som är Sigtunastiftelsens signum. Tanken är att det får vara en skaparvecka med anknytning till Bibeln.

Tidigare pristagare är Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Christer Åsberg (2007), Mikael Hansson (2008), Sven-David Sandström (2010), Michel Östlund (2011), Åsa Larsson (2012), Kristian Lundberg (2013), Niklas Rådström (2014), Ylva Q Arkvik (2015), Tomas Sjödin (2016), Bengt Johansson (2017) Maria Küchen (2018), Linda Alexandersson (2019), LarsOlov Eriksson (2020), Joel Halldorf (2021).

Fotograf: Josefin Casteryd 

 

 

 

 

 

 

Arts and Culture at the Heart of Climate Action – CCL Summit in Sigtuna

Press Release Creative Climate Leadership open program

Venue: Sigtunastiftelsen Sweden / online

Wednesday 2 November 2022

Creative Climate Leadership (CCL) is a growing network of climate justice leaders, artists, policy-makers, scientists and youth activists working in the arts and culture sector to strengthen creative climate mobilisation.

On the last day of the CCL summit in Sigtuna Sweden November 2, organisers Julie’s Bicycle, Lucsus at Lund University, Sigtunastiftelsen and Postkodstiftelsen invite media, members of the public and the arts and cultural community to an inspiring afternoon of talks and performance focussed on arts, creativity, and climate justice.  The event features speakers from Julie’s Bicycle, Stockholm Resilience Centre, Moderna Museet, Live Green Festivals, Fridays For Future and the Arts of Councils of Sweden, Denmark and Norway.

Artists Kristin Amparo, Anders Paulsson and Marte Wulff (Norway) will perform at the event.

As the climate emergency unfolds, strengthening our support for communities has never been more urgent. Convened as the COP27 international climate negotiations approach, this event will explore how the arts and culture sector can be at the heart of the climate conversation and action.

 

Program November 2

14.00 Welcome and introduction

Music: Kristin Amparo

14.10 Climate justice and the role of the arts
Speakers: Julie’s Bicycle, Lucsus Lund University, Sámi Council, Fridays for Future, Stockholm Resilience Centre.

15.00 Coffee break

15.30 The creative sector in flux
Speakers: Louise Lindén, Live Green Festivals; Jacob Teglgaard Baeredyktig Scenekunst NU, Denmark; Niklas Jonsson; Sustainable Punk, Sweden; Ylva Hellström Moderna Museet.

Music: Anders Paulsson

16.15 – 17.00 Policy dialogue and action agenda
Speakers: policy dialogue with policy actors from Sweden, Norway and Denmark.

Music: Marte Wulff

Registration to event

The Creative Climate Leadership programme
Between 2021 and 2022 two leadership programmes took place with pioneering arts and cultural practitioners at the forefront of climate action. Centred around climate justice, 50 of Scandinavia´s creative change-makers came together to explore leadership, justice and sustainable practice in the context of a rapidly diminishing opportunity to keep temperatures below 1.5 degrees of warming. At the event in Sigtuna, Creative Climate Leadership will further explore what needs to change so culture can help meet Scandinavian regions commitment to a safe, just world as set out in the IPCC 6th assessment report. The event is hosted with support from Svenska Postkodstiftelsen, Julie’s Bicycle, Lucsus at Lunds University, Nordisk Kulturfond and Sigtunastiftelsen.
Creative Climate Leadership

Julie’s Bicycle
Julie’s Bicycle is a pioneering not-for-profit organisation mobilising the arts and culture to take action on the climate and ecological crisis. Founded by the music industry in 2007 and now working across the arts and culture JB has partnered with over 2000 organisations in the UK and internationally. Combining cultural and environmental expertise, Julie’s Bicycle focuses on high-impact programmes and policy change to meet the climate crisis head-on. We exist at the heart of a thriving informal network of people who share our vision, supporting others on their journey, and helping to catalyse new projects at the intersection of culture and climate. www.juliesbicycle.com

The Sigtuna Foundation
The Sigtuna Foundation is a private cultural foundation with a principle aim is to inspire human thought and reflection. Today the Sigtuna Foundation operate as a center for education and research, and also for various kinds of cultural programs and retreats. The Sigtuna Foundation is also a reputable hotel and conference center open to anyone who wish to combine modern and atmospheric facilities in peaceful and scenic surroundings. www.sigtunastiftelsen.se

Press Contact
Sofia af Geijerstam, The Sigtuna Foundation

sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 073 593 55 68

 

 

 

Ekumenisk konferens i Sigtuna samlar kyrkor från världens alla hörn

27 – 30 juni samlas ett hundratal representanter för kyrkor från världens alla hörn i Sigtuna för att delta i konferensen ”Receptive Ecumenism”. Det är första gången som Sverige står värd för denna internationella konferens och arrangörerna Sveriges kristna råd, Enskilda Högskolan Stockholm och Sigtunastiftelsen ser fram emot att återigen kunna samlas för ekumeniska samtal.

– Den ekumeniska dialogen har alltid haft en given plats på Sigtunastiftelsen. Den mer på reception inriktade dialogen mellan representanter för olika trostraditioner är också helt i samklang med hur vi på Sigtunastiftelsen ser på dialog i allmänhet och ekumenisk dialog i synnerhet. Detta inte minst beroende på arvet från två gestalter i Stiftelsens tidiga historia; Manfred Björkquist och Nathan Söderblom. Vi är därför väldigt glada över att Sigtunastiftelsen blir platsen när denna internationella forskningskonferens kring Receptiv ekumenik arrangeras här i Sverige, säger Alf Linderman, direktor för Sigtunastiftelsen.

– Efter att ha skjutit på konferensen två gånger på grund av pandemin kan vi nu med glädje hälsa hundratalet deltagare från hela världen till konferensen i Sigtuna. Allt sedan vi lärde känna och så småningom började tillämpa den receptiva ekumeniken i arbetsgruppen för missionsteologi 2014 har den fördjupat det ekumeniska samtalet inom Sveriges kristna råd. Vi har lärt av varandra, delat både glädje och frustration i våra egna traditioner och respekten för våra olika perspektiv har fördjupats. Det är med ödmjukhet och förväntningar, men framför allt med stor glädje vi nu välkomnar deltagare från olika delar av världen, som representerar alla de stora kyrkotraditionerna, säger Olle Kristenson tidigare direktor för ekumenisk teologi vid Sveriges kristna råd.”

– Receptiv ekumenik är en teologisk strömning som ger ny energi åt den ekumeniska rörelsen idag. Med fokus på det självkritiska lärandet uppmuntrar den receptiva ekumeniken till att se andras traditioner som en källa till förnyelse, vidgad förståelse och problemlösning inom den egna kyrkotraditionen. Under konferensen i Sigtuna kommer deltagarna bygga vidare på det snart 20-åriga arbetet med att utveckla den receptiva ekumeniken. Det innehållsrika programmet lägger grunden för kreativa och fördjupande samtal kring denna nya teologiska strömning inom den internationella ekumeniken, säger Sara Gehlin lektor vid Enskilda Högskolan Stockholm.

 

Receptiv ekumenik är en ny form för samtal i den ekumeniska rörelsen som vuxit fram vid Centre for Catholic Studies vid Durham University i Storbritannien. Den receptiva ekumeniken syftar till att reflektera över och lära sig av andra kyrkotraditioner än sin egen för att på så sätt fördjupa förståelsen av sin egen tradition. De första akademiska konferenserna kring receptiv ekumenik hölls i England 2006 och 2009. Sedan gick stafettpinnen vidare till USA 2014 och Australien 2017. Tanken var att Sverige skulle stå värd för konferensen redan 2019, men då pandemin hindrade all form av resande fick konferensen flyttas fram. Årets konferens har över hundra deltagare som representerar kyrkor från världens alla hörn: Sydkorea, Nigeria, Indien, Pakistan, USA, Australien, Nya Zeeland, England, Frankrike, Bosnien Hercegovina, Slovakien, Finland, Danmark, Norge med flera. Från Sverige medverkar bland annat Kardinal Anders Arborelius och Biskop Karin Johannesson. Bland internationella medverkande kan namn som Cheryl B Johns nämnas, författare och pastor som engagerat sig starkt i klimatfrågan och kvinnors rättigheter. Andra inbjudna talare är exempelvis Antonia Pizzey doktor vid Australien Catholic University och Paul D Murray professor från Durham University i (UK) som båda lyft frågan om den receptiva ekumenikens betydelse i vår tid.

 

Öppet för media 27 juni 14.00 – 17.00 Mariakyrkan och Sigtunastiftelsen

Media är välkomna att vara med under konferensens första dag mellan 14.00 och 17.00. Konferensen inleds med gudstjänst i Mariakyrkan med medverkan av kardinal Anders Arborelius och biskop Karin Johannesson. Därefter följer en öppningsföreläsning på Sigtunastiftelsen med Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Program för konferensen

För ackreditering vänligen kontakta Sofia af Geijerstam
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se 0735 93 55 68

 

Presskontakter:

Sofia af Geijerstam, kommunikationschef Sigtunastiftelsen
sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se  0735 93 55 68

Wilhelm Blixt, press och kommunikationsansvarig Sveriges kristna råd
wilhelm.blixt@skr.se  08 453 68 02

Mona Henning tilldelas Abrahams Barns Pris 2022

Abrahams Barns Pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen. Prisutdelningen sker i samband med ”Abrahams Barns Dag” lördag den 26 mars kl 14.00 på Sigtunastiftelsen. Charlotte Frycklund, nätpräst i Svenska kyrkan och författare föreläser under rubriken ”Kvinnor från det första testamentet”.

Mona Henning startade förlaget Dar Al-Muna 1984 för att ge ut svenska barnböcker på arabiska och var därmed den första att göra detta i Sverige. Den jordanskfödda förläggaren har nu i snart 40 år gett ut mer än 200 titlar där utbudet utökats med svensk ungdoms- och vuxenlitteratur som översätts till främst arabiska, men även till andra språk. Det började med att Mona Henning, insåg att arabiskspråkiga länder ofta saknar barnboksutgivning som inte har ett pedagogiskt eller religiöst innehåll. De första böckerna som översattes blev därför Gunilla Bergströms Alfons Åberg. Utgivningen når idag både arabisktalande i Sverige och utomlands. Mona Henning har oförtröttligt verkat för att lyfta barnbokens status. I Sverige och arabvärlden deltar hon i bokmässor, besöker skolor och bibliotek och är en stark förkämpe för vikten av att stimulera barns läsning.

– Den narrativa pedagogiken är en av hörnstenarna i Abrahams Barns verksamhet där tonvikten ligger på att synliggöra vårt samhälles betydelsebärande berättelser, som vi bland annat finner i (barn)litteraturen. Genom berättelser skapas identifikation som stärker empatin och dessutom bidrar läsning till språkutveckling, som ger individen möjlighet till en aktiv roll i samhället. Abrahams Barn vill därför lyfta förebilder som Mona Henning, eftersom hon, liksom Abrahams Barn önskar delta i byggandet av ett mer inkluderande samhälle”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.

Sigtunastiftelsen och Abrahams Barn
Sigtunastiftelsen vill genom sin verksamhet skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionskunskap och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum. Grunden är berättelsen och berättandet. www.abrahamsbarn.se

För ytterligare pressinformation: Sofia af Geijerstam, kommunikationschef vid Sigtunastiftelsen 073 593 55 68; sofia.af.geijerstam@sigtunastiftelsen.se
www.sigtunastiftelsen.se

Anmäl dig till prisutdelningen Sigtunastiftelsen lördag 26 mars 14.00

 

Ny bok om den fria viljan

Vi ställs dagligen inför olika mer eller mindre svåra val – men vad är det egentligen som sker när vi väljer? Är fria och medvetna val en möjlighet? Dessa frågeställningar berörs i den nya antologin Fri vilja och mänskligt ansvar – Illusion eller verklighet, redaktörer Alf Linderman och Hans Liljenström.

Fri vilja och mänskligt ansvar förmedlar tankar och perspektiv från många års fruktbara samtal på Sigtunastiftelsen, där forskare och experter inom både naturvetenskap och humaniora samlat kunskap om människan och hennes natur. Bidragen i den här antologin sträcker sig från strikt biologiska perspektiv via modern fysik till humanistiska discipliner som filosofi och teologi men syftar alla till att ur olika synvinklar utforska kärnan av det mänskliga. Tillsammans ger de en klar inblick i hur ständigt aktuella frågor om viljans och frihetens problem kan förstås i ljuset av dagens natur- och humanvetenskaper.

– Som biofysiker har man redan i utgångsläget problem med fri vilja menar Hans Liljenström, och det inte minst på grund av att naturlagarna uppfattas vara deterministiska. Dagens naturvetenskap har också utvecklats för att beskriva objekt och inte självständigt handlande subjekt. Tanken på subjektiv frihet är därför inte helt enkel att infoga i en vetenskaplig modell.

– Valfrihet är ett ord som idag klingar positivt i de flestas öron. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det dock inte alls klart att vi verkligen har den frihet att välja som vi föreställer oss. Hur vi tänker kring detta har betydelse för hur vi ser på människan, hur vi ser på ansvar, men också på många andra frågor som exempelvis vad vi menar med artificiell intelligens. Allt detta och mer diskuteras i bokens kapitel ur olika perspektiv konstaterar Alf Linderman.

 

Bokens redaktörer Alf Linderman, docent i religionssociologi och direktor på Sigtunastiftelsen och Hans Liljenström, professor i biometri vid SLU och projektledare för Agora for Biosystems bjuder in till ett seminarium på Sigtunastiftelsen med utgångspunkt i bokens tema. Medverkar gör bland annat Christer Sturmark från förlaget Fri Tanke och några av bokens medförfattare.

Anmälan till bokrelease på Sigtunastiftelsen söndag 5 december 14.00 – 16.00, fri entré


Läsprov