
Events Search and Views Navigation
oktober 2018
Bertil Åhréus har ett tydligt eget uttryck där han med grova penseldrag och riklig färg skapar ett laddat måleri. Inte sällan med inspiration från fjällen, den norrländska höstpaletten och hembygden i Jämtland. Han jobbar ofta med flera målningar samtidigt och gärna utomhus i trädgården där färgen kan torka i solskenet. Olika intressen har under åren speglats i måleriet. Dans, rörelse och idrott spelade en period stor roll och efter husköp i Skåne började han måla kor. Naturen, fjällen och…
Find out more »Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället och innehåller föreläsningar, skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod ”Identifikation skapar Empati” och Abrahams Barns artefaktotek. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala innehåll och kunskapskrav. Målgrupp: Pedagoger, lärare, bibliotekarier i grundskola och gymnasium. Medverkande: Ola Björlin, läromedelsförfattare och lärarutbildare som undervisat i religionskunskap och filosofi på gymnasiet i Västerås och Malin Mattsson Flennegård, läromedelsförfattare och gymnasielärare i religionskunskap och svenska. Program: Att undervisa om Abrahams Barn 12…
Find out more »Denna föreställning bygger på dikter som sammanfogats med sång, ackompanjerad av toner från piano och dragspel. En resa genom en stor diktarpersonlighet och hennes värld av mod, längtan, förtvivlan och hopp i skuggan av ett krig. När Nelly Sachs var 15 år fick hon Gösta Berlings saga i present. Hon skrev då till Selma Lagerlöf och skickade sina egna sagor till henne. Med Selmas hjälp räddades också Nelly i sista stund ur Tyskland och kom till Sverige 1940. I…
Find out more »Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade berättarstil och fått flera prestigefyllda priser. Hon är romanförfattare, novellist och debuterade som dramatiker 2005. I hennes pjäser möter vi unga människor i samhällets och psykets utkanter. Med både humor och djupt allvar ställer hon de svåra frågorna och visar upp världen och vårt samhälle från ett annat håll än vi är vana vid. Mirja Unge ser de där som sällan hamnar i fiktionen. De som blir kvar i byarna, som inte…
Find out more »Sigtunabon och tidigare läraren Barbro Elisabeth Persson berättar om sina tre nyutkomna böcker. Hemligheten, Ett måleriskt äventyr och Min väg genom filosofin – ord, bild och filosofi: tre kreativa vägar genom livet. Mötet avslutas med en visning av filmen Porträtten – en poetisk berättelse om tjugo målade porträtt. Entré med eftermiddagsfika: 80 kr
Find out more »Klimatkrisen förmedlas ofta med hjälp av siffror och figurer, snarare än berättelser om mänskliga erfarenheter. Föreslagna förändringar är ofta fokuserade på ekonomiska och teknologiska lösningar, snarare än kulturella, psykologiska och etiska aspekter. Vilka berättelser berättas för att förstå människans relation till naturen och den nya värld som uppstått i klimatförändringarnas spår? Vilka erfarenheter uppstår i klimatkrisens spår och var finns de mänskliga och kulturella resurserna för förståelse och förändring? Tidskriften 10TAL, Sigtunastiftelsen och CEMUS, bjuder tillsammans in författare, musiker…
Find out more »Ebba Jordelius skapar genom att driva ljuset, färgen och formen mot en stor kroppslighet och närvaro i målningarna. Återkommande teman är landskap och människans del i landskapet. I målarprocessen utgår hon ofta från platsen hon lever och verkar på och arbetet avslutas inte förrän platsen och jaget blir ett. Kunskapen om konst och konsthistorien är en viktig del av arbetet. I synnerhet den svenska historien där konstnärer som Vera Nilsson, Hans Wigert och Carl Kylberg blir till en kör vid…
Find out more »september 2018
Sigtunastiftelsen är sedan många år tillbaka varit medarrangör till Se Människan Scenen på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, en scen där flera av våra mest aktuella och intressanta författare samtalar om sina böcker utifrån ett existentiellt perspektiv. Vanlig entrébiljett gäller om inget annat anges. Vi ser fram emot att träffa dig på bokmässan i Göteborg. 1968 – ett mytomspunnet år – Henrik Berggren Fredag 28 september 10.00 – 10.20 Författaren Henrik Berggren samtalar om 1968 med Alf Linderman, Sigtunastiftelsen.…
Find out more »Religion har blivit återkommande faktor i svensk nyhetsrapportering. Detta är särskilt påtagligt när det handlar om krig, våld och terror. Men hur ska man tolka referensen till religion? Vad handlar det om egentligen? Politisk extremism eller religiös fanatism? Och hur ska man som journalist kunna se skillnaden mellan det ena och det andra? Välkommen till Sigtunastiftelsens seminarium under Mediedagarna i Göteborg. Medverkar gör bland andra Evin Ismail, skribent, debattör och forskare i sociologi samt Alf Linderman, direktor på Sigtunastiftelsen…
Find out more »Denna kväll har livet, åldrandet och döden som tema och samtalet tar sin utgångspunkt i Pär Lagerkvist diktbok Aftonland. Sigtunastiftelsens kaplan Lars Björklund inleder kvällens tema, därefter samtal runt borden i Sällskapsvåningen. Vi bjuder på enklare förtäring.
Find out more »Välkommen till ett unikt gästspel med stråkmusik i världsklass! Cuore String Quartet har sin bas i Helsingfors där kvartettens medlemmar till vardags spelar i Finnish Radio Symphony Orchestra och Finnish National Opera. Petteri Iivonen och Leena Jaakola, violin, Re’mi Moigeon, viola och Samuli Peltonen, cello är alla internationellt prisbelönta musiker med egna solo- och kammarmusikkarriärer som nyligen bildat sin egen stråkkvartett. På repertoaren denna kväll står musik av bland annat Joseph Haydn, Jean Sibelius och Claude Debussy. Entre 100 kr,…
Find out more »Välkommen till en kväll i trädgårdens och odlingens tecken med en av våra mest erfarna och välkända skribenter inom trädgård och odling – journalisten, författaren och fotografen Karin Berglund. Efter att för 26 år sedan börjat ha börjat skriva om ekonomi och sociala frågor i DN, kom hon av en slump att börja skriva reportage om trädgård och odling. Under tiden växte trädgårdsintresset i samhället med expressfart och till slut kunde hon ägna all sin tid åt trädgårdsreportage. I botten…
Find out more »Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar. För mer information vänligen kontakta elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 592 589 98
Find out more »De Nordiska folkkyrkorna grundlades i en svunnen tid, men de ser fortfarande sig själva som folkkyrkor. De samlar också många fler medlemmar än de flesta andra organisationer som innefattar någon form av medlemskap. Men vad innebär det att vara medlem i en folkkyrka? Hur kan en folkkyrka vara viktig och relevant i en helt ny tid? Och hur kan och bör en folkkyrka kommunicera med sina medlemmar inom ramen för det digitala kommunikationssamhället? Den Norske Kirkens Kirkeråd har i september…
Find out more »Denna kurs har som syfte att inspirera nya retreatledare, men också erbjuda redan erfarna ledare möjlighet till fördjupning genom föredrag, samtal och tystnad. Kursen erbjuder också meditations- och avspänningsövningar. I priset ingår boende i enkelrum med helpension. Kursledare: Lars Björklund, kaplan och Kaisa Braaf Eriksson, leg fysioterapeut
Find out more »Himmel över Berlin av den tyske regissören Wim Wenders från 1987 handlar om ängeln Damiel som tillsammans med andra änglar överser människornas aktiviteter på Jorden. Osynlig för vuxna människor vandrar han runt på gatorna i Berlin och ger tröst till behövande. Efter att länge ha observerat en kvinna bestämmer han sig för att falla och bli människa. Bruno Ganz, känd bland annat för sin roll som Adolf Hitler i Undergången, bär filmen väl tillsammans med fransyskan Solveig Dommartin. Med svartvitt…
Find out more »Lena Josefsson är född i f d Zaire och utbildad vid Danshögskolan i Stockholm, RDIC i Paris och The National ballet of Zaire. 1988 vann hon den svenska kvaltävlingen till Nordic Choreography Competition med sitt första större verk Raande-Vo. Verket Skärvor vann 1992 tävlingen Modern Swedish Choreography och även den nordiska kvaltävlingen till Bagnolet. Ett paradis, trängt (1994), hennes dittills främsta verk, placerade Lena i det allra främsta koreografledet. Lena Josefsson har även mottagit det allra första Cullbergpriset och medaljen…
Find out more »augusti 2018
SE-Quartet släppte i april 2017 albumet Going North och har nu över 2 miljoner uppspelningar på Spotify. Dessutom har radiostationer och tidningar i hela Norden uppmärksammat albumet som är kvartettens tredje release på bara fem år. Senare i höst är de inbjudna att spela på Stockholm Jazz festival. Kvartetten hämtar inspiration från många genrer som gospel, avant-garde, klassisk, populärmusik och soul. Musiken fängslar med dess vackra melodier och energiska beats, samt ett lyhört samspel med episka improvisationer. Musiken är egenkomponerad…
Find out more »maj 2018
Vernissage söndag 20 maj 13 – 16 Dan Hummel är konstnär, fotograf och grafisk designer. Han bor och arbetar i Köln, Tyskland. I sitt projekt ”Doserad Gud” visar Dan Hummel bilder av små vägkapell längs landsvägarna i Grekland. Vad som vid första anblicken ser ut som gamla brevlådor eller hastighetskameror visar sig efter närmare granskning vara små bönehus. Dekorerade med små bilder av helgon och ljus, tjänade de en gång som platser för bön för jordbrukare i avlägsna regioner. Idag…
Find out more »