
Events Search and Views Navigation
september 2023
Ferdinand Evaldssons träreliefer målas på ett liknande sätt som ikoner. Medan verken hämtar sin kolorit från ikonmåleriets tradition, har symboliken sitt ursprung i mentala bilder. Evaldsson fascineras av de minnen som omger oss, och med sina verk vill han bearbeta minnets och minnandets betydelse. Han är intresserad av kroppens fysiska minne, hur olika minnen överförs mellan människor och hur de till sist antar materiell skepnad. Privata såväl som kollektiva minnen får ta form i trä, metall, pigment, gelatin och mässing.…
Find out more »Tv-mannen, journalisten och författaren Jan Scherman berättar om sin "korvresa" genom Sverige, en upptäcktsfärd som skildrar äkta mathantverk och ett samhälle som sällan är i fokus. Kvällen bjuder på berättelser från klassiska kiosker, spännande korvkrogar och små och större korvfabriker. Möten med korvmakare och ensamma eldsjälar som kämpar för sin verksamhet och för att hela landet ska leva. Föredraget avslutas med middag där ett urval av Sveriges bästa korvar serveras direkt från grillen. Föredraget börjar 18.00 och avslutas med grillkväll.…
Find out more »augusti 2023
I år är det 100 år sedan författaren Bo Setterlind föddes 24 augusti 1923, vilket uppmärksammas i Romantiska förbundets årsbok, som har Bo Setterlind som tema. Bo Setterlind var mycket på Sigtunastiftelsen på 1950-talet – husmor Ellen Sundberg skriver 1959: ”En ros, ett ljus, alla lampor släckta. Bo Setterlind läser egna dikter.” Bo Setterlind grundade tillsammans med Harald Forss och ett trettiotal andra poeter och författare Romantiska förbundet 1957 på Östgöta nation i Uppsala. Romantiska förbundet är en mötesplats för…
Find out more »Existentiell litteraturfestival är en festival där vi genom litteraturen ges möjlighet att reflektera kring våra livsfrågor. Tillsammans med aktuella författare lyfter vi frågor om döden, livet och meningen med alltihop, möts i tro och otro, människa till människa, i mellanrummet mellan plats och tid. Existentiell litteraturfestival hålls vartannat år och arrangeras i år för tredje gången. Utöver själva festivaldagen lördagen den 26 ges en litterär gudstjänst i Uppsala domkyrka söndagen den 27 augusti. Mer information om programmet presenteras på www.existentiellitteraturfestival.se…
Find out more »Njut av en grillkväll i Sigtunastiftelsens Rosengård och upplev vår unika miljö och atmosfär. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och grönsaker som kombineras med hemlagade såser och fräscha sallader. Vi dukar upp och tänder grillarna från kl.18.00. Avsluta kvällen med en god natts sömn i våra personligt inredda rum och vakna upp till en härlig hotellfrukost. Paketet inkluderar 1 Glas Champagne Frukost Grillkväll kl.18.00
Find out more »Njut av en grillkväll i Sigtunastiftelsens Rosengård och upplev vår unika miljö och atmosfär. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och grönsaker som kombineras med hemlagade såser och fräscha sallader. Vi dukar upp och tänder grillarna från kl.18.00. Avsluta kvällen med en god natts sömn i våra personligt inredda rum och vakna upp till en härlig hotellfrukost. Datum för sommaren 2023: 26 maj 2, 9 och 16 juni 18 augusti Paketet…
Find out more »Sigtunastiftelsen har sedan 2008 samverkat kring konferensen Klimatexistens, ett sammanhang där forskare, aktivister, artister och studenter får tillfälle att mötas för samtal kring klimatfrågan. Konferensen pågår den 16 - 18 augusti och vi har glädjen att kunna välkomna allmänheten till konferensens första del. I detta öppna program möter du Isabella Lövin, författare och tidigare miljöminister och Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi och forskare vid kyrkokansliet i Uppsala. Då konferensen är internationell ges föredragen på engelska. Isabella Lövin “On the Oceanic feeling…
Find out more »How can we embrace the dismembered world, live meaningful lives and actively engage for better? Herds of ice calves leave the Arctic never to be seen again – testifying that the graphs and numbers from climate predictions are realized in the world beyond papers and projections. While humans flee war and famine, and the political as well as the natural landscape shake beneath our feet – we meet in Sigtuna for the sixth ClimateExistence conference 2023. Having listened to the…
Find out more »juni 2023
Två stora, delvis sammanhängande frågor kring människan natur handlar om vårt medvetande och vår fria vilja. Vad är egentligen människans medvetande och har vi verkligen en fri vilja? Vetenskapen har (ännu) inga svar på dessa frågor, men det forskas på många fronter och det finns teorier som konkurrerar om lösningen. Agora for Biosystems och Sigtunastiftelsen har sedan fyra år varit delaktig i ett stort vetenskapligt projekt, Neurophilosophy of Free Will, som består av 17 samarbetspartners, filosofer, hjärnforskare, och modellerare från…
Find out more »På Sigtunastiftelsen pågår sedan flera år tillbaka ett stort forskningsprojekt med fokus på frågan om människan har en fri vilja eller inte. De flesta av oss upplever att vi tänker och agerar med någon nivå av frihet, men det finns goda skäl att fråga sig om så faktiskt är fallet. Redan på 1980-talet fann en forskare vid namn Benjamin Libet att vår hjärna börjar att förbereda exempelvis en rörelse innan vi själva är medvetna om att vi tänker röra oss.…
Find out more »Njut av en grillkväll i Sigtunastiftelsens Rosengård och upplev vår unika miljö och atmosfär. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och grönsaker som kombineras med hemlagade såser och fräscha sallader. Vi dukar upp och tänder grillarna från kl.18.00. Avsluta kvällen med en god natts sömn i våra personligt inredda rum och vakna upp till en härlig hotellfrukost. Datum för sommaren 2023: 26 maj - fullbokat! 2 & 9 juni 16 juni…
Find out more »Våren 2010 startade ett mångårigt projekt med fokus på samspelet mellan religion och samhälle i arabvärlden liksom i Europa. Ansvariga parter är Coptic Evangelical Organization for Social Services (CEOSS), Oikosnet Europe och Sigtunastiftelsen. Projektet syftar till att skapa möten och konferenser där alla deltagare genom dialog har möjlighet att lära av varandra. Inte minst är det viktigt att våra arabiska vänner ges möjlighet att förstå hur relationen mellan religion och samhälle hanterats i olika delar av Europa. Lika viktigt är…
Find out more »Mattias Bäcklins konstnärskap rör sig mellan tillblivelse och förfall, liv och död. Konsthistoriska referenser möter ekologi och metafysik. Inte sällan hämtas inspiration från den kunskap konstnären tillägnat sig genom åren som ornitolog och insektssamlare på hobbynivå. Fältanteckningar, minnen från barndomen såväl som faktiska platser vävs samman med folktro och sägner till de fragmentariska narrativ som återkommer i teckningarna. Mänskliga artefakter och byggnader, inte sällan i ruiner, möter bergslandskap, skog, däggdjur, fåglar, insekter och organiska former. Civilisation och natur knyts samman…
Find out more »Varmt välkommen att fira Nationaldagen på Sigtunastiftelsen och upplev vår unika miljö och atmosfär! Hanna & Arvid bjuder på skön somrig jazz i Rosengården. I detta paket ingår: * Lunch - Nationaldagspaketet med 1 glas mousserande eller alkoholfritt alternativ, Sigtunastiftelsens räksmörgås, Kaffe/te, Tårtbit * Middag - Grillkväll i Rosengården. Kött, fisk och grönsaker serveras direkt från grillen med hemlagade såser och fräscha sallader. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och…
Find out more »Varmt välkommen att fira Nationaldagen i Rosengården på Sigtunastiftelsen och upplev vår unika miljö och atmosfär! Det blir livemusik med skön somrig jazz av Hanna & Arvid. Denna dag erbjuder vi Sigtunastiftelsens Nationaldagspaket med 1 glas mousserande eller alkoholfritt, Sigtunastiftelsens räksmörgås och kaffe/te & tårtbit. 325 kr per person.
Find out more »Njut av en grillkväll i Sigtunastiftelsens Rosengård och upplev vår unika miljö och atmosfär. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och grönsaker som kombineras med hemlagade såser och fräscha sallader. Vi dukar upp och tänder grillarna från kl.18.00. Avsluta kvällen med en god natts sömn i våra personligt inredda rum och vakna upp till en härlig hotellfrukost. Datum för sommaren 2023: 26 maj 2, 9 och 16 juni 18 augusti Paketet…
Find out more »maj 2023
Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Find out more »Njut av en grillkväll i Sigtunastiftelsens Rosengård och upplev vår unika miljö och atmosfär. Strax innan er middag serverar vi ett glas Champagne i baren. På grillen finns kött, fisk och grönsaker som kombineras med hemlagade såser och fräscha sallader. Vi dukar upp och tänder grillarna från kl.18.00. Avsluta kvällen med en god natts sömn i våra personligt inredda rum och vakna upp till en härlig hotellfrukost. Datum för sommaren 2023: 26 maj - fullbokat! 2, 9 och 16 juni 18…
Find out more »Anita Goldman har över fyrtio år bakom sig som yrkesverksam författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och saklitteratur, vilka kretsat kring kvinnans ställning i kulturen, judiska texter och kultur, om krigets karaktär och kärnvapeneran och av relevansen för en andlig livshållning på en allt mer utsatt planet. Goldman har också varit en skarp och konsekvent kulturkritisk röst i dessa frågor i rikstäckande media som SR, Aftonbladet och Dagens Nyheter. 2020 utsågs hon till hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet.…
Find out more »Unna dig en paus i vardagen och hitta lugnet på en av Sveriges vackraste platser. Spendera en helg på Sigtunastiftelsen beläget i historiska Sigtuna. Barbora Furskog, legitimerad och erfaren yogalärare, guidar dig i balansen mellan dynamisk och lugnande yoga, meditation och andningsövningar. Sigtunastiftelsens kök har specialkomponerat rätter gjorda av ekologiska och närproducerade råvaror för att ytterligare främja helhetsupplevelsen. Individuella kostbehov finns tillgängliga på begäran, vänligen informera oss i förväg. Under vistelsen får du möjlighet att njuta av Sigtunastiftelsens labyrintiska byggnad.…
Find out more »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare.
Find out more »Den narrativa pedagogiken står i centrum för Abrahams Barns metod och pedagogik. Kursen vill därför inspirera till muntligt berättande genom kunskap om berättarteknik. Vi tar upp FN:s konvention om barnets rättigheter genom att utgå från litteratur av olika slag och samtidigt träna språkutveckling. Vi fördjupar oss i empati som teori och praktik samt får prova på en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati. Abrahams Barns empatiprogram Vänner presenteras. Medverkande: Jakob Håkansson, docent i psykologi vid Stockholms universitet som…
Find out more »april 2023
Välkommen till ett kultursamtal med svensk-brasilianska Bianca Cruzeiro: arkitekt, regissör, performancekonstnär och guldbaggevinnande skådespelerska. Bianca Cruzeiro är känd för sina roller i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den hyllade, filmiska nytolkningen av Harry Martinsons Aniara. Som regissör har Cruzeiro varit verksam vid Uppsala Stadsteater där hon bland annat skapade föreställningen Real Talk, om outcasts i Buenos Aires slum som återerövrar nationaldansen tangon från tävlingsdansare och turister, skalar av glitter och slitsar tills bara den…
Find out more »Niklas Ekdal är född 1961 och uppvuxen i Kisa. Flera år i den militära säkerhetstjänsten och FN, en lång journalistkarriär, bl a som politisk redaktör på Dagens Nyheter och programledare i tv, har sedan dess tagit honom världen över. År 2009 lämnade han sitt uppdrag som politisk redaktör för Dagens Nyheter och övergick till eget företagande som fri skribent, författare, programledare, föreläsare och moderator. Hösten 2012 försökte han ta sitt liv i sviterna efter en allvarlig hjärnskakning, men undkom, vilket…
Find out more »Pianisten Carl Bagge är en av svensk jazz flitigaste musiker och arrangörer. Han är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm och har spelat med några av landets främsta artister inom olika stilar, såsom Robyn, Rigmor Gustafssson och Jonas Kullhammar för att nämna några. Våren 2022 släppte Carl sin första soloskiva Visitor, som är ett resultat av mångåriga funderingar över ett eget projekt och som till slut blommade ut i nyskriven musik. Några av albumets låtar är tillägnade direkt till musiker eller…
Find out more »Abrahams Barns Dag på Sigtunastiftelsen tar vid efter The Global Village Lecture som under många år hölls på Riddarhuset. Frågor som berör väsentliga ämnen i dagens samhälle får en personlig belysning av engagerade föredragshållare. – Att välja livsåskådning Föreläsning av Mikael Stenmark, professor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet. Abrahams Barns Pris 2023 tilldelas Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket "för sitt engagemang för flerspråkighet och uppmuntran till språkglädje för barn och vuxna från världens alla hörn, men också för sina insatser att förvalta och…
Find out more »Marcus Wallström erhåller årets Gustaf Dahl-stipendium som delas ut av Sigtuna folkhögskola och Sigtunastiftelsen till borgmästare Gustaf Dahls minne. Stipendiet tilldelas en ung framstående bildkonstnär som studerat vid Sigtuna folkhögskolas konstlinje. Motiveringen lyder: ”Marcus Wallströms konst ger oss möjlighet att vrida och vända på saker som yta och omfång. Med ett undersökande förhållningssätt lyssnar han till naturen, stannar upp och gräver vidare med dess, eller kanske sina egna, rötter. Genom Marcus konstnärskap möter vi en hälsning från skogen, ett susande…
Find out more »Välkommen till Existentiell Filmfestival, filmfestivalen som sätter samtalet i fokus där både allmänmänskliga och existentiella frågor diskuteras av inbjudna gäster och deltagande publik. Temat för årets festival är Andra världar och tillsammans vill vi utifrån film diskutera högaktuella ämnen och allmängiltiga frågor kring människors vardag, identitet, existens och livsval. På onsdagskvällen den 19 april erbjuds även ett förseminarium som är öppet för allmänheten utan kostnad. Filmfestivalen äger rum Mediehuset Dalarna i Falun har arrangerats sedan 2003. Existentiell Filmfestival Dalarna arrangeras…
Find out more »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Find out more »Välkommen till ett panelsamtal om hur vishet kan förvärvas, brukas, förvaltas och gestaltas i allt från det egna livet till det stora samhällsperspektivet. Medverkande: Nausikka Haupt, handläggare för ekumenik Stockholms katolska stift, aktiv i Focolare-rörelsen som bl.a driver Sophia-universitetet i Italien; Mikael Larsson, universitetslektor i gamla testamentets exegetik, Uppsala Universitet; Pekka Mellergård, docent i neurokirurgi, chefredaktör tidskriften NOD, tidigare rektor Örebro Teologiska Högskola; Carl Stattin, diakon Svenska kyrkan. Moderator: Kerstin Dillmar, kaplan Sigtunastiftelsen Sigtunastiftelsen i samverkan med Kristen i Akademin
Find out more »Den världsberömda fredspristagaren, ärkebiskop Desmond Tutu avled den 26 december 2021, 90 år gammal. Marika Griehsels nya dokumentär A tree has fallen – remembering Archbishop Desmond Tutu är en film om hans livslånga kamp mot förtyck och rasism, om tro, rättfärdighet, försoning, vänskap och humor. I unika och personliga intervjuer möter vi några av hans närmaste, hans dotter Mpho Tutu van Furth, hans ” högra hand” John Allen och hans läkare, svenska Ingrid le Roux och några till som minns…
Find out more »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser krävs…
Find out more »mars 2023
Carl Javér, pionjär inom modern dokumentärfilm, blev dubbelt guldbaggebelönad med Rekonstruktion Utøya (2018), där överlevare från terrorattentatet 2011 fick återskapa de traumatiska händelserna i brottsrekonstruktionens form. Återbesökta trauman var tema också för Javérs regidebut (med Anders Berggren) 1996, Tel al Zaatar – Vägen tillbaka, där en svensk sjuksköterska återvänder till Beirut tjugo år efter att hennes man och ofödda barn dödats i en granatattack. I den nyskapande Freak out från 2014 skildrar Javér ett utopiskt mikrosamhälle i Schweiz där konstnärer…
Find out more »Gunnar och Ingrid Ekelöf gör en resa till Turkiet, där mötet med en uråldrig helig källa och en svartnad Gudsmoderikon utlöste en intensiv skaparperiod, som resulterade i tre diktsamlingar – Akritcykeln – vilka utgör höjdpunkten i Gunnar Ekelöfs författarskap. Vad utlöste denna starka litterära inspiration? Vilken roll spelade platsen; källanoch ikonen, jungfrun och modersgudinnan, i gränsstaden Istanbul och i gränslandet Turkiet? Vilka litterära strategier använder Gunnar Ekelöf för att ge poetisk gestalt åt sin inre vision? – ”Jag har haft…
Find out more »Alva Herdevall och Anders Rydell bor i Krusenberg mellan Sigtuna och Uppsala. Tillsammans bytte paret och de två sönerna livet i Stockholm mot ett rött torp från 1700-talet. På denna mark förenar de numera traditionella metoder med moderna idéer för att visa att en högre grad av självhushållning är möjlig för alla. Förra våren kom deras bok Modern självhushållning, som bygger på deras erfarenheter i Krusenberg: kommersiell slow gardening, blomsterodling, köksträdgård, höns, ankor och biskötselns hemligheter, hur du kärnar och…
Find out more »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Find out more »Maja Hagerman, född 1960, är författare, vetenskapsjournalist och outtröttlig folkbildare. Under många år har hon i radio, tv och tidningar berättat om nya rön inom humanistisk forskning, om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. 2016 utkom hon med den Augustnominerade boken Käraste Herman: Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Dessförinnan kom den kritikerhyllade och banbrytande boken Försvunnen värld. Hennes debutbok I spåren av kungens män vann Augustpriset 1996. Hösten 2011 utsågs Maja Hagerman till hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten, Uppsala universitet. Hon har en…
Find out more »Välkommen till en kväll där Sofie Livebrant tillsammans med Hal Parfitt-Murray och Lisa Långbacka framför sånger från det kritikerrosade albumet Weep The Time Away (2021), med tonsättningar av Emily Brontës poesi. Emily, världskänd för sin bok Wuthering Heights, bröt mot alla tidens regler för hur en kvinna skulle föra sig och är en av den kreativa kvinnorörelsens förgrundsgestalter. En 1800-talsvärld full av passion, sorg, död och hedlandskap. Men även en och annan sång från Lighthouse Stories kan nog nästla sig…
Find out more »”Clara, du och jag träffades aldrig men du är ändå närvarande. Du plockade blommor och skapade ett rum för växterna, ett herbarium. Dina växter är ett spår från sommaren i Geterud på Hammarö 1923. Nu ligger baldersbrå, duvkulla, blåklocka och näckros på mitt arbetsbord i ateljén. Våra vägar sammanstrålar för ett ögonblick, botanik och fotografi möts och vi skapar nya verk tillsammans.” För en tid sedan fick Annika Eriksdotter ett herbarium som en gång tillhört hennes väninnas faster Clara. Hundra…
Find out more »På Sigtunastiftelsen finns Sveriges största privata bibliotek och arkiv, som också är öppet för allmänheten. Vi visar upp vår unika K-märkta miljö och bjuder in till att låna ny och klassisk litteratur, försjunka i spännande tidningsklipp eller bara insupa atmosfären och ta del av en bit levande kulturhistoria. Vi fyndar i vårt förflutna och berättar om våra aktuella fokusområden – Hållbarhet för hela människan; Det mångkulturella och mångreligiösa samhället; Medier, tro och samhälle; Dialog kultur, vetenskap och tro – samt…
Find out more »Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Kvinnorna runt Abraham” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet. Medverkande: Charlotte Frycklund är författare…
Find out more »Mats Söderlund, född 1965 och uppvuxen i Skellefteå, debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som årets bästa debutant. Han brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. Mats Söderlunds senaste böcker är en kritikerhyllad fantasytrilogi för unga vuxna: Ättlingarna. Ättlingarna består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist…
Find out more »Bränn alla mina brev, i regi av Björn Runge, bygger på Alex Schulmans roman med samma namn. Det är ett passionerat drama baserat på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. Den centrala karaktären är Karin Stolpe som bär hela historien och dess vingslag på sina axlar. Filmen skildrar hennes komplexa relation till maken Sven Stolpe och passionerade kärleksaffär med Olof Lagercrantz som inleds på Sigtunastiftelsen under 1930-talet och hur de val hon gör påverkar kommande generationer. I…
Find out more »februari 2023
Ett samtal om existentiella medier och vår tids frågor mellan Amanda Lagerkvist och Susanne Wigorts Yngvesson modererat av Kerstin Dillmar. Existentiella mediestudier ställer frågor kring vad det innebär att vara människa i den digitala åldern. Som grundare av detta unga ’fält,’ har Amanda Lagerkvist satt fokus på hur vår mänskliga och digitala sårbarhet samspelar i livets gränssituationer. I sin nya bok Existential Media: A Media Theory of the Limit Situation (OUP, 2022) introducerar hon sin läsning av Karl Jaspers filosofi…
Find out more »Biblioteket bjuder in till existentiell, kontemplativ läsning och samtal i liten grupp – en form av mikrobokcirkel. Formen för träffarna är fritt inspirerad av så kallad shared reading, en metod för högläsning och gemensam reflektion. Var och en får tid och plats att reflektera och ställa frågor utifrån sina känslor, tankar och associationer. I mitten av samtalet tar vi en paus där det bjuds på smörgås och varm dryck. Alla är välkomna och texterna delas ut på plats. Inga förberedelser…
Find out more »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Find out more »I den mystika salongen möts vi, lyssnar på föredrag, samtalar, reflekterar och kontemplerar tillsammans i en vacker och lugn litterär miljö. I en tid av kriser, polarisering och accelererade hastigheter, behövs offentliga rum för dialog, långsam reflektion och inre lyssnande. Föredraget hålls av några av de som erhållit Stiftelsen Mäster Eckhartsällskapets vistelsestipendium på Sigtunastiftelsen. Stipendiet är knutet till några av Sveriges intressantaste mystika samlingar på Sigtunastiftelsen liksom aktuell andlig och mystik litteratur. Vi möts kl 18.00 för att samtala, botanisera…
Find out more »פתיל (petil; tråd på hebreiska) är en utställning som tar plats mellan textens ord och textilens tråd. Å ena sidan utgör den ett textilt utforskande av det hebreiska rotordet רפס (sfr), som kan betyda både att räkna och berätta, eller att klippa och göra ett märke. Samma ord har en central plats i den judiska mystiska skriften Sefer Yetzirah, där Gud sägs ha skapat världen genom att ta bort snarare än att lägga till. Istället för att addera material, arbetar Victoria…
Find out more »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Ingen föranmälan. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Find out more »Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det levande. Kollektivt och individuellt. Existentiellt och politiskt. Ställbergs gruva drivs genom den ekonomiska föreningen The non existent Center och utgår från Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun, där det idag bedrivs konstnärlig, kulturell och social verksamhet bestående av vandringar, föredrag, konserter, berättarkvällar, utställningar, gemensamma måltider, dokumentärteater och festivaler. En uppmärksammad föreställning för…
Find out more »Programmet har flyttats fram till den 3 februari! Diktomani är en mani att skriva dikter. Det är något som bara måste skrivas. Om man inte får skriva så dör verserna inombords, då blir diktarens silentium, ordets egen nekropol. ”Diktsamlingen är en kärleksförklaring till det skrivna ordet. Titeln Diktomani är ett uppfunnet ord av Ambrossi själv, som symboliserar det ständiga behovet av att läsa och skriva. Alfonso Ambrossi bjuder först in till en prolog där just enkelheten och vikten av att…
Find out more »Den 1 februari firas varje år St Brigid på Irland, då uppmärksammar man och lovsjunger våren och ljusets ankomst, naturen och allt nytt och levande. Den 1 februari 2023 är ett starkt symboliskt och historiskt unikt datum, då St Brigid ges en nationaldag på Irland jämte St Patrick, vilket ses som en ny berättelse för enhet och jämlikhet. Detta vill vi fira med dans och musik, betraktelser, berättelser och poesi, där vi lyfter fram fred, jämlikhet samt pilgrimstanken. Medverkande: Kajsa…
Find out more »januari 2023
Välkommen till miljöfilm och samtal kring dokumentärfilmen Natur & klimat i Alaska av fotografen, filmaren och musikern Kent Pettersson. Natur & klimat i Alaska fångar Alaskas storslagna natur och djurliv och den klimatförändring som pågår. Vi får bland annat följa med till de berömda kodiakbjörnarna när de fångar lax. Filmen hade Sverigepremiär i november 2022 och har tidigare visats i USA. Det är en amerikansk produktion där Kent Pettersson är en av filmens tre fotografer. Han har tidigare bl.a. gjort…
Find out more »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Find out more »Den 27 januari 1945 befriades fånglägret Auschwitz-Birkenau. I samband med minnesdagen hålls manifestationer och sammankomster av olika slag för att vi tillsammans ska minnas dagen som kommit att heta Förintelsens minnesdag. I år är det 77 år sedan. I fånglägret Theresienstadt var, bland många andra, kompositörerna Pavel Haas, Hans Krasa och Viktor Ullmann internerade. Under sin tid i fångenskap skrev de flera verk som uppfördes i lägret och som idag spelas världen över. På konserten framförs stråkkvartetter av dessa tonsättare.…
Find out more »I samspelets och ömsesidighetens tecken – kosmologiska, evolutionära och teologiska perspektiv på fenomenet människan. Med medvetandeforskaren Hans Liljenström, professor vid SLU, teologen Petra Carlsson, professor vid Enskilda högskolan och Lisbeth Gustafsson, ordförande i Mäster Eckhartsällskap
Find out more »Under 2023 ska Humanobservatorium för digital existens inom ramen för Professor Amanda Lagerkvists forskningsprojekt “BioMe: Existential Challenges and Ethical Imperatives of Biometric AI in Everyday Lifeworlds” finansierat av WASP-HS, anordna offentliga aktiviteter på temat Det digitala bruset: samtalet och tystnaden som existentiell metod. Den 19 januari 2023 samarrangerar Humanobservatoriet och Nobelmuseet en öppen föreläsning av ärkebiskop emerita Antje Jackelén som avslutar utställningen Evigt liv på Liljevalchs. Utställningen undersöker både vetenskapliga upptäckter och existentiella frågor och rör sig associativt mellan konst, vetenskap och kulturhistoria med syfte…
Find out more »Torsdagar mellan 8.00-8.30 under terminstid börjar vi dagen med öppen meditation i Kryptan, Sigtunastiftelsens stilla rum. Det är en tyst meditation som leds av medarbetare från Sigtunastiftelsen. Alla är välkomna, det är kostnadsfritt och det krävs inga förkunskaper. Vid förfrågningar vänligen kontakta program@sigtunastiftelsen.se eller 08 592 589 85
Find out more »Poeten och essäförfattaren Vilhelm Ekelund hade stark närhet till mystiken – den form av religiositet som syftar till att låta utövaren komma i direkt kontakt med det gudomliga. I sin bok Det innersta hemmet. Vilhelm Ekelund och mystiken visar Patrik Hultin, litteraturvetare och utövande mystiker med rötter i zen-traditionen, hur mystiken genomsyrar Ekelunds tänkande vare sig det gäller sexualiteten eller närheten till naturen. En av Vilhelm Ekelunds närmaste vänner och samtalsparter var den lutherska mystikern Hjalmar Ekström, vars bibliotek och…
Find out more »december 2022
Fullbokad! Retreaten äger rum onsdag - fredag 7 -9. ( Ej fredag till söndag 9 - 11 som anges i det tryckta programmet .) I Refugiet på Sigtunastiftelsen erbjuds tystnad, meditation och avspänning. Rum för tankar, tro och längtan – och möjlighet till reflektion över var vi befinner oss i våra liv. Under retreaterna serveras fisk/skaldjur och vegetarisk kost. Retreatledare: Lars Björklund, präst och själavårdare, och Brita Bolin, leg. fysioterapeut.
Find out more »Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med Längsta ögonblicket, men fick sitt stora genombrott som författare med romanen Underdog, som belönades med Augustpriset 2001, och som fick sin fortsättning med Outsider 2011. Han har sammanlagt givit ut tio romaner, senast Släkte (2019), och ett par böcker för barn. Torbjörn Flygt har med romansviten som inleds med Underdog och fortsattes med Outsider gjort något unikt i dagens prosa. Han har skildrat femtio år av svenskt liv, svensk mentalitet och samhällsomdaning genom…
Find out more »Välkommen till en upplevelseresa i ett spännande musiklandskap tillsammans med tre mycket skickliga musiker som rör sig genom världsmusiken med jazzen som grund. Matti A:son trio består av Matti Andersson som är accordeonist, utbildad vid musikhögskolorna i Stockholm och Göteborg. Han har varit medlem i Lars Hollmers konstellation Utsikter samt medverkat som solist i många sammanhang. Anders Hagberg är flöjtist, sopransaxofonist, kompositör samt professor i musikalisk gestaltning/improvisation vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Han har turnerat över stora…
Find out more »Välkommen till Kulturhelg på Sigtunastiftelsen, en helg där du kan njuta av inspirerande kultur, härliga måltider och en unik atmosfär. Denna gång gästas vi av musikerna Matti A:son trio och författaren Torbjörn Flygt. I erbjudandet ingår kulturprogram med konsert och författarmöte, ankomstkaffe, julbord, frukost, förmiddagskaffe, lunch och logi. Julbordet serveras lördag klockan 18.00. Enkelrum: 2295 kr Del i dubbelrum: 2095 kr Mer om Matti A:son trio Matti A:son trio består av Matti Andersson som är accordeonist, utbildad vid musikhögskolorna i…
Find out more »Charlotta Sparres utställning, kurerad av Ulla Tillgren, visar fotografier tagna i Egypten, Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien. Hennes bilder utforskar begreppet kvinnlighet som identitet. Charlotta Sparre är född och uppvuxen i Sverige, men har levt mer än halva sitt liv i Mellanöstern och Nordafrika. I dag är hon direktör för Svenska dialoginstitutet för Mellanöstern och Nordafrika i Amman. ”Många kvinnor jag möter i Mellanöstern och i Nordafrika är starka yrkesarbetande individer som med hårt arbete även får familjelivet att gå…
Find out more »Varmt välkomna till Sigtunastiftelsens stämningsfulla julbord. Måltiden börjar med rykande glögg i Rosengården. Därefter väntar ett ljuvligt julbord med laxar, sillar, kallskuret, köttbullar, veganskt och en dessertbuffé som ingen vill missa! Som vanligt har vi många gröna rätter så det finns något för alla i familjen. För den som älskar sill får vi utöver alla klassiker, flera nya spännande sillsorter. Priser 745 kr vid betalning på plats 695 kr vid förbetalning med kort på hemsidan Barn 4 – 12 år…
Find out more »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt ägnade att…
Find out more »november 2022
Abrahams Barns Julkrubba är unik; den berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Julkrubban visas för grupper från skola och förskola, i syfte att erbjuda barn, ungdomar - och vuxna - ett tankeväckande och gränsöverskridande möte. En visning är gratis och tar ca 30 minuter. För vuxengrupper skräddarsys visningen utifrån intresse och behov Kontakta elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se för bokning och mer information.
Find out more »Välkomna till adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Årets gästartister är Svenska Lyxorkestern som Peter Gardemar startade, tillsammans med sin bror Hans Gardemar, Jan Bengtson, Bosse Persson, Bengan Janson och Peter Milefors, på Högfjällshotellet i Sälen år 1998. Orkestern tar sig an vilka musikaliska underhållningsjobb som helst. De har också återfunnits som kompband bakom många av våra allra största artister. Förutom professionella musikanter är Svenska Lyxorkestern också ett kompisgäng som trivs lika bra på, som utanför scenen,…
Find out more »Välkommen att äta julbord den 27 november 2022 inkl Adventskonsert med Sigtuna sångensemble under ledning av Greger Fellin. Årets gästartister är Svenska Lyxorkestern. Adventskonserten börjar kl 16.00 med insläpp ca 30 minuter innan start, onumrerade platser. Pris 545 kr inkl konsert som förskottsbetalas Barn mellan 0 – 2 år äter gratis Barn mellan 3 - 12 år 300 kr Då vi i år har valt att börja ta betalt för adventskonserten så kommer vi att skänka intäkterna för konsertbiljetten till…
Find out more »I den Guldpalmsvinnande och visionära regissören Apichatpong Weerasethakuls första engelskspråkiga film från 2021 gör Tilda Swinton huvudrollen. Hon spelar en skotsk kvinna som efter att ha börjat höra en hög smäll varje morgon, beger sig ut på en både sinnlig och fysisk resa i den colombianska djungeln. Kritikerrosade Memoria är en storslagen bioupplevelse för alla sinnen. I samverkan med biograf Gröna ladan
Find out more »Vad skapar civilt engagemang, mobilisering och förändring, och vad kan vi lära av historien? Vi möts, akademiker, aktivister, artister, och samtalar kring möjliga sätt att vara och tänka - kring en levande planetgemenskap - då CEMUS firar 30 år och inför nästa års KlimatExistens på Sigtunastiftelsen. Det blir föredrag, samtal och mingel med enklare bar och tilltugg. För drygt 100 år sedan skapades Sigtunastiftelsen av Uppsalastudenter, en visionär dialogplats för möten mellan olika människor, tankar och rörelser runt tidens frågor…
Find out more »Evenemanget är inställt! Vårt land är ett av världens bästa länder att leva i. Ändå är psykisk ohälsa den orsak som anges för närmare hälften av våra sjukskrivningar. Vi vet också att många barn och unga har att kämpa med att de inte mår bra. Hur blev det så här? Har vi en brist på livsmening och sammanhang mitt bland vår materiella välfärd? Är vi för stressade och snurrar allt för fort? Och vad skulle behövas för att vi skulle…
Find out more »Arkivens dag firas den andra lördagen i november varje år. Utifrån ett gemensamt tema visar kulturarvsorganisationer i hela Norden axplock av vad som finns i deras samlingar. Utifrån årets tema Myter och mysterier visar Sigtunastiftelsens Bibliotek och Arkiv ett urval ur sina mystika samlingar och fördjupar med kortare föredrag. Genom programmet vill vi hedra minnet av nyligen bortgångne Svante Ögren, som bidrog till att tre mystika samlingar, Hjalmar Ekströms bibliotek och arkiv, Kurt Almqvists bibliotek och arkiv samt Hans Hofs…
Find out more »Körverket Tellus – den sårbara skönheten består av sju satser, där varje sats utgår från en dag i skapelseberättelsen i Första Mosebok i Bibeln. Verket är skrivet för barn- och vuxenkör samt piano, orgel, flöjt och stråkkvintett. Tellus har beställts av Stockholms stift och genomförs i samarbete med Stockholms stifts Kyrkosångsförbund. Kompositör är Anna-Karin Klockar och texterna har skrivits av prästen Sven Hillert. Som en viktig del av arbetet har unga körsångare i Stockholms stift fått reflektera kring skapelseberättelsen och…
Find out more »Abrahams Barns metod och verksamhet presenteras för att därefter fokusera på Abrahams Barns Julkrubba. Kursen visar hur en julkrubba kan bli ett konkret pedagogiskt redskap. Abrahams Barns Julkrubba berättar om Jesu födelse enligt de texter som finns att läsa i både Bibeln och Koranen. Målgrupp: Bibliotekarier, pedagoger och lärare för alla åldrar. Kl 9.30 - 16.00 i Sigtunastiftelsens bibliotek Pris: 500 kr inkl kaffe, lunch och material. Mer information och anmälan senast 2 november: elisabet.mattizon-armgard@sigtunastiftelsen.se 08 – 592 589 98…
Find out more »Välkommen till ett reflekterande samtal med ärkebiskop emeritus KG Hammar, Kristna Fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker och läraren, DJ och civilsamhällesorganisatören Iraj Shirkhani. Samtalet leds av Fredrika Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan. Marika Lagercrantz ( skådespelare) framför sin apell om ickevåldets kraft. Fiolspel ur den svenska folkmusikskatten blandas med pärlor ur den rika kväkarerfarenheten, med Julia Ryberg, samfundspedagog i Vännernas samfund. Arrangeras av Sigtunastiftelsen och Kristna Fredsrörelsen i samverkan
Find out more »Kristna fredsrörelsen i Sverige har i flera år samverkat med Sigtunastiftelsen kring konkret och aktivt fredsarbete på kristen humanistisk grund. Både Kristna fredsrörelsen och Sigtunastiftelsen har sina rötter i samma ideologiska mylla för drygt etthundra år sedan. En central gestalt som är gemensam i båda organisationernas historia är Nathan Söderblom. Nathan var en av Sigtunastiftelsens tre grundare, och en förgrundsgestalt när det gäller de kristna kyrkornas ansvar i arbetet för fred och rättvisa. Denna konferens genomförs i ljuset av att…
Find out more »Välkommen till ett kultursamtal med författaren Pooneh Rohi, där hon berättar om sin väg till sitt författarskap och om sitt skrivande. Pooneh Rohi är född 1982 i Iran, uppvuxen i Stockholm. 2014 debuterade hon med Araben, en kritikerrosad roman om våra val och om skulden som kommer med dem. Skulden till det nya landet och till allt man lämnat bakom sig. ”En av vårens bästa romaner”, tyckte Åsa Lindeborg, Aftonbladet, och Elin Grelsson, Expressen, skriver i sin recension av romanen…
Find out more »Julie’s Bicycle, Lund University, Sigtunastiftelsen and Postkodstiftelsen invite you for an afternoon of talks on art, creativity, climate justice and why culture can transform the climate conversation. As the climate emergency unfolds, strengthening our support for communities has never been more urgent. Convened as the COP27 international climate negotioations approach, this event will explore how the arts and culture sector can be at the heart of the climate conversation and transformative action. Join an exciting roster of climate justice leaders,…
Find out more »oktober 2022
Under det senaste året har frågor kring klimat och miljö ibland hamnat lite i skuggan på grund av andra dramatiska händelser i vår del av världen, inte minst den humanitära katastrof som kriget i Ukraina utgör. Samtidigt kvarstår klimatkrisen som ett hot som måste tas på allvar. Tiden är kort för att åstadkomma de förändringar som är nödvändiga. Kreativitet och kulturella uttryck är en naturlig del av vår mänskliga identitet. Dessa uttryck skapar bilder av hur vi upplever oss själva…
Find out more »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt ägnade att…
Find out more »Lyssna in nutidens unga litterära röster! Vad händer i den unga nordiska litteraturen just nu? Traditionsenligt bjuder vi in till en uppläsningskväll med nyskrivna texter av Biskops-Arnös författarskola årskurs 1. Författarskolan ger plats åt angelägna berättelser, utifrån vitt skilda perspektiv, en brokig skara röster med den gemensamma nämnaren att språket och litteraturen är deras nödvändighet och oundgängliga uttrycksform. Sedan 1960-talet är Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola en ledande mötesplats för författare, kritiker, litteraturforskare från hela Norden och många av de senaste decenniernas…
Find out more »Naturen levandegörs i en bländande vacker berättelse om samisk världsåskådning och mytologi, men också om dagens akuta utmaningar, skildrad genom konstnären Britta Marakatt-Labbas verk och livshistoria. Det väldiga textilkonstverket ”Historjá” av Marakatt-Labba fick ett enormt genomslag när det visades på documenta 14 i Kassel. Broderiet som skildrar motiv ur den samiska historien är också utgångspunkten för Thomas Jacksons dokumentär, som berättar om en samisk kultur vars historia präglats av kamp mot majoritetsbefolkningen. Kampen har handlat om rätten till mark och…
Find out more »Elisabeth Åsbrink, född 1965, är författare och journalist, tidigare anställd på Sveriges Television. Hon debuterade 2009 med Smärtpunkten, om Lars Norén och polismorden i Malexander. 2011 kom Och i Wienerwald står träden kvar, om en pojke som levde i Sverige under kriget, åtskild från sina föräldrar i Wien. Boken riktade också ljuset mot Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. 1947 från 2016 är en krönika över ett år där vår samtid formades, och Orden som formade Sverige, som utkom 2018, är…
Find out more »Anna Gréta Sigurdardóttir är född och uppvuxen på Island, men bosatt i Stockholm sedan 2014 där hon studerade vid Kungliga Musikhögskolan. Hon har på senare år anlitats som pianist i en mängd olika projekt och skivinspelningar, och har samarbetat med framstående jazzartister som Max Schultz, Joakim Milder, Magnus Lindgren, Susanna Risberg och Bobo Stenson. Hon har vidare medverkat i en rad storbandsproduktioner med bland annat Norrbotten Big Band och Elaria Orchestra samt Ebbot Lundberg & New Places Orchestra. Hon har…
Find out more »”Uppvuxen med Mupparna, Beppe Wolgers dockor och Beatrix Potters balett älskar jag det antropomorfa uttrycket – att lägga till det mänskliga uttrycket hos djur eller dockor. Jag gör masker, troféer, fåglar och marionetter och djuren är ständigt återkommande. Det bara blir så. Jag hittar inspiration bland gamla leksaker, teaterrekvisita och cirkusmiljöer. Morfar var konservator så kanske ligger djurgestaltningen i arvet. Jag skapar för att jag inte kan låta bli. Jag har det i händerna.” Sara Hjelmstedt arbetade tidigare som kultursekreterare…
Find out more »Välkommen till ett kultursamtal med konstnären Guro Olsdotter Gjöl, där hon berättar om sin väg till att bli konstnär och om sitt konstnärskap. Guro Olsdotter Gjöl arbetar med olika slags konstnärliga medier, som installationer, teckning och fotografi, och iscensätter och transformerar ofta alldagliga föremål i en platsspecifik konst. I de senaste utställningarna i Göteborg, undersöker hon förhållandet mellan materia, tomrum och tid genom teckning och skulptur, där storheten i universum undersöks genom dess mest oansenliga beståndsdelar, en fiktion till synes…
Find out more »Martin Kragh, f 1980, är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han skriver återkommande för Svenska Dagbladets kultursida om östeuropeisk politik och historia. I den nyutkomna boken Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin tar Martin Kragh ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. I boken berättar han sakligt och effektivt om…
Find out more »Den ökade psykiska ohälsan diskuteras ofta som en fråga om bristande resurser i vården och dålig tillgång på terapi. Under denna eftermiddag breddar vi diskussionen om varför så många mår så dåligt, genom att lyfta fram sociologiska och kulturella perspektiv. Sociologen Roland Paulsen utgår från sin bok Tänk om – en studie i oro och journalisten och författaren Niklas Ekdal talar utgående från sin egen berättelse i boken Hur jag dog från 2016 och hans aktuella bok Hur vi levde,…
Find out more »Att hitta ett språk för det innersta är nödvändigt och lockande för många, men processen väcker ofta frågor: Hur ska jag våga öppna mitt innersta för läsare jag inte känner? Vem ska läsa det jag skriver och varför? Hur gör jag rent tekniskt för att nå fram till det jag vill uttrycka? Under ett par dagar i retreatmiljö får du handledning i skrivandet av Maria Küchen, författare och skribent och Kerstin Dillmar, kaplan på Sigtunastiftelsen och författare. Minimiålder 20 år.…
Find out more »Kursen inspirerar till metodutveckling för skolans undervisning i det mångkulturella samhället. Vi presenterar Abrahams Barns pedagogik som tar sin utgångspunkt i våra gemensamma rötter. Vi fokuserar på undervisning om de mänskliga rättigheterna, en skrivarverkstad utifrån Abrahams Barns metod Identifikation skapar Empati och hur man kan använda Abrahams Barns artefaktotek med religiösa föremål i klassrummet. Dessutom tar vi upp hur användandet av berättelser kan vara ett stöd för samtal om livsfrågor. Kursen behandlar också ämnes- och kursplanerna för religionskunskapen, deras centrala…
Find out more »Föredrag av Kerstin Dillmar, tidigare sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala och nu verksam som kaplan på Sigtunastiftelsen och som präst i Uppsala domkyrka med inriktningen existentiell fördjupning. Tillsammansmed Lars Björklund har hon skrivit böckerna Identitet och uppdrag, Kan du förstå mig?, Rum för livet och Vara skillnad – om tröst och mod att finnas. Hon är också en av initiativtagarna till podden På spaning efter själen. I samverkan med Sigtuna församling
Find out more »Välkommen till författarmöte med Tove Alsterdal, författare, journalist och dramatiker. Tove Alsterdal räknas som en av våra främsta kriminalförfattare och har jämförts med såväl Dan Brown som Kerstin Ekman. Hon har skrivit fem internationellt hyllade spänningsromaner sedan debuten med Kvinnorna på Stranden 2009. Kvinnorna på stranden kretsar kring människor som drunknar på flykt över Medelhavet och utnyttjas i slavarbete i Europa. 2020 inledde hon sin första romanserie med Rotvälta och följde upp med Slukhål 2021, vilka utspelar sig i Ådalen…
Find out more »Vi bjuder in till s.k. shared reading med texter av årets författarstipendiater som utgångspunkt – en mikroläsecirkel med existentiell, kontemplativ läsning. Vi läser korta litteraturutdrag högt tillsammans och samtalar kring de tankar och upplevelser som de väcker. Cirkeln är öppen för alla (högst 10) och deltagarna får texterna på plats. Den korta texten gör att man kommer den nära och tillsammans kan undersöka ordval och innebörder. Man kan läsa om och göra uppehåll på textställen för att de är speciellt…
Find out more »september 2022
Filmen Bränn alla mina brev, i regi av Björn Runge, bygger på Alex Schulmans roman med samma namn. Det är ett passionerat drama baserat på verkliga händelser där en kärleksaffär leder till oanade konsekvenser. Den centrala karaktären är Karin Stolpe som bär hela historien och dess vingslag på sina axlar. Filmen skildrar hennes komplexa relation till maken Sven Stolpe och passionerade kärleksaffär med Olof Lagercrantz som inleds på Sigtunastiftelsen under 1930-talet och hur de val hon gör påverkar kommande generationer.…
Find out more »Sigtunastiftelsen kommer liksom tidigare år att medverka med flera författarsamtal under Bok och biblioteksmässan i Göteborg. På scenen ”Se människan” blir det litterära samtal med existentiellt perspektiv som också filmas och kan ses på Svenska kyrkans webb och Bokmässan Play. Se Sigtunastiftelsens samtal Fredag 23 september 12.00 Charlotte Rørth - Allt jag inte vill tiga om – en berättelse om sorg, övergrepp och tro mitt i livet Ärligt och uppriktigt berättar Charlotte Rørth om sitt liv: om övergrepp, om…
Find out more »”Genom att använda mig av olika material och tekniker finner jag friheten att inte behöva bestämma, eller snarare bekräfta mitt uttryckssätt. I min konst jobbar jag inom olika fält och utgår ofta från det som jag har varit med om och upplevt under kriget i Syrien där jag kommer ifrån. Det blir då sorgligt och smärtsamt. Men när jag emellanåt låter min färgpassion ta över blir det annat intryck och annan energi. Måleriet är på något sätt den platsen jag…
Find out more »Inställt! Tillsammans med Charlotte Frycklund utvecklar vi skrivandet genom en fördjupning och fokusering på det skriftliga berättandet med hjälp av Abrahams Barns narrativa metod Identifikation skapar Empati. Vi utgår från allmänmänskliga berättelser med existentiellt innehåll hämtade från det gemensamma legendmaterialet med rötter i judendom, kristendom och islam. Vi kommer särskilt att lägga tonvikt på ”Abrahams döttrar” och kvinnorna från det första testamentet. Dagarna önskar ge inspiration och verktyg för fortsatt språkutveckling i det mångkulturella klassrummet. Medverkande: Charlotte Frycklund är författare…
Find out more »Välkommen till ett kultursamtal med konstnären och filmaren Tova Mozard, där hon berättar om sin väg till att bli filmare och om sitt konstnärskap. Mozards konstnärskap spänner över fotografi, video och film. Hon intresserar sig starkt för vår perception i spänningsfältet mellan fiktion och verklighet och hur film och teater lånar av varandras uttryck och skapar olika lager av fiktion och metanivåer. Redan 2013 hade hon en retrospektiv på Moderna Museet, Verklighetens afton, som andades ett mytologiskt Los Angeles och…
Find out more »”Män betraktar kvinnor, kvinnor betraktar sig själva bli betraktade. Vi vill genom den här konserten bidra till den genuina blicken på kvinnors existens och livsvillkor. En aktiv blick som inte filtreras genom mäns syn på ”annanhet”. En blick som inte tar avstamp i mäns bedömningar av vad och vem som har ett existensberättigande. Genom sång och samtal tar vi med publiken på en resa i tid och rum genom olika kvinnors berättelser, perspektiv och livssituationer.” Gun Linderman frilansar som sångerska.…
Find out more »